Intretinere pistoale cu bila

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

ekkakon

Intretinere pistoale cu bila

Post by ekkakon »

Avand in vedere ca sunt proaspat posesor de arma neletala ( Streamer 2014 ) si datorita faptului ca am vazut poze cu diferite arme cu urme de uzura dupa mai putin de 500 de focuri trase, m-am gandit ca poate si ele au nevoie de niste cicluri de intretinere.

Asadar, ceva sfaturi despre cum se intretine o arma cu bila de cauciuc? Materiale recomandate, manopere de efectuat, etc. :D
Ceva din "drept" , ceva "medicina", ceva "criminalistica" ... si, un pic de "poezie" !
Safe&Sound

Re: Intretinere pistoale cu bila

Post by Safe&Sound »

Am citit odata undeva ca un vanator care-si respecta pasiunea si prin urmare armele, cand se intoarce acasa de la vanatoare, intai isi hraneste si isi pune la adapost cainele, apoi isi curata cu atentie armele folosite, cand e gata se ocupa de vanat si abia cand a terminat si cu vanatul se ocupa de el. Nu stiu cat e de adevarata treaba asta dar mi-a placut ca trebuie sa isi curete armele inainte sa se ocupe sa se curete pe el insusi.

Acum revenind oarecum on topic, desi singurul lucru la care se aseamana cu pistoalele de razboi sau cu unele arme de vanatoare este principiul de functionare si chiar daca materialele din care e construit nu sunt deloc asemanatoare cu cele folosite la armele veritabile, arma ta se intretine cam la cel ca acestea, adica dupa fiecare sedinta de tragere se descarca cu atentie complet si se verifica cu grija acest lucru, se dezasambleaza potrivit instructiunilor producatorului, apoi se pulverizeaza camera cartusului, teava interioara, mecanismul tragaciului, mecanismul cuiului percutor, parghia, arcul recuperator si incarcatorul(dezasamblat) cu Balistol sau WD-40 sau orice alt produs de curatare din aceasta gama, se lasa la inmuiat cateva minute, apoi cu periuta dedicata se curata teava si camera cartusului si cu o periuta de dinti cu parul mai tare se curata celelalte zone indicate, apoi se sterge cu o carpa (de preferat din bumbac) bine, bine de tot. Cu un betisor cu vata in capat inmuiat in balistol sau orice alt ulei de arma se ung usor partile care se misca si ghidajele pe care culiseaza culata, se asambleaza la loc cu atentie, se verifica functionarea corecta prin armari succesive evitandu-se percutarea excesiva in gol si daca totul e ok... gata!

Armele din otel se pastreaza cat mai ferite de umezeala si daca totusi se uda (ex: de la ploaie) se recomanda o curatare/ungere ceva mai simpla ca cea descrisa mai sus. Cele din zamak banuiesc ca trebuie supuse la acelasi tratament in aceleasi conditii pentru ca si zamakul cred ca oxideaza si pentru ca ceva piese din otel trebuie sa fie chiar si intr-o arma din zamak.

NU mi-as face prea multe griji despre eventuale uzuri premature pentru ca eu cred ca nu este indicata o utilizare intensiva in poligon in genul celor facute de rusi pe youtube, pana la urma este o arma de autoaparare ce nu a fost creata ca sa fie abuzata astfel. Daca, folosita normal si nu testata abuziv, macar o data te scoate dintr-o situatie grava eu cred si-a servit scopul pentru care a fost achizitionata.
Atentie insa ca vine iarna si se spune ca armele din zamak crapa daca sunt utilizate la temperaturi foarte scazute, personal n-am vazut nici un pistol "crapat de frig" dar stiu ca la unele dintre ele producatorul recomanda sa nu fie folosite la temperaturi scazute si daca totusi sunt folosite si crapa, incalcarea recomandarii este exoneratoare de raspundere in perioada de garantie.
Last edited by Safe&Sound on Mon Dec 06, 2010 12:22 am, edited 2 times in total.
tevez

Post by tevez »

Atenţie că unele tocuri de piele atacă brunajul din cauza substanţelor folosite la prelucrare.
În rest, postarea de mai sus cuprinde cam tot ce trebuie ştiut despre întreţinerea armei. :D
ekkakon

Post by ekkakon »

Va multumesc mult ! Sper cu prima ocazie sa fac un montaj video dupa instructiunile primite ( asta daca nu exista deja asa ceva ) .... :wink:
Ceva din "drept" , ceva "medicina", ceva "criminalistica" ... si, un pic de "poezie" !
tevez

Post by tevez »

ekkakon wrote:Va multumesc mult ! Sper cu prima ocazie sa fac un montaj video dupa instructiunile primite ( asta daca nu exista deja asa ceva ) .... :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=D3ZdAeMqi3o Te poţi inspira de la Babanu, cred că e primul
filmuleţ cu aşa ceva din România. :wink:
dandana

Post by dandana »

impresionant.... dar nu m-as baga. sincer cred ca este mult prea complicat sa faci o astfel de intretinere. Doar sa scoti mansonul si sa cureti teava si arcul de revenire cred ca e suficient
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
Safe&Sound

Post by Safe&Sound »

dandana wrote:impresionant.... dar nu m-as baga. sincer cred ca este mult prea complicat sa faci o astfel de intretinere. Doar sa scoti mansonul si sa cureti teava si arcul de revenire cred ca e suficient
Fiecare face ce vrea cu arma personala si o curata cum, cand si cat crede de cuviinta. Modul expus de mine mai sus este modul corect de curatare recomandat de orice armurier. Este bine stiut faptul ca o arma intretinuta si curatata corect si la timp va functiona normal o vreme indelungata.

Filmul pus de Babanu pe youtube, desi foarte instructiv, arata o dezasamblare ce este recomandat sa se faca foarte foarte rar intrucat se pot produce uzuri, deformari si chiar deteriorari ireparabile diferitelor componente mai ales in cazul in care cel ce face dezasamblarea nu este foarte obisnuit cu astfel de manopere.
Last edited by Safe&Sound on Fri Dec 03, 2010 9:17 pm, edited 1 time in total.
ekkakon

Post by ekkakon »

Pentru lubrefiere e bun uleiul de mecanica fina? Am un flaconas rusesc cu picurator .... Sau lubrefiantii pentru arme au ceva mai "special" ? :roll:

Si inca ceva: Stiu ca nu e bine sa percutezi in gol, dar poate sa-mi explice cineva de ce?
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

ekkakon wrote:Pentru lubrefiere e bun uleiul de mecanica fina? Am un flaconas rusesc cu picurator .... Sau lubrefiantii pentru arme au ceva mai "special" ? :roll:

Si inca ceva: Stiu ca nu e bine sa percutezi in gol, dar poate sa-mi explice cineva de ce?
Foloseste cu incredere Balistol ! Curata, degripeaza, lubrefiaza..face de toate. Si e ieftin.

Percutia in gol poate duce la ruperea percutorului, sau a arcului acestuia, ori la marirea cursei percutorului.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
sith

Post by sith »

Uite pe youtube un filmulet despre intretinerea armei. E util posesorilor de Fort-uri. Se folosea si un praf pe baza de teflon.
http://www.youtube.com/user/asznam
A folosit cineva asa ceva? Daca e util ? Unde se gaseste ?
La noi am gasit un spray pe baza de teflon pentru ungere
http://www.germanprofitools.ro/spray-cu ... ina-1.aspx
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
Babanu

Post by Babanu »

Sunt multe discutii pe tema percutiei in gol dar ce am remarcat eu ca in general in Romania mai toata lumea spune ca nu este bine in timp ce in America este chiar indicata in unele cazuri ca metoda aditionala de verificare a faptului ca arma este sigur descarcata.
Acum nu situ ce sa cred, or avea aia arme mai serioase iar noi venim dintr-o epoca a zamacurilor :lol:
Faza cu ruperea arcului sau a cuiului percutor sau modificarea cursei lui mie imi par total imposibile (excluzand zamacurile) :lol:
Eu am percutat F17-le meu de l-am plictisit si nu are nimic... pai ori avem arma ori nu mai avem :twisted:
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Emanuel

Post by Emanuel »

:lol:
Derbedeule ! :lol:
:mrgreen:
Emanuel

FORT 17 R Cal. 9 mm P.A. :mrgreen:
ZORAKI - MOD. 914 Cal. 9 mm P.A.Knall
GAMO PT-80 Cal. 4.5 mm (.177 in)

www.romsdc.ro
Safe&Sound

Post by Safe&Sound »

Babanu wrote: Faza cu ruperea arcului sau a cuiului percutor sau modificarea cursei lui mie imi par total imposibile (excluzand zamacurile) :lol:
Eu am percutat F17-le meu de l-am plictisit si nu are nimic... pai ori avem arma ori nu mai avem :twisted:

Nici eu nu am reusit sa pricep de ce "in gol" e mai rau pentru cuiul percutor decat atunci cand loveste capsa. Si eu sunt cam de aceeasi parere si cred ca n-o sa se "juleasca" pistoalele dintr-atat. De asta mi-am si modificat si postarea de mai sus.
Ce nu prea pricep eu e de ce se fabrica si se comercializeaza cartuse dummy pentru dry fire, din alea din plastic cu un mic resort sub capsa. Sa fie astea doar o inventie de marketing ca sa ne mai scoata ceva gologani din buzunar?
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Babanu wrote:......Eu am percutat F17-le meu de l-am plictisit si nu are nimic... ...

Da' chiar nimic nu mai are. Nici macare frame-ul intreg. :mrgreen: Hai du-te dadura ! :lol:
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
Babanu

Post by Babanu »

eh, atak la persoana nejustificat, nici nu va salut domnule!
:mrgreen:
Fort 17R MOD - 9mm PA (FOR SALE)
Ekol Viper - 9mm R (FOR SALE)
Post Reply