ALL GUNS ROUNDUP

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply

Ce arma cu glont de cauciuc detineti?

Rohm RG88
23
25%
Mauser HSC90
4
4%
Walther PP
7
8%
Walther P22
3
3%
Walther P99
4
4%
Reck Mod.60
3
3%
Me 38
0
No votes
Detin o arma fabricata in Rusia/Turcia si sunt pe acest forum doar sa va fac in ciuda :)
6
7%
Doresc sa-mi cumpar in viitorul apropiat
41
45%

Total votes: 91

macarici

Post by macarici »

crys78 wrote:Salutare!N-am mai intrat de mult pe forum!Felicitari pentru initiativa de a testa armele!CAnd e exact urmatoarea testare ca as vrea sa vin si eu cu Carpatiul si adaptorul meu de tir!Si sa speram si cu un rg88 daca o sa reusesc sa-l cumpar!Unde e Poligonul tunari?Cumva langa pista de carting tunari?
Nu,n-are nimic de-a face cu poligonul de langa gradina zoologica.
Este la Joita,e amenajat frumos,desi e la inceput si ceea ce e mai important,oamenii de acolo sunt nemaipomeniti.
Urmeaza sa stabilim cine vine si unde ne intalnim.
Image
macarici

Post by macarici »

alex_m wrote:
O sa aduc Me 38-ul ( chiar daca nu e cine stie ce pistol :) ) , macar vedem efectiv ce putere are si poate reusesc sa fac rost de bani sa-mi cumpar un Rohm 88 pana atunci!
Chiar te rog!
Nu stiu de ce,dar s-ar putea sa avem o surpriza.
Adica sa nu fie asa de slab cum se crede.Din poze as spune ca e chiar mai "fara scapari"de gaz intre teava si butoias,dect reck-ul.Daca il vad pe "viu", ma lamuresc.
Te asteptam!
Image
macarici

Post by macarici »

sorin mok wrote:Daca nici pe un forum nu poti sa "comentezi", atunci unde? Stia cineva ceva concret despre aceste pistoale iar eu nu am fost deact Gica Contra? Am impresia ca nu, dar poate ma insel.
Oricum, pana sa se ajunga la aceste teste am pus pe acest forum destule filme cu teste facute de rusi, de exemplu:
View My Video

Si, ca sa nu ma dezmint, cum zici tu, oare de cati J e nevoie pentru a incapacita un individ de 90Kg care se repede la tine cu o bata sau un cutit? Evident, plecand de la premisa ca pistolul trage chiar daca e un frig de iulie afara.
Sorine,eu unul nu pot decat sa fiu de acord cu tine!
Acum avem niste cifre pe care nu prea stim sa le interpretam.
Din testul cu me38 cand isi trage singur in picior si nu ramane decat o roseata pe piele,te gandesti ca 7-8 jouli e KK.
Ce inseamna 30-40 de jouli?Dar 70-80?
Numai in filme vezi ca un glont incasat il arunca de parca l-a lovit masina.Asta pt ca "da bine"!
Daca porti vesta antiglont si incasezi un 9mm,nu te arunca la pamant,dar in schimb te alegi cu o vanataie de toata frumusetea sau chiar cu o coasta rupta.Dar energia glontului real e de vreo 10 ori mai mare.
Ce efect are asupra unui "90 de kg.",hotarat sa te rupa si care mai are si o geaca si pulover pe el?Ideal ar fii sa fie ca un pumn dat de unul tot de aceasi masa cu respectivul.Adica sa-l "tii in pumni de la distanta" si asta daca are vreun "argument" contondent sau taios in mana.
Trebuie gasit compromisul intre al incapacita si al rani foarte grav(nu vreau sa ma gandesc la mai rau).Ar fii interesant un test cu un bidon de tabla,sau ceva asemanator in care sa tragi inainte si dupa ce-l acoperi cu niste haine care sa simuleze hainele de strada.Si asupra caruia sa dai si niste pumni mai hotarati pt a putea compara deformarile.
Mai astept si alte idei.
Image
haiosu

Post by haiosu »

macarici wrote:
crys78 wrote:Salutare!N-am mai intrat de mult pe forum!Felicitari pentru initiativa de a testa armele!CAnd e exact urmatoarea testare ca as vrea sa vin si eu cu Carpatiul si adaptorul meu de tir!Si sa speram si cu un rg88 daca o sa reusesc sa-l cumpar!Unde e Poligonul tunari?Cumva langa pista de carting tunari?
Nu,n-are nimic de-a face cu poligonul de langa gradina zoologica.
Este la Joita,e amenajat frumos,desi e la inceput si ceea ce e mai important,oamenii de acolo sunt nemaipomeniti.
Urmeaza sa stabilim cine vine si unde ne intalnim.
si eu am fost la joita si chiar am facut cateva poze pe care le puteti vedea pe www.clubairguns.ro la sectiunea intalniri oficiale-bucuresteni. :)
si intr-adevar oamenii sunt deosebiti. mult bun simt si omenie!

"Urmeaza sa stabilim cine vine si unde ne intalnim."- eu vin din zona dristor-mihai bravu.si daca poate, probabil ca va mai veni un prieten cu mine(eventual cu masina). daca nu, vedem ...
alex_m

Post by alex_m »

Deci intalnirea ramane pe 18 sau 19, da?

In cazul asta, o sa vin vineri in Bucuresti ( o sa stau la un prieten cateva zile )

Abia astept sa testez Me 38-ul sa vad exact ce putere are, dupa cum am zis in manual scria ca are 30 J

Ar fi o surpriza sa aiba intradevar 30 J sau peste, si efectul sau sa fie atat de mic cum s-a vazut in poze si film
cristib

Post by cristib »

Si daca intre timp ti-ai schimbat optiunea la vot nu ai posibilitatea sa spui altceva?
Last edited by cristib on Mon Aug 27, 2007 12:47 am, edited 1 time in total.
cristib

Post by cristib »

Imi plac problemele de intuitie si ma bag sa deslusesc cine a votat pt RG88: Barthy 2, Iakubov, Haiosu, Cristib
La PP unul e lui Babanu si unul al lui Adrian-Is.
Dar sunt curios cine a votat:
Detin o arma fabricata in Rusia/Turcia si sunt pe acest forum doar sa va fac in ciuda :)
5% [ 1 ]
Cel ce a votat poate sa ne spuna ce arma are din categoria votata?? Si ce e mai important, Rusia sau Turcia??
macarici

Post by macarici »

cristib wrote:
Cel ce a votat poate sa ne spuna ce arma are din categoria votata?? Si ce e mai important, Rusia sau Turcia??
ca arme,merg pe mana rusilor.
Image
Babanu

Post by Babanu »

OK, am procesat rezultatele de la cea de-a treia intanlire. Am sa le prezint pe fiecare in parte. Va anunt de acum ca am aflat cateva lucruri noi pe care le veti gasi interesante. O sa pun acentul in special pe noile arme care au fost la test (Me38, Carpati, Walther P99) iar la final o sa redeschid mitul MP471-ului rusesc la care toata lumea viseaza.
Tin sa va mulmumesc inca odata celor ce ati fost prezenti la test, in special lui Alex_m care a venit special din Deva doar pentru aceasta intanlire. De asemenea am apreciat efortul lui Crys78 care a venit special pana in Bucuresti pentru teste. Imi pare rau ca nu a putut veni si Haiosu, poate data viitoare va reusi totusi. Mai departe ii multumesc pentru prezenta si lui Idmisto care a venit cu P99 si astfel ne-am putut face o impresie despre aceasta arma recent aparuta in magazine. Nu in ultimul rand mentionez "gasca veche" din care nu putea lipsi Barthy, Macarici, Nikki si Iacubov :twisted: sper sa ne intanlim si la Expomil sa mai schimbam impresii despre pasiunea noastra comuna.

Testele au fost facute la poligonul Joita (www.tunari.ro) unde va sfatuiesc cu toata increderea sa mergeti, locul este amenajat frumos si puteti trage cu arma in conditii de siguranta si in special in conditii de legalitate 8)
Cronograful a fost imprumutat de la firma Arrow prin amabilitatea domnului Radu. Nu pot sa nu remarc schimbarea de optica asupra clientilor din ultima perioada. Daca Arrow o va tine tot asa isi va asigura locul 1 in vanzarile de arme si munitii din Romania. :wink: Daca tot am ajuns la acest subiect vreau sa mentionez ca in cateva zile o sa intru in posesia unei arme fabricate in Turcia, un revolver de 9mm. As vrea sa il intreb pe domnul Radu daca Arrow mai considera posibilitatea semnarii unui contract cu Voltran. Ar fi o treaba excelenta sa vedem in sfarsit in Romania arme complet din otel calibru 10x22t. Eu unul sigur as cumpara
:twisted:
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Babanu

Post by Babanu »

O sa incep cu revolverul Me38 Compact (a nu se confunda cu varianta Pocket) calubru .380GUM. Daca va mai aduceti aminte, acum ceva vreme Alex_m facea un test filmat cu revolverul lui. Se vedea clar ca o astfel de arma nu are nici un efect chiar de la foarte mica distanta. Mai departe lumea a generalizat situatia pentru toate armele cu glont de cauciuc si pentru multa vreme am trait cu senzatia ca aceste arme sunt ineficiente si nu merita cumparate. Daca stam acum sa analizam si sa comparam rezultatul revolverului Me38 cu un pistol RG88 sau PP o sa vedem ca situatia este cu totul alta si in nici un caz nu putem cataloga un RG88 sau un PP ca fiind ineficient.
Cu acest revolver Me38 au fost trase doua cartuse marca Pobjeda cal .380GUM. La o greutate a bilei de cauciuc de 0,56g la prima tragere cronograful a inregistrat 157m/s iar la a doua 131m/s. Rezultatele ar fi 6,9J si 4,8J
Concluzia pentru aceasta arma ar fi ca nu merita achizitionata pentru a fi folosita cu golante de cauciuc. Ea este mai degraba pretabila pentru gaze lacrimogene sau eventual pentru colectie. Trebuie sa recunosc, are un design excelent si un finisaj de calitate.
Ca specificatii "butoias-ul" Me38-ului acepta 5 carutse cal .380GUM sau 5 cartuse cal 9mm blank sau gaz lacrimogen. Teava prezinta un singur "opritor" iar gaurile din butoias sunt putin obturate in partea dinspre teava conturand o usoara forma conica. Corpul revolverului este fabricat din pacate din celebrul aliaj german "zamac" cu rezistenta scazuta. In specificatiile de fabrica se mentioneaza ca aceasta arma nu poate trage cu munitii mai puternice de 7,5J pentru ca se risca distrugerea armei. Acest lucru este eronat, arma rezista in mod cert si la 50J fara probleme.
Image
Babanu

Post by Babanu »

Urmatorul pe lista ar fi pistolul semiautomat Carpati 95 cal 9mm. In mod normal aceasta arma a fost conceputa ca varianta de cal 9mm fabricata la Cugir cu destinatie civila pentru autoaparare. In teorie este identic cu cel intanlit in dotarea politiei doar ca foloseste doar cartuse 9mm blank sau gaz lacrimogen. Totusi cu ajutorul unui adaptor care se fixeaza la capatul tevii aceasta arma poate trage si bile de cauciuc de un diametru impresionant (aproximativ 2cm) si o greutate de 3,9 grame. Pentru a trage cu aceasta bila arma foloseste un cartus blank iar gazele evacuate pe teava imping bila cu o viteza de aproximativ 120m/s. Dezavantajul este ca dupa fiecare tragere acest adaptor trebuie incarcat cu o noua bila de cauciuc iar intr-o situatie de autoaparare este putin probabil sa puteti trage mai multe bile. Rezultatele la cronograf au fost urmatoarele: 28,1J ; 28,5J ; 26,7J ; 13,7J ; 30J ; 7,7J ; 27,6J ; 27,1J . Se pot remarca unele variatii de putere intre 7,7J si 30J dar media oficiala ar fi pe la 28J. Un asemenea rezultat face din Carpati o arma pretabila mai mult la cartusele cu gaz lacrimogen, bila de cauciuc poate fi considerata ineficienta. Daca doriti sa va cumparati un pistol Carpati probabil va aflati in unul din urmatoarele cazuri: din nostalgie (pentru cei care au avut in timpul serviciului o astfel de arma) sau pentru colectie (o piesa excelenta cu o reputatie speciala, sper intr-o zi sa imi pot achizitiona si eu unul)... pentru autoaparare nu poate fi recomandata decat daca sunteti dispusi sa folositi gaze lacrimogene. La final tin totusi sa mentionez si cateva aspecte pozitive ale Carpati-ului... in primul rand nu s-a blocat niciodata si in al doi-lea rand faptul ca este construit complet din otel. Finisajul este inferior calitativ dar sincer din punctul meu de vedere acesta este un plus :) Daca as vedea un Carpati perfect finisat as zice ca nu este Carpati... si-ar pierde din farmec... trebuie sa arate ca o arma facuta in Romania... nu forte aspectoasa dar in schimb foarte rezistenta. :twisted:
Image
Babanu

Walther P99

Post by Babanu »

Urmatoarea arma prezentata este Walther P99 cal 10x22T 8) Aceasta arma este fabricata de Umarex in Germania si este o copie fidela dupa modelul militar. Corpul pistolului este fabricat din aliaj din pacate la fel ca toate armele de autoaparare din Germania. Ca si design am putea spune ca este fratele mai mare al Walther-ului P22. Se remarca foarte repede tema moderna adoptata de Walther in ultimi ani. Varianta militara a P99-ului a fost conceputa pentru trupele de interventie speciala iar acest lucru se observa din modul de gandire al "sigurantei". La inceput pare un mecanism complicat tipic german dar se dovedeste foarte util. Siguranta nu mai este actionata cu ajutorul unui mic levier care descrie un unghi de 90 de grade intre cele doua moduri "fire" si "safe" ci printr-un "buton" aflat in partea superioara a mansonului. La inceput mi-a fost greu sa inteleg modul de functionare al sigurantei si imi parea chiar enervanta :lol: Ulterior cand am realizat ideea excelenta a celor de la Walther am inceput chiar sa apreciez acest nou sistem. Cand arma este in modul "fire" tragaciul se apasa usor si arma se descarca. Daca arma este in modul "safe" tragaciul se poate actiona totusi dar cu o forta mult mai mare iar arma se va declansa si va trece in mod "fire". Asta m-a facut sa inteleg ca aceasta arma (in varianta militara) este intradevar gadita pentru profesionisti care in timpul misiunilor trebuie sa aiba o arma pregatita in orice clipa. In caz de urgenta maxima nu se mai pierde timp pentru a scoate siguranta, pur si simplu pui degetul pe tragaci si tragi mai tare iar arma se va descarca. Probabil va ganditi ca aceast sistem este periculos pentru voi si riscati sa va accidentati cu arma daca va jucati cu degetul pe tragaci cand ea este incarcata deoarece nu exista o siguranta de tip "levier" care sa va arate clar cand arma este in mod "fire" sau "safe". Ma repet, :D arma a fost gandita pentru profesionisti din trupele speciale care au antrenamentul necesar sa inteleaga ca NU pui degetul pe tragaci decat atunci cand este intradevar necesar :lol: . Un alt lucru care atesta destinatia profesionala a acestei arme este faptul ca are o sina speciala sub teava unde se pot atasa diveste accesorii necesare misiunii (sistem de ochire cu laser, lanterna, etc.). Faptul ca P99 nu are "cocosul" expus in exterior si in general are un design "compact" fara componente iesite in exterior este datorat tot gandirii in vederea aplicatilor profesionale. In timpul unei misiuni P99 va fi arma secundara folosita doar in cazul in care arma principala nu poate fi folosita (exemplu in situatii extreme de "close-combat"). Astfel, daca P99 este arma secundara trebuie cu orice pret sa functineze si sa fie disponibila in orice situatie si aici revin la design-ul compact si la faptul ca are cocosul intern. Citeam pe un pliant publicitar de la Walther facut pentru P99 cum ca aceasta arma a fost gandita sa minimizeze riscul de a se agata in uniforma sau in alt accesoriu purtat de ofiter in momentul cand este scoasa din toc. Se vede treaba ca nemtii astia s-au gandit la toate si au scos pe piata un model deosebit, cu un design modern, ergonomic si cu o functionalitate maxima.
Dar sa revin acum la varianta testata P99 cal 10x22t care desi teoretic este identica din punct de vedere al mecanismului intern cu versiunea militara (are acelas sistem de siguranta) vom vedea ca din pacate nu are aceiasi fiabilitate :evil:
Munitia folosita la teste a fost UAGA, UAGR si PG. Cu munitie UAGR P99 a inregistrat o viteza de 220m/s adica 16,9J Cu munitie UAGA rezultatul a fost 324m/s adica 38,8J In cazul munitiei PG ar fi cateva lucruri interesante pe care le-am descoperit la testele de cronograf. Mai concret daca impingem bila de cauciuc in interiorul tubului cartusului o sa obtinem niste rezultate spectaculoase in jurul valorii de 80J :twisted: Cand s-a tras muntia standard PG asa cum vine ea din magazin fara ca bila sa fie impinsa in interiorul tubului s-a obtinut cu P99 urmatoarele valori: 50,2J ; 50J ; 41J ; 53,8J (blocat, arma nu a fost incarcata corespunzator) ; 2,5J (blocat) ; 52,5J ; 3,7J ; 8,7J ; 10,1J Putem concluzia ca P99 cu PG standard are in medie cam 52J ceea ce este foarte bine dar din pacate a avut doua blocari. Seria de rezultate slabe (3,7J ; 8,7J ; 10,1J) am aflat ulerior ca se datora tevii necuratate :lol: care era plina de resturi de la cartusele trase anterior. Imediat dupa ce teava a fost curatata cu o periuta arma a revenit la rezultatele normale. De aici intavam faptul ca este foarte important sa curatam teava armei cat mai des posibil pentru a nu afecta performanta generala. Mai departe la seria de cartuse PG cu bila impinsa in interior situatia s-a schimbat foarte mult: 77,3J (blocat) ; 81,3J (blocat) ; 73,2J ; 86,3J ; 82,2J ; 48,4J ; 86,3J (blocat) ; 76,7J ; 52,3J ; 93,5J ; 78,9J (blocat) ; 79,8J ; 80,4J ; 74,3J ; 68,5J ; 87,3J
Se remarca faptul ca P99 a reusit sa obtina o valoare maxima de 93,5J ceea ce este mai mult decat spectaculos :twisted: si concluzionez eu ca P99 este o arma foarte buna ca putere atunci cand nu se blocheaza :twisted: Mare pacat de aceasta arma ca se blocheaza... altfel cu o magazie de 14 cartuse ar fi fost un concurent foarte mare pentru RG88 sau PP
Image
Last edited by Babanu on Wed Aug 29, 2007 7:14 am, edited 1 time in total.
Babanu

Post by Babanu »

Urmeaza rezultatele la Walther P22 cal 10x22t. Nu mai intru in detalii despre aceasta arma pentru ca s-a mai discutat despre ea :D
Munitie UAGR: 25,7J ; 24,9J ; 24,5J (blocat) ; 26,1J (blocat)
Munitie PG standard: 56,8J ; 14,9J ; 11,3J ; 17,2J ; 10,4J ; 18,8J
Munitie PG cu bila impinsa in interiorul tubului: 31,7J ; 32,9J ; 78,2J (blocat)
Babanu

Post by Babanu »

Acum rezultatele pentru Rohm RG88 cal 10x22t. Nu mai intru in detalii, am mai discutat despre aceasta arma.
Munitie UAGR 33,8J ; 33,8J
Munitie UAGA 35,3J ; 43J
Munitie PG standard 16,8J ; 12J ; 16,4J
Munitie PG cu bila impinsa in interiorul tubului 74J ; 85,7J ; 100J ; 114J ; 93,9J ; 64J ; 76,4J ; 71.4J
De remarcat aici recordul absolut cu munitie PG "tunata" :twisted: 114J !!
Desi se remarca faptul ca munitia PG modificata nu are rezultate constante, media pe aceste 8 trageri este 84,9J ceea ce nu este rau deloc pentru o arma de autoaparare :twisted: De acum incolo sper sa nu mai auzim pe nimeni cu comentarii de genul ca acest arme se sparg la peste 30J. S-a dovedit, RG88 rezista la 114J fara probleme.
macarici

Post by macarici »

Se remarca faptul ca au fost foarte multe blocari ale armelor auto.Intr-o stare de necesitate,lucru deloc de dorit!
Cu acelasi tip de cartus,se vad diferente mari de viteza.De ce?
Si totusi de ce se blocheaza?Murdarirea tevii nu pare a fi raspunsul.Proiectilul e de cauciuc,e destul de maleabil sa treaca prin sicane,iar obturarea suplimentara a tevii n-ar face decat sa creasca forta de reactie cu care e impins mansonul in cursa spre inapoi,lucru care ar trebui sa fie benefic pentru ejectare si reincarcare.
Blocarea s-a produs,dupa cum se observa si la viteze mici si la viteze mari.Nu cumva buba e in alta parte?
SI DE CE CARPATIUL NU S-A BLOCAT NICIODATA?(apropo,nu e facut in intregime din otel,tot ce se vede alb in poza e dural sau ceva asemanator).Nu cumva problema e la cartus?Probabil pulberea sau mai ales capsa. E de studiat!
Nu-mi aduc aminte de blocaje ale rg-ului.Poate de o inconsistenta a puterii.Desi unele rezultate au fost surprinzatoare.
Dupa cum se vede,orice raspuns la intrebarile anterioare naste alte intrebari.Cu rabdare,le dibacim noi pe toate.
Image
Post Reply