Urmatoarea arma prezentata este Walther P99 cal 10x22T

Aceasta arma este fabricata de Umarex in Germania si este o copie fidela dupa modelul militar. Corpul pistolului este fabricat din aliaj din pacate la fel ca toate armele de autoaparare din Germania. Ca si design am putea spune ca este fratele mai mare al Walther-ului P22. Se remarca foarte repede tema moderna adoptata de Walther in ultimi ani. Varianta militara a P99-ului a fost conceputa pentru trupele de interventie speciala iar acest lucru se observa din modul de gandire al "sigurantei". La inceput pare un mecanism complicat tipic german dar se dovedeste foarte util. Siguranta nu mai este actionata cu ajutorul unui mic levier care descrie un unghi de 90 de grade intre cele doua moduri "fire" si "safe" ci printr-un "buton" aflat in partea superioara a mansonului. La inceput mi-a fost greu sa inteleg modul de functionare al sigurantei si imi parea chiar enervanta

Ulterior cand am realizat ideea excelenta a celor de la Walther am inceput chiar sa apreciez acest nou sistem. Cand arma este in modul "fire" tragaciul se apasa usor si arma se descarca. Daca arma este in modul "safe" tragaciul se poate actiona totusi dar cu o forta mult mai mare iar arma se va declansa si va trece in mod "fire". Asta m-a facut sa inteleg ca aceasta arma (in varianta militara) este intradevar gadita pentru profesionisti care in timpul misiunilor trebuie sa aiba o arma pregatita in orice clipa. In caz de urgenta maxima nu se mai pierde timp pentru a scoate siguranta, pur si simplu pui degetul pe tragaci si tragi mai tare iar arma se va descarca. Probabil va ganditi ca aceast sistem este periculos pentru voi si riscati sa va accidentati cu arma daca va jucati cu degetul pe tragaci cand ea este incarcata deoarece nu exista o siguranta de tip "levier" care sa va arate clar cand arma este in mod "fire" sau "safe". Ma repet,

arma a fost gandita pentru profesionisti din trupele speciale care au antrenamentul necesar sa inteleaga ca NU pui degetul pe tragaci decat atunci cand este intradevar necesar

. Un alt lucru care atesta destinatia profesionala a acestei arme este faptul ca are o sina speciala sub teava unde se pot atasa diveste accesorii necesare misiunii (sistem de ochire cu laser, lanterna, etc.). Faptul ca P99 nu are "cocosul" expus in exterior si in general are un design "compact" fara componente iesite in exterior este datorat tot gandirii in vederea aplicatilor profesionale. In timpul unei misiuni P99 va fi arma secundara folosita doar in cazul in care arma principala nu poate fi folosita (exemplu in situatii extreme de "close-combat"). Astfel, daca P99 este arma secundara trebuie cu orice pret sa functineze si sa fie disponibila in orice situatie si aici revin la design-ul compact si la faptul ca are cocosul intern. Citeam pe un pliant publicitar de la Walther facut pentru P99 cum ca aceasta arma a fost gandita sa minimizeze riscul de a se agata in uniforma sau in alt accesoriu purtat de ofiter in momentul cand este scoasa din toc. Se vede treaba ca nemtii astia s-au gandit la toate si au scos pe piata un model deosebit, cu un design modern, ergonomic si cu o functionalitate maxima.
Dar sa revin acum la varianta testata P99 cal 10x22t care desi teoretic este identica din punct de vedere al mecanismului intern cu versiunea militara (are acelas sistem de siguranta) vom vedea ca din pacate nu are aceiasi fiabilitate
Munitia folosita la teste a fost UAGA, UAGR si PG. Cu munitie UAGR P99 a inregistrat o viteza de 220m/s adica
16,9J Cu munitie UAGA rezultatul a fost 324m/s adica
38,8J In cazul munitiei PG ar fi cateva lucruri interesante pe care le-am descoperit la testele de cronograf. Mai concret daca impingem bila de cauciuc in interiorul tubului cartusului o sa obtinem niste rezultate spectaculoase in jurul valorii de
80J 
Cand s-a tras muntia standard PG asa cum vine ea din magazin fara ca bila sa fie impinsa in interiorul tubului s-a obtinut cu P99 urmatoarele valori:
50,2J ; 50J ; 41J ; 53,8J (blocat, arma nu a fost incarcata corespunzator) ; 2,5J (blocat) ; 52,5J ; 3,7J ; 8,7J ; 10,1J Putem concluzia ca P99 cu PG standard are in medie cam 52J ceea ce este foarte bine dar din pacate a avut doua blocari. Seria de rezultate slabe (3,7J ; 8,7J ; 10,1J) am aflat ulerior ca se datora tevii necuratate

care era plina de resturi de la cartusele trase anterior. Imediat dupa ce teava a fost curatata cu o periuta arma a revenit la rezultatele normale. De aici intavam faptul ca este foarte important sa curatam teava armei cat mai des posibil pentru a nu afecta performanta generala. Mai departe la seria de cartuse PG cu bila impinsa in interior situatia s-a schimbat foarte mult:
77,3J (blocat) ; 81,3J (blocat) ; 73,2J ; 86,3J ; 82,2J ; 48,4J ; 86,3J (blocat) ; 76,7J ; 52,3J ; 93,5J ; 78,9J (blocat) ; 79,8J ; 80,4J ; 74,3J ; 68,5J ; 87,3J
Se remarca faptul ca P99 a reusit sa obtina o valoare maxima de 93,5J ceea ce este mai mult decat spectaculos

si concluzionez eu ca P99 este o arma foarte buna ca putere atunci cand nu se blocheaza

Mare pacat de aceasta arma ca se blocheaza... altfel cu o magazie de 14 cartuse ar fi fost un concurent foarte mare pentru RG88 sau PP