Cred ca problema se afla in lipsa de profesionalism a creatorilor ei care nu au facut decat se copy/paste diverse articole din legi europene si asta la presiunea UE. Poate ca daca ar fi fost mai mult timp la dispozitie s-ar fi facut o lege mai coerenta, asa, sub presiunea Ue, a iesit ceea ce avem acum.
Nu cred sa existe vreo legislatie europeana care sa amestece in asa hal posesia cu uzul, transportul cu uzul, colectionare cu autoapararea, cauciucul cu gazul si aerul comprimat sau CO2.
Pe de alta parte, cine sa se ocupe? As zice ca ar fi nevoie de 100XBilll si 100XVioliv ca sa se poata schimba ceva. E nevoie de un lobby rational si nu pasional, e nevoie sa existe o masa larga de oameni interesati (zeci de mii) si un numar de oameni care pot influenta legislativul: avocati, judecatori, parlamentari si ziaristi (buni). Nu vi se pare ciudat ca exista extrem de putine articole (poate chiar nici unul) care sa vorbeasca in cunostinta de cauza despre arme? De ce oare?
Exista pasionati, e clar, dar exista si hiper-pasionati care adopta pozitii extremiste si care fac tot timpul apel la lozinci NRA si care nu fac decat sa sporeasca confuzia. Ce impresie isi face un ziarist, un jurist, un parlamentar intersat de problema daca pe forumurile pasionatilor intalnesc si opinii (nu putine) de genul: "Imi doresc sa port pe strada 2 pistoale Desert Eagle si sa fac ce vreau cu ele si sa nu ma duc la politie dupa aceea pentru ca asa am vazut in filmele americane", "Vreau sa am voie sa detin o pusca automata cu care sa trag in orice necunoscut care se sprijina de usa mea sau imi calca straturile de flori la care am muncit 2 zile". "Stiu ca nu e legala vanatoare cu AC dar eu vreu sa fie si deci trag in animale pentru ca e dreptul meu"?
Nu e de mirare ca in Romania cand e vorba de arme, oricare ar fi ele, opinia generala a formatorilor de opinie si a legislatorilor este ca exista cativa nebuni care vor sa fie James Bond si sa aiba o "license to kill". Nu e de mirarea ca orice doritor de arme, de orice fel, e etichetat ca un potential infractor. Si asta se va intampla atat timp cat va exista confuzia dintre detinere si uz si lipsa unor oameni priceputi si activi care nu se resemneaza si care nu sunt fatalisti precum simpaticul forumist Haiosu de mai sus
Nu rezolvi nimic daca in loc sa-ti sustii cu argumente punctul de vedere pana reusesti sa convingi macar un oponent ramai la faza cu "Romania de o tara de cacat", "Toti politicienii sunt prosti", "America e cea mai tare", "E dreptul meu sa am o arma si sa fac ce vreau cu ea, deci dati-mi o arma".
Parerea mea!