O intrebare...
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Re: O intrebare...
de regula -toate legile- sunt interpretabile. depinde cine si mai ales cum le interpreteaza 
haiosu wrote:de regula -toate legile- sunt interpretabile. depinde cine si mai ales cum le interpreteaza
...sau de cum te cheama si cate ai in suspensor
-
catalin_suzeanu
Revin cu problema acestui topic. Vineri am avut drum printr-un mall din Bucuresti (unde exista stikere cu un pistol taiat cu o dunga oblica-accesul interzis cu arme). Incitat de cele citite pe-aici, am aplicat metoda "mos constiinta" (demult doream sa fac acest lucru, dar de fiecare data sotia m-a oprit...acum am fost singur
) si m-am dus direct la agentul de paza spunandu-i ca am arma cu glont si doresc, in baza stikerelor afisate, sa predau arma si munitia contra unui tichet de armament. A ramas interzis
... Dupa ce si-a revenit, a incercat sa o dreaga spunand ca nu au asa ceva si ca nu ma poate lasa sa intru cu arma asupra mea. Am raspuns ca nici nu intentionez sa intru insa, conform constitutiei, nu-mi poate ingradi dreptul la libera circulatie (fiind spatiu public nu merge nici "termenul de spatiu privat al...patronului de mall"). Totodata, atunci cand impui o regula, trebuie sa oferi alternativa: eu respect atat L 295 cat si codul penal (unde nu exista referire directa la posesorul legal al unei arme de aparare sau autoaparare), asa ca doresc sa depun arma si munitia aferenta. A dat din colt in colt si pana la urma si-a chemat prin statie seful de obiectiv (fost politist). A venit cu o atitudine de mare sef de trib si mi-a dat aceleasi replici primite de la agent cu putin timp in urma. In tot acest timp se facuse facuse cerc de gura casca. Ca sa nu pic prost in fata asistentei ce contenea sa se adune, am avut grija sa mentionez in fiecare fraza debitata faptul ca EU sunt cel care doresc sa predau arma ca sa ma conformez regulamentului acestui mall. Vazand ca nu o scot la capat cu mine si, mai rau, deja erau voci care incepeau sa simpatizeze cu mine si sa le strige: baaa...daca faceti reguli atunci oferiti si alternativa (exact ce le spuneam si eu) seful de obiectiv a pus mana pe telefon si a sunat la 112. In mai putin de 5 minute a venit o patrula de politie care, dupa legitimarile de rigoare, a lamurit problema imediat: aveti rastel? NU-a avenit raspunsul sefului de obiectiv. Raspuns: sa va cumparati...si pana atunci, ori dezlipiti stikerele ori nu mai limitati accesul posesorilor de arme de aparare. Mi-au urat spor la "cumparaturi si ... s-a spart gasca.
Azi am revenit si la intrare m-a intampinat, de data asta cu un salut cordial (poate usor exagerat) acelasi agent de paza. Dupa ce l-am depasit am auzit carait specific walkie-talkie ...probabil ma anunta "in retea"...
Stima
Azi am revenit si la intrare m-a intampinat, de data asta cu un salut cordial (poate usor exagerat) acelasi agent de paza. Dupa ce l-am depasit am auzit carait specific walkie-talkie ...probabil ma anunta "in retea"...
Stima
Last edited by catalin_suzeanu on Sun Nov 07, 2010 5:54 pm, edited 2 times in total.
Pistol "BUL M-5 Ultra-X" cal.9mm (cartus cu glont)-2009
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
Emanuel
FORT 17 R Cal. 9 mm P.A.
ZORAKI - MOD. 914 Cal. 9 mm P.A.Knall
GAMO PT-80 Cal. 4.5 mm (.177 in)
www.romsdc.ro
FORT 17 R Cal. 9 mm P.A.
www.romsdc.ro
Buna seara.catalin_suzeanu wrote:Revin cu problema acestui topic. Vineri am avut drum printr-un mall din Bucuresti (unde exista stikere cu un pistol taiat cu o dunga oblica-accesul interzis cu arme). Incitat de cele citite pe-aici, am aplicat metoda "mos constiinta" (demult doream sa fac acest lucru, dar de fiecare data sotia m-a oprit...acum am fost singur) si m-am dus direct la agentul de paza spunandu-i ca am arma cu glont si doresc, in baza stikerelor afisate, sa predau arma si munitia contra unui tichet de armament. A ramas interzis
... Dupa ce si-a revenit, a incercat sa o dreaga spunand ca nu au asa ceva si ca nu ma poate lasa sa intru cu arma asupra mea. Am raspuns ca nici nu intentionez sa intru insa, conform constitutiei, nu-mi poate ingradi dreptul la libera circulatie (fiind spatiu public nu merge nici "termenul de spatiu privat al...patronului de mall"). Totodata, atunci cand impui o regula, trebuie sa oferi alternativa: eu respect atat L 295 cat si codul penal (unde nu exista referire directa la posesorul legal al unei arme de aparare sau autoaparare), asa ca doresc sa depun arma si munitia aferenta. A dat din colt in colt si pana la urma si-a chemat prin statie seful de obiectiv (fost politist). A venit cu o atitudine de mare sef de trib si mi-a dat aceleasi replici primite de la agent cu putin timp in urma. In tot acest timp se facuse facuse cerc de gura casca. Ca sa nu pic prost in fata asistentei ce contenea sa se adune, am avut grija sa mentionez in fiecare fraza debitata faptul ca EU sunt cel care doresc sa predau arma ca sa ma conformez regulamentului acestui mall. Vazand ca nu o scot la capat cu mine si, mai rau, deja erau voci care incepeau sa simpatizeze cu mine si sa le strige: baaa...daca faceti reguli atunci oferiti si alternativa (exact ce le spuneam si eu) seful de obiectiv a pus mana pe telefon si a sunat la 112. In mai putin de 5 minute a venit o patrula de politie care, dupa legitimarile de rigoare, a lamurit problema imediat: aveti rastel? NU-a avenit raspunsul sefului de obiectiv. Raspuns: sa va cumparati...si pana atunci, ori dezlipiti stikerele ori nu mai limitati accesul posesorilor de arme de aparare. Mi-au urat spor la "cumparaturi si ... s-a spart gasca.
Azi am revenit si la intrare m-a intampinat, de data asta cu un salut cordial (poate usor exagerat) acelasi agent de paza. Dupa ce l-am depasit am auzit carait specific walkie-talkie ...probabil ma anunta "in retea"...![]()
Stima
Ceva asemanator, testat de mine.
Banca, BRD. Ma duc la agentul de paza ( am fost de multe ori la ei , ne stiam din vedere si ne salutam din cap de ficare data, cand intram in banca sau era pe trotoar in fata bancii, eu in trecere, el la tigara) si ii zic : Buna ziua, am de facut o plata, dar am o problema: am arma.Aveti rastel pentru arme, securizat cu cheie? Omu' s-a albit, de ziceam ca pica pe jos. A balbait ceva in genul : nu , dar puteti merge la ghiseu. Am facut ce aveam de facut acolo( cat am stat, ii simtem privirea omului in ceafa), iar la plecare (poate si din usurarare, mi-a deschis si usa). Acum stiu ca nu am fost nici ok nici prea in toate cele, dar am testat o teorie a mea : ce nu stiu nu exista!( si ma refer la locuri pentru depozitarea armelor in locurile unde nu ai voie cu arme). Nu stiu ca ai, dar nici noi nu avem.
O sera buna
Mai multe arme = infracţiuni mai puţine! (sursa IGPR)
Tare as fi curios sa aflu cum ar fi abordat subiectul domnul politist daca era vorba de arma de autoapararecatalin_suzeanu wrote:........ ori dezlipiti stikerele ori nu mai limitati accesul posesorilor de arme de aparare...![]()
Buna seara.BARTHY 2 wrote:CODUL PENAL - intra in vigoare la 24.07.2010
_ _ _ _ _ _
Portul armelor neletale destinate pentru autoaparare
Art. 62. - (1) Persoanele prevazute la art. 58 alin. (1) au dreptul sa poarte asupra lor doar o singura arma neletala destinata pentru autoaparare, dintre cele procurate in mod legal.
(2) Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoaparare, in urmatoarele conditii:
a) in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacol si adunari publice, precum si in alte locuri in care folosirea acestor arme este interzisa prin lege;
Locuri in care folosirea acestor arme este interzisa de lege, care ar mai fi, in afara de cele enumerate?
Sa zicem ca ma duc la primarie. Este institutie, nu? Primarul este subordonat prefectului, care este reprezentantul Guvernului in teritoriu. Pot intra in primarie cu arma in toc (port de arma, nu)?
Sau mai altfel : folosirea armei neletale, este permisa in poligon sau in cazurile prevazute de lege...asta inseamna ca NU am voie sa merg cu ea pe strada, ca nu o pot folosi....citez "...Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate (numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora) sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate...."
In poligon pot face uz de arma, o folosesc, deci am voie sa o port.
Pe strada, unde nu este poligon si deci uzul de arma nu este permis nu am voie sa o port.
Cam asa se poate interpreta ce scrie pe la Lege....
Daca gresesc, va rog sa ma corectati.
O seara buna.
Mai multe arme = infracţiuni mai puţine! (sursa IGPR)
Cand m-ai citat, ai luat titlul de la codul penal si un articol din L 295. Le-ai amestecat putin.dica.G wrote:Buna seara.BARTHY 2 wrote:CODUL PENAL - intra in vigoare la 24.07.2010
_ _ _ _ _ _
Art. 62. - (1) Persoanele prevazute la art. 58 alin. (1) au dreptul sa poarte asupra lor doar o singura arma neletala destinata pentru autoaparare, dintre cele procurate in mod legal.
(2) Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoaparare, in urmatoarele conditii:
a) in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacol si adunari publice, precum si in alte locuri in care folosirea acestor arme este interzisa prin lege;
Locuri in care folosirea acestor arme este interzisa de lege, care ar mai fi, in afara de cele enumerate?
Sa zicem ca ma duc la primarie. Este institutie, nu? Primarul este subordonat prefectului, care este reprezentantul Guvernului in teritoriu. Pot intra in primarie cu arma in toc (port de arma, nu)?
Sau mai altfel : folosirea armei neletale, este permisa in poligon sau in cazurile prevazute de lege...asta inseamna ca NU am voie sa merg cu ea pe strada, ca nu o pot folosi....citez "...Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate (numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora) sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate...."
Pe strada, unde nu este poligon si deci uzul de arma nu este permis nu am voie sa o port.
Cam asa se poate interpreta ce scrie pe la Lege....![]()
O seara buna.
Conform codului penal actual nu ai voie sa porti arme in urmatoarele locatii :
Art. 279, alin. (3^1) Portul de arme, fără drept, în localul unităţilor de stat sau al altor unităţi la care se referă art. 145, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
Deci, in locatiile institutiilor de stat - zona interzisa ( Se considera ca daca mergi la Primarie si pe hol te ataca un nebun suparat ca nu i-a dat primarul casa, exista la poarta un jandarm sau politist comunitar care te apara in caz ca nu este ocupat sa flirteze cu Tantica de la registratura sau cu Cici de la bufet.
Ca sa ne lamurim care sunt alte unitati la care se refera art. 145 il consultam :
ART. 145
Public
Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
De unde deducem ca un functionar zelos, poate considera "persoana juridica de interes public" si minimarketul din coltul strazii si casieria unde mergi sa-l platesti pe Prigoana ca ti-a luat gunoiul.
Mai mult, ca un bonus pentru armele nelatale, legiuitorul pomeneste in L295 de "locuri aglomerate", astfel ca daca iei metroul de la IMGB, unde sunt 5-6 calatori, nu ai voie sa cobori la Universitate in ora de varf si te duci pana la Pipera.
De folosit, folosesti arma, exact acolo unde ai voie sa o si porti si numai in anumite cazuri. Adica:
- acasa sau pe strazi neaglomerate, in caz de legitima aparare sau stare de necesitate ;
- in poligon pentru antrenament.
-
nedumeritu
Sincer sa fiu, habar nu am si nu inteleg de ce atata zdroabă.
Cum naiba de nu va este clar ca "legiuitorul", ala de e totuna cu ala de se autodeclara
persoana si spatiu public ubicuu si aglomerat nu are nici un interes sa te vada pe tine
cu ceva ce seamana a arma?!
Asa ca tiranii astia de carton se acopera cu paragrafe de lege si te ingroapa pe tine in
teancuri de dosare daca ai curajul sa te uiti macar pe gura tevii sa vezi daca a prins paianjeni.
Autoaparare sau apararea proprietatii?!!
Aici treaba este si mai clara,
- doar acasă, cu cefertecatu' de proprietate in mana, cu sublerul langa tine sa poti masura
gradul de pericol al bâtei atacatorului, si asta numai daca lumina este stinsa din cauze de
cartaclism natural ca sa ai stare de necesitate si sa fie si intuneric afara, adica intre orele
00:00 fix si 24:00 ţinând totul pana la mizul noptii. Si atât.
In rest, o mare de siguranta si incredere!
Sau poate o maree,
o diaree sau orice altceva terminat in ee
Cum naiba de nu va este clar ca "legiuitorul", ala de e totuna cu ala de se autodeclara
persoana si spatiu public ubicuu si aglomerat nu are nici un interes sa te vada pe tine
cu ceva ce seamana a arma?!
Asa ca tiranii astia de carton se acopera cu paragrafe de lege si te ingroapa pe tine in
teancuri de dosare daca ai curajul sa te uiti macar pe gura tevii sa vezi daca a prins paianjeni.
Autoaparare sau apararea proprietatii?!!
Aici treaba este si mai clara,
- doar acasă, cu cefertecatu' de proprietate in mana, cu sublerul langa tine sa poti masura
gradul de pericol al bâtei atacatorului, si asta numai daca lumina este stinsa din cauze de
cartaclism natural ca sa ai stare de necesitate si sa fie si intuneric afara, adica intre orele
00:00 fix si 24:00 ţinând totul pana la mizul noptii. Si atât.
In rest, o mare de siguranta si incredere!
Sau poate o maree,
o diaree sau orice altceva terminat in ee
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
Dan Zaharia
Somebody Else
kkraee ?!?
Merge ?

Emanuel
FORT 17 R Cal. 9 mm P.A.
www.romsdc.ro
FORT 17 R Cal. 9 mm P.A.
www.romsdc.ro
-
nedumeritu
La naiba!Emanuel wrote:kkraee ?!?Merge ?
![]()
Imi statea pe limba si nu stiam cum sa ii zic!
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
Dan Zaharia
Somebody Else
Interpretabil. Pe permisul meu scrie Permis de PORT ARMA nu permis de DETINERE ARMA. Deci, legal, am dreptul sa o port! Ceea ce si fac, sta la mine aproape non stop! Ca doar de-aia o am. Apoi, ma duc la banca si ridic o suma mare de bani, ma duc cu o suma mare de bani intr-un targ de exemplu, port arma la mine este evident de ce o fac!Art. 279, alin. (3^1) Portul de arme, fără drept, în localul unităţilor de stat sau al altor unităţi la care se referă art. 145, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
Referitor la cele spuse de dl. Suzeanu mai sus, eu am patit-o la intrarea intr-o sectie de politie pentru a declara un accident: Buna ziua, Buna ziua, Am permis de port arma, vreau sa las arma la dumneavoastra ca sa pot merge sus la birouri, Aveti permis? Am! Atunci puteti merge cu ea fara probleme! Multumesc!
De unde se poate deduce ca regulile sunt interpretabile!
Форт 17 Р

Buna ziua.BARTHY 2 wrote:Cand m-ai citat, ai luat titlul de la codul penal si un articol din L 295. Le-ai amestecat putin.dica.G wrote:Buna seara.BARTHY 2 wrote:CODUL PENAL - intra in vigoare la 24.07.2010
_ _ _ _ _ _
Cam asa se poate interpreta ce scrie pe la Lege....![]()
O seara buna.
Conform codului penal actual nu ai voie sa porti arme in urmatoarele locatii :
Art. 279, alin. (3^1) Portul de arme, fără drept, în localul unităţilor de stat sau al altor unităţi la care se referă art. 145, la întruniri publice ori în localuri de alegeri, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.
Deci, in locatiile institutiilor de stat - zona interzisa ( Se considera ca daca mergi la Primarie si pe hol te ataca un nebun suparat ca nu i-a dat primarul casa, exista la poarta un jandarm sau politist comunitar care te apara in caz ca nu este ocupat sa flirteze cu Tantica de la registratura sau cu Cici de la bufet.)
Ca sa ne lamurim care sunt alte unitati la care se refera art. 145 il consultam :
ART. 145
Public
Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
De unde deducem ca un functionar zelos, poate considera "persoana juridica de interes public" si minimarketul din coltul strazii si casieria unde mergi sa-l platesti pe Prigoana ca ti-a luat gunoiul.
Mai mult, ca un bonus pentru armele nelatale, legiuitorul pomeneste in L295 de "locuri aglomerate", astfel ca daca iei metroul de la IMGB, unde sunt 5-6 calatori, nu ai voie sa cobori la Universitate in ora de varf si te duci pana la Pipera.Sau daca vrei sa mergi de la Cocorul la magazinul Victoria, trebuie sa ocolesti strada Lipscani.
De folosit, folosesti arma, exact acolo unde ai voie sa o si porti si numai in anumite cazuri. Adica:
- acasa sau pe strazi neaglomerate, in caz de legitima aparare sau stare de necesitate ;
- in poligon pentru antrenament.
Trebuie sa luati in calcul si legea 333, in care sunt paragrafe care contrazic cateva din 295 si iti impun masuri de siguranta care incalca acest articol 279. Mai precis L.295 impune ca toti gestionarii de magazin sa aibe "absolvite" cursurile de armurier pentru a avea dreptul de detinere si manipulare a armamentului si a munitiei. Tot aceasta lege, prin acest articol 279 nu ma lasa ca in magazinul meu de profil, gestionarul sa poarte armamentul asupra sa pentru ca este spatul public. Va spun sigur ca s-a platit amenda pe acest subiect. Dar totodata L.333 imi impune ca in spatiul comercial sa am persoana care sa asigure paza valorilor si iar va spun sigur ca si pe acest subiect s-a platit amenda. Prin urmare toate autorizarile obtinute, alarme cu conectari la firme de paza, gratii, buncar, amenajari pentru ca totul sa fie "safe" conform legii 295 si a aprobarilor de la ITM sunt egale cu 0 in fata articolelor din legea 333. Deci cel autorizat sa faca operatiunile cu armament in magazin este obligat sa faca si "cursurile" de bodyguard sau sa angajeze unul de la o firma de profil. Iar toate acestea se aduna la ce s-a tot vorbit pe forum cu pretul exagerat la armament, munitie s.a..Aviz d-ul @nedumeritu la magazinul dansului.
Cu respect
-
nedumeritu
Trebuie sa recunosc de data aceasta ca m-ati prins pe picior gresit.radu.b wrote: Buna ziua.
Trebuie sa luati in calcul si legea 333, in care sunt paragrafe care contrazic cateva din 295 si iti impun masuri de siguranta care incalca acest articol 279. Mai precis L.295 impune ca toti gestionarii de magazin sa aibe "absolvite" cursurile de armurier pentru a avea dreptul de detinere si manipulare a armamentului si a munitiei. Tot aceasta lege, prin acest articol 279 nu ma lasa ca in magazinul meu de profil, gestionarul sa poarte armamentul asupra sa pentru ca este spatul public. Va spun sigur ca s-a platit amenda pe acest subiect. Dar totodata L.333 imi impune ca in spatiul comercial sa am persoana care sa asigure paza valorilor si iar va spun sigur ca si pe acest subiect s-a platit amenda. Prin urmare toate autorizarile obtinute, alarme cu conectari la firme de paza, gratii, buncar, amenajari pentru ca totul sa fie "safe" conform legii 295 si a aprobarilor de la ITM sunt egale cu 0 in fata articolelor din legea 333. Deci cel autorizat sa faca operatiunile cu armament in magazin este obligat sa faca si "cursurile" de bodyguard sau sa angajeze unul de la o firma de profil. Iar toate acestea se aduna la ce s-a tot vorbit pe forum cu pretul exagerat la armament, munitie s.a..Aviz d-ul @nedumeritu la magazinul dansului.
Cu respect
Nu reusesc sub nici o forma sa ma... dumiresc ce fel de aviz imi dati mie personal si magazinului/brand-ului pe care il reprezint.
Probabil ca magazinul nostru respecta mult mai acoperitor cerintele de securitate prevazute in lege. Mult mai acoperitor decat
multe alte magazine din Bucuresti sau din tara, locatii pe care le cunosc si ale caror lacune vi le pot expica oricand doriti, in particular.
Astept specificarea domeniului in care am fost AVIZAT.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
Dan Zaharia
Somebody Else
Buna seara.nedumeritu wrote:Trebuie sa recunosc de data aceasta ca m-ati prins pe picior gresit.radu.b wrote: Buna ziua.
Cu respect
Nu reusesc sub nici o forma sa ma... dumiresc ce fel de aviz imi dati mie personal si magazinului/brand-ului pe care il reprezint.
Probabil ca magazinul nostru respecta mult mai acoperitor cerintele de securitate prevazute in lege. Mult mai acoperitor decat
multe alte magazine din Bucuresti sau din tara, locatii pe care le cunosc si ale caror lacune vi le pot expica oricand doriti, in particular.
Astept specificarea domeniului in care am fost AVIZAT.
Incercati sa le acoperiti pe toate ca puteti avea dotarea tehnica cea mai buna pentru ei nu conteaza.
Cu respect.