amortizor la pistol cu bile?
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Re: amortizor la pistol cu bile?
De ce ar fi inutil un amortizor pentru un pistol cu bile de cauciuc?
Incerc sa va raspund eu.
Toate pistoalele cu bila de cauciuc au teava de un diametru mai mic decat proiectilul de
cauciuc (pentru a nu putea fi folosita munitie letala si pentru rearmare) astfel incat acest
proiectil are o forma alungita (similara unei mingi de rugby) pe perioada de parcurgere a
tevii. La iesirea de pe teava, datorita rezistentei aerului si a presiunii exercitate de catre
gazele de ardere, proiectilul de cauciuc se "turteste", marindu-si diametrul pana la chiar de
doua ori diametrul tevii. Amortizorul, ar trebui sa aiba diametrul interior putin mai
mare decat proiectilul (care deja este mult mai mare decat diametrul tevii) pentru ca acesta
sa poata sa treaca prin el, nemaiputand astfel sa capteze jetul de gaze arse si astfel sa reduca
zgomotul.
Ce vreau sa spun este ca amortizorul este util doar pentru armele cu glont si cu aer comprimat,
deoarece proiectilele acestora nu se deformeaza la iesirea de pe teava.
Incerc sa va raspund eu.
Toate pistoalele cu bila de cauciuc au teava de un diametru mai mic decat proiectilul de
cauciuc (pentru a nu putea fi folosita munitie letala si pentru rearmare) astfel incat acest
proiectil are o forma alungita (similara unei mingi de rugby) pe perioada de parcurgere a
tevii. La iesirea de pe teava, datorita rezistentei aerului si a presiunii exercitate de catre
gazele de ardere, proiectilul de cauciuc se "turteste", marindu-si diametrul pana la chiar de
doua ori diametrul tevii. Amortizorul, ar trebui sa aiba diametrul interior putin mai
mare decat proiectilul (care deja este mult mai mare decat diametrul tevii) pentru ca acesta
sa poata sa treaca prin el, nemaiputand astfel sa capteze jetul de gaze arse si astfel sa reduca
zgomotul.
Ce vreau sa spun este ca amortizorul este util doar pentru armele cu glont si cu aer comprimat,
deoarece proiectilele acestora nu se deformeaza la iesirea de pe teava.
BSA HORNET RIFLE .22 ,BSA DeerHunter 3-9x32
NORICA MARVIC GOLD .25 ,Norconia 3-9x40
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
asa este ai dreptate
@gerula Sunt de acord cu tine pana in momentul iesirii bilei de pe teava!
Dar dupa asta,ca bila se turteste si isi mareste diametrul cu pana la doua ori,
sub influenta rezistentei aerului si a gazelor care au propulsat-o...!
Eu unul,ma cam indoiesc!M-ai convinge daca ai avea o filmare cu incetinitorul,
dar nu cred ca s-a strofocat nimeni sa faca asa ceva la o prapadita de bila
de cauciuc!
Da! In momentul impactului cu o tinta,bila se turteste si-si mareste diametrul.
Daca tragi intr-un placaj,faci o gaura de zici c-ai tras cu flinta!
Si mai e posibil ca in momentul parasirii tevii,nefiind stabilizata de ghinturi,
bila sa se rostogoleasca in aer,forma ei fiind cea pe care ai amintit-o,aproximativ
ca o minge de rugby.
Dar dupa asta,ca bila se turteste si isi mareste diametrul cu pana la doua ori,
sub influenta rezistentei aerului si a gazelor care au propulsat-o...!
Eu unul,ma cam indoiesc!M-ai convinge daca ai avea o filmare cu incetinitorul,
dar nu cred ca s-a strofocat nimeni sa faca asa ceva la o prapadita de bila
de cauciuc!
Da! In momentul impactului cu o tinta,bila se turteste si-si mareste diametrul.
Daca tragi intr-un placaj,faci o gaura de zici c-ai tras cu flinta!
Si mai e posibil ca in momentul parasirii tevii,nefiind stabilizata de ghinturi,
bila sa se rostogoleasca in aer,forma ei fiind cea pe care ai amintit-o,aproximativ
ca o minge de rugby.

Maestre, dar m-ai inteles gresit.
Practic, la pistolul meu, Walther PP, diametrul tevii, la iesire, este de 6mm.
Diametrul bilei de cauciuc este de cam 10mm. Eu am apreciat o "turtire" a
bilei de cauciuc de cam 2mm. Plus 10mm ai bilei =12mm, ceea ce reprezinta
cam de doua ori diametrul tevii (6mmx2=12mm).
Bineinteles, acesta este un calcul aproximativ si nu a fost verificat (inca) cu
o high speed camera.
Practic, la pistolul meu, Walther PP, diametrul tevii, la iesire, este de 6mm.
Diametrul bilei de cauciuc este de cam 10mm. Eu am apreciat o "turtire" a
bilei de cauciuc de cam 2mm. Plus 10mm ai bilei =12mm, ceea ce reprezinta
cam de doua ori diametrul tevii (6mmx2=12mm).
Bineinteles, acesta este un calcul aproximativ si nu a fost verificat (inca) cu
o high speed camera.
BSA HORNET RIFLE .22 ,BSA DeerHunter 3-9x32
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
WALTHER CP88 .177
WALTHER PP 10x22T
Masuram gaura lasata de bila intr-un carton, ar trebui sa fie destul de aproape de dimensiunea bilei in zbor.. Nu? 
-
catalin_suzeanu
Compara gaura lasata de un glont cu cea lasata de o bila de cauciuc. Ma indoiesc ca bila de cauciuc a fost atat de "mare" in aer...Rainman wrote:Masuram gaura lasata de bila intr-un carton, ar trebui sa fie destul de aproape de dimensiunea bilei in zbor.. Nu?

Stima
Pistol "BUL M-5 Ultra-X" cal.9mm (cartus cu glont)-2009
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
sa nu uitam miscarea de rotatie a glontului in jurul axei. pe cand bila se misca ca in urna de la bingo.
-
Angel_Of_Light
Poate bila provenea din cartus din ala cu Semtex 
-
catalin_suzeanu
Corect. Insa, indiferent de rotatia pe care o are pana ajunge la tinta, ma indoiesc ca bila de cauciuc isi dubleaza volumul. Urma din tinta nu face decat sa confirma ca cel mult se alungeste, nu ca se dubleaza.BARTHY 2 wrote:sa nu uitam miscarea de rotatie a glontului in jurul axei. pe cand bila se misca ca in urna de la bingo.
Cand am spus carton m-am gandit la o placa de PFL, nu m-am exprimat chiar corect, scuze.
Am vazut urmele de bila lasate intr-un astfel de "carton" si sunt chiar rotunde. Hartia pe care ati folosit-o la poligon s-a sfasiat, pe cand PFL-ul in care am tras in poligon la Joita a fost gaurit exact pe forma bilei.
Nu am poze care sa arate exact ceea ce vreau sa zic dar se poate vedea cat de cat si in aceasta.
- Attachments
-
- Neintitulat.jpg (161.9 KiB) Viewed 6491 times
-
catalin_suzeanu
Imi permit sa va corectez spunandu-va ca "hartia" e un autentic carton de 1,5mm, nicidecum hartia ordinara din care erau confectionate tintele utilizate in poligoanele tineretei noastre.Rainman wrote:Cand am spus carton m-am gandit la o placa de PFL, nu m-am exprimat chiar corect, scuze.
Am vazut urmele de bila lasate intr-un astfel de "carton" si sunt chiar rotunde. Hartia pe care ati folosit-o la poligon s-a sfasiat, pe cand PFL-ul in care am tras in poligon la Joita a fost gaurit exact pe forma bilei.
Nu am poze care sa arate exact ceea ce vreau sa zic dar se poate vedea cat de cat si in aceasta.
In plus de asta, atat gaura de bila cat si cea de glont, au fost facute de la distanta de 10m de catre Loredana, distanta fiind, probabil, cea care a condus la "fabricarea" unei astfel de gauri.
Stima
Stimate Rainman, desi nu tine de subiect, as fi curios de la ce distanta si cu ce pistol au fost facute gaurile in PFL.
@tiberius: s-a tras cu FORT, tintele fiind la distante de 3-5 metri. Urmele au aratat la fel si cand s-a tras de la distante 7+ metri.
Acelasi efect la tintele de la 3-5 metri l-a avut si RG-ul. La 7 sau mai mult nu am tras cu RG atunci.
Acelasi efect la tintele de la 3-5 metri l-a avut si RG-ul. La 7 sau mai mult nu am tras cu RG atunci.
am tras eu de la 7 m. cu rg-ul lui emanuel (care acuma e la un preten de-al meu) si am obtinut si grupaje bune. e adevarat ca munitia era ceva UAG. prietenii stiu de ce 
-
catalin_suzeanu
Precizez din nou ca "orificiul" de la bila de cauciu e facut de la 10m, cartusul fiind Pobjeda-Sport d.d. 10x22T, care am inteles ca ar avea proiectilul dintr-un cauciuc mai moale. Probabil ca daca am fi tras la 5m ar fi avut o alta forma gaura din tinta (sau poate nu). Oricum, la 10 m sunt mai mult ca sigur ca proiectilul de cauciuc avea o forma alungita, iar cand a luat contact cu suprafata tintei, a facut un fel de "pleosc" precum un bulgare de zapada pe peretele scoliihaiosu wrote:am tras eu de la 7 m. cu rg-ul lui emanuel (care acuma e la un preten de-al meu) si am obtinut si grupaje bune. e adevarat ca munitia era ceva UAG. prietenii stiu de ce
Nu pot decat sa spun, la randu-mi, ca arma cu care s-a tras este o arma de autoaparare (nu de tir) cu teava foarte scurta (contrar rezultatului la tinta - punctaj 5 si 6 la distanta de 10m). Probabil ca a reusit fiimea sa obtina aceste rezultate gratie sistemului de ochire al pistolului (in mod normal, la o astfel de arma, sistemele de ochire sunt inutile, ca nu iei tinta ca sa-i produci incapacitate temporara unui agresor ce se afla la 2-3 poate cel mult 4 metri de tine).
Stima