Pistol cu bile fara acte

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
_Shad0w_

Pistol cu bile fara acte

Post by _Shad0w_ »

Salut.

Am un prieten care are un pistol cu bila de cauciuc de 9 mm dar nu are nici un act la el. Mi l-a oferit pentru un pret destul de tentant.
Pot sa-l inscriu legal pe numele meu?
In caz ca nu se poate care ar fi urmarile daca as fi vazut/prins cu el pe strada sau daca l-as folosi? Va rog sa-mi raspundeti cat mai obiectiv si clar.

Imi cer scuze daca s-a mai discutat dar nu am gasit nici un raspuns concret pentru intrebarea mea.

Multumesc anticipat
radu.b

Re: Pistol cu bile fara acte

Post by radu.b »

_Shad0w_ wrote:Salut.

Am un prieten care are un pistol cu bila de cauciuc de 9 mm dar nu are nici un act la el. Mi l-a oferit pentru un pret destul de tentant.
Pot sa-l inscriu legal pe numele meu?
In caz ca nu se poate care ar fi urmarile daca as fi vazut/prins cu el pe strada sau daca l-as folosi? Va rog sa-mi raspundeti cat mai obiectiv si clar.

Imi cer scuze daca s-a mai discutat dar nu am gasit nici un raspuns concret pentru intrebarea mea.

Multumesc anticipat
Buna ziua.
Ca sa puteti inscrie pistolul trebuie sa aveti un act de provenienta. Tot ce puteti face este ca sa il lasati pe prietenul dumneavoastra sa declare pistolul dupa care sa-l cumparati in regim de consignatie. Urmarile faptului ca ati fi prins cu el si fara acte sunt intocmirea dosarului penal pentru port ilegal de arma si credeti-ma nu merita.
Cred ca v-am dat un raspuns destul de edificator si imi pare rau ca nu este unul incurajator.
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
macarici

Post by macarici »

Domnule Radu,vin si eu cu o intrebare suplimentara la cazul prezentat de Shad0w.
Scopul,pana la urma,e inregistrarea tuturor armelor.Daca o arma e declarata la politie,inregistrata seria si trecuta pe un permis,explicata provenienta,toate astea nu pot fi decat benefice pt ca asa scad numarul armelor care circula "la negru".Si cu armele neinregistrate se fac prostii.
A se vedea cazul armelor cu aer comprimat care s-au cumparat in numar foarte mare fara aviz de la politie,dar care ulterior au fost inregistrate.
Nu ar trebui sa se procedeze la fel si in cazul armelor cu bila?Eu sustin ca ar trebui sa se incurajeze scoaterea la lumina a armelor din circuitul subteran. Parerea mea!
Image
radu.b

Post by radu.b »

macarici wrote:Domnule Radu,vin si eu cu o intrebare suplimentara la cazul prezentat de Shad0w.
Scopul,pana la urma,e inregistrarea tuturor armelor.Daca o arma e declarata la politie,inregistrata seria si trecuta pe un permis,explicata provenienta,toate astea nu pot fi decat benefice pt ca asa scad numarul armelor care circula "la negru".Si cu armele neinregistrate se fac prostii.
A se vedea cazul armelor cu aer comprimat care s-au cumparat in numar foarte mare fara aviz de la politie,dar care ulterior au fost inregistrate.
Nu ar trebui sa se procedeze la fel si in cazul armelor cu bila?Eu sustin ca ar trebui sa se incurajeze scoaterea la lumina a armelor din circuitul subteran. Parerea mea!
Buna ziua.
Aveti dreptate. Cu specificatia ca inainte de vestita lege 295, armele cu AC puteau fi cumparate doar pe baza de buletin iar armele de foc(adica si cele cu bila) se cumparau cu autorizatie de la Politie.
Daca l-am sfatuit pe ShadOw sa-l lase pe pritenul sau sa faca demersurile legale este pur si simplu pentru-ca sa nu intre el in belea avand in vedere ce-am spus mai devreme. Chiar daca nu ar fi, nu stiu cat de mult ar ajuta la luarea in evidenta a armelor neinregistrate.
O seara buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
Luciano

Post by Luciano »

Poti sa-l inscrii daca declari ca l-ai primit de la un amic din strainatate ( EU sa zicem ):
- in prealabil ceri notificare de la BAEST ptr arma tipul respectiv.
- o hartie de donatie de la persoana X ( cu domiciliul in Austria de exemplu ) sau o factura de dincolo.
- achiti taxa ( acciza ) la finante.
- cu dovada achitarii si arma apoi la BAEST ptr certificat si ai rezolvat problema.

succes.
L.

p.s.
Nu purta arma daca nu ai certificat ca poti sa o patesti si apoi costa prea mult rezlovarea :roll:
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
violiv

Post by violiv »

Cel mai bine ar fi sa-l arunce!!!
In legea mai veche se elibera numai cu permis de port arma. Nu se suprapune peste situatia AC care se vindeau la liber si acum trebe inmatriculate - chiar si pentru astea termenul, cu tot cu prorogarile ce s-au adunat, a expirat de cateva luni si acum platesti o amenda de 300 lei daca te duci sa inscrii o arma AC neinscrisa. Pentru pistoalele cu gaz sau bila, legea actuala e o relaxare asa ca nu se leaga politia daca il ai inca pe permis de arma si nu pe autorizatia de detinere arme neletale. Dar daca n-ai permis deloc pentru el e 10 ani parnaie! Si sa-l introduci acum in circuitul legal e la limita imposibilului. Doar sa mearga la politie cu el sa declare ca l-a gasit pe strada, politia il va retine, va face o ancheta, va vedea daca l-a pierdut cineva sau nu apoi, dupa cateva luni necesare lamuririi, ori il va pune in vanzare in vreun magazin impreuna cu actele necesare, ori (cel mai probabil) il va casa pentru ca nu vor sa se incurce intr-un noian de acte.
radu.b

Post by radu.b »

Luciano wrote:Poti sa-l inscrii daca declari ca l-ai primit de la un amic din strainatate ( EU sa zicem ):
- in prealabil ceri notificare de la BAEST ptr arma tipul respectiv.
- o hartie de donatie de la persoana X ( cu domiciliul in Austria de exemplu ) sau o factura de dincolo.
- achiti taxa ( acciza ) la finante.
- cu dovada achitarii si arma apoi la BAEST ptr certificat si ai rezolvat problema.

succes.
L.

p.s.
Nu purta arma daca nu ai certificat ca poti sa o patesti si apoi costa prea mult rezlovarea :roll:
Buna ziua.
Este o varianta care ia in calcul ca arma nu este trecuta de vama si ca are totusi un act de provenienta. Daca nu, mai bine sa faca ce aspus violiv sau sa-l unga bine sa-l ascunda si sa-si aduca aminte de el cand om trai vremuri mai bune.
Pana atunci...
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
macarici

Post by macarici »

Desi discutam de un prapadit de pistol cu bila de cauciuc,ma incearca o mare parere de rau cand vad ca se sugereaza ca mai bine se arunca sau distruge,decat sa se redea circuitului legal.
Tot asa s-a procedat si in cazul multor arme vechi,care acum ar avea o valoare fabuloasa.Nu spun ca poti face o asemanare intre o pusca din razboiul de independenta din 1887 si o "pocnitoare" de zamac din zilele noastre,dar parca tot e pacat s-o distrugi.
Daca legea e facuta cu c...l,atunci prefer sa tin o astfel de arma(sau de orice alt gen)acasa,s-o desfac,s-o sterg si s-o pun la loc,numai asa,de"amorul artei".Ganditi-va cata ingeniozitate s-a consumat pentru mecanismele din interiorul pustilor,pistoalelor si revolverelor,de-a lungul timpului.Iar acum suntem dispusi sa aruncam o arma la gunoi pentru ca nu gasim cadrul legal de a o face legala.
Ceea ce sustin e ca ar trebui sa se incurajeze trecerea a cat mai multe arme aflate "la negru",in circuitul legal.Iar ca argument suprem(desi l-am spus de nu stiu cate ori),e ca NU CU ARMELE DETINUTE LEGAL,INREGISTRATE se fac crime,atacuri,talharii sau alte nenorociri,ci cu cele detinute ilegal,"la negru'.
Si asta e tot parerea mea!
Image
_Shad0w_

Post by _Shad0w_ »

Va multumesc foarte mult pentru lamurire. Totusi mai am o intrebare: Daca pistolul este tinut in casa sau in masina (la vedere sau nu) au voie sa ma ia la intrebari?
macarici

Post by macarici »

daca-l tii in casa,cine te intreaba de sanatate?
iar daca il tii in masina si nu te"falesti" cu el,cine si ce are cu tine?
grija mare e in cazul in care vei fi nevoit sa-l folosesti.atunci vei da cu "subsemnatul".
numai tu esti(vei fi)in masura sa cantaresti ce e mai bine pt tine sau ai tai:sa tragi ca sa scapi din mai stiu ce nenorocire si sa intri la ancheta,sau sa nu-l folosesti si te impaci cu ce o sa se intample. asta e legea,cu ea dansam!
Image
Luciano

Post by Luciano »

Da-mi voie sa-ti amintesc ca autorizatiile de perchezitie pe baza unei informatii ca se detine ilegal o arma se elibereaza fara probleme, e de ajuns sa afle un vecin bagaret ca ai arma ca apoi sa ai probleme.

Sa deti o arma neinregistrata in masina este o gresala foarte mare, in anumite situatii pentru controlul automobilului nici macar nu este nevoie de o autorizatie de perchezitie,

in ambele situatii la ce bun sa detii o arma daca nu poti face uz de ea in situatie de legitima aparare sau nu o poti expune in colectia ta personala.

p.s.
Nu este asa de complicat sa obtii o hartie "de donatie sau o factura de la un amic plecat dincolo", si sa-ti inregistrezi apoi arma mai ales acum cind posta livreaza coletele din EU la destinatar fara a mai trece prin vama, fara a fi desfacute.

L.
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
macarici

Post by macarici »

Luciano wrote:Da-mi voie sa-ti amintesc ca autorizatiile de perchezitie pe baza unei informatii ca se detine ilegal o arma se elibereaza fara probleme, e de ajuns sa afle un vecin bagaret ca ai arma ca apoi sa ai probleme.

Sa deti o arma neinregistrata in masina este o gresala foarte mare, in anumite situatii pentru controlul automobilului nici macar nu este nevoie de o autorizatie de perchezitie,

in ambele situatii la ce bun sa detii o arma daca nu poti face uz de ea in situatie de legitima aparare sau nu o poti expune in colectia ta personala.

p.s.
Nu este asa de complicat sa obtii o hartie "de donatie sau o factura de la un amic plecat dincolo", si sa-ti inregistrezi apoi arma mai ales acum cind posta livreaza coletele din EU la destinatar fara a mai trece prin vama, fara a fi desfacute.

L.
e un teren alunecos,pe care evit sa ma avant.
daca prin absurd,as gasi o arma in parc sau altundeva,as pastra-o pentru mine. simplul fapt ca as putea s-o desfac si s-o studiez ar insemna foarte mult pentru mine. in nici un caz nu m-as gandi s-o distrug.iar simplul fapt ca o predai,tot la distrugere duce. asta dupa legislatia actuala.
si nici nu invat pe altul sa faca ca mine. eu mi-am spus parerea mea!
Image
Luciano

Post by Luciano »

Nici eu nu sunt pentru distrugerea armelor dar situatia care o prezinti tu cu gasitul este cam periculoasa deoarece o arma nu se pierde de obicei ci se arunca pentru a nu fi gasita la cel care a folosit-o ilegal.
O arma gasita poate sa fie o arma folosita intr-o infractiune ( sanse 95% ) iar cel la care va fi gasita va trage ponoasele ceea ce chiar nu este de dorit.

Concret in situatie de fata, arma cu bile daca se doreste, poate fi inregistrata cu putina imaginatie, nimic special, am cunostinte care asa au procedat si au intrat in legalitate.

L.
macarici

Post by macarici »

Luciano wrote:
Concret in situatie de fata, arma cu bile daca se doreste, poate fi inregistrata cu putina imaginatie, nimic special, am cunostinte care asa au procedat si au intrat in legalitate.

L.
pai atunci,totul e in regula.
nici nu voiam mai mult.daca vreau s-o inregistrez si pot face asta,totul e OK!
Image
Post Reply