Controlul la domiciliu pentru prima autorizare
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Controlul la domiciliu pentru prima autorizare
Salut,
Desi urmaresc de ceva vreme forumul, abia acum am ceva de spus, asa ca asta e primul meu post si, ca atare, incep prin a spune "bine v-am gasit".
Acum sa trecem la oile noastre:
Am depus actele pentru autorizatia de cumparare a unei arme neletale pe data de 5 Octombrie 2011. De atunci, tot astept sa vina cineva de la sectia de care apartin pentru a verifica ce e de verificat (cutia, vecinii, etc). Desi au trecut 35 de zile de atunci, nu aparut nimeni, iar cand am sunat la AEST sa intreb de autorizatie mi s-a spus ca trebuie sa astept controlul. Am fost la sectie pe data de 3 NOV, si OS mi-a spus ca "or sa vina colegii mei, iar daca nu va gasesc acasa vor lasa o invitatie prin care va anunta ca trebuie sa va prezentati la sectie". Logic, am intrebat de ce nu ma pune in legatura cu lucratorul desemnat care se ocupa de lucrarea mea, daca tot m-am prezentat la sectie neinvitat. Mi s-a raspuns ca nu asa se procedeaza, si, din nou, sa astept pentru ca vor veni ei, "in termenul legal".
Acum va intreb pe voi: ce inseamna "in termenul legal" ? Din ce am citit in lege, dureaza maxim 45 zile pentru prima autorizare, si maxim 30 pentru urmatoarele, dar asta la arme letale. La neletale nu am vazut nici o precizare in legatura cu asta. Sa inteleg ca termenul legal inseamna acele maxim 45 zile (caz in care mai am de asteptat inca 10 pentru a-mi ridica autorizatia), sau ca la neletale termenul legal inseamna "cand i se scoala domnului politist de la sectie sa-si miste dosu' pana la mine"?
Stiu ca traiesc in Romania, stiu ce salariu are un politist si ca pe salariul asta nu-i vine sa se plimbe, dar pe de alta parte nu eu l-am pus sa-si aleaga meseria asta. M-am plictisit sa astept ca un fraier sa-si miste cineva curu' pana la mine ca sa vada o blestemata de cutie de tabla si sa o auda pe vaca de deasupra mea cum se plange ca am amenintat-o cu politia si tribunalul. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, cand vaca aia i-a chemat si mi-a facut reclamatie ca am amenintat-o chiar cu ei, s-au miscat mai cu talent decat acum. Sa mor daca mai inteleg ceva...orice sfat e binevenit.
Multumesc.
Desi urmaresc de ceva vreme forumul, abia acum am ceva de spus, asa ca asta e primul meu post si, ca atare, incep prin a spune "bine v-am gasit".
Acum sa trecem la oile noastre:
Am depus actele pentru autorizatia de cumparare a unei arme neletale pe data de 5 Octombrie 2011. De atunci, tot astept sa vina cineva de la sectia de care apartin pentru a verifica ce e de verificat (cutia, vecinii, etc). Desi au trecut 35 de zile de atunci, nu aparut nimeni, iar cand am sunat la AEST sa intreb de autorizatie mi s-a spus ca trebuie sa astept controlul. Am fost la sectie pe data de 3 NOV, si OS mi-a spus ca "or sa vina colegii mei, iar daca nu va gasesc acasa vor lasa o invitatie prin care va anunta ca trebuie sa va prezentati la sectie". Logic, am intrebat de ce nu ma pune in legatura cu lucratorul desemnat care se ocupa de lucrarea mea, daca tot m-am prezentat la sectie neinvitat. Mi s-a raspuns ca nu asa se procedeaza, si, din nou, sa astept pentru ca vor veni ei, "in termenul legal".
Acum va intreb pe voi: ce inseamna "in termenul legal" ? Din ce am citit in lege, dureaza maxim 45 zile pentru prima autorizare, si maxim 30 pentru urmatoarele, dar asta la arme letale. La neletale nu am vazut nici o precizare in legatura cu asta. Sa inteleg ca termenul legal inseamna acele maxim 45 zile (caz in care mai am de asteptat inca 10 pentru a-mi ridica autorizatia), sau ca la neletale termenul legal inseamna "cand i se scoala domnului politist de la sectie sa-si miste dosu' pana la mine"?
Stiu ca traiesc in Romania, stiu ce salariu are un politist si ca pe salariul asta nu-i vine sa se plimbe, dar pe de alta parte nu eu l-am pus sa-si aleaga meseria asta. M-am plictisit sa astept ca un fraier sa-si miste cineva curu' pana la mine ca sa vada o blestemata de cutie de tabla si sa o auda pe vaca de deasupra mea cum se plange ca am amenintat-o cu politia si tribunalul. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, cand vaca aia i-a chemat si mi-a facut reclamatie ca am amenintat-o chiar cu ei, s-au miscat mai cu talent decat acum. Sa mor daca mai inteleg ceva...orice sfat e binevenit.
Multumesc.
-
Dualjackal
Re: Controlul la domiciliu pentru prima autorizare
De cand pana cand trebuie sa te controleze daca ai cutie si sa iti viziteze vecinii ca sa-ti dea autorizatie? 
De cand s-a schimbat legea anu' asta.
nu mai astepta sa vina careva ca astepti degeaba:) Parerea mea
Trebuie sa se prezinte la tine in 20 de zile. Dupa ce-ti fac vizita trimit observatiile lor la Arme si Munitii. Din momentul in care ai depus cererea, termenul trebuie sa fie de 30 de zile pana iti elibereaza o autorizatie de cumparare, valabila 3 luni, dar care se poate prelungi. Dupa ce ai cumparat arma, in decurs de 3 zile trebuie sa mergi la Arme si munitii cu arma, buletinul, factura de cumparare + copie la factura (care va ramane la ei). Si cam atat. Dar mare grija, nu depasi cele 3 zile. Din momentul in care ai cumparat arma esti liber sa cumperi si munitia si chiar sa si tragi cu ea. Cam atat.
Walther PPK - not with rubber, not with gas
Ex Streamer 2014 10X22T - rubber
Shadow1000 5.5
Stalker 917 9mm
I`m one of those bad things that happen to good people.
Shadow1000 5.5
Stalker 917 9mm
-
Safe&Sound
Despre astfel de controale eu stiu cel putin de prin 2008Dualjackal wrote:De cand pana cand trebuie sa te controleze daca ai cutie si sa iti viziteze vecinii ca sa-ti dea autorizatie?
Una din conditiile legii la "port si folosinta" este ca arma sa fie insotita de permis, asadar daca arma nu a fost inca trecuta in permis, sau permisul nu a fost inca emis, arma nu o poti folosi legal, deci nu poti sa tragi cu ea. Singura varianta la care ma gandesc ca ar merge aici este sa cumperi arma de la un comerciant de arme care are si poligon in aceeasi incinta si sa iti permita sa o probezi iar din cate stiu, in Bucuresti cel putin, exista un singur comerciant care are poligon in aceeasi cladire cu magazinul.Mack44 wrote:Din momentul in care ai cumparat arma esti liber sa cumperi si munitia si chiar sa si tragi cu ea.
Sunt convins ca intr-o situatie reala de autoaparare desfasurata in limitele legii, arma cumparata legal poate fi folosita chiar si in absenta permisului pentru ca in acest caz se va aprecia de catre procuror necesitatea folosirii armei.
Mack44 wrote:Trebuie sa se prezinte la tine in 20 de zile. Dupa ce-ti fac vizita trimit observatiile lor la Arme si Munitii. Din momentul in care ai depus cererea, termenul trebuie sa fie de 30 de zile pana iti elibereaza o autorizatie de cumparare, valabila 3 luni, dar care se poate prelungi. Dupa ce ai cumparat arma, in decurs de 3 zile trebuie sa mergi la Arme si munitii cu arma, buletinul, factura de cumparare + copie la factura (care va ramane la ei). Si cam atat. Dar mare grija, nu depasi cele 3 zile. Din momentul in care ai cumparat arma esti liber sa cumperi si munitia si chiar sa si tragi cu ea. Cam atat.
Multumesc pentru raspuns. Ai la indemana un numar de articol din lege care sa precizeze expres partea cu 20 zile? Eu nu am reusit sa gasesc.
Streamer 2014 titan - 10x22T
Nu am la indemana nici o lege, dar stiu ca cei care m-au vizitat pentru seif si bineinteles discutiile cu vecini si seful de scara aveau o data scadenta pana la care trebuiau sa imi faca vizita si sa trimita raspunsul lor celor de la arme si munitii. Este o hartiuta mica ce trebuie atasata la dosar, iar mie, prima data imi spusesera ca nu venise raspunsul de la sectia de cartier, dar dupa ce le-am spus ca trecuse o saptamana de la vizita s-au uitat mai cu atentie si au gasit-o. cel mai bine ar fi sa te prezinti la arme si munitii si sa intrebi de autorizatie. Mie imi spusesera sa ma prezint la ei in 30 de zile chiar daca nu primeam vizita acasa.
Iar in legatura cu trasul sunt de acord. Trebuie facuta in poligonul magazinului sau in pustiu, dar nu purtata asupra ta pana nu e trecuta in permis. Trebuie totusi sa o probezi in alea 3 zile inainte de a fi trecuta in permis sa ocupe locul. Odata ce ai primit autorizatie de achizitionare se poate si testa. Cel putin asa mi s-a spus. Si bineinteles ca am si facut-o.
Iar in legatura cu trasul sunt de acord. Trebuie facuta in poligonul magazinului sau in pustiu, dar nu purtata asupra ta pana nu e trecuta in permis. Trebuie totusi sa o probezi in alea 3 zile inainte de a fi trecuta in permis sa ocupe locul. Odata ce ai primit autorizatie de achizitionare se poate si testa. Cel putin asa mi s-a spus. Si bineinteles ca am si facut-o.
Walther PPK - not with rubber, not with gas
Shadow1000 5.5
Stalker 917 9mm
Shadow1000 5.5
Stalker 917 9mm
Politistul de sectie, compartiment Paza, trebuia sa fi venit la domiciliu in maximum 2 saptamani de la depunerea actelor pentru autorizare sau sa te cheme la dansii. Ma gandesc ca poate ai ceva antecedente, amenzi pentru tulburarea linistii publice, reclamatii de la vecinii de bloc s.a.m.d., in care caz nu-ti pot da aviz favorabil. Acesta din urma care este un fel de curriculum vitae al tau, o caracterizare a ta cum te prezinti in mediul social in care traiesti, locuiesti, are un rol determinant in emiterea autorizatiei de procurare a armei. Daca cei de la sectie n-au venit pana acum, logic si indicat ar fi sa mergi acolo unde ai depus dosarul, la AEST. Ei vor sti cel mai probabil cauza de ce n-ai fost vizitat pentru control.
Fort 10 R, 9 mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Grunwald wrote:Politistul de sectie, compartiment Paza, trebuia sa fi venit la domiciliu in maximum 2 saptamani de la depunerea actelor pentru autorizare sau sa te cheme la dansii. Ma gandesc ca poate ai ceva antecedente, amenzi pentru tulburarea linistii publice, reclamatii de la vecinii de bloc s.a.m.d., in care caz nu-ti pot da aviz favorabil. Acesta din urma care este un fel de curriculum vitae al tau, o caracterizare a ta cum te prezinti in mediul social in care traiesti, locuiesti, are un rol determinant in emiterea autorizatiei de procurare a armei. Daca cei de la sectie n-au venit pana acum, logic si indicat ar fi sa mergi acolo unde ai depus dosarul, la AEST. Ei vor sti cel mai probabil cauza de ce n-ai fost vizitat pentru control.
Singurul antecedent este o cearta cu o vecina cam nebuna. Mai exact, mi-a turnat ulei de gatit pe motocicleta doua zile la rand, drept pentru care am amenintat-o ca daca se mai repeta faza am sa chem politia s-o arda pe legea 61/1991 sau si mai rau, plangere la procuratura pentru tentativa de omor (cursese ulei pe discurile de frana). Bineinteles, baba a chemat militia, dar cand politistul a auzit ce s-a intamplat, precum si faptul ca eu am amenintat-o pe nebuna chiar cu politia, a inchis plangerea fara sa imi dea vreo sanctiune. In rest, ma inteleg nemaipomenit cu toti vecinii, chiar daca-s nou in bloc, iar la domiciliul precedent n-am avut niciodata probleme cu politia.
Daca e sa ma iau dupa atitudinea de lasa-ma sa te las a politistilor de la sectia actuala, cred ca motivul pt care n-am fost vizitat este pur si simplu lenea cronica de care sufera.
Nu vreau sa-ti stric moralul, dar depinde ce scrie in plangere, daca reiese ca esti o persoana recalcitranta, iti pierzi rapid cumpatul etc atunci e mai greu sa-ti dea politia avizul ca fiind favorabil. Depinde si de agentii de la compartiment Paza, ei vor raspunde in cazul in care iti dau arma pe mana si faci vreo belea... Nimeni nu-si asuma riscul pentru tine, pentru ca orice arma neletala poate deveni letala. Desi ma abat de la subiect, ar fi bine ca toti detinatorii de arme neletale sa urmeze un curs de arme si munitii.Wolfman wrote:Grunwald wrote:Politistul de sectie, compartiment Paza, trebuia sa fi venit la domiciliu in maximum 2 saptamani de la depunerea actelor pentru autorizare sau sa te cheme la dansii. Ma gandesc ca poate ai ceva antecedente, amenzi pentru tulburarea linistii publice, reclamatii de la vecinii de bloc s.a.m.d., in care caz nu-ti pot da aviz favorabil. Acesta din urma care este un fel de curriculum vitae al tau, o caracterizare a ta cum te prezinti in mediul social in care traiesti, locuiesti, are un rol determinant in emiterea autorizatiei de procurare a armei. Daca cei de la sectie n-au venit pana acum, logic si indicat ar fi sa mergi acolo unde ai depus dosarul, la AEST. Ei vor sti cel mai probabil cauza de ce n-ai fost vizitat pentru control.
Singurul antecedent este o cearta cu o vecina cam nebuna. Mai exact, mi-a turnat ulei de gatit pe motocicleta doua zile la rand, drept pentru care am amenintat-o ca daca se mai repeta faza am sa chem politia s-o arda pe legea 61/1991 sau si mai rau, plangere la procuratura pentru tentativa de omor (cursese ulei pe discurile de frana). Bineinteles, baba a chemat militia, dar cand politistul a auzit ce s-a intamplat, precum si faptul ca eu am amenintat-o pe nebuna chiar cu politia, a inchis plangerea fara sa imi dea vreo sanctiune. In rest, ma inteleg nemaipomenit cu toti vecinii, chiar daca-s nou in bloc, iar la domiciliul precedent n-am avut niciodata probleme cu politia.
Daca e sa ma iau dupa atitudinea de lasa-ma sa te las a politistilor de la sectia actuala, cred ca motivul pt care n-am fost vizitat este pur si simplu lenea cronica de care sufera.
Fort 10 R, 9 mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Sustin ideea, mai ales pentru cei care n-au facut armata. Macar le povesteste un armurier cu ce se mananca, ce efecte sunt la plagile impuscate, etc.Grunwald wrote: Desi ma abat de la subiect, ar fi bine ca toti detinatorii de arme neletale sa urmeze un curs de arme si munitii.
Cu astea e bine sa nu prea gresesti, indiferent daca este neletala.
PS. Am vazut efectele unei bile de cauciuc ... Nu prea e de joaca, mai ales cu munitiile puternice, iar pe net sunt suficiente filmulete.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
my favorite gun
telesystems
Grunwald wrote:
Nu vreau sa-ti stric moralul, dar depinde ce scrie in plangere, daca reiese ca esti o persoana recalcitranta, iti pierzi rapid cumpatul etc atunci e mai greu sa-ti dea politia avizul ca fiind favorabil. Depinde si de agentii de la compartiment Paza, ei vor raspunde in cazul in care iti dau arma pe mana si faci vreo belea... Nimeni nu-si asuma riscul pentru tine, pentru ca orice arma neletala poate deveni letala. Desi ma abat de la subiect, ar fi bine ca toti detinatorii de arme neletale sa urmeze un curs de arme si munitii.
Nu-mi strici nici un moral. Am citit plangerea aia la momentul incidentului, si in afara de a demonstara ca baba ar trebui sa aibe un loc de cinste la Balaceanca, nu face doua parale. Se contrazice din fraza in fraza, e incoerenta si idioata.
Pe langa asta, acelasi politist care s-a ocupat de problema cu nebuna, se ocupa acum de verificarea de acasa...am reusit sa aflu ca el este si sa stabilim ca ma va gasi acasa sapt viitoare. De altfel prima lui intrebare, la telefon, dupa ce si-a dat seama cine sunt, a fost "deasupra ta nu sta nebuna aia, <numele babii>"? Omul mi-a spus si cu ocazia incidentului ca baba e cunoscuta la sectia respectiva ca un cal breaz, si ca decat sa aibe de-a face cu ea mai bine isi baga un bat unde nu bate soarele.
Asa ca nu-mi fac prea mari griji in privinta asta.
Deci am avut dreptate in privinta neacordarii sau cel putin amanarea acordarii unui aviz favorabil ca efect al plangerii doamnei. Cat timp exista reclamatii, plangeri etc la sectie, scrisul ramane acolo la arhiva, e greu sa demonstrezi starea psihica a celui care le-a facut. Intre timp, vezi cum te ai cu sef scara, vecinii de apartament, dar fiind nou in bloc nu cred sa ai probleme la caracterizarea ta.Wolfman wrote: Nu-mi strici nici un moral. Am citit plangerea aia la momentul incidentului, si in afara de a demonstara ca baba ar trebui sa aibe un loc de cinste la Balaceanca, nu face doua parale. Se contrazice din fraza in fraza, e incoerenta si idioata.
Pe langa asta, acelasi politist care s-a ocupat de problema cu nebuna, se ocupa acum de verificarea de acasa...am reusit sa aflu ca el este si sa stabilim ca ma va gasi acasa sapt viitoare. De altfel prima lui intrebare, la telefon, dupa ce si-a dat seama cine sunt, a fost "deasupra ta nu sta nebuna aia, <numele babii>"? Omul mi-a spus si cu ocazia incidentului ca baba e cunoscuta la sectia respectiva ca un cal breaz, si ca decat sa aibe de-a face cu ea mai bine isi baga un bat unde nu bate soarele.
Asa ca nu-mi fac prea mari griji in privinta asta.
Fort 10 R, 9 mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Grunwald wrote:
Deci am avut dreptate in privinta neacordarii sau cel putin amanarea acordarii unui aviz favorabil ca efect al plangerii doamnei. Cat timp exista reclamatii, plangeri etc la sectie, scrisul ramane acolo la arhiva, e greu sa demonstrezi starea psihica a celui care le-a facut. Intre timp, vezi cum te ai cu sef scara, vecinii de apartament, dar fiind nou in bloc nu cred sa ai probleme la caracterizarea ta.
Cu vecinii ma am foarte bine, iar administratorul mi-e vecin "de perete" adica e doar un perete intre noi. Avand in vedere ca nu mi-a facut niciodata vreo observatie (nu ca ar fi avut de ce), cred ca-s safe pe partea vecini and stuff. Cat priveste amanarea vizitei, o sa ma lamuresc saptamana viitoare daca are legatura cu nebuna (caz in care imi voi aminti ca are sa-mi plateasca un tavan de baie pe care l-a phutut cu apa) sau pur si simplu politistul de proximitate a fost busy.
Una peste alta, va multumesc tuturor pentru raspunsuri si o sa va tin la curent cu evolutia "distractiei" prin care trece un Roman cinstit pentru a avea acces la o pocnitoare cu bile. Nici nu vreau sa ma gandesc ce phutai aveam pe cap daca vroiam letala.