cind sa folosesti arma

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

dandana

cind sa folosesti arma

Post by dandana »

m-am tot ghindit mult daca sa scriu acest topic sau nu, dar pina la urma m-am decis sa-l scriu iar moderatorii daca considera ca nu este "potrivit' ii rog sa-l stearga.

"tovarasi" bun garcea de meserie mi-a spus urmatoarele..........sa folosesti arma doar daca viata iti este in pericol, tie sau altuia, altfel, daca doar integritatea corporala iti este in pericol ar fi recomandat sa nu faci uz de ea. Adica dai si tu, o iei si tu dar asta e..........altfel cu legea in mina si batut o furi de nu te vezi. Daca vezi ca nu faci fata, iti bagi coada intre picioare si fugi de iti ies schintei din "bascheti". Acum sa revin........cind iti este viata in pericol???, noaptea in locuri retrase sau ceva de acest gen. Si mai ales de persoane care nu te cunoasc, ci este doar ghinionul tau ca te afli la locul nepotrivit. Atunci faci uz de arma dupa care o iei la fuga de iti ies schintei din "bascheti", sansele sa te gaseasca cineva sunt nule si sa nu uitam ca fiecare are un tovarasi care sa spuna ca era cu el la acea ora (asta in caz ca te gaseste). Idea este urmatoarea, oricum o dai sau o intorci tot tu esti vinovat si pici. Toate aste se intimpla din cauza legii timpite care te determina sa te porti astfel.

Nu vreau sa fiti de acord cu mine in ceea ce am spus, este doar o simpla parere si un sfat dat de un om de al lor.

PS Chiar as vrea ca acest topic sa fie ca studiu de caz in care sa se discute situatii concrete, sau scenarii ce ar putea sa apara si cum sa le rezolvam
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
bozo

Re: cind sa folosesti arma

Post by bozo »

nu e bine sa tragi si sa fugi... daca iti raman tuburile te poate identifica, si nu vad cum o sa explici faptul ca nu ai anuntat folosrea armamentului, cum zice legea.

uite aici ce zice codul penal despre legitima aparare, si lasa parerile amicilor care desi sunt politisti nu au pus mana pe carte

" Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.
Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(2) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.
Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul."

pct. 2 este o modificare recenta de foarte mare importanta, pana de curand te purtai cu hotul in casa ta ca si cum erai in loc public

cred ca sunt aspecte de retinut, si am speranta ca se vor modifica legile asa fel incat sa nu mai lase loc de interpretari, insa cei vinovati sunt cei care le interpreteaza gresit, voit sau din prostie(politisti, procurori, judecatori)
dandana

Post by dandana »

nu are cum sa te gaseasca dupa tuburi.
Iar vizavii de lege ai perfecta dreptate. Suntem la mina lor si o interpreteaza oricum numai sa iesi tu vinovat. Si iti dau un exemplu a unui cunoscut. Se plimba cu prietena lui si au venit trei "idioti" si au inceput sa-i agreseze verbal, bineinteles ca nu a raspuns si au incercat sa grabeasca pasul sa plece. La care au inceput cu "ce ba esti smecher" si zbang una in spate, si uite asa a inceput scandalul. Cind nu a mai putut sa razbeasca cu trei a scos arma si a tras in plan vertical. Au luat-o la fuga si unul sa impiedicat si a cazut. El om civilizat a chemat "organul". Pina la urma a iesit bine cu interventii, dar faza initiala..........cel ce a cazut sa lovit la cap si a iesit ca el la batut dupa care a tras ca sa impresioneze "gagica".

singura varianta in care esti absolvit este cea in care iti intra in curte sau in casa. Atunci nu ai treaba. In rest tu esti cel vinovat........ca nu fugi destul de repede sa nu te prinda agresorul
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
sith

Post by sith »

Am si eu o intrebare pentru @bozo pentru o imprejurare ipotetica de genul :

Esti pe strada si dintr-un motiv sau altul (tentativa de jefuire, etc. ..) scoate unul cutitul la tine cu intentii nu tocmai pasnice. Se poate folosi fara somatie (trag direct) arma neletala considerandu-se ca un cutit este mult mai letal decat un pistol cu bile?
Deci scot pistolul si-i trag aluia doua bile in cap sau unde nimeresc. Dupa care il imobilizez pe ala (retin) pana vine politia.

As dori parerea unui profesionist despre urmarile legale, in conditiile in care anunt la 112 si astept cuminte sa vina politia, pentru ca daca ar fi o imprejurare reala nu cred c-as ezita ...
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
sith

Post by sith »

Mai am o intrebare ... :D

Arma fiind acasa, in seif, tu posesor legal esti plecat, dar sotia aude ceva suspect, ia arma ta neletala :mrgreen: (ca atat ai voie legal ) si o foloseste pe spinarea unui intrus care ti-a intrat in casa ...

Intrebarea este ce se-ntampla, dupa ce anunta la 112 si-i spune aluia ca, daca "misca", descarca tot incarcatorul in el ... pana la venirea politiei.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

sith wrote:Mai am o intrebare ... :D

Arma fiind acasa, in seif, tu posesor legal esti plecat, dar sotia aude ceva suspect, ia arma ta neletala :mrgreen: (ca atat ai voie legal ) si o foloseste pe spinarea unui intrus care ti-a intrat in casa ...

Intrebarea este ce se-ntampla, dupa ce anunta la 112 si-i spune aluia ca, daca "misca", descarca tot incarcatorul in el ... pana la venirea politiei.
Conform legii, sotia nu are voie sa foloseasca arma insa avand in vedere atacul material, imediat si injust la care urmeaza sa fie supusa, doamna se poate apara cu acea arma. Chiar daca nu exista legalitate in actiunea ei de riposta, exista legitimitate conform art. 45 din codul penal.
Ramane insa in discutie fapta dumitale, a detinatorului legal al armei care are obligatia sa pastreze arma in asa conditii in care sa nu aiba nimeni acces la ea. Lasand acasa o cheie a dulapului, se prezuma ca v-ati incalcat obligatiile prevazute de lege privind pastrarea armamentului. Si de aici incolo apare alta dandana daca nu va cheama Iovan si nu sunteti ginerele unui general de securitate.

p.s. as fi bucuros daca dl. bozo, in masura in care ii permite timpul, ar participa la acest gen de dezbateri, avand in vedere ca este politist. nu este obligatoriu sa fie de acord cu noi; discutiile in contradictoriu s-au dovedit deseori constructive.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
dandana

Post by dandana »

iata iar o "portita" a legii prin care esti considerat "o scursura" a societatii. Imi cer scuze de limbaj dar chiar sunt foarte suparat pe cei in drept care nu iti da dreptul sa te aperi, care da puteri agresorilor si asa mai departe. Este grav ca in tara ta sa iti fie frica sa traiesti, sa te aperi sa iti aperi proprietatea si familia.

Oricum atita timp cit in mass-media lucreaza oameni cu un singur neuron si care nu fac decit sa se "masturbeze intelectual" nu vom putea traii linistiti.

PS. bineinteles ca nu toti sunt asa dar 99% sunt mari "cronicari"
Babanu

Post by Babanu »

Sith, nu cred ca este o idee buna intotdeauna sa scoti pistolul in fata unui cutit (fie chiar si pistol letal)
prima varianta ar fi sa incerci sa fugi zic eu...
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
dandana

Post by dandana »

Babanu wrote:Sith, nu cred ca este o idee buna intotdeauna sa scoti pistolul in fata unui cutit (fie chiar si pistol letal)

si daca te prinde din urma si baga cutitul in tine........tu fiind ocupat sa fugi, avind pistolul in toc, sub haina etc............

ce faci? cum este mai bine? ii dai doua boabe si dupa aceea fugi si sigur scapi cu viata. In varianta ta sansele sunt 50-50, in varianta mea sunt 100 sa scapi cu viata si nu cred ca te joci cu viata ta
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Babanu wrote:Sith, nu cred ca este o idee buna intotdeauna sa scoti pistolul in fata unui cutit (fie chiar si pistol letal)

Si ia zii, Babane ? Cand e idee buna si cand e idee rea ? Dezvolta ca incepe sa fie interesant. Hai, lumineaza-ne ! :idea:
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
bozo

Post by bozo »

Daca esti atacat cu cutit poti riposta cu arma legal fara probleme.
Poti incalca multe legi atata timp cat forta cu care respingi atacul este proportionala cu atacul(a nu se confunda cu egala sau mai mica! cum se intampla foarte des) deoarece legitima aparare: "inlatura caracterul penal al faptei". A se vedea si starea de necesitate.
Despre identificarea dupa tuburi, e exact ca la amprenta, urmele balistice lasate de o arma sunt unice, 100% te poate identifica dupa tub, stiu din experienta practica. Avantaj ai daca folosesti revolver, ca nu mai arunca tuburile.
Ma tem ca daca esti deja atacat cu un cutit nu mai ai timp sa ripostezi cu arma decat daca i-ai vazut intentia din timp si te-ai pegatit; am fost atacat de 2 ori cu cutitul, o data cu ciocanul, o data cu toporul, de mai multe ori cu bate, scanduri, etc o data cu o surubelnita si o data cu o furca; nu am avut timp si conditiile de siguranta sa folosesc arma decat la furca;
Va sfatuiesc in cazul folosirii armei sa cunoasteti legea foarte bine, iar dupa ce s-a intamplat, sa cautati cat mai rapid mijloace de proba(martori, numerele masinilor care au trecut pe acolo, camere de supraveghere, orice), si pastrati-va sangele rece.Sunati la 112, si cand vine politia incercati sa dovediti ca sunteti calmi. Daca gasiti un politist pe care il vedeti ca incearca sa puna bete in roate nu va speriati, el numai constata ce a fost la fata locului dupa ce a venit el si consemneaza declaratiile partilor.dosarul va fi instrumentat de procuror si eventual va ajunge in instanta, apoi se poate face recurs de mai multe ori...deci e drum lung pana la sanctiune.
dandana

Post by dandana »

si in tot acest timp esti fara arma si o poti fura linistit astfel incit sa te judece pe lumea cealalta, pentru faptul ca ai vrut sa te aperi.

iar la chestia cu tuburile am o oarecare retinere, la arme letale exista urma pe glont de la ghinturi, niciodata nu am auzit ca se poate identifica dupa tuburi. Mai ales la armele cu bila care sunt facute mai slab calitativ.
crys78

Post by crys78 »

De obicei lasi amprente pe tuburi cand le bagi in sector!Asa ca teoretic daca te identifica vor avea si dovada ca tu ai tras!
Fort 17R cal 9mm P.A
dandana

Post by dandana »

teoretic ai dreptate, practic orice amprenta se sterge sau se modifica in momentul detonarii capsei. In acel moment materialul se dilata si se misca putin, foarte putin in camera cartusului si atunci orice amprenta se distruge. Mai mult cind intra tubul in camera cartusului se freaca de pereti si tot ce mai este pe acolo si orice urma se sterge. Deci dupa detonare orice urma se pierde. Inainde de asta, ai dreptate, se poate lua amprenta.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

crys78 wrote:De obicei lasi amprente pe tuburi cand le bagi in sector!Asa ca teoretic daca te identifica vor avea si dovada ca tu ai tras!
Problema e ca nu se ridica asemenea urme de pe metale. Sau poate s-au descoperit procedee noi intre timp ( oare se foloseste si la noi PathFinder Electrostatic Dust Lifter). Microurme ( celule epiteliale) pentru AND ai mai multe sanse.
Image
“feci sed iure feci"

Post Reply