Sunt armele de foc neletale eficiente? ( Teste video )

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

alexm212121

Sunt armele de foc neletale eficiente? ( Teste video )

Post by alexm212121 »

Salut,

Din testele facute de mine, o arma de foc neletala NU are puterea sa opreasca un atacator prin leziuni fizice provocate.

Totusi, armele de foc neletale sunt foarte eficiente ca aparare!

De ce?

Simplu: datorita efectului psihologic; ele arata si functioneaza ca cele cu glont; astfel incat atat timp cat atacatorul este in dilema, se va oprii din atac sau va fugi.

Un om bine imbracat, respectabil, atacat care scoate un pistol, baga cartus pe teava tragand de culata inapoi, si trage foc in aer poate sa fie fie un demnitar, primar, parlamentar ( care au pistoale cu glont ) sau un om care are arma cu gaz sau bila de cauciuc.
Orice infractor stie ca daca continui atacul asupra unui demnitar, politist sau paznic care a executat foc de avertisment, si-i pui viata in pericol, are voie sa te impuste ( chiar mortal ) fara sa aibe probleme.

In momentul in care atacatorul vede ca pistolul nu-i de jucarie, ca sare culata inapoi si arunca tubul gol afara, daca e mai nestiutor se sperie imediat, iar daca este experimentat stie ca pistolul este ori cu glont ori cu gaz sau bila de cauciuc; dar oare merita sa riste sa afle continuand atacul?

Deci, consider ca armele de foc neletale sunt eficiente ca autoaparare, tocmai datorita asemanarii lor foarte mari cu armele cu glont.

Scopul nu e sa omori atacatorul, ci sa-l opresti din atac si daca e posibil sa-l dai pe mana justitiei.

Cat despre efectul fizic al acestor arme, el este neplacut, dar NU suficient pentru a oprii un atacator.

Stiind ca nu dor ( prea tare, un pic ustura, dar nu e ceva de speriat ) am facut teste pe mine insumi, din nou, astazi, si am filmat testele.

Am executat foc cu revolverul de 9mm, cu bila de cauciuc, in piciorul drept ( de la distanta sub un metru, cam 60 cm ) , imbracat doar in blugi.

A piscat ca naiba, si apoi m-a usturat, dar NU s-au rupt blugii, NU a intrat bila de cauciuc nicaieri, si NICI nu m-ar fi oprit dintr-un atac. A ramas totusi o mica urma rosie, care a continuat sa ma usture.

Sigur, nu a fost placut, dar nici pe departe nu cred ca ar putea determina un atacator sa se opreasca, ba chiar cred ca-l enerveaza mai rau.

A doua oara am tras printr-o geaca veche de fas, pe sub care aveam un plover si tricou. Bila de cauciuc a ramas in captuseala gecii, pe care a rupt-o, dar de data asta nu am simtit nimic si nici nu am ramas cu semn.

Concluzia cred eu e simpla: armele de foc neletale nu au forta fizica sa opreasca un atacator, dar sunt totusi eficiente datorita efectului psihologic, in cazul in care atacatorul nu stie daca este cu glont sau cauciuc.

Inca o chestie, infractorii care au avut de a face cu armele, ( poate chiar au detinut arme cu glont etc ) privesc lumea ca si cum nu-i mare lucru sa detii ilegal un pistol cu glont.

Deci, daca scoti un pistol cu care executi foc, si-i spui ca-i cu glont sa se arunce naiba la pamant, te va crede si-i va fi frica.
Daca scoti un pistol si zici ca-i cu gaz sau bila de cauciuc, sau se prinde el de asta, te va ataca in continuare.

Deci, armele de foc neletale sunt eficiente, dar folosind efectul psihologic, non-violent.

O sa pun mai tarziu filmuletele online ( imediat ce le comprim )
alexm212121

Post by alexm212121 »

Back cu video si foto! :)

Deci:
Asta e arma folosita.. Un revolver Me .380 Milennium, compact-6 , putere: 30 Juli si viteza bilei de cauciuc la parasirea tevii: 315m/sec
( scuze, nu e Reck )

Image

Aici este focul in picior

Image

Aici urma lasata.

Image

Al doilea foc, in geaca

Image

Bila de cauciuc a ramas in captuseala gecii

Image

Aici urma lasata ( se vede foarte putin cu ochiul liber, deloc pe camera )

Image

Cine vrea, poate downloada tot filmul, de aici

http://www.blueplaza.net/ArmaFocPicior.avi ( 44 Mb )

sau filmulet cu revolverul folosit

http://www.blueplaza.net/Arma.avi ( 6 Mb )

mai multe despre acest test la http://www.blueplaza.net/teste.html
Nikki

Post by Nikki »

pentru inceput...nota 10 la impresia artistica... :lol: :lol: :lol:
dar:daca navigai mai atent pe forum si pe alte site-uri de specialitate aflai ca ME-380 este cel mai slab/prost pistol cu gloante de cauciuc din zona...are putere de doar 8J(parca) si deci este net sub cele de la walther si Reck de unde si pretul de 2 ori si ceva mai mic
s-au mai discutat pe forum performantele(de altfel patetice) ale acestui model in cazul folosirii gloantelor de cauciuc... :wink:
alexm212121

Post by alexm212121 »

Ok, ma bucur sa aflu asta ( si anume ca nu-s toate armele cu cauciuc la fel de amarate ca revolverul asta ).

Totusi, in specificatiile lui tehnice scrie clar 30 J .

Mi-ar face mare placere ca atunci cand ne intalnim ( daca ne intalnim ) sa putem realiza niste teste balistice suficient de bine facute incat sa ne dam seama de puterea diferitelor modele si de respectarea specificatiilor lor.
emy

Post by emy »

am inceput o discutie din curiozitate fata de acest pistol la prod comercializate....
me380 desi foloseste aceeasi munitie cu reck 60 are doar 7.5J
asa scrie si in pagina producatorului
totusi esti multumit de el?
mai pune niste impresii......ce material este folosit ...etc
cred ca diferenta de putere se datoreaza tevii(opritorii)
alexm212121

Post by alexm212121 »

Nu stiu din ce material e facut, dar e are un opritor lung pe teava ( aproape de la un capat la altul ), in partea de sus, iesind cam 2 mm in jos, si 2 mm gros.

Nu prea are precizie cu bila de cauciuc, insa e compact, nu e foarte greu, si poate fi carat cu usurinta.

In general sunt multumit de el.

Abia astept sa-mi iau un P99 T, si cand mai fac rost de bani si alte modele... [/quote]
Babanu

Post by Babanu »

Nota 10 pentru initiativa de a testa Me38-ul. :twisted:
Ai luat in considerare ideea de a scoate opritorul de pe teava? Ar trebui sa ii creasca puterea...
Apropo, unde ai vazut de vanzare P99T?
Mad Max

Post by Mad Max »

ar fi o idee scoaterea opritorului, dar cum se poate face fara a afecta teava?
Babanu

Post by Babanu »

La un atelier cu o freza sau cred ca merge si cu o bormasina fixa. Un meserias stie exact :wink:
procon

Post by procon »

Alexm, jos palaria pentru regizare si tupeu (in sensul ca ai avut curaj sa "te impusti" singur)
Dar ai vrea sa tragi si cu Rohm-ul meu?
Intreb si eu, pentru ca dupa ce am vazut filmuletz-u si am auzit zgomotul impuscaturii (sa mor daca nu tineam capu intr-o parte sa nu ma asurzeasca) imi vine sa cred ca si un pistol cu AC e mai puternic decat ME38... (se aude mai tare zgomotul facut cand ai lasat pistolul pe lemn decat cel de la impuscatura...)
Iti mai spun doar ca RG-ul meu a trecut prin 3 placi de pfl de la ~ 4m....mai vrei sa il testezi? :twisted: sau sa spui ca nu au efect armele cu bila?
CZ 200S 5.5 10shot
CF-30 5.5
B1 5.5
PT80 4.5
Rohm RG88 10x22T
Mad Max

Post by Mad Max »

adevarul este ca vinataia facuta de Alexm e micuta, chiar si de la distanta la care s-a impuscat...oare chiar asa de slab sa fie ME38?
Luciano

Post by Luciano »

DA eu am avut ME-38 Gum; e jalnic din punct de vedere constructiv: materiale slabe si cu rezistenta la uzura foarte slaba la mine in 2 luni s-a stricat.
Si e jalnic si din punct de vedere al energiei proiectilului.

Nu-l recomad ca arma pentru autoaparare, eventual doar ptr expozitie sau folosit cu cartuse piper, oricum ar fi tot nu-si merita pretul.
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
Luciano

Post by Luciano »

alexm212121

Felicitari pentru testele realizate !
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
Mad Max

Post by Mad Max »

sa inteleg ca o alegere mai buna ar fi RG88 10x22T?
Nikki

Post by Nikki »

sigur ca da...
Post Reply