Cum ziceam, cand vorbeam despre incidentele cu Glock,
\si multe alte firme, cu nume rasunatoare, dau rateuri
la fel de rasunatoare.
Vedeti cateva din ele aici:
Cu stima. Dan Zaharia "Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora." Somebody Else
Nu as baga mana in foc ca in toate cazurile doar munitia sa fi fost de vina.
Oricum, legile proiectarii ar trebui sa acopere cel putin cu +30% eforturile
mecanice preluate de oricare parte a mecanismului.
Iar daca treci de cei +30% in mod intentionat asta deja se cheama prostie.
Ca sa nu mai vorbim de aspectul legal.
Cu stima. Dan Zaharia "Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora." Somebody Else
Astfel de incidente in care s-a dovedit ca arma a avut o vina sunt extrem de rare, adevarate exceptii.
Conform legislatiei europene, armele cu tevi ghintuite vandute pe la noi sunt obligatoriu testate la 125% (asadar cred ca sunt proiectate la +30% cel putin).
Accidentele, mai toate, se intampla din vina posesorilor: ori isi incarca singuri cartuse si o fac aiurea, ori a fost ceva pe teava cand au tras.
Destul de recent a fost un incident minor cu o arma Browning Bar care nu voia sa traga bine - proprietarul si firma au ajuns sa se judece pe tema asta si expertiza (care s-a incheiat cu sectionarea pe lungime a tevii armei pentru edificare) a demonstrat ca teava avea o mica umflatura un pic inainte de gura tevii - chestie certificata de mai multe laboratoare ca fiind produsa dupa fabricatie, prin tragere: o picatura de ulei uitata pe teava a fost suficienta ca s-o termine. Nu trebe foarte mult ca sa se intample astfel de chestii neplacute.
Cu atat mai mult se intampla la armele scurte unde posibilitatea de a gresi doza de pulbere la reincarcare este mai mare - daca studiati un pic tabele de reincarcare disponibile pe net veti veda intre ce marje minore se misca dozele de pulbere. Si asa cum multi cred ca nu-i bine sa le depasesti, putini stiu ca nu-i bine nici sa cobori sub dozele de start pentru ca efectele pot fi la fel de urate.