cind sa folosesti arma

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

sepuku

Re: cind sa folosesti arma

Post by sepuku »

-Gheara extractoare lasa urme pe tub cartus,fiecare ghiara alta urma,astfel devine usor de recunoscut la microscop chiar si de pe un cartus netras ci doar jucat'din incarcator in camera cartusului. In state este ceva bine cunoscut,deseori devenind proba indubitabila. In Ro probabil ca nu am ajuns atat de departe,habar n-am,poate ca cei din sistem pot infirma sau confirma asta
- Priveste in ochii celui ce te ataca,si-o sa vezi- MOARTEA !!! ...rece,reala,imediata... -Ti se-ntampla chiar TIE !!!...acum,stiind asta te intreb : - CE FACI ???
tevez

Post by tevez »

sepuku wrote:In Ro probabil ca nu am ajuns atat de departe,habar n-am,poate ca cei din sistem pot infirma sau confirma asta
Din afara sistemului: s-a ajuns, :D
bozo

Post by bozo »

fiecare arma lasa urme microscopice pe tub, unice.
te identifica mai usor de pe tub decat de pe proiectil.
daca vreti ma credeti, daca nu nu.puteti sa va documentati
sassu

Post by sassu »

bozo wrote:fiecare arma lasa urme microscopice pe tub, unice.
Asta am inteles , dar daca pentru tuburile de neletale nu exista baze de date cum pot conduce acestea catre titularul pistolului ?
Am un tub unic , nu putea fi tras decat dintr-o arma dar care e aia si a cui , din matematica mea tot cu o necunoscuta in plus ramai .
dandana

Post by dandana »

are dreptate "bozo" dar si "sassu". Sunt multe arme si nu pot sa stie din care a provenit.

Dar un lucru este cert, noi cei corecti suntem..............nu vreau sa folosesc vreun termen care sa jigneasca pe cineva. Dar asta este realitatea. Tara in care traim. Sa nu ai dreptul sa te aperi sau mai bine spus sa-ti fie frica sa te aperi.
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
Guest

Post by Guest »

bozo wrote:fiecare arma lasa urme microscopice pe tub, unice.
Ne documentam! :) Sistemul IBIS a fost cumparat si de romani, dupa esecul acestuia in Canada (tara de origine) si SUA, unde nu a reusit sa rezolve nici un caz. Si aia au ceva arme pe teritoriu. Ma intriga faptul ca a fost luat de noi, in conditiile in care peste 85% din armele letale de la noi sunt lise, iar IBISUL se aplica doar la ghintuite!Dar mai putem lua Loganuri de 70000 euro in continuare... :wink: Teoretic sistemul ar functiona , daca politia are proiectilele -martor, iar arma in cauza nu a fost curatata mai energic! :) Daca, dupa ce a predat la politie cartusele -martor ale armei legal dobandite, "infractorul" sterge cu smirghel fin capul percutorului, capul inchizatorului si varful ghearei extractoare, si mai pune putina pasta de lepuit pe vergeaua de curatat teava... orice tub gasit nu seamana cu cel din baza de date.. deci politia concluzioneaza ca s-a tras cu o arma detinuta ilegal!Urmatoarea amprentare balistica se face peste 5 ani, pana atunci arma se mai curata de 500 de ori...nimic nu mai seamana..S-au gasit tuburi la crimele de la Brasov!A fost prins cineva?Si mai sunt cazuri... Armele detinute ilegal nu au tuburi-gloante-martor in baza de date..In practica, sistemul a esuat in occident. De ce ar functiona la noi? :D
( Apropos, cate crime au fost rezolvate cu IBIS pana acum in Romania?)

http://www.youtube.com/watch?v=yAlixegkf0o
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
bozo

Post by bozo »

institutul de criminalistica identifica arme dupa tub si dupa proiectil dupa vremea lui ceasca, criminalisti din alte tari sunt trimisi la noi la specializare, este zestrea noastra de la securitate.
urmele lasate pe tub sunt multe, invzibile cu ochiul liber nu doar de la cui. Nu va jucati de-a expertii cu asa ceva, au picat multi infractori cu experienta in plasa;Oricand se poate gasii un indiciu care sa conduca la prezenta ta in zona, iti ridica arma si daca mai vede ca ai fugit si nu ai anuntat politia deja pleci prost de la inceput. De cazul de la Brasov, ar trebui sa ne puna pe ganduri calibrele folosite, armele sunt clar neinregistrate si probabil aruncate dupa eveniment, dar nu va comparati cu ei, treceti de partea cealalta.
marshall

Post by marshall »

M-as baga si eu in discutia asta cu tuburile. Nu sunt sigur, dar una este sa identifici proiectilul ca fiind cel care a cauzat problema si cu totul altceva sa identifici tubul.

Un eventual proiectil leaga efectul (rana sau ce o fi) de cauza (arma care a tras).

Parerea mea este ca nu la fel este si cu tubul, pentru ca un avocat bun te poate scapa: e clar ca tubul a fost tras de arma ta, dar cum poate demonstra cineva ca proiectilul a ajuns in tinta? Poate un rau voitor a cules tuburi de-ale tale din poligon si le-a plasat la locul faptei, inlocuind probele.

Ce spuneti de scenariul asta?
CZ 83
FORT 14R
aurorauno

Post by aurorauno »

Hai sa ma bag si eu :D Glontul se poate demonstra din care tub a "iesit".Asa ca daca se demonstreaza ca glontul a plecat din tubul respectiv iar apoi se demonstreaza ca tubul a plecat din pistolul tau treaba e clara...parerea mea (neavizata)
Smith&Wesson Military&Police Compact - 9x19mm
"No weapon formed against me shall prosper
And every tongue that rises against me in judgement thou shall condem "
'
marshall

Post by marshall »

aurorauno wrote:Hai sa ma bag si eu :D Glontul se poate demonstra din care tub a "iesit".Asa ca daca se demonstreaza ca glontul a plecat din tubul respectiv iar apoi se demonstreaza ca tubul a plecat din pistolul tau treaba e clara...parerea mea (neavizata)
Da, dar aici nu discutam de glontz, ci de bila de cauciuc. La glontz cred ca lucrurile sunt mai clare si asta ar trebui sa fie inca un argument in favoarea liberalizarii detinerii de arme letale.
CZ 83
FORT 14R
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Deja incepem sa sapam adanc in prostioare. Care le stim sa le tinem pentru noi nu sa le facem publice ca si haimanalele au invatat sa citeasca. Pe noi, astia de ne-a adunat aici o pasiune comuna - armele - si ne stim detinatori legali de arme si cetateni onesti nu ne intereseaza cum sa ne ascundem urmele ci de cum sa nu mai fim perceputi de politie si alte entitati ca posibili infractori din momentul in care solicitam autorizatia de cumparare.
Eu unul as fi de parere ca procedurile ar trebui simplifcate si daca anunt politia ca am facut uz de arma si in prima faza a cercetarii sunt dovezi si indicii clare ca am fost in legitima aparare sa nu mi se mai retina arma. Exista declaratia mea, a martorilor, exista tuburile, consider ca este de ajuns sa inteleaga procurorul sau instanta ca eu am tras cu arma mea. Ce te faci cand javra cauta sa se razbune ? Umblii cu furca la tine ?
Si mai este un aspect : strict in privinta armelor neletale, legislatia ( si ma refer la 295 ) este destul de ambigua referitor la retinerea acesteia pe timpul cercetarilor; un avocat bun ar putea demonstra ca masura este nelegala. Exceptie facand cazul in care nemernicul atacator impuscat are tupeul sa depuna plangere pentru vatamare corporala si atunci se actioneaza in baza prevederilor CPP privind confiscarea.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

marshall wrote:
aurorauno wrote:Hai sa ma bag si eu :D Glontul se poate demonstra din care tub a "iesit".Asa ca daca se demonstreaza ca glontul a plecat din tubul respectiv iar apoi se demonstreaza ca tubul a plecat din pistolul tau treaba e clara...parerea mea (neavizata)
Da, dar aici nu discutam de glontz, ci de bila de cauciuc. La glontz cred ca lucrurile sunt mai clare si asta ar trebui sa fie inca un argument in favoarea liberalizarii detinerii de arme letale.
Nu liberalizare ! Doamne fereste ! Regimul armelor trebuie sa ramna un domeniu reglementat cu un sistem de control foarte bine pus la punct. Trebuie insa extins dreptul de detinere, port si folosire sau de detinere si folosire la domiciliu a armelor de aparare si paza si la alte categori socio-profesionale. Deocamdata legislatia este discriminatorie. Sa vedeti atunci ce s-ar usura munca politiei. Ar avea doar cazuri cu autor cunoscut si solutionarea lor ar fi mult mai simpla. Se constata ca a fost legitima aparare se claseaza cazul. Nu ai fost - platesti.
Probabil ca inca mai exista indicatorii aia operativi cu numarul de infractiuni pe unitate de timp dupa care se dau si calificative insa in conditiile actuale nu mai este relevant caci la efectivele actuale greu mai faci munca de prevenire.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
marshall

Post by marshall »

Barthy ai mare dreptate, din nou.
Legea ar trebui sa fie mai clara si sa apere cetateanul cinstit.

Ce ne sperie pe noi toti aici este ca se poate intampla sa facem uz si sa picam tot noi de vina. Si d-asta si dezbaterile destul de interesante, ca sa fim pregatiti si sa constientizam ce trebuie facut.
Pentru ca atunci cand trebuie sa faci uz de arma, Doamne fereste de asa ceva, ar trebui sa fii cat mai instinctiv, cred eu. Nu cred ca mai e cazul atunci sa iti pui intrebari.

Sper ca suntem cu totii de acord ca motivul pentru care citim si dezbatem aici este ca sa fim pe calea legala, astfel incat dezbaterea sa nu fie la trebunal, cu noi in boxa.
CZ 83
FORT 14R
marshall

Post by marshall »

BARTHY 2 wrote:Nu liberalizare ! Doamne fereste ! Regimul armelor trebuie sa ramna un domeniu reglementat cu un sistem de control foarte bine pus la punct. Trebuie insa extins dreptul de detinere, port si folosire sau de detinere si folosire la domiciliu a armelor de aparare si paza si la alte categori socio-profesionale. Deocamdata legislatia este discriminatorie. Sa vedeti atunci ce s-ar usura munca politiei. Ar avea doar cazuri cu autor cunoscut si solutionarea lor ar fi mult mai simpla. Se constata ca a fost legitima aparare se claseaza cazul. Nu ai fost - platesti.
Probabil ca inca mai exista indicatorii aia operativi cu numarul de infractiuni pe unitate de timp dupa care se dau si calificative insa in conditiile actuale nu mai este relevant caci la efectivele actuale greu mai faci munca de prevenire.
Cam asa ceva inteleg si eu prin liberalizare. Evident ca nu sa se vanda la aprozar, sa se dea cate una ca sa ajunga la toata lumea. Doar ca mie nu imi suna bine asta cu categorii socio-profesionale. Adica nu cred ca un medic ar trebui sa aiba dreptul si un inginer nu. Sau cel bogat da, cel sarac nu. Daca ne uitam la legea de azi, cred ca poate fi tradusa foarte bine asa.

Eu cred ca ar trebui sa existe niste criterii clare, legate de sanatatea mintala a omului, de raportarea lui la lege si la semeni. Sa traduc?

A bon entendeur, salut!
CZ 83
FORT 14R
dandana

Post by dandana »

marshall wrote:Ce ne sperie pe noi toti aici este ca se poate intampla sa facem uz si sa picam tot noi de vina. Si d-asta si dezbaterile destul de interesante, ca sa fim pregatiti si sa constientizam ce trebuie facut.
Ai mare dreptate. Eu si noi toti am vrut sa fim legali. Sincer va spun ca la juma de pret fata de o bila iti iei un letal, si atunci scapi de toate durerile de cap. Exista riscul sa te prinda cu el, dar sincer este absolut imposibil la noi in tara. De cite ori va prins cineva cu cel legal la voi?

si inca ceva, tot e criza ce de bani ar face guvernul din legalizarea letalelor la toate categoriile socio-profesionale. Si mai mult zicea cineva ca prin clarificarea legii ....cite cazuri ar ramine fara autor necunoscut.......foarte putini. Si sincer acum cite letale nu sunt pe piata fara acte? mii, zeci de mii
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
Post Reply