Pistol cu glont

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

sorin mok

Post by sorin mok »

Imi permit o completare, Bill, e nevoie nu numai de o lege bine facuta, adica clara si unitara, ci si de o corecta aplicare a ei.

Cred ca problema se afla in lipsa de profesionalism a creatorilor ei care nu au facut decat se copy/paste diverse articole din legi europene si asta la presiunea UE. Poate ca daca ar fi fost mai mult timp la dispozitie s-ar fi facut o lege mai coerenta, asa, sub presiunea Ue, a iesit ceea ce avem acum.
Nu cred sa existe vreo legislatie europeana care sa amestece in asa hal posesia cu uzul, transportul cu uzul, colectionare cu autoapararea, cauciucul cu gazul si aerul comprimat sau CO2.

Pe de alta parte, cine sa se ocupe? As zice ca ar fi nevoie de 100XBilll si 100XVioliv ca sa se poata schimba ceva. E nevoie de un lobby rational si nu pasional, e nevoie sa existe o masa larga de oameni interesati (zeci de mii) si un numar de oameni care pot influenta legislativul: avocati, judecatori, parlamentari si ziaristi (buni). Nu vi se pare ciudat ca exista extrem de putine articole (poate chiar nici unul) care sa vorbeasca in cunostinta de cauza despre arme? De ce oare?

Exista pasionati, e clar, dar exista si hiper-pasionati care adopta pozitii extremiste si care fac tot timpul apel la lozinci NRA si care nu fac decat sa sporeasca confuzia. Ce impresie isi face un ziarist, un jurist, un parlamentar intersat de problema daca pe forumurile pasionatilor intalnesc si opinii (nu putine) de genul: "Imi doresc sa port pe strada 2 pistoale Desert Eagle si sa fac ce vreau cu ele si sa nu ma duc la politie dupa aceea pentru ca asa am vazut in filmele americane", "Vreau sa am voie sa detin o pusca automata cu care sa trag in orice necunoscut care se sprijina de usa mea sau imi calca straturile de flori la care am muncit 2 zile". "Stiu ca nu e legala vanatoare cu AC dar eu vreu sa fie si deci trag in animale pentru ca e dreptul meu"?

Nu e de mirare ca in Romania cand e vorba de arme, oricare ar fi ele, opinia generala a formatorilor de opinie si a legislatorilor este ca exista cativa nebuni care vor sa fie James Bond si sa aiba o "license to kill". Nu e de mirarea ca orice doritor de arme, de orice fel, e etichetat ca un potential infractor. Si asta se va intampla atat timp cat va exista confuzia dintre detinere si uz si lipsa unor oameni priceputi si activi care nu se resemneaza si care nu sunt fatalisti precum simpaticul forumist Haiosu de mai sus :roll: .
Nu rezolvi nimic daca in loc sa-ti sustii cu argumente punctul de vedere pana reusesti sa convingi macar un oponent ramai la faza cu "Romania de o tara de cacat", "Toti politicienii sunt prosti", "America e cea mai tare", "E dreptul meu sa am o arma si sa fac ce vreau cu ea, deci dati-mi o arma".

Parerea mea! :oops:
violiv

Post by violiv »

Asa rea cum e legea, dupa ea traim, deocamdata.
Ca pune bete in roate mai mari celor de o aplica decat celor ce 'beneficiaza' de ea, e si mai rau.
Dar cel mai rau este ca lasa la latitudinea celui ce o aplica interpretarea anumitor pasaje. Aici nu mai poti avea decat sansa sa intalnesti o persoana mai 'liberala' in vederi de partea cealalta a biroului.
Din fericire pentru detinatorii de arme, odata trecut pragul greu al primei arme, de cele mai multe ori nu mai e o problema achizitionarea urmatoarelor, mai ales dupa cativa ani vechime. Pana la acesti cativa ani vechime e greu (ca la anunturile de angajari care cer tineri, dinamici si cu x ani de experienta).
Inca mergem dupa 'proba timpului' in multe aspecte ale vietii noastre.

P.S. eu sunt 'violiv' scris cu litere mici - in materie de arme (stiinta lor dar si posesia unor 'exemplare' deosebite sau intr-o 'cantitate' deosebita) stiu cativa romani care se pot inscrie cu majuscule si nu sunt neaparat Adrian Nastase ci oameni 'normali' pe care pasiunea i-a impins inainte, s-au razboit cu obstacolele tuturor legilor de pana acum si au reusit sa si-o implineasca. Si nu-s numa 2-3. Insa tot sunt putini iar o 'educatie' in materie cum e cea ce am primit-o in ultimii 60 ani trece greu. Exista si posesori de arma cu vechime care sunt contra 'inmultirii' posesorilor sau a relaxarii legii si asta e si mai greu de inteles - e la fel ca parerea unui posesor de masina blocat in trafic, intrebat de un reporter 'cum ar vedea rezolvarea?' si care a raspuns: ' sa se interzica cumpararea de masini celor care nu si-au luat pana acum ca sa incapa cele deja existente! :shock: :twisted:
Bill

Post by Bill »

Este intr-adevar o chestiune de educatie. Chiar asta seara am vazut pe nu stiu care Discovery o chestie despre despicatul unei sageti si a aratat cateva imagini de la nu stiu ce festival la care participau o multime de arcasi amatori, si la care o multime de oameni erau imbracati in costume de epoca si participau la concursuri de tras cu arcul. In am fost invitat o data la un asemenea festival Germania cu ocazia nu stiu carui eveniment istoric. Imi pare foarte rau ca nu am putut participa dar am vazut poze si filme cu concursurile de tir cu pulbere neagra, tir cu arcul si arbaleta, la care toti participantii sunt obligati sa poarte costume de epoca. Alaturi, dincolo de cordoanele de franghie erau mii de spectatori cu neveste, copii, cu bere, suc, wurst, vata de zahar baloane sucuri, spectacole artistice, concursuri de toate felurile, tombole, calusei teatru de papusi si leagane pentru copii. Intr-un cuvant un eveniment organizat intr-un loc de agrement in care toti, fie participanti, actori sau spectatori au petrecut doua zile minunate si care abia asteaptau anul viitor sa mai vina o data. Dar pana anul viitor vor fi o multime care se vor inscrie in clubul acela de tir, sau isi vor cumpara o asemenea arma ca sa traga si ei. Asa incep sa iubeasca aceasta disciplina. Ce rau ar fi daca legiuitorul ar permite si la noi asa ceva? Ori, cum poti iubi tirul si armele daca legea nu iti permite accesul in poligon si daca nu vezi arme decat la emisiunile de stiri cu informatii despre razboiul de nu stiu unde sau despre nu stiu ce gasca de interlopi care la cafteala au scos si pistoalele. Cum sa fii de acord cu detinerea de arme cand 80% din populatie nu are habar ce inseamna talere, paint ball, sau tir de agrement. Si de unde sa stie cand tot ce aud ei despre arme e de rau si inspira teama. Perceptia generala este ca ARMA=CADAVRU. Atunci cum poti fi de acord cu o lege care sa permita accesul la arme? Si mai ales cand acesta perceptie este alimentata in mod deliberat. Sunt absolut convins ca daca prin absurd, sau o minune s-ar da voie oricui sa cumpere arme, primii cumparatori vor fi infractorii care au si bani, urmatorii vor fi cei pasionati si cativa de buna credinta, iar restul de 75% din populatie s-ar teme sa tina asa ceva in casa. Ignoranta si lipsa de informare este principalul motiv al lipsei de educatie.
In 1998 cu ocazia zilelor orasului Oradea, am organizat intr-o parcare mare din centru, binenteles cu concursul autoritatilor (politie, primarie, pompieri, televiziune locala) o demonstratie de tir cu arcul. Pentru asta am contactat o trupa de arcasi din Debrecen si din Oradea, am delimitat cu panglici o zona de siguranta, am adus vre-o 20 de baloti de paie pe care i-am cladit sub forma de biuta la un perete ce delimita parcarea si timp de doua ore s-a tras cu arcurile si cu arbaletele la tot felul de tinte, mai mari sau mai mici, la sticle de cola, la pepeni la mere, in conditii de siguranta deplina. Au fost cateva mii de spectatori care priveau entuziasmati spectacolul si care primeau explicatii prin sistemul de sonorizare. A fost un succes extraordinar. Ca rezultat, in perioada urmatoare am fost contactati de multi care si-ar fi dorit sa achizitioneze arcuri cu sageti.
Si de atunci pana la legea 295 nu s-a inregistrat nici un mort sau vre-un accidentat cu arcul si nici vre-un braconier care sa vaneze cu arcul sau arbaleta. Acum cum poti organiza asa ceva cand arcurile pot fi folosite exclusiv in poligoane .....bla bla? Legal nu poti organiza nici macar o defilare sau parada in care participantii sa poarte costume si arme de epoca, chiar si fara sa traga cu ele si nici chiar sabii. Aici nu poti spune nici macar ca e vorba de o paranoie la nivel de autoritati sau ca s-ar teme cineva ca cetatenii sa aiba acces la arme. Aici cred ca este pur si simplu vorba de prostie care face ca pentru unii distractia sa insemne numai mancare si bautura multa, manele si muzica populara sau in cel mai bun caz un play back cu trupa *, Blondy sau mai stiu eu ce mizde care se cred vedete. Scuze. Pacat ca notiunea de "taran" nu mai defineste pe cetateanul care locuieste in mediul rural, care isi castiga existenta din agricultura si pentru care dealtfel am tot respectul.

Sorine, cred ca daca s-ar fi limitat doar la copy-paste ar fi iesit mai buna. Problema este ca si aici si-au bagat ai nostrii nasul, le-au tradus si le-au "adaptat la perticularitatile si necesitatile unei democratii tinere in plina reforma".
macarici

Post by macarici »

@sorin mok. Trebuie sa se faca clar distinctia intre cei pasionati si cei care fac doar bravada de dragul de a parea mai interesanti.Desi n-am intalnit pe forum(poate n-am bagat de seama :? ),opinii de genul celor cu doua Desert Eagle sau impuscatul cuiva ca ti-a calcat iarba,nu neg ca nu exista teribilisti care sa latre aiurea ca ce grozavi sunt ei si ce-ar mai trage ei un glont in cap aluia care-i supara.De refulati e plina lumea.Insa lor li se aplica cel mai bine vorba cu cainele care latra si nu musca.
Greseala mare e atunci cand se baga in aceiasi oala pasionatii de arme cu cei predispusi la acte antisociale.Desi are cazier,i se elibereaza notificarea de obtinere de la politie.Aici cine greseste?Nu e clar ca ala o sa faca tampenii cu pistolul?

Nici legea nu e buna iar aplicarea ei se face dupa bunul plac.Te vezi nevoit sa faci slalom printre paragrafe.
Hai sa dau un exemplu:ma duc in poligon sa trag cu proaspata achizitie.Sa vad si eu cum functioneaza!Dupa 3-4 blank-uri,curiozitatea ma impinge sa vad cum merge fara intaritorul de recul,care e o simpla piesa filetata in teava.O scot,trag 1 sau 2 focuri si daca am "norocul"sa fie pri preajma vreun organ,gata cu dosarul penal.Dupa litera legii,am adus modificari armei.Asa ca punem lozinca"unde-i lege,nu-i tocmeala",si nu mai comentam nimic!
Exemplul aratat de Bill,vis a vis de demonstratia de la Oradea cu tirul cu arcul si interesul aratat ulterior de mai multe persoane,e edificator.Sa nu uitam avantul existent in randul pustanilor atunci cand vedeau rezultatele la tenis,gimnastica sau handbal si vroiau si ei sa faca la fel.
Doamne-fereste insa sa se dea ca exemplu tirul!Dau astia navala la arme si izbucneste o revolutie.Lasa mai bine muzica de play back si stirile cu monica columbeanu.Astea trebuie sa fie exemplele de urmat.Ca n-om fi noi prosti ca elvetienii!

@violiv. Pacat ca nu avem acces si la cunostintele persoanelor amintite de tine.Pana atunci,ramai in top!
Image
Guest

Post by Guest »

macarici wrote:@violiv. Pacat ca nu avem acces si la cunostintele persoanelor amintite de tine.Pana atunci,ramai in top!
Pacat.. :cry: Dar parca era un topic "Vreau sa stiu!" :idea: :D
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
macarici

Post by macarici »

Guest wrote: Dar parca era un topic "Vreau sa stiu!" :idea: :D
Multumesc si aici celor care mi-au raspuns si celor care imi vor raspunde si pe viitor intrebarilor mele!Mi-au lamurit multe necunoscute si recomand oricui vrea sa invete,adresele din semnatura lui Guest.
Image
Guest

Post by Guest »

Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
dcrist

Post by dcrist »

Ca de obicei, altii sunt mai organizati ca noi, o sa ajungem in curind de risul Europei cu cea ce suntem in stare sa facem in general :twisted:
macarici

Post by macarici »

Guest wrote: Pacat.. :cry: Dar parca era un topic "Vreau sa stiu!" :idea: :D
:lol: He,he!
Pai daca am fost mai inghesuit cu timpul in ultima vreme,credeti ca ati scapat? :lol:
Nici vorba! :wink:Vine baiatu' :lol:
Image
Guest

Post by Guest »

dcrist

Post by dcrist »

Dupa cum am spus mai sus, totul o sa se repercuteze asupra noastra, daca nu se va lua ceva masuri de bun simt si sa se schimbe legislatia,daca tot nu sunt in stare sa faca niste legi sa ne protejeze eficient sa le ia pe cele ale politiei din SUA si atunci se va schimba cite ceva si la noi,daca nu, sa lase posibilitatea populatiei sa se poata apara singura.
Guest

Post by Guest »

bond008

Post by bond008 »

BUNA, SI EU AM LUCRAT ANI BUNI IN ARMATA, TATAL MEU TOT IN ARMATA A LUCRAT ZECI DE ANI, DAR SINCER, PISTOALELE CU GLONT SUNT PENTRU RAZBOAIE, PENTRU GARZILE DE CORP CARE PAZESC IN ZONE PERICULOASE, INCA NU SUNTEM IN STADIUL IN CARE CHIAR NE TREBUIE PISTOL CU GLONT, UN PISTOL CU GAZ SAU CU BILA DE CAUCIUC EU CRED CA AJUNGE, CHIAR DACA ATAT SITUATIA FINANCIARA CAT SI SERVICIUL PE CARE L-AM AVUT ATAT EU CAT SI TATAL MEU NE PERMITE SA ACHIZITIONAM PISTOL CU GLONT NU AM FACUT ACEST LUCRU, PENTRU MINE AJUNGE GAZUL SI BILA, GLONTUL DEJA ESTE UN MOFT NU O NECESITATE, AM TRECUT PRIN MOMENTE DIFICILE DAR CAT ERA DE NASOL NU AM SIMTIT SA UCID PE CINEVA
Guest

Post by Guest »

bond008 wrote:BUNA, SI EU AM LUCRAT ANI BUNI IN ARMATA, TATAL MEU TOT IN ARMATA A LUCRAT ZECI DE ANI, DAR SINCER, PISTOALELE CU GLONT SUNT PENTRU RAZBOAIE, AM TRECUT PRIN MOMENTE DIFICILE DAR CAT ERA DE NASOL NU AM SIMTIT SA UCID PE CINEVA
Daca pistoalele sunt pentru razboaie, atunci cum se face ca mai mult de 90% din modelele fabricate in lume sunt modele pentru civili?
Dupa ce vei studia mai aprofundat istoria armelor, vei vedea ca pistolul ocupa o nisa destul de ingusta in cadrul armamentului portativ cu destinatie militara, iar in decursul istoriei a evoluat preponderent ca arma de aparare la distanta mica, nicidecum ca arma de atac.
Cred ca nici noi nu simtim nevoia sa ucidem pe cineva. Dar s-ar putea sa fim pusi in situatia de a fi ucisi. Nu stiu ce ti-ar raspunde fata impuscata in cap zilele trecute la o casa de schimb.
bond008

Post by bond008 »

NU stiu daca stii, chiar daca armele scurte sunt facute pentru aparare la distanta scurta sau folosite ca a doua arma de protectie asta nu inseamna ca acuma in romania trebuie sa ne inarmam cu arme cu glont, uite in america cum este, se impusca ca nebuni, dar oricum ei au alta mentalitate si alt trai, la noi eu cred ca s-ar inmultii atacurile armate si nu ai mai fii in suguranta nici la buda, acolo au politie adevarata nu ca la noi, referitor la cazul de la casa de amanet din pacate parerea mea este ca atat timp cat paza este doar prin monitorizare video iar interventia se face in 5 minute nu se poate sa nu apara astfel de incidente, un alt amanunt de obicei la astfel de case de amanet sau schimb valutar geamul despartitor trebuie sa fie de 4 cm grosime cea ce nu se intampla la noi, fata traieste ca a avut noroc si ca s-a tras cu o arma de 4.5 mm, iar cea de 9mm parerea mea a fost modificata. Asta nu inseamna ca acuma sa ne facem cauboy si sa tragem in toti care intra la o astfel de firma, pacat ca la noi nu se respecta securitatea personala, si cu o arma cu gaz sau bila poti neutraliza o persoana, eu nu sunt pentru armele cu glont, ar fi un haos total, mentalitatea noastra este cam...nesanatoasa, suntem prea nervosi pentru arme cu glont.
Post Reply