ÎNTREBARE PRACTICĂ

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

geony

ÎNTREBARE PRACTICĂ

Post by geony »

Rog pe cei ce am mai mult habar de legislația privind
reducerea abcizei la arme sa mă sfătuiască vizavi de următoarea situație;
La sfârșitul lunii Octombrie fac 6 luni de când stau cu autorizatia de cumpătare
în buzunar așteptând CZ-83-ul-pt. care de fapt am fost indrumat sa-mi scot autorizatia
în urma cu aproape 6 luni.
În caz ca nu mai sunt sanse sa aprovizioneze UTI cu CZ-83 doresc sa cumpar un PP.
Întrebarea mea este :
-Dacă nu vine CZ-ul pina la sfârșitul lui Oct. să cumpăr PP-ul sau să las să expire autorizația(pierzind 60 RON )
și să aștept 2010 cind probabil se vor ieftinii armele ?
Și apoi începând din ianuarie să aplic pentru altă autorizație ?
Întrebarea de bază ar fi SE VOR IEFTINII ARMELE DIN 2010 ?ca urmare a dispariției abcizei ?
nedumeritu

Re: ÎNTREBARE PRACTICĂ

Post by nedumeritu »

ABCIZA aia care este de fapt ACCIZA s-a legiferat deja. Este operationala si a fost
publicata si in Monitorul Oficial.
Chestia este ca data de aplicare a legii este clara: 01.01. 2010.
De atunci nu se va mai aplica acciza la unele din categorii.
[blanuri, bijuterii, parfumuri, alte obiecte de lux - in certe procente, diferite de la caz la caz,
iar pentru domeniul vanatoare si arme-munitii se scoate in procent de 100%].
Eu as astepta.
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
pokey

Re: pe principiul aBcizei....unde-i aBciza nu-i tocmeala.....

Post by pokey »

Din pacate,eu nu pot sa te ajut cu un PP,l-am vandut deja,si era nou-nout.
Si eu dupa cum a spus si nedumeritu as mai astepta....ca pana la urma nu pierzi mare lucru cu aia 60 RON pe autorizatie.....mai mult pierzi timp ca trebuie sa depui alta cerere,sa platesti alta taxa,alte drumuri alta distractie.....
Nu sunt madam Omida sau ceva de genul asta,dar prevad ca,chiar dupa 01.01.2010,data de la care se va aplica marea "lege",nu se vor schimba mult preturile.....si aici ma refer la preturile din magazinele noastre......daca te vei duce in afara sa-ti iei ceva,atunci da,la vama nu vei mai platii acciza de 100%,dar in magazinele de la noi,cred ca nu vor scadea prea mult,sau daca vor scadea,se va intampla dupa cava timp,ca "produsul e deja pe stoc,si pana se vinde......."etc,etc....
Dar vom trai si vom vedea......din partea mea Doamne ajuta sa scada cat mai mult posibil.....dar urmarind sistemul din Ro,nu am vazut preturi scazute,nici dobanzi la banci mai mici cand a fost fluctuatie valutara in descrestere,doar cand a fost in crestere,dobanzile au crescut.....de scazut n-ai vazut......si lista poate continua si cu pretul benzinei.....etc.

Dar,pana la urma,intrebare-intrebatoare pentru cei mai apropiati de maruntaiele "sistemului"......pana la urma se lanseaza noile modificari referitoare la legea armelor si munitiilor? Anul asta??? Se va scoate limitarea la 2 arme neletale ? Se va trece si la inregistrarea blanc/gaz in permis,in loc de certificat de detinator? "Tare" ar fi sa se introduca trecerea gaz/blanc in permis,si sa ramana limitarea la 2 arme neletale. SA SPERAM CA NU ! :shock:

Numai bine tuturor !
:arrow:
nedumeritu

Re: pe principiul aBcizei....unde-i aBciza nu-i tocmeala.....

Post by nedumeritu »

pokey wrote:Dar,pana la urma,intrebare-intrebatoare pentru cei mai apropiati de maruntaiele "sistemului"......pana la urma se lanseaza noile modificari ale legii armelor si munitiilor? Anul asta? Se va scoate limitarea la 2 arme neletale? Se va trece si la inregistrarea blanc/gaz in permis,in loc de certificat de detinator? "Tare" ar fi sa se introduca trecerea gaz/blanc in permis,si sa ramana limitarea de 2 arme neletale. SA SPERAM CA NU !

Numai bine tuturor !
:arrow: :shock:
Iti pot spune ca:
- Normele metodologice de aplicare prevad clar atat ridicarea limitarii de care vorbeai cat si faptul ca atat armele pe gaz si cele pe rubber vor fi trecute in permisul cel verde.
- In plus, armele de autoaparare ce sunt prevazute conform cartii tehnice sa functioneze cu gaz si bila vor fi trecute la E 24 in acelasi permis, verde-broscoi. :lol:
Daca veti studia site-urile unora din magazinele ce vand arme veti vedea ca deja au luat masuri si de exemplu RG88 este trecut la cele cu gaz+bila si
Mauser-ul la fel samd.
In teritoriu deja se opereaza cu cele doua prevederi.
Ramane deocamdata problema ca utilizatorul sa CEARA si sa isi completeze dosarul pentru E24, nu pentru notificare ca la gaz.
Odata ce ai autorizatia de cumparare pentru rubber poti trage cu pistolul acela, in acelasi calibru [9mm sa zicem, sau 10x22] atat cu gaz cat si cu bila sau blank
fara probleme legale. Totul este sa respecti calibrul, daca e 9mm 9 sa fie daca este altul, ala sa fie!

Si acum bomba bombei:
- la armele care sunt cu gaz si rubber, atata timp folosesti calibrul prescris pentru arma in discutie, poti folosi adaptorul ce vine cu arma pentru a trage
cu bile de 17mm!!!
Absolut legal si in autoaparare.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
geony

Post by geony »

Mulțumesc pentru sfaturi și pareri.

Voi aștepta „noul an ”cu speranță- ca de obicei !
În aprilie cînd am depus actele pt. a 2-a arma în afara unor copii(permis,ci) si a
unei cereri am achitat la trezorerie o taxa de 60 RON.
Aveti idee daca s-a scumpit aceasta taxa sau daca s-a ingreunat procedura
pt. obtinerea celei de-a doua arme de autoaparate ?

Precizez ca a 2-a arma am de gind s-o cumpar EXCLUSIV din magazinele din Romania.
Nu vreau sa ma complic.
Ar fi binevenita o ieftinire si a NELETALELOR( in special a zamacurilor care la poarta fabricii producatoare au preturi de aprox. 1/3
din pretul de raft din Romania) deoarece am impresia ca in prezent exista o PREA MARE diferenta intre
pretul de productie si pretul de raft.
Aceasta diferenta regasindu-se in taxele de import, transport, comisioane etc.
nedumeritu

Post by nedumeritu »

geony wrote:Mulțumesc pentru sfaturi și pareri.

Voi aștepta „noul an ”cu speranță- ca de obicei !
În aprilie cînd am depus actele pt. a 2-a arma în afara unor copii(permis,ci) si a
unei cereri am achitat la trezorerie o taxa de 60 RON.
Aveti idee daca s-a scumpit aceasta taxa sau daca s-a ingreunat procedura
pt. obtinerea celei de-a doua arme de autoaparate ?

Precizez ca a 2-a arma am de gind s-o cumpar EXCLUSIV din magazinele din Romania.
Nu vreau sa ma complic.
Ar fi binevenita o ieftinire si a NELETALELOR( in special a zamacurilor care la poarta fabricii producatoare au preturi de aprox. 1/3
din pretul de raft din Romania) deoarece am impresia ca in prezent exista o PREA MARE diferenta intre
pretul de productie si pretul de raft.
Aceasta diferenta regasindu-se in taxele de import, transport, comisioane etc.
Anul nou va aduce cu sine, ca intotdeauna, ceva nou, un nou an.
Taxele nu s-au marit deocamdata si parca au mai disparut din ele. [cele de iradiere din permis si nu mai stiu care].

Cu cumpararea de afara, este optiunea ta, de ce sa nu beneficiezi de o arma proasta si scumpa vanduta aici
si sa te apuci sa te duci sa cumperi una ca lumea de alaturi?

La zamakuri gresesti de doua ori, in doua sensuri:
1 - nu noi clientii putem sa apreciem politica de preturi a unui importator/distribuitor - nu avem datele si expertiza suficienta.
2 - preturile la poarta fabricii nu sunt la 1.3 din cele de raft. Sunt mai mici.
Si, colac peste pupaza, taxele de transport taxele pe licentele de import si alte multe altele se conglomereaza intr-o suma serioasa
ce se aduna ca "regie" la costurile reale si astfel ia nastere pretul de raft. Iar acesta, cum spuneam, numai importatorul este
in masura sa il analizeze/aprecieze.

Oricum, asteapta anul ce vine. Poate se mai limpezesc apele.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
pupuscalus

Post by pupuscalus »

Pai si daca posedam numai un certificat de detinator pentru blank/gaz cum facem ? O luam de la capat pentru a obtine permis ?
nedumeritu

Post by nedumeritu »

pupuscalus wrote:Pai si daca posedam numai un certificat de detinator pentru blank/gaz cum facem ? O luam de la capat pentru a obtine permis ?
Iata un rapuns documentatg din sursa sigura:
- trebuie numai sa completezi "dosarul" initial cu cele necesare
- sa platesti taxa pentru a doua arma si gata
Eu zic sa astepti un pic si sa intri in randul celor cu permis de tip B si atunci sa
iti treci armele de asa natura incat sa le poti folosi dupa nevoie, pe fiecare din ele, atat
cu rubber cat si cu gaz/blank. Conditia necesara si suficienta este sa ti le treci la E24.
Trebuie avizul pshihologic, trebuie fotografii, trebuie buletinul cu cele 8 analize medicale si parafa
"apt pentru port arma".
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
ulise

Post by ulise »

geony wrote:Rog pe cei ce am mai mult habar de legislația privind
reducerea abcizei la arme sa mă sfătuiască vizavi de următoarea situație;
La sfârșitul lunii Octombrie fac 6 luni de când stau cu autorizatia de cumpătare
în buzunar așteptând CZ-83-ul-pt. care de fapt am fost indrumat sa-mi scot autorizatia
în urma cu aproape 6 luni.
În caz ca nu mai sunt sanse sa aprovizioneze UTI cu CZ-83 doresc sa cumpar un PP.
Întrebarea mea este :
-Dacă nu vine CZ-ul pina la sfârșitul lui Oct. să cumpăr PP-ul sau să las să expire autorizația(pierzind 60 RON )
și să aștept 2010 cind probabil se vor ieftinii armele ?
Și apoi începând din ianuarie să aplic pentru altă autorizație ?
Întrebarea de bază ar fi SE VOR IEFTINII ARMELE DIN 2010 ?ca urmare a dispariției abcizei ?
Ce-i in mana nu-i minciuna!
Cumparati acum PP-ul si daca povestea cu acciza nu este un cosmar,
daca UTI se deranjeaza sa mai aduca arme, daca se deranjeaza din nou
sa aduca si munitie si daca CZ-ul merita banii(deocamdata il lauda o singura
persoana care poate fi subiectiva), puteti sa deveniti colectionar contra sumei
de 50 de lei si sa eliberati un loc in permis.
Daca n-ai nimic de spus mai bine taci!
nedumeritu

Post by nedumeritu »

Raspuns practic la o intrebare practica:
Image
Cred ca nu mai este nevoie de comentarii sau de ipoteze de lucru suplimentare.
Macar de data asta s-au tinut de cuvant si au dus-o pana la capat.
Chestia asta coroborata cu eliminarea limitarii idioate de "2 arme de acelasi tip"
si de ce nu, cu ideea lui ulise privind certificatul A de colectionar, poate duce la
un regim mai lejer iubitorilor de arme detinute legal.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
nedumeritu

Post by nedumeritu »

Cat despre CZ, nu este laudat de o singura persoana.
Este luat in discutie de o singura persoana din cele inregistrate pe forum.
Detinatorul este foarte multumit de arma. De tras cu ea am tras mai multi
si ne-am convins. A tras chiar si haiosu si daca el nu stie ce inseamna
CZ, atunci nu mai stie nimeni.
CZ-ul 83 este undeva foarte aproape de Fort 17/12 si spun asta numai pentru ca avand
teava mai scurta are mai putin timp bila pentru a acumula energie de propulsie.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
nedumeritu

Post by nedumeritu »

Si iata acum, aici, de ce prevedeam ca o Casandra acum catev a saptamani ca
accizele vor fi eliminate cel tarziu la inceputul lui 2010.
Image
A se vedea referirea la procedura de infringement ce urma sa fie initiata de CE impotriva Romaniei.
Postarea mea initiala pe tema aceasta era:
http://www.arw.ro/forum/viewtopic.php?f ... ent#p19601
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
Nikki

Post by Nikki »

In cazul in care mai ai P99, parerea mea este ca ar fi bine sa astepti pana se limpezesc apele... In fond ai deja un zamak, de ce sa iti mai cumperi unul?
Lasa cei 60 de lei sa se duca, oricum daca esti dispus sa dai banii pe un cz83 ce mai conteaza...

Eu unul nu astept decat munitia de 9mm pt cz...cu mult interes!
haiosu

Post by haiosu »

munitia pt cz este asteptata cu FOARTE mare interes! caci daca nu e ce se spune atunci cz83 e de mare k.k.
daca insa munitia face ce trebuie sa faca (adica ce nu a reusit cea de 9 mm a detinatorilor de fort) atunci cz83 va ramane o varianta fiabila pt romania. si in fond chiar nu m-ar deranja daca munitia de 9 cauciuc si cz-urile aferente ar fi aduse de o firma serioasa (arrow) si nu niste tzepari gen uti. caci se stie si ce "stima" au ei pt proprii oameni, dar pt amaratii ce vor imitatii ce trag cu cauciuc! :evil:
sa vedem si noutatile de la expomil... sa vedem ce va mai fi de aici incolo...
nu va faceti iluzii insa! traim in romania...
nedumeritu

Post by nedumeritu »

haiosu wrote:munitia pt cz este asteptata cu FOARTE mare interes! caci daca nu e ce se spune atunci cz83 e de mare k.k.
daca insa munitia face ce trebuie sa faca (adica ce nu a reusit cea de 9 mm a detinatorilor de fort) atunci cz83 va ramane o varianta fiabila pt romania. si in fond chiar nu m-ar deranja daca munitia de 9 cauciuc si cz-urile aferente ar fi aduse de o firma serioasa (arrow) si nu niste tzepari gen uti. caci se stie si ce "stima" au ei pt proprii oameni, dar pt amaratii ce vor imitatii ce trag cu cauciuc! :evil:
sa vedem si noutatile de la expomil... sa vedem ce va mai fi de aici incolo...
nu va faceti iluzii insa! traim in romania...
Ca sa clarificam putin ceata iscata de randurile de mai sus am sa incerc sa trec boii de o parte a gardului si vacile de cealalta parte.
Vorbind despre arme, sunt puse in balanta doua: CZ 83 si Fort.
Am tras cu amandoua, stiu despre ce e vorba. Au potential ambele, doar ca CZ 83, cum am mai spus, avand teava mai scurta are
mai putina vreme "ocazia" sa imprumute bilei energie de propulsie decat la un Fort. Normal si logic. Desigur, ar mai fi orificiul
acela de la CZ 83 care lasa "teava sa respire", adica mai trage un pic de aer fals pentru a reduce probabil inghesuiala de pe teava.
Vorbind despre munitie, aici avem de facut precizari mult mai serioase.
Exista munitie de 9 mm rubber de mai multe tipuri.
Iata-le pe cele ce le cunosc:
  • 9 mm rubber FORT, munitie relativ buna dar cu pulbere neagra, produsa de cei de la Fort, asigura 35J
  • 9 mm rubber CZ, munitie buna, cu pulbere smokless, cu ardere rapida, asigurand 35J
  • 9 mm rubber ME, munitie buna, cu pulbere smokless, cu ardere lenta, asigura 7,5J
  • 9 mm rubber AE, munitie buna, cu fulgi de semtex, ardere rapida, asigura 50J
  • 9 mm rubber Snail - munitie buna, cu fulgi de semtex, ardere rapida, asigura intre 50J si 70J [tipuri la comanda]
  • 9 mm rubber TEXKRIM, munitie buna, pulbere smokless, ardere rapida, putere variabila dezvoltand intre 35J la 125J, produsa de
    rusi pentru otelurile lor, clone de baikal sau TT.
  • 9 mm rubber NO NAME, provenienta BG., atentie la ea, este marcata Y. A. S. sau Y. A. F., este in fapt blank turcesc cu bila de cauciuc
    suprapusa ulterior manual peste capacul verde intial. MARE ATENTIE!!! Produce accidente si nu poate fi garantata in vreun fel.
Cam aceasta este gama de modele de 9 mm rubber PA ce mi-a trecut prin mana si pe care am testat-o suficient de intens.

Penteu posesorii de revolvere recomand TEREN 3 rubber sau in disperare de cauza ME .380 GUM, germane.
Se pare ca cei de la Pobjeda au dezvoltat linii si pentru .380 R si pentru 9 mm rubber. O sa fie o nebunie...

Ca explicatie practica, de la Snail se poate cumpara fara probleme, am stabilit cu ei o procedura si asigura transport si
tot ce tine de parte legala. In conditiile acestea nu se trece de 280 Euro pentru fiecare 1000 [una mie] unitati munitie
la prezentarea in vama de la Bucuresti. Desigur, exista si solutia legala pentru divizarea cantitatii in cotele de 100 prevazute
de legea noastra.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
Post Reply