Control la domiciliu pentru conditiile de pastrare ale armei

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

tiger

Re: Control la domiciliu pentru conditiile de pastrare ale armei

Post by tiger »

barthy wrote:
aurorauno wrote:Scopul acestui control este instintarea tuturor posesorilor de noua lege a armelor si munitiilor,odata cu asta si verificarea modului de pastrare a acestora.
Scopul acestui control este reducerea drastica a numarului de posesori de neletale. :mrgreen: Mergeti acum la AEST sa vedeti coada la predat permise; zici ca-i in '88 si-a bagat margarina RAMA la Unirea :lol:

SA TRAITI ! :mrgreen:
Evident ca acesta e scopul, altfel la toti carora li s-au anulat permisele ar fii trebuit cel mult avertizati si eventual amendati.
Din 1899 persoane verificate in prima saptamna 192 persoane raman fara permis.*sursa http://b.politiaromana.ro/revista/Octombrie_2011.pdf
Ciudat, nu-i asa?
Dar de obicei e simplu: mediatizezi doua trei cazuri(e usor cu asa o media fara coloana vertebrala) cu doi prosti care se impusca pentru un loc de parcare si apoi vii si spui: gata ajunge cu infractorii si pistolarii-le interzicem.
Exagerezi, veti spune, dar... mai aveti putina rabdare.
Asa ca Domnilor politisti faceti-va treaba pentru care sunteti platiti(sau nu) pedepsitii pe cei vinovati, dar lasati-ne pe noi amaratii cu "arme de autoaparare" in pace.
Safe&Sound

Post by Safe&Sound »

Nu vreau sa contrazic pe nimeni insa pot sa va spun ca eram la tatal meu acasa cand au venit la el in control, si au constatat ca arma e pastrata in conditiile cerute de lege, au consemnat asta intr-un proces verbal, i-au dat un instructaj de folosire a armelor de autoaparare scris pe spatele acelui proces verbal, au multumit politicosi si au plecat. Nu mi s-a parut in nici un caz ca ar cauta "nod in papura" sau ca ar fi rau intentionati in vreun fel, ba chiar dimpotriva, mi s-au parut chiar bucurosi sa imi raspunda la vreo doua intrebari pe care le-am pus si sa imi spuna, asa la nivel de barfa, ce nereguli au mai gasit.

Asadar, repet fara intentia de a fi in contradictie cu cineva, cred ca cei impotriva carora s-a dispus masura suspendarii dreptului de a avea arma au incalcat legea. Si e posibil sa o fi facut intru-un mod grav pentru ca am auzit de arme de vanatoare pastrate incarcate sub pat sau de pistoale pastrate intr-un sertar din bucatarie.
Nu contest ca e posibil sa se fi facut si abuzuri din partea politistilor dar pentru asta exista dreptul la contestatie care odata declansata cel putin in teorie ar trebui sa clarifice lucrurile.
anghelache

Post by anghelache »

Verificarea este numai la nivelul capitalei?
paul_vxi

Post by paul_vxi »

din cate stiu in toata tara este actiunea aceasta( si totusi in toata nebunia asta cu, controalele politiei nu imi este clara urmatoare situatie: daca eu detin o arma neletala pe care o am inchisa intr-un seif de pistol, mic oarecum dar este un seif totusi mai am nevoie de cutie separata pt munitie?,ca eu nu am asa ceva si nu stiu cum interpreteaza politia legea ,poate ca nu am cutia aia mica si nenorocita imi ia arma si nu prea este corect) stiam ca daca ai maxim 12 cartuse poti tine fara acea cutie sau cam asa ceva suna un text de lege citit pe net)
dcrist

Post by dcrist »

Da o fuga la bricostore sau alt mag asemanator si cumpara-ti o cutie pt munitie este ~50 lei o pui in seif si esti linistit :wink:
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
paul_vxi

Post by paul_vxi »

asa am sa fac dar ma interesa si ce zice legea!
dcrist

Post by dcrist »

Legea este interpretabila :mrgreen:
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
sith

Post by sith »

legea spune ca sa ai 2 incuietori independente, una la cutie, una pentru munitie.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
paul_vxi

Post by paul_vxi »

sa vedem legea .....pune un link te rog! eu nu am gasit nimic de genul pt neletale ! ia uite ce zic unii avocati http://www.avocatnet.ro/content/forum|d ... -bila.html
mariand68

Post by mariand68 »

Si la mine au fost in control acum doua zile.M-au sunat in jur de ora 19.00 si m-au asteptat in fata portii pana am ajuns acasa de la munca.Am ajuns pe la 19.15,mi-am cerut scuze fiindca i-am facut sa astepte dar traficul din Bucuresti este jalnic dupa cum stiti.Mi-au verificat toate armele dupa serii (inclusiv cele de pe colectie)si numarul de cartuse aferente au facut un proces verbal ca totul este ok dupa care ne-am strans mainile si cam asta a fost.Am avut cateva arme in plus fata de lista pe care o aveau dar nu au fost probleme,lista d-lor era de prin vara,cam asa a fost la mine.O seara buna va doresc in continuare,Marian
sith

Post by sith »

paul_vxi wrote:sa vedem legea .....pune un link te rog! eu nu am gasit nimic de genul pt neletale ! ia uite ce zic unii avocati http://www.avocatnet.ro/content/forum|d ... -bila.html
Art. 58. — (1) Dispozițiile referitoare la acordarea permisului de armă, la înscrierea armei în
permisul de armă, la drepturile și obligațiile solicitantului armei letale, prevăzute la art. 22 alin. (1) și
(2), art. 23 alin. (1), art. 26 și 50, se aplică și în ceea ce privește armele neletale supuse autorizării
.

Art. 26. — (1) Titularul dreptului de deținere a armelor letale are obligația să păstreze
armele și munițiile înscrise în permisul de armă, asigurate astfel încât să nu permită accesul la
ele al persoanelor neautorizate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a
prezentei legi.

este suficient cred ...
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
Wolfman

Post by Wolfman »

sith wrote:
paul_vxi wrote:sa vedem legea .....pune un link te rog! eu nu am gasit nimic de genul pt neletale ! ia uite ce zic unii avocati http://www.avocatnet.ro/content/forum|d ... -bila.html
Art. 58. — (1) Dispozițiile referitoare la acordarea permisului de armă, la înscrierea armei în
permisul de armă, la drepturile și obligațiile solicitantului armei letale, prevăzute la art. 22 alin. (1) și
(2), art. 23 alin. (1), art. 26 și 50, se aplică și în ceea ce privește armele neletale supuse autorizării
.

Art. 26. — (1) Titularul dreptului de deținere a armelor letale are obligația să păstreze
armele și munițiile înscrise în permisul de armă, asigurate astfel încât să nu permită accesul la
ele al persoanelor neautorizate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a
prezentei legi.

este suficient cred ...

De fapt nu este suficient. In textul ala nu scrie clar "cutie metalica, prinsa in podea, cu doua incuietori separate pt arma si munitie". Eu pot interpreta ce scrie acolo si ca o obligatie de a o tine pe sifonier cu un trigger lock pe ea. Probabil ca mentiunea de cutie bla bla e trecuta in normele metotologice de aplicare, dar cine are acces la alea?
Streamer 2014 titan - 10x22T
sith

Post by sith »

Wolfman wrote:
sith wrote:
.

prezentei legi.

este suficient cred ...

De fapt nu este suficient. In textul ala nu scrie clar "cutie metalica, prinsa in podea, cu doua incuietori separate pt arma si munitie". Eu pot interpreta ce scrie acolo si ca o obligatie de a o tine pe sifonier cu un trigger lock pe ea. Probabil ca mentiunea de cutie bla bla e trecuta in normele metotologice de aplicare, dar cine are acces la alea?
ai normele aici : http://www.moficial.ro/2005/241.pdf
sau aici
http://legestart.ro/Norma-metodologica- ... Dg0%29.htm

Art. 14. -
(1) Titularul dreptului de detinere este obligat sa pastreze armele si munitiile letale la domiciliul sau la resedinta mentionata in permisul de arma, in dulapuri sau casete metalice special amenajate, omologate de Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, care sunt asigurate cu cel putin doua sisteme de inchidere independente, cu cheie sau cifru, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate.
(2) Dulapurile sau, dupa caz, casetele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie prevazute cu compartimente diferite care sa fie asigurate fiecare cu cate un sistem de inchidere, pentru pastrarea munitiei separat de arme, a inchizatoarelor apartinand carabinelor si, dupa caz, a piesei a treia la arme letale lungi cu tevi basculante. Armele letale lungi cu sistem de functionare semiautomat se pastreaza numai asigurate cu dispozitiv special, omologat in conditiile legii, destinat pentru blocarea tragaciului.
(3) In cazul unui numar mai mare de 15 arme letale, detinatorul are obligatia de a asigura la adresa prevazuta in permis o incapere special amenajata pentru depozitare, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2), dotata cu sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de politie si conectate la dispeceratele de alarmare si interventie specializate.

Art. 15. - Munitia destinata armelor letale se pastreaza numai in dulapuri, in casete sau, dupa caz, in compartimente separate fata de cele in care se pastreaza armele pentru care este destinata, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul armelor de aparare si paza, poate fi pastrata impreuna cu acestea o cantitate de cel mult 12 cartuse destinate unei singure arme;
b) in cazul armelor de vanatoare sau de tir pentru care titularul are drept de port si folosire, precum si in cazul armelor de colectie, poate fi pastrata impreuna cu o singura arma dintre acestea o cantitate de cel mult 10 cartuse cu proiectil si 50 de cartuse fara proiectil.
my favorite gun
telesystems
paul_vxi

Post by paul_vxi »

deci iaca am gasit o portita legala pt mine spre ex: eu acum am doar 7 cartuse + pistolul deci nu sunt obligat sa am cutie metalica pt MUNITIE......portite legale se pot gasi :D
sith

Post by sith »

mai bine cumperi o cutie, 20 ron ...
"Titularul dreptului de detinere este obligat sa pastreze armele si munitiile letale la domiciliul sau la resedinta mentionata in permisul de arma, in dulapuri sau casete metalice special amenajate, omologate de Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, care sunt asigurate cu cel putin doua sisteme de inchidere independente, cu cheie sau cifru, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate."
my favorite gun
telesystems
Post Reply