Posibile schimbari in legislatie

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

johnny

Post by johnny »

Inca ceva...legat de ce am postat mai sus.
Propun,cuiva,care are timp,rabdare sa citeasca si sa se documenteze mai bine,si bineinteles,bazat de date reale,sa faca un studiu si sa-l posteze.Studiu cu tarile (din UE,sau chiar daca nu sunt in UE si sunt doar vecine noua,oricum,din Europa ) in care se da dreput la arme letale populatiei.
In mare stim cam care sunt,dar un studiu bazat pe date reale si exacte ar fi mai bun. Multam mult anticipat celui/celor care-l vor face.Dupa ce cineva va posta lista tarilor,ar fi interesant sa ne uitam pe ea si sa ne intrebam "mai frate,dar cu ce sunt tarile alea mai presus fata de Romania?" unele poate sunt,altele poate nu. Interesant exercitiu,nu?Haideti sa incercam acest exercitiu impreuna.

Bafta 8) 8)
radu.b

Post by radu.b »

sorin mok wrote:Apropo de Austria: din cate stiu armele scurte cu glont nu se vand la liber. Doar cele cu gaz, numite la ei "arme de semanlizare" si care costa sub 100E.
Magazinele sunt atragatoare, e adevarat. De acee mereu m-am intrebat de ce magazinele din Romania - Arrow Iasi - nu au vitrina, sunt intunecoase si mai degraba reci, au armele in spatele tejghelei si vanzatorului incat nu te imbie deloc sa intri "ca sa te uiti". Dau impresia unor locuri in care intra doar cei care "stiu" si care cumpara.

Cat despre "educatia armelor", credc ca e vorba despre educatie in general si respectarea legilor. Vorba lui Nietzsche: nemtii respecta legile pentru ca au experienta a 300 de ani de executii publice si torturi. cand vezi oameni decapitati, fierti in ulei, trasi pe roata, arsi de vii, incepi sa devii atent cu respectarea chichitelor legii.

Va amintiti de Revolutie? Atunci s-au dat arme cui dorea pe baza de buletin si li s-a spus sa "apere valorile revolutiei". Rezultatul: 0 teroristi ucisi, aprox. 2600 civili ucisi.
Buna ziua.
Aveti dreptate in privinta educatiei. Chiar daca ma voi contrazice cu ce am afirmat in alt topic, pot sa va spun ca exista zone la noi in tara, unde oamenii de la tara au arme letale cu teava scurta, ca asa se obisnuieste din neam, arme mostenite,pe care le utilizeaza in anumite momente( nunta sau petreceri) cum spunea si Janko. Mai mult puteti avea surpriza sa gasiti arme letale perfect functionale vechi de 100 ani si mai bine (aviz colectionarilor). Dar fiecare are responsabilitatea posesiei acestei arme si fireste autoritatile habar n-au de acest lucru sau se fac ca nu stiu. Pentru-ca asa este obiceiul. Asa ca si la noi este acesta educatie. Numai ca stiti vorba "barbatul este un copil mai mare" ii interzici o jucarie si apar problemele. Iar cand in sfarsit intra in posesia ei se comporta ca atare.Vina este bine inteles a autoritatilor care interzic accesul, chiar si selectiv, la arme.Pana cand se v-a schimba ceva este vorba "rabdare si tutun".
In ceea ce priveste magazinul de la Iasi chiar va rog sa-i "parati" pe colegii mei, o sugestie din partea dumneavoastra despre magazin ar fi foarte bine venita,"dau o tuica"pe cuvant. Parerea clientului este importanta pentru noi. Si ca sa ne jucam de-a "condica de sugestii..." nu mai suntem pe vremuri. Asa ca va rog sa indrazniti si sa spuneti.
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
cristib

Post by cristib »

radu.b wrote: In ceea ce priveste magazinul de la Iasi chiar va rog sa-i "parati" pe colegii mei, o sugestie din partea dumneavoastra despre magazin ar fi foarte bine venita,"dau o tuica"pe cuvant. Parerea clientului este importanta pentru noi. Si ca sa ne jucam de-a "condica de sugestii..." nu mai suntem pe vremuri. Asa ca va rog sa indrazniti si sa spuneti.
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
Domnul care lucreaza la Arrow Iasi e absolut OK! Din ce am vazut eu e amabil cu clientii, le explica tot ce vor acestia sa afle chiar daca uneori are deaface cu unii care iti vine sa-i dai afara. Nu am prea multe drumuri facute la magazin, dar de cate ori trec sa mai cumpar alice nu uita sa ma intrebe ,,Cum merge CFX-ul?" . Si sa stiti ca sunt un client absolut obisnuit, nu ne-am cunoscut pana sa cumpar pusca. Uneori cand intram in magazin acesta era gol si pana sa apuc sa spun ce vreu sa cumpar domnul respectiv dadea mana cu mine, gest de prietenie pe care nu-l face oricine.
Cand Sorin a facut remarcile respective despre magazin, sunt sigur ca nu se referea la personal ci pur si simplu facea o comparatie intre vitrinele din strainatate si modul securizat la care sunt obligate firmele de la noi sa-si tina produsele. Si aici Arrow stie mai bine ce are voie sa faca sau nu. Spre exemplu puteti amenaja un magazin la fel ca o librarie care are puse in geam tot felul de produse pe care oamenii sa le vada din strada? La asta se refera sorin.

P.S - acum ca i-am ,,parat" pe cei din Iasi cand primesc tuica?
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Via-a-vis de magazinul din Iasi: am cumparat pana acum 3 (trei) pistoale de acolo, munitie, tocuri. Daca domnul Radu ar citi posturile mele anterioare in legatura cu activitatea comerciala de la magazinul din Iasi, ar vedea ca nu ar fi nimic de reprosat in acest caz, eu fiind un client din cale afara de pretentios. Cele 2 persoane care lucreaza acolo sunt deosebit de amabile, foarte atente si nu am decat cuvinte de lauda la adresa lor. Nu cred ca prietenii mei de pe forum au o alta parere. Intr-adevar, daca s-ar putea expune in geamul de la intrare( si vreau sa va zic ca intrarea este de o eleganta deosebita, cu lemnul ala maro deschis...) cateva pistoale si revolvere, ar creste vanzarile considerabil. Nu este o idee rea domnule Radu, asigurati fereastra cumva si expuneti 2-3-4 modele sa vedeti ce bine dau la public! ca veni vorba de parat,...acu vreau si eu o tuica!! :evil:
radu.b

Post by radu.b »

Adrian_is wrote:Via-a-vis de magazinul din Iasi: am cumparat pana acum 3 (trei) pistoale de acolo, munitie, tocuri. Daca domnul Radu ar citi posturile mele anterioare in legatura cu activitatea comerciala de la magazinul din Iasi, ar vedea ca nu ar fi nimic de reprosat in acest caz, eu fiind un client din cale afara de pretentios. Cele 2 persoane care lucreaza acolo sunt deosebit de amabile, foarte atente si nu am decat cuvinte de lauda la adresa lor. Nu cred ca prietenii mei de pe forum au o alta parere. Intr-adevar, daca s-ar putea expune in geamul de la intrare( si vreau sa va zic ca intrarea este de o eleganta deosebita, cu lemnul ala maro deschis...) cateva pistoale si revolvere, ar creste vanzarile considerabil. Nu este o idee rea domnule Radu, asigurati fereastra cumva si expuneti 2-3-4 modele sa vedeti ce bine dau la public! ca veni vorba de parat,...acu vreau si eu o tuica!! :evil:
Buna ziua.
Ma bucur ca nu aveti lucruri grave de zis despre colegi (sincer eram ingrijorat pentru-ca ce ati spus dumneavoastra si cristib stiam demult).
Necazul cel mare ca amenajarea unui magazin de vanatoare si autoaparare necesita aprobari din partea politiei. Mai mult autorizatia de functionare este dublu aprobata si de protectia muncii. Acum va dati seama, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar autoritatile implicate nu au nici un interes sa ma ajute cu o derogare in ceea ce priveste amenajarea magazinului. Se impun gratii la ferestre sisteme de alarma, buncar pentru arme si muniti separate, senzori de miscare si vibratie pe peretii buncarului plus supraveghere video si monitorizare din partea unei firme de paza iar armamentul trebuie expus a.i. accesul direct al clientului nu trebuie sa existe.
. In spatiul respectiv a functionat o pizzerie, foarte eleganta (am vazut-o inainte sa preluam spatiul) si va dati seama cat ne-am straduit sa nu facem mari modificari a.i. sa-si pastreze aerul initial pentru-ca era pacat sa-l stricam.
Va multumesc pentru sugestie si sigur se vor face ceva schimbari.
Iar tzuica o dau cand vin la Iasi adica prin octombrie (sper) :lol:.
Sau o trimit la magazin la domnul Puiu? Dar as vrea s-o bem impreuna :wink: . Numai ca nevasta-mea e ardeleanca si m-a invatat la d-alea tari :twisted: .
O zi buna va urez si tinem legatura cand ajung la dumneavoastra.
Cu respect.
Radu
cristib

Post by cristib »

Bineinteles ca o bem impreuna asfel o sa udam si pistolul pe care o sa-l iau pana atunci ( si mi-a soptit mie o pasarica din Iasi ca si Adrian_is are unul de udat)!!! :D Si cu cat e mai tare cu atat mai bine, sa aiba peste ,,50 jouli" (ma refer la palinca din ardeal).
Last edited by cristib on Thu Aug 09, 2007 7:52 pm, edited 1 time in total.
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Cu cea mai mare placere! De abia astept sa cunosc pe cineva de la Arrow. Numai sa ne anuntati cand veniti,neaparat.! :D
sorin mok

Post by sorin mok »

Cristib mi-a citit gandurile, se vede ca e din Iasi. :lol:
Despre peronalul magazinului arrow, partea masculina, numai cuvinte de lauda, intradevar. Domnul respectiv e foarte deschis, chiar si cu persoane neavizate si curioase (uni ar spune carcoatase si tendentioase) ca mine!

Noul sediu, fost restaurant, nu e foarte potrivit pentru un magazin de arme (stramt si intunecos), dar asta e. E un pas inainte fata de vechiul magazin, in sensul ca acum are acele vitrine/mese de sticla in care sunt puse pistoalele iar vizitatorul le poate vedea mai bine. E mai aproape de imaginea mea despre un magazin de arme, imagine influentata de defunctul magazin de pe str. A. Barsescu (cred ca Top Gun) care aveau toate pistoalele si cutitele puse in astfel de vitrine/masa, la 10 cm de vizitatori,a stfel incat cam tot timpul magazinul era plin (de privitori, nu de cumparatori, dar acesta e primul pas).

Probabil ca e dificil de pus armele (vorbesc de Ac si autoapare) in vitrina, in vazul trecatorilor - macar ca in magazinele cu telefone< le pun dimineata, le iau seara - dar macar material publicitar de la Gamo (unic distribuitor, deh), Rohm, Walther.
Spunem mereu ca romanii nu au educatie, dar de unde sa o primeasca? (Ce, aveau educatia telefoanelor mobile? Si acum toti poseda!). Am discutat cu mai multi vecini mai in varsta care au fost calcati de hoti in diversen situatii. Erau nemultumiti si doreau o modalitate de a se apara sau macar de a se simti intr-o relativa siguranta si au fost foarte mirati cand le-am spus despre armele cu gaz si cauciuc (am facut putina reclama, vedeti). Dar la intrebarile lor: e voie de la politie? trebuie multe acte? ei, e Romania, nu e voie asa usor!, sunt scumpe? sunt eficiente? se strica? se blocheaza? (asta e intrebarea mea :twisted: ) merita investitia?, eu ce sa le raspund? Nu prea stiam si nici acum nu stiu decat foarte putin si asta datorita cautarilor pe net si pe forumurile rusesti (grea limba) si a testelor facute acum in Romania de catre posesori. Nimic de la imporatator (decat ca au 15J si sunt din antimoniu), nimic de la vanzator(i)(decat culmea, opinia personala ca un revolver Reck e mult mai bun ca un pistol Rohm sau Walter pentru ca nu se blocheaza si poate trage si cu gaz, fiind mult mai sigur si eficient).
Vreau sa spun, lumea are disponibilitate, dar nu se stie mai nimic. E un mister care invaluie legea din 2004, mister spart din cand in cand de stirile cu accidente si uz abuziv.
Impresia ca exista aceasta disponibilitate mi-a fost intarita de faptul ca am gasit intr-o zi la magazinul arrow un cuplu de pensionari (dar vizibil cu disponibilitate financiara) care doreau un pistol Walther. Ei nu stiau nimic (nici cum se manevreaza, nici ce face), vanzatoarea nu prea avea informatii ,asa ca l-au cumparat pe cel care arata mai bine! Dar ma intreb daca il vor folosi corespunzator.

In fine, educatia armelor in sus, eeducatia armelor in jos, de parca educatia asta ar aparea din neant, data de Dumnezeu cu harzobul. Educatia se face de catre cei ce stiu catre cei ce nu stiu, de la necunoastere la cunoastere, de la nestiinta la stiinta. Si asta dureaza!
Decat sa ne plangem ca lumea nu este educata, ca regimul comunist nu a facut nimic (de parca regimul capitalist ar face), ca nu e ca in America (ce bine) sau ca in Elvetia (ce rau), ca legea e rea, ca parlamentul nu se pricepe (iar Basescu da), sa acceptam ca punct de plecare ceea ce avem, asa cum este.
De aceea apreciez la superlativ munca userului (desi as vrea sa spun Domnului) Violiv, mai ales de pe forumul vinatorul.ro, de "alfabetizare" a celor ca mine. Felicitari si multumiri!

PS> Pacat ca a disparut revista de arme, desi acolo nu au aparut decat 3-4 articole despre arme AC (niciunul despre Gamo, desi cam asta se gaseste la noi) si niciu unul, subliniez, nici unul despre arme cu gaz au cauciuc. Dealtefel, una din cauzele disparitie sale a fost si slaba vandabilitate, apropo de "pasionati".
haiosu

Post by haiosu »

si eu sunt de acord cu asta: nu se (si nu ne) implica (implicam) cat si cum ar trebui in educare... nu exista colaborare (de exemplu intre detinatorii de arme indiferent de natura lor: letale sau neletale, ac sau glont sau airsoft), iar acolo unde exista este timida si la inceput.
SI NU SUNT de ACORD cu faptul ca o arma de autoaparare e pentru casa. esti atacat si pe stradasi in masina la stop (si nu numai).
cum adica sa se acorde drept de arma celor care transporta valori?!??? DOAR OMUL E CEA MAI DE PRET VALOARE!!! si valoare este si casa mea si masina mea si catelul sau pisica mea!!! E VORBA DE PROPRIETATE LA MODUL GENERAL!
principalul motiv pentru care eu mi-am luat un rg88 este ca am dreptul, al doilea motiv este ca il port aproape tot timpul la mine si cel mai al draq-lui motiv este ca : NU AVEAM NEVOIE DE EL SI NICI NU MA SIMT AMENINTAT IN VRE-UN FEL SI NICI NU-MI PLACE SA FAC PE JOHN WAYNE. l-am luat pt ca ... POT!!!
POT sa-l am
POT sa-l port
POT sa demonstrez ca nu am nevoie de el, dar sunt pregatit sa-l folosesc
POT sa il folosesc legal
POT sa arat si altora ca nu se intampla nimic daca l-am cumparat
POT sa-mi cumpar o arma (desi pt curiosi le mai dau un pont: legal pot sa-mi cumpar pistol cu glont dar am ales o arma cu bila de cauciuc... am spus LEGAL!!!)
educatia nu incepe cu NU!! : NU ai voie, NU pune mana, NU lua, NU si NU si NU...
educatia se face cu rabdare dar cu insistenta si mai ales cu multe explicatii. educatia se face cu pregatire inainte, in timpul si dupa atat din partea profesorului cat si din partea elevului.
educatia unui copil de a nu pune mana la priza este mai grea decat cu educatia unui om rational (adolescent sau matur). copilului de 2 ani nu prea poti sa-i aduci argumente, in schimb unui om care gandeste logic.... ia ganditi-va mai bine!
si as "vrea" sa-i vad si eu pe domnii (si doamnele) care sunt de acord ca le trbuie o arma de aparare in casa (si care vor sa tina munitia separat) cum sunt atacati!
domnilor si doamnelor: o arma de autoaparare este o unealta care trebuie sa fie pregatita oricand. nu veti putea veni cu argumente de genul: "iarna nu e ca vara si am fost luati prin surprindere". trebuie sa fie gata de actiune in orice moment. oricum sunt multe cazurile in care nu veti avea viteza de reactie necesara si nu veti putea folosi arma, dar sa mai fie in seif,munitia separat...etc. cand ti se da o arma ti se dau drepturi si obligatii. e arma? e de autoaparare? atunci e de purtat! si aici intervenim noi, logica,bunulsimt si mai ales responsabilitatea!!
Nikki

Post by Nikki »

violiv wrote: @Nikki Chestia cu 'mai bine interzis total' nu o inteleg deloc. Daca am arma de vanatoare de 25 de ani nu prezint suficienta siguranta pentru a avea si un pistol cu glont? Daca sunt proaspat aspirant la a fi vanator si trec de toate verificarile politiei pana dobandesc dreptul de a purta o arma de vanatoare asta nu-i suficient si pentru a-mi da dreptul sa port o arma 'scurta'? Nu sustin ca trebe sa aiba toti tacanitii pistoale dar nu sunt de acord cu interdictia generala.
Chiar daca vanatorii ar avea acces la asa ceva, mai raman 85% (cred eu) din oamenii simplii care nu au acces...deci tot ingradire este si asta. Oricum chiar mi se pare absurd ca vanatorii sa nu aiba acces la pistoale... Ca vorba aia...ce conteaza daca omori pe cineva cu pistolul sau cu carabina, doamne fereste...
Iar faza cu interzisul total este in ideea ca daca s-ar legaliza portul armelor scurte, cum ii explici unuia cu 4 clase care toata ziua vorbeste cu "tovarasii" de gagici si cafteala ca nu are voie sa isi cumpere asa ceva cu toate ca poate a trecut testul psiho... Mie unul mi s-ar parea extrem de riscant.
haiosu

Post by haiosu »

Nikki wrote:
violiv wrote: @Nikki Chestia cu 'mai bine interzis total' nu o inteleg deloc. Daca am arma de vanatoare de 25 de ani nu prezint suficienta siguranta pentru a avea si un pistol cu glont? Daca sunt proaspat aspirant la a fi vanator si trec de toate verificarile politiei pana dobandesc dreptul de a purta o arma de vanatoare asta nu-i suficient si pentru a-mi da dreptul sa port o arma 'scurta'? Nu sustin ca trebe sa aiba toti tacanitii pistoale dar nu sunt de acord cu interdictia generala.
Chiar daca vanatorii ar avea acces la asa ceva, mai raman 85% (cred eu) din oamenii simplii care nu au acces...deci tot ingradire este si asta. Oricum chiar mi se pare absurd ca vanatorii sa nu aiba acces la pistoale... Ca vorba aia...ce conteaza daca omori pe cineva cu pistolul sau cu carabina, doamne fereste...
Iar faza cu interzisul total este in ideea ca daca s-ar legaliza portul armelor scurte, cum ii explici unuia cu 4 clase care toata ziua vorbeste cu "tovarasii" de gagici si cafteala ca nu are voie sa isi cumpere asa ceva cu toate ca poate a trecut testul psiho... Mie unul mi s-ar parea extrem de riscant.

vanatorii TREBUIE sa aibe acces la asa ceva (la arme scurte). pistolul este o unealta necesara acestora. la vanatoare poate aparea necesitatea unei lovituri de gratie pt un animal ranit... si aiciintervine pistolul. se poate vorbi mult pe marginea acestui subiect inclusiv ceva istorie...
in plus ca sa fii vanator trebuie sa dai niste examene, nu cred ca mai trebuie discutata si mai ales nu trebuie pusa la indoiala conduita si moralitatea vanatorilor. se ajunge cum se ajunge (vanator) si atunci chiar e absurd sa-i limitezi drepturile. are voie arma cu glont? are! atunci are dreptul si la arma scurta si la arma lunga. punct!

iar cei cu "2 clase si un trimestru" de scoala... si ei au dreptul la apararea libertatii, proprietatii si individului. atata timp cat dovedesc (examene, cursuri, etc) ca sunt apti sa aibe o arma, DE CE NU??
si de ce ti se pare riscant? atunci sa le retragem armele de vanatoare detinatorilor, ca e riscant...
domnilor haideti sa lasam drobul de sare in povesti, caci altfel nu vom mai evolua noi niciodata. trebuie facuta educatie nu restrictionare.
atata timp cat o persoana este examinata si evaluata CORECT si PERIODIC riscurile sunt reduse catre minim. intotdeauna va exista o posibilitate de producere a unei intamplari nefericite, chiar si a milionimea parte, dar va exista. asta nu inseamna ca nu mai facem si nu mai zicem nimic...
eu zic ca trebuie sa punem umarul la civilizarea semenilor ca la restrictii si ingradeli are cine sa se gandeasca si mai ales sa le aplice.
arrow
Site Admin

Post by arrow »

sorin mok wrote:(uni ar spune carcoatase si tendentioase) ca mine!
8) :wink: :lol: :lol:

Numai bine,
Marius :lol:

PS Sper ca stii de gluma.
Scuze pt. off topic.
Adrian_is

Post by Adrian_is »

arrow wrote:
sorin mok wrote:(uni ar spune carcoatase si tendentioase) ca mine!
8) :wink: :lol: :lol:

Numai bine,
Marius :lol:

PS Sper ca stii de gluma.
Scuze pt. off topic.
oooo...ne vizita seful cel mare! Sa ne traiti, domnule Marius!
macarici

Post by macarici »

Accesul la arme nu trebuie ingradit.Tot ce e interzis,e tentant.Numai stiu cine si unde,dadea exemplu perioada prohibitiei in america.Ce,atunci nu se bea?Ba mai al dracu!
Problema trebuie sa se puna altfel.Vrei arma?Du-te si cumpara-ti!In masura in care te tine buzunarul. Ai cazier pt atac armat,talharie,viol sau alte nenorociri,NU SE POATE!N-AI VOIE!Te-am prins cu arma detinuta ilegal,te-am ars!Si nu asa,de florile marului,ci la greu!Ai facut vreo grozavie cu arma detinuta legal,pt ca atat te-a dus capul,iar te-am ars.Si inca cu surle si trambite,ca sa stie tot targul si sa ia aminte!Si aici vorbesc de pedepse grele,nu de "mustrari"sau de "nu suporta detentia"sau de iesire mai repede,de buna purtare.
Hai sa fim seriosi,a auzit cineva ca vreo talharie ,jaf sau crima s-a facut cu o arma inregistrata la politie?Alea sunt arme detinute ilegal,de pe piata neagra.
Incidentele cu arme cauzate de cei care le detin si le poarta legal sunt asa de putine,ca tind spre zero.N-o spun eu,e luata din "Florida Departament of State,Concealed Weapons/Firearms".Ca eu nu sunt asa destept ca ei!
Pe unde te uiti la statistici,in tarile in care populatia are dreptul legal de a detine si purta arme,acolo sunt cele mai putine atacuri.Pai e tampit banditul sa intre intr-o casa cand acolo poate sa dea peste o arma care sa-i rada in nas?Sau sa ceara portofelul unuia si sa nu fie sigur ca ala nu scoate un pistol?
Din contra,tarile unde au fost luate armele de la populatie,s-au confruntat cu un val de infractiuni(Australia si Anglia sunt cele mai reprezentative exemple).
Dar toate astea s-au mai spus,asa ca le stim prea bine.
Solutia,dupa parerea mea e in stabilirea SI APLICAREA unor legi clare,unor pedepse chiar exagerate,iar rezultatele nu vor intarzia.Nu sunt romanii mai prejos ca altii,doar mai needucati.Iar educatia trebuie facuta chiar cu duritate cand vorbim de arme.Si nu numai !
Image
haiosu

Post by haiosu »

foarte bine punctat macarici.
Post Reply