Poti alege un sistem super-testat si liber de licenta pe care sa-l faci mai bine sau mai ieftin decat altii sau poti sa-ti bati capul sa inventezi ceva nou...cat de cat. Si sa nu uiti segmentul de piata caruia te adresezi.....Unii cumpara cu ochiul, altii cu mana, altii cu sufletul iar altii cate o arma cu fiecare simt.
E clar ca inca nu s-a inventat arma perfecta...atunci toate celelalte ar fi piese de muzeu
Orice arma este un compromis mai bun sau mai rau de elemente imbinate mai mult sau mai putin potrivit.
Ca toate seamana e foarte adevarat - de cand cu ergonomia asistata de calculator nu prea are cum sa-ti iasa altfel. Si atunci, ca sa cumperi ceva procedezi cam asa: te uiti in pusculita, te uiti in raft, alegi 1-2-3 modele si, eventual, mai cauti ceva referinte.
Unele modele, pe meritate sau din noroc, ajung sa se vanda in numar mare, exista o experienta bogata cu ele, firma producatoare dezvolta un feed-back eficient cu clientii si remediaza micile problemute inirente si ajung la o arma de succes. Nu prea are rost sa cauti nou-veniti cand ai la dispozitie modele sigure si consacrate si cred ca eu as merge linistit pe CZ 75 in loc de GP, chiar in situatia ca s-ar dovedi la fel de bune, poate si numai pentru o valoare mai mare la o eventuala revanzare.
Ca sisteme de functionare sunt numa vreo 3-4 ce se mai folosesc astazi dupa ce s-au cernut vreo 10-15 de-a lungul istoriei. Nu prea are mare importanta cum merge atata vreme cat merge, cred ca mai important e cine-l face. Ochiul colectionarului sau pasionatului de suruburi trebuie mortis sa fie diferit de cel ce-si pune "speranta de viata" in "fierul" din dotare. La Glock nu aspectul ma deranjeaza, chiar imi pare o arma "*", mai ales in varianta mai lunga - ma deranjeaza tocmai faptul c-a fost facut sa poata fi folosit aproape in orice conditii, de orice oligoid si asta in siguranta maxima. Mie imi place ca interactiunea cu arma sa fie ceva mai intima, sa aiba niste mici dichisuri care sa necesite ceva experienta pentru a scoate tot din arma....nu e rational, e un fel de placere perversa sa imprumut cand si cand cate o arma amicilor si sa le arat ca nu exista numa Glock sau Blaser pe lumea asta, ca si alte fiare pot face figuri frumoase numa ca trebe sa stii cum. Asta nu e deloc o idee buna pentru un utilizator zilnic de pistol - odata ca necesita muuuulte focuri trase ca sa te intelegi cu arma si apoi ca, la o adica, s-ar putea sa uiti tot ce-ai invatat ca trebe facut cu ea pana la a apasa tragaciul si sa te coste scump. Cum imi zice un bun amic: tare-ti place sa-ti fie greu cand poate fi asa usor !
Oricum, la partea cu "scurte" sunt foarte la inceput ca experienta practica si abea acum, cu noua lege, sper sa ma adancesc in studiu
P.S. a nu se uita relatia clientului cu vanzatorul !!! Cred ca e un punct esential in alegere - nu-i tot aia sa alegi un vanzator "discret", cu o cifra de vanzari mititica si cu o relatie destul de rece cu producatorul - orice pe lumea asta se poate strica si e tare bine sa poti repune in functie cat mai repede si cu bani cat mai putini.