Da, si eu iubeam povestirile bunicului meu care desi incepeau cu o tenta normala despre tineretile lui, sfarseau aproape intodeauna cu o istorioara de pe front, dealfel cred ca toti veteranii iubeau sa povesteasca nepotilor astfel de ispravi.
Si ca sa revin la dilema ta eu sunt mai mult decat convins, asta dupa multi ani de studiu al acelor vremuri(o pasiune mai veche de a mea, pe langa cea a armelor) ca bunicul tau se referea la un anumit calibru respectiv 9*23.
In dotarea armatei romane in acea perioada existau doua modele principale Beretta 1934 in calibru .380 adica 9*17 mm si care la vremea aceea toata lumea ii spunea 9mm scurt, si apoi ca si numar mai erau pistoalele Steyr in calibrul 9*23 Steyr.
Pistoale ca Walther P38 si Luger erau rare in armata romana cele mai multe erau de fapt trofee la fel ca si cele in varianta sovietica tip TT33 deci putin probabil sa se fii referit la unul din modelele expuse de tine.
Sper ca ti-am fost de ajutor, orice alta informatie sunt doritor sa o aud(citesc, ma rog...

)