MUNITIE 10X22T
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
@violiv Acum,daca ai fost corupt si ti-ai luat si o arma scurta,da-mi voie sa te "exploatez".violiv wrote:Intr-o ordine ad-hoc:
Vorbeam de determinarea fortei de frecare in momentul proiectarii pe hartie. Cand ai piesele in mana e usor sa faci masuratoarea.
Sistemul cu 'inchizator labil' sau 'blow-back' nu este nici pe departe prost. L-au folosit de-a lungul timpului nume celebre de arme: pistoalele mitraliera din WWII - PPS, Schmeiser, Sten, pistoale celebre ca Walther sau Carpati si, sa nu uitam cel mai vestit dintre ele, Mackarov! Toate astea si inca multe altele folosesc acest sistem. Este foarte simplu, foarte fiabil dar are dezavantajul ca nu suporta energii foarte mari si nu poate fi folosit la munitii puternice ca si faptul ca inchizatorul pleaca inapoi in acelasi timp in care pleaca glontul inainte si o parte din energia de propulsie se pierde inutil. Pentru aceste considerente s-au inventat sisteme mai sofisticate, capabile sa suporte energii mari si care sa se deschida cu o mica intarziere fata de miscarea proiectilului, de preferat atunci cand acesta a parasit deja teava. Beretta, Glock, Colt, Taurus, CZ, chiar si noile pistoale rusesti, etc. folosesc sisteme de inchizatoare cu deschidere intarziata bazate pe diferite mecanisme de actiune, numite stabile sau metastabile. Nu-i nicio noutate aici, de peste 100 de ani se folosesc sistemele cu deschidere intarziata iar in prezent domina constructia pistoalelor. Nimeni nu mai pune un inchizator labil intr-un pistol cu calibrul mai mare de 9x19 (chiar si unele 7,65 folosesc deschiderea intarziata), numai cele 'usoare' il mai folosesc.
Toate pistoalele cu culata masiva, ce imbraca in diferite proportii teava, ce contine in ea inchizatorul folosesc 'inchizator greu' si, in consecinta, un arc moale. Pistoale de genul P-08 (parabelum), la care inchizatorul este o mica piesa ce reculeaza singura sunt cele cu 'inchizator usor' si folosesc un arc tare pentru a se opune fortei reculului.
Scuze! Voiam sa spun despre fortele de frecare dintre culata/sanie si baza pistolului.
Despre capse nu va spun![]()
Nu ma omor dupa bere![]()
In ceea ce priveste modificarea arcului tau, daca acesta nu are spirele lipite una de alta atunci cand culata este in pozitia ceai mai retrasa, adica mai are ceva loc atunci cand este comprimat, poti incerca adaugand saibe de tabla de 0,5 mm (sa zicem), cate una, incercand ce se intampla.
La un moment dat nu va mai ejecta si atunci stii ca taria arcului e prea mare. Daca n-ai loc de saibe, e mult mai greu sa incerci cu alte arcuri.
Mai multe nu prea pot sa-ti spun pentru ca, inafara de un Carpati, n-am demontat niciun pistol cu gaze sau bila. Sincer, nici n-am fost curios si nici nu reprezinta un subiect de interes deosebit pt mine. Eu raman la 'arme lungi'.
Poti veni cu niste completari,exemple sau link-uri la modul de functionare al pistoalelor blow back si cu deschidere intarziata?
Cum se face departajarea dintre o munitie puternica si una mai slaba,atata timp cat exista 7,65mm cu zavorare si 9mm blow back?
Conteaza greutatea proiectilului sau cantitatea de propelant?Nu mai spun ca exista diferente foarte mari intre tipurile de praf de pusca.

Am gasit situl asta:
http://lat.subscribe.ru/archive/rest.ho ... 24559.html
De aici, pot sa deduc ca munitia 10X22T e fabricata cu putere destul de mica, de unde rezulta ca nu conteaza ce pistol cumparam, daca munitia disponibila e slaba.
Eu sunt convins ca incidentele de tragere (nu ejecteaza cartusul tras si nu reincarca) sunt in foarte mare masura din cauza ca munitia este proasta si nu produce suficient recul (cred ca si la pistoalele Carpati cu glont tot asta este cauza).
Din ce vad acolo, munitia 10X23T este cea mai puternica, mergand pana la 100 Jouli... munitia asta merge cu arma pe care as cumpara-o pe loc, daca as putea:
http://www.baikalinc.ru/en/company/112.html
De aici, pot sa deduc ca munitia 10X22T e fabricata cu putere destul de mica, de unde rezulta ca nu conteaza ce pistol cumparam, daca munitia disponibila e slaba.
Eu sunt convins ca incidentele de tragere (nu ejecteaza cartusul tras si nu reincarca) sunt in foarte mare masura din cauza ca munitia este proasta si nu produce suficient recul (cred ca si la pistoalele Carpati cu glont tot asta este cauza).
Din ce vad acolo, munitia 10X23T este cea mai puternica, mergand pana la 100 Jouli... munitia asta merge cu arma pe care as cumpara-o pe loc, daca as putea:
Ca intre orice tipuri de munitii, departajarea se face asa cum ati facut-o si voi: pe baza energiei proiectilului.
Dupa cum bine stii exista doua posibilitati de a creste energia: cresti masa sau cresti viteza. Ambele au avantaje si dezavantaje. O arie de sectiune mai mare a proiectilului creste volumul cu patratul cresterii de diametru, la fel si masa. Un diametru mai mare inseamna aerodinamica mai proasta dar si putere de stopare mai buna. O masa mai mare presupune o catitate mai mare de propelent pentru a obtine o aceeasi viteza initiala dar si o inertie mai mare si o pastrare a vitezei pe traiectorie mai buna. Cresterea vitezei creste energia la patrat si pare mai eficienta dar este foarte limitata de rezistenta armelor - viteza mai mare necesita presiuni initiale mai mari, presiuni care nu pot depasi o limita 'civilizata'. Inca nu exista o parere unitara in ceea ce priveste 'cel mai eficient calibru' si asta poti vedea din evolutia calibrelor adoptate de diferite 'forte' - americanii, ca sa vorbim doar de ultimii 100 ani, au trecut prin 9 mm cu incarcare pe la gura, 9 mm 'modern' trase din revolvere, 45 tras din pistol, 9 mm tras din pistol si au revenit recent la 45 in ultimul model de pistol adoptat de politie.
In acelasi timp, pe piata exista calibre comparabile ca eficienta incepand de la 5,7 camerat in noul pistol FN sau unul asemanator in modelele Mackarov baby pana la 9 sau chiar 10 mm. Si 5,7 al FN si 9x19 cel nou al rusilor pot strapunge o vesta antiglont pana la 50 m chiar daca o fac un pic diferit.
O alta posibilitate sa-ti faci o idee despre diferentele de 'putere' este sa compari munitia de pistol si cea de revolver. Pistoalele se opresc la Wildley si Desert (la 3,x kg nu mai e pistol!!!) pe cand revolvere exista si in calibre nitro-expres pentru pusti de elefanti, cu o masa ceva mai mica decat a pistoalelor echivalente, rezistenta armelor fiind mai mare din constructie la revolvere. Intre armele inca portabile, cele mai puternice pistoale sunt in 45 ACP (sa zicem) pe cand un revolver in 357 mag poate fi chiar micut si nu duce lipsa de putere.
Ca istoric, o vreme s-a mers pe calibre micute, preferat fiind 7,65 (inspiratie de la armele lungi) pentru care si Luger si Mauser, apoi Tokarev au dezvoltat tuburi din ce in ce mai incapatoare cu viteze si energii tot mai mari. Puterea de stopare nu s-a dovedit grozava si oficialii au vrut ceva mai mare trecandu-se la 9 mm - Luger, Mackarov, Steyer, etc....care s-a cam generalizat in Europa. 7,65 Mauser din C 96 putea trage precis si eficient peste 100 m ceea ce este exceptional pentru un pistol dar nu e nevoie de asa ceva intr-o arma scurta, mai ales cand puterea de stopare la distanta mica nu facea inamicul sa incremeneasca.
Despre sistemele folosite, chiar daca au existat exemple celebre de pistoale care au folosit sau folosesc sistemul cel mai simplu, cel cu inchizator numit LABIL, practic fara zavoare, cel mai puternic a fost ASTRA facut de spanioli ce tragea 9 mm largo ca si orice alt 9 mm mai mic (x21, x19) dar e mare si greu iar pentru armare iti trebe si a treia mana ca arcul e foarte tare, urmat de Mack cu al lui 9x18 care este un calibru foarte echilibrat. Toate armele ce folosesc munitii mai puternice prefera un sistem de inzavorare mai zdravan si o deschidere dupa momentul cand proiectilul paraseste teava pentru a folosi toata energia propelentului. Sisteme sunt nenumarate, unele uitate (cum e cel cu role din care CZ-ul a construit un model foarte celebru dar azi nu mai face nimeni), altele foarte in uz (cum e cel cu teava pendulanta sau oscilanta derivat din mod. 1911 si care ocupa azi cam 75% din piata). Sa caut si eu niste link-uri semnificative si le pun.
Despre munitii, gasesti ceva date aici:
www.municion.org
Chiar daca e in spaniola, e inteligibil si foarte vast. Comparand dimensiunile proiectilelor, forma si dimensiunile tuburilor, vei putea sa-ti faci o idee despre diferentele existente.
In ceea ce priveste functionarea sistemului labil, ai depistat singur cum e: doar masa culatei si taria arcului se opun fortei de recul a tubului.
In sistemele metastabile si stabile exista un zavor, virtual sau real, care intarzie deschiderea inchizatorului. Cel mai simplu construit a fost un sistem labil la care rampa pe care culisa culata era inclinata in jos si posterior fata de linia tevii. Doar aceasta inclinare inducea o forta de frecare mai mare intre culata si crosa si intarzia deschiderea suficient cat glontul sa paraseasca teava si era destul de eficient cat sa fie produs in serie mare.
Celelalte sisteme presupun grade mai mici sau mai mari de complexitate.
Uite un link numa bun pentru inceput. Detalii constructive si de functionare gasesti mai usor cautand arma in sine.
http://www.tiropratico.com/htm/chiusure.htm
Dupa cum bine stii exista doua posibilitati de a creste energia: cresti masa sau cresti viteza. Ambele au avantaje si dezavantaje. O arie de sectiune mai mare a proiectilului creste volumul cu patratul cresterii de diametru, la fel si masa. Un diametru mai mare inseamna aerodinamica mai proasta dar si putere de stopare mai buna. O masa mai mare presupune o catitate mai mare de propelent pentru a obtine o aceeasi viteza initiala dar si o inertie mai mare si o pastrare a vitezei pe traiectorie mai buna. Cresterea vitezei creste energia la patrat si pare mai eficienta dar este foarte limitata de rezistenta armelor - viteza mai mare necesita presiuni initiale mai mari, presiuni care nu pot depasi o limita 'civilizata'. Inca nu exista o parere unitara in ceea ce priveste 'cel mai eficient calibru' si asta poti vedea din evolutia calibrelor adoptate de diferite 'forte' - americanii, ca sa vorbim doar de ultimii 100 ani, au trecut prin 9 mm cu incarcare pe la gura, 9 mm 'modern' trase din revolvere, 45 tras din pistol, 9 mm tras din pistol si au revenit recent la 45 in ultimul model de pistol adoptat de politie.
In acelasi timp, pe piata exista calibre comparabile ca eficienta incepand de la 5,7 camerat in noul pistol FN sau unul asemanator in modelele Mackarov baby pana la 9 sau chiar 10 mm. Si 5,7 al FN si 9x19 cel nou al rusilor pot strapunge o vesta antiglont pana la 50 m chiar daca o fac un pic diferit.
O alta posibilitate sa-ti faci o idee despre diferentele de 'putere' este sa compari munitia de pistol si cea de revolver. Pistoalele se opresc la Wildley si Desert (la 3,x kg nu mai e pistol!!!) pe cand revolvere exista si in calibre nitro-expres pentru pusti de elefanti, cu o masa ceva mai mica decat a pistoalelor echivalente, rezistenta armelor fiind mai mare din constructie la revolvere. Intre armele inca portabile, cele mai puternice pistoale sunt in 45 ACP (sa zicem) pe cand un revolver in 357 mag poate fi chiar micut si nu duce lipsa de putere.
Ca istoric, o vreme s-a mers pe calibre micute, preferat fiind 7,65 (inspiratie de la armele lungi) pentru care si Luger si Mauser, apoi Tokarev au dezvoltat tuburi din ce in ce mai incapatoare cu viteze si energii tot mai mari. Puterea de stopare nu s-a dovedit grozava si oficialii au vrut ceva mai mare trecandu-se la 9 mm - Luger, Mackarov, Steyer, etc....care s-a cam generalizat in Europa. 7,65 Mauser din C 96 putea trage precis si eficient peste 100 m ceea ce este exceptional pentru un pistol dar nu e nevoie de asa ceva intr-o arma scurta, mai ales cand puterea de stopare la distanta mica nu facea inamicul sa incremeneasca.
Despre sistemele folosite, chiar daca au existat exemple celebre de pistoale care au folosit sau folosesc sistemul cel mai simplu, cel cu inchizator numit LABIL, practic fara zavoare, cel mai puternic a fost ASTRA facut de spanioli ce tragea 9 mm largo ca si orice alt 9 mm mai mic (x21, x19) dar e mare si greu iar pentru armare iti trebe si a treia mana ca arcul e foarte tare, urmat de Mack cu al lui 9x18 care este un calibru foarte echilibrat. Toate armele ce folosesc munitii mai puternice prefera un sistem de inzavorare mai zdravan si o deschidere dupa momentul cand proiectilul paraseste teava pentru a folosi toata energia propelentului. Sisteme sunt nenumarate, unele uitate (cum e cel cu role din care CZ-ul a construit un model foarte celebru dar azi nu mai face nimeni), altele foarte in uz (cum e cel cu teava pendulanta sau oscilanta derivat din mod. 1911 si care ocupa azi cam 75% din piata). Sa caut si eu niste link-uri semnificative si le pun.
Despre munitii, gasesti ceva date aici:
www.municion.org
Chiar daca e in spaniola, e inteligibil si foarte vast. Comparand dimensiunile proiectilelor, forma si dimensiunile tuburilor, vei putea sa-ti faci o idee despre diferentele existente.
In ceea ce priveste functionarea sistemului labil, ai depistat singur cum e: doar masa culatei si taria arcului se opun fortei de recul a tubului.
In sistemele metastabile si stabile exista un zavor, virtual sau real, care intarzie deschiderea inchizatorului. Cel mai simplu construit a fost un sistem labil la care rampa pe care culisa culata era inclinata in jos si posterior fata de linia tevii. Doar aceasta inclinare inducea o forta de frecare mai mare intre culata si crosa si intarzia deschiderea suficient cat glontul sa paraseasca teava si era destul de eficient cat sa fie produs in serie mare.
Celelalte sisteme presupun grade mai mici sau mai mari de complexitate.
Uite un link numa bun pentru inceput. Detalii constructive si de functionare gasesti mai usor cautand arma in sine.
http://www.tiropratico.com/htm/chiusure.htm
La pistoalele de zamak exista jocuri foarte mari ale tubului in camera. Tubul nu expandeaza pentru a face o zavorare in momentul exploziei, pentru ca rezistenta minima e in bila sau in capul de plastic , gazele ies si se pierd si intre tub si camera, tubul nu iese liniar pe axul tevii, si scapa din gheara extractoare mai devreme, provocand toata gama de incidente care le mentionati.Degeaba e puternica munitia, daca gazele ies pe unde nu trebuie! Si oricum astea nu sunt pistoale, asa ca ...imircea wrote:Am gasit situl asta:
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
Domnule Radu, aveti cumva asa ceva de vanzare si in Bucuresti? As fi foarte curios sa o testezcristib wrote:Am fost sa cumpar munitie pt pistol si am avut surpriza sa vad ca acum se vinde UAG verde. Asta cum o mai fi, a mai tras cineva cu UAG verde?
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Buna ziua.Babanu wrote:Domnule Radu, aveti cumva asa ceva de vanzare si in Bucuresti? As fi foarte curios sa o testezcristib wrote:Am fost sa cumpar munitie pt pistol si am avut surpriza sa vad ca acum se vinde UAG verde. Asta cum o mai fi, a mai tras cineva cu UAG verde?
In mod normal ar trebui, nu stiu sa va raspund pe dinafara. In prezent blank-urile se livreaza din noul lot, deci si magazinele din Bucuresti ar trebui sa aibe.
O zi buna si tinem legatura.
Radu
Babanule,nu te-ar interesa un poligon,sambata?Babanu wrote:
Domnule Radu, aveti cumva asa ceva de vanzare si in Bucuresti? As fi foarte curios sa o testez
Aviz amatorii din preajma Bucurestiului si nu numai.
Initiativa apartine lui dcrist.
@violiv Multumesc mult si frumos,dom'profesor!
Inca mai "devorez" la ele.Mai sunt?
@Guest Mi-ai dat de gandit cu scaparea de gaze pe langa tub.In prima faza am respins ideea ca nefondata,dar gandindu-ma mai bine,s-ar putea sa fie adevarat.In fractiunea de secunda cat ii ia bilei sa parcurga traiectul tevii,presiunea acumulata intre spatele bilei si cartus ar putea avea scapari cu atat mai mari cu cat sicanele din teava sunt mai pronuntate si cu cat jocul cartusului in camera e mai mare.
E de urmarit cat de mult se murdareste camera cartusului dupa mai multe trageri.
Ultima remarca a fost rautacioasa rau de tot
Ma fac eu mare!

Nu sunt blank-uri ( cu toate ca e o informatie interesanta ca a aparut munitie blank 10x22, daca asa o fi) ci munitie cu bila de cauciuc. Cutia era verde si nu am mai vazut pana acum munitia respectiva.radu.b wrote:Buna ziua.Babanu wrote:Domnule Radu, aveti cumva asa ceva de vanzare si in Bucuresti? As fi foarte curios sa o testezcristib wrote:Am fost sa cumpar munitie pt pistol si am avut surpriza sa vad ca acum se vinde UAG verde. Asta cum o mai fi, a mai tras cineva cu UAG verde?
In mod normal ar trebui, nu stiu sa va raspund pe dinafara. In prezent blank-urile se livreaza din noul lot, deci si magazinele din Bucuresti ar trebui sa aibe.
O zi buna si tinem legatura.
Radu