Acte necesare!

Intrebari cu caracter general despre armele cu aer comprimat.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Cipri

Acte necesare!

Post by Cipri »

Salutari la toata lumea!
Imi cer scuze pentru acest post, poate s-a mai vorbit despre asta dar eu chiar nu am gasit. Daca se poate sa mi se dea si un link cu rezolvare la problema mea ar fi si asta OK.
Ok, problema mea este:
De ceva timp ma tot pasioneaza chestia cu armele cu aer comprimat. Imi poate da cineva detalii cu ce ar trebui sa fac, de ce am nevoie si daca se poate si preturile la acte/permis sau ce-mi trebuie? Si pe unde trebuie sa colind chiar si pentru alte informatii (politie sau alte agentii). De exemplu eu as vrea sa-mi cumpar o arma GAMO Maxima 5.5 , ce ar trebui pentru asta? Ce fel de autorizatie?
Si inca ceva, daca sunt angajat MApN/MAN (armata), am unele avantaje? Daca da, care ar fi acelea.

Inca o data, imi cer scuze daca s-a mai vorbit de asta si nu am gasit raspunsul.

Multumesc mult!
Bafta!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
nedumeritu

Re: Acte necesare!

Post by nedumeritu »

Destul de simplu.
Intri pe http://www.romsdc.ro/html/legislatie.html
Si citesti legea de acolo. Sunt date toate detaliile.
Dai click pe fiecare din documente si faci download.
Preturile nu le mai stie nimeni la zi.
Sunt niste taxe ciudate dar suportabile daca esti pasionat.
Avantaje nu ai daca esti angajat MAPN. Doar daca ai cumva vreun grad mai... rasarit.
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
Cipri

Post by Cipri »

Merci mult de tot, sincer. Raman dator o bere :D
Apropos, faza cu MApN`ul, cica nu as mai fi nevoit sa fac acea fisa medicala/testare psihologica. Asa am aflat de la un coleg...

Multumesc inca o data.

Bafta!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
tevez

Post by tevez »

Mai multe detalii găseşti şi pe http://www.clubairguns.ro, tot felul de infromaţii despre arme, muniţii, calibre, etc.
Aici discuţiile sunt mai animate la rubrica de autoapărare. Apropo, ca şi cadru MApN ai dreptul şi la pistol cu glonţ...
Baftă la achiziţie!
tevez

Post by tevez »

Salut Cipri, nu reusesc sa-ti raspund la P.M., nu stiu ce are, cred c-am inboxul plin, asa ca postez aici in speranta ca userii
mai vechi nu se vor supara c-am abordat teme mai vechi. Oricum aveam sa deschid un topic cu acte necesare pentru(...)
Astept completari si corecturi unde e cazul.
Armele cu a.c. se trec la fel ca si pistoalele cu bila de cauciuc in permis.
In cerftificat de detinator se mai trec doar cele cu gaze (doar pistoale e voie) si armele de colectie.
Dar nu despre ele e vorba acum.
Pentru a.c. ai nevoie de:
a. cerere tip
b. actul de identitate - original şi copie;
c. un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale, şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;
d. certificat de cazier judiciar;
e. aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

f. două fotografii color cu dimensiunea .... cm (nu mai stiu sigur de care poze trebuie)
g. dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare;
Punctele "c" si "e" se obtin de obicei de la aceeasi Policlinica, recomandata fiind fosta policlinica MAI fiindca are preturi mici.

Cand faci cererea de cazier sa scri la "spre a-i servi la" - "permis arma".
Cu taxele e mai complicat ca s-au tot schimbat, dar in cel mai rau caz faci un drum in plus la Politie in care intrebi cat e taxa si unde se plateste si apoi mergi la Trezoreria de care aparti si platesti.
Toate aceste acte se depun, cum spuneam mai sus, la Politie, serviciul AEST de care aparti. AEST=Arme, Explozibili si Substante Toxice.
Dupa ce ai depus dosarul cu tot cu taxe platite ti se va elibera o autorizatie de cumparare valabila 3 luni parca. Oricum se poate prelungi. Autorizatia se elibereaza in functie de taxa platita – urgenta sau nu. In perioada cat astepti autorizatia te va vizita un politist de la Sectia de care aparti in mod normal, va verifica conditiile de pastrare a armei ce urmeaza a fi cumparate.
*Dupa ultimile norme pentru arma cu a.c. ai nevoie de dulap metalic cu compartiment separat pentru munitie, ca si la armele de vanatoare. O chestie cam exagerata dar asta e legea!
E posibil la actele mentionate mai sus sa se adauge dovada detinerii acelui fiset metalic, unele AEST cer asa ceva, altele nu cer. Oricum ai nevoie de el ca sa dormi linistit ca nu-ti bate politia la usa si te gaseste cu arma depozitata ilegal. E vreo 4-5 milioane la Bricostore, Practiker si alte magazine gen.
Cu autorizatia mergi la magazin, cumperi o arma de tipul specificat in autorizatie (a.c. incazul de fata) si in termen de 5 zile te intorci la AEST sa ti-o treaca in permis.
**fa-ti cont pe clubairguns.ro, te va debusola un pic multitudinea de informatii imprastiate pe acolo dar pana la urma vei vedea ca merita citit forumul, subiectul armelor cu a.c. e vast si anumite rubrici cum e si “legislatie” nu-s vizibile decat pentru membri.
Astept corecturi si completari astfel ca la final sa editez aceasta postare si sa fie utila tuturor celor ce intra pe forum pentru a se in teresa de acte pentru a.c.
Succes!
Cipri

Post by Cipri »

Multumesc foarte mult tevez, m-ai lamurit cu aceasta problema, si nu cred ca voi fi singurul care va multumi pentru asta. Asta era tot ce-mi trebuia, raspunsul la problemele mele :D
Astazi voi face o vizita la sediul de politie sa vad cum decurg treburile.

Sugestie: Ar trebui ca astfel de informatii sa fie postate la o rubrica noua, ceva genul, ce trebuie facut pentru a intra in posesia armelor de vanatoare, celor cu AC, chiar si al unui permis de port arma. Daca exista asa ceva... imi cer mii de scuze pentru un alt post enervant legat de informatii de baza.

Multa Sanatate si Felicitari pentru treaba buna pe care o faceti.

Offtopic, este cineva din orasul Caracal care ar fi dispus sa luam legatura pentru a-mi raspunde la unele intrebari?
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
tevez

Post by tevez »

Va trebui să faci un drum la Slatina la IPJ, serviciul AEST dar pentru întrebări cred că poţi suna, nu e cazul să te deplasezi.
Pentru vânătoare s-a făcut deja un rezumat al celor ce trebuie întreprinse pentru permisul de armă, ce-i drept numai pentru
membri: http://www.vinatorul.ro/public/forum/vi ... d9a893fd52
Rudy

Post by Rudy »

Pt cei care mai doresc o a doua arma neletala, pasii sunt urmatorii :

-cerere tip, adica formularul AEST-ului ,
-Copie buletin
-copie permis de port arma categoria B

- Taxe platibile la trezorerie:
- 10ron, taxa inscriere arma
- 50ron - 15 zile, sau 100ron 48 ore, taxa autorizatie cumparare arma.
Rifle Hatsan AT44W-10, cal 5,5 + luneta 3-9x40 optima
Rifle Hatsan Torpedo 155 cal, 5,5 + luneta 3-9x40 buschnell
Revolver Alfa Proj 4" boublegum. 9x22
Gamo Maxima, s-a ratacit in beciurile unui armurier, .
victorbogdan

Post by victorbogdan »

Eu vreau o a treia arma ... ce fac :lol:
cal.22
tevez

Post by tevez »

Colecţie. :D
Cipri

Post by Cipri »

Din cate stiu eu, trebuie sa te faci "colectionar".
Pentru asta trebuie mai multe, presupun ca stii cam ce.
Nu as fi zis nimic daca nu citeam astazi ceva legat de declaratie la politie ca pleci cu arma din casa/locul unde le ai depozitate.
Adica ceva genu` ca nu ai avea voie sa iesi cu ele/ea din casa pana nu anunti politia. Dar asta este tot o chestie din "auzite", citita pe forum'e, deci nu e 100% sigura sau adevarata.

Sanatate!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
Cipri

Post by Cipri »

O intrebare mai am si eu, daca se poate. La link`ul asta, http://www.politiaromana.ro/acte_necesa ... s_arma.htm , sus unde este acea cerere, este cumva cererea tip pentru a elibera permisul de port arma(nu ca nu as fi sigur ca doar scrie acolo )?
Si nedumerirea aici este. Cand o complectez, la sectiunea aceea rog a fi autorizat in regim: normal, de urgenta; pentru: detinerea, portul si folosirea; unei arme cu destinatia: agrement, utilitara, colectie, tir sportiv, vanatoare, aparare si paza.
Ce imi recomandati sa trec acolo? Si daca se poate si cu unele adaugari (la regim normal cat dureaza) (destinata pentru ... ?)

Reamintesc, pentru o arma cu AC, exemplu Shadow/Maxima.

Multumesc inca o data. Raman dator cu o bere cand ne vom intalni :)

Sanatate!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
Rudy

Post by Rudy »

in mod normal la prima arma pe mine m-au lungit o luna.
pt arma cu AC, bifezi rubrica "tir sportiv".
Dar nu te agita prea tare, formularul il completezi la sediul AEST si vei fi indrumat. De ce nu-i suni ?

P.S. eu nu beau
Rifle Hatsan AT44W-10, cal 5,5 + luneta 3-9x40 optima
Rifle Hatsan Torpedo 155 cal, 5,5 + luneta 3-9x40 buschnell
Revolver Alfa Proj 4" boublegum. 9x22
Gamo Maxima, s-a ratacit in beciurile unui armurier, .
Cipri

Post by Cipri »

Multumesc mult pentru info. Am sa-i sun astazi, dupa ce pleaca sotia la munca :D (nu prea e de acord cu asta )

Apropo, pentru tine fac o exceptie si beau si eu suc :)

Sanatate!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
Cipri

Post by Cipri »

Buna Ziua!

Am reusit sa vorbesc cu cei de la AEST Olt pana la urma. Vineri era deja prea tarziu la ora 15... Era vineri totusi ...
Am vorbit cu un Domn Agent si mi-a zis unele lucruri care m-au pus pe ganduri.
Unul dintre ele este raspunsul la intrebarea, care este cantitatea de munitie pe care am voie sa o detin. Domnul Agent: 300.
Eu: Pai eu am citit in legea 295/2004, actualizata in 2008 ca este vorba de 500 cartuse/pellets.
Domnul Agent: Nu, ca asa este acum, 300.
(Probabil nu a inteles pentru ce fel de arma imi trebuie)
Eu o sa scot la imprimanta articolele care ma macina cel mai mult, spre exemplu acela cu munitia, si o sa le arat atunci cand voi depune dosarul.
Eu: Unde pot folosi Carabina cu AC? Ca am citit in aceeasi lege ca in poligoane special amenajate, omologate. Dar si in spatii delimitate, lipsite de public... Adica in curtea bunicilor de la tara.
Domnul Agent: Da, e adevarat, dar in cea de-a 2 situatie sa aveti mare grija ca in spatele directiei de tragere sa nu se gaseasca persoane.

Cam asta a fost discutia mea cu cei de la AEST Olt.

Acestea sunt actele pe care mi le-a specificat Domnul Agent, presupun ca se stiu:
Dosar cu sina
C.I. si copie
Fisa medicala tip arma
Aviz psihologic tip/pentru arma
Cazier judiciar
2 fotografii 4x5 cm
Taxa la trezo 100ron (se cheama: taxa autorizare arma)

Nota: Fisa medicala si Avizul psihologic, se elibereaza de la cabinetele medicale.

Va multumesc tuturor pentru raspunsurile si ajutorul dat.

Sanatate!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
Post Reply