radu.b wrote:Buna ziua.viezure wrote:buna ziua
imi permit sa adresez si eu administratorilor siteului care au cunostinte in domeniu citeva intrebari legate de vinatoarea cu AC:
1.eu nu detin momentan arma AC dar din cite stiu vinatul cu astfel de arma este interzis nu?
2.pentru ce se interzice vinatoarea(in sens de pest control nu de pliciuit animale mari fara sens) pentru ca in afara (bineinteles speciile stabilite prin lege:ciori,soareci chiar poruumbeii gulerati[in anglia] e.t.c) se vineaza frecvent si iata ca nu se produce nici o tragedie!oare suntem noi mai civilizati ca ei si stim mai bine cum si ce fel trebuie sa vinam?oare valoreaza mai mult un porumbel decit ursul brun vinat pe mii de euro desi sunt pe cale de a deveni periclitati?dvs cred ca ati putea pune aceasta problema in fata AGVPS sa se legalizeze avind in vedere ca sunt multi care si-ar dori asta!
sunt doar pareri personale dar cineva cu autoritate care are ceva sanse de a fi luat in seama ar trebui sa le expuna celor de "sus"!
In principiu dumneavoastra aveti dreptate sa puneti aceste intrebari.
Totusi, legea este facuta la mod general si nu se refera si la daunatoare din jurul gospodariei.
A folosi la vanatoare armele AC nu este legal din multiple motive si din punctul acesta de vadere le dau dreptate (fara suparare). In primul rand procedurile de achizitionare a armelor AC sunt mult mai facile, nu implica multe din reglementarile prevazute pentru armele de vanatoare, autorizatii si nu in ultimul rand chiar instruire. Este destul de greu sa faci diferenta intre viitori posesori de arme cu AC cu o conduita morala si deontologica buna si cei care nu o au deloc.Exempu este chiar dat de emigrantii est europeni in Anglia care pericliteaza populatiile piscicole.
Ganditi-va ce s-ar intampla cu vanatul de talie mica. Spre exemplu cocosul de munte se vaneaza cu arma cal.22LR (adica 5,6)nu cu arme cal.12 tocmai sa dai o sansa vanatului si spuneti-mi daca ar fi "la liber" folosirea armei cu AC ce s-ar intampla.
Al doilea motiv,spre exemplu s-a interzis folosirea armelor cal.22LR Mag.(adica acelasi calibru dar tubul este mai mare) deoarece multi dintre vanatori erau tentati sa o foloseasca si pentru vanat de talie medie ceea ce nu facea, in cele mai multe cazuri, decat sa raneasca animalul.
In aceeasi idee este interzisa folosirea armelor cu AC la vanatoare, prea mic calibrul, prea mica viteza nu face decat sa compromita vanatul fara sa-l omoare.
Apoi trebuie privita partea ecologica este un curent din ce in ce mai puternic in randul vanatorilor sa foloseasca proiectilele de plumb datorita saturnismului aparut in randul animalelor de prada care se folosesc de oportunitatea animalului ranit la vanatoare cu alicele de plumb (este subiect dezbatut si pe National Geografic).
Cred ca nu am lasat impesia unui ecologist exagerat si sper ca raspunsul meu a lamurit cat de cat.
Tinem legatura si va urez o zi buna.
Cu respect.
Radu
fara suparare domnule radu dar chiar raspunsul a lamurit "cat de cat". din acest raspuns si nu numai razbate inima vanatorului unde ac-ul are loc ca o sora vitrega. din acest raspuns si din celelalte, de mai jos.
spuneti ca este prea mic calibrul? adica 4.5 si 5.5 si 6.35? dar exista calibre mult mai mari - e adevarat ca nu la noi, dar asta e problema. noi sustinem vanatoarea de daunatori cu ac-ul DAR NU CU CE SE GASESTE LA NOI, ci cu calibre mai mari, cu arme mai performante si mai ales CU LEGISLATIE CORESPUNZATOARE!!!
"Este destul de greu sa faci diferenta intre viitori posesori de arme cu AC cu o conduita morala si deontologica buna si cei care nu o au deloc."- dar la vanatori nu e la fel?!?? ca daca imi aduc bine aminte un oarecare domn a fost condamnat pt omor cu pusca pe malul lacului (fost presedinte pe la frf sau nu mai stiu unde...), iovan a fost achitat pt folosirea in legitima aparare a armei de vanatoare, iar de curand peste hotare tocmai a fost un carnagiu cu ce?-cu o arma de vanatoare (vre-o 7 insi parca) - asta asa ca sa prezint doar o condamnare, o achitare, si un viitor proces...
treaba e relativa! si dezbaterea poate continua.
noi ac-isti (si in special cei din club airguns) promovam ac-urile dar si dorim o egalitate si o echitabilitate in primul rand cu vanatorii cu ac de afara-cu bune si rele- adica cu drepturi si restrictii, dar si cu vanatorii de aici din tara. vanatorii au noroc cu o lege relativ mai bine facuta, nu perfecta dar mai buna decat a noastra a ac-istilor.
iar de dat sansa vanatului?!? pai stimate domn, va dau eu pusca mea (cumparata de la arrow nu din alta parte) si sa vedeti daca dupa ce trageti cu ea nu fuge si cel mai surd vanat!! ca sa nu mai spun ca asa recul nu o sa aveti la armele dvs. niciodata ca la mine e dublu recul iar la armele cu glont parca nu e la fel?!? sau gresesc eu?
sanse are mai multe vanatul la ac pt ca trebe sa te apropii mai mult si te vede mai repede, iar de la distanta mica si trosnetul unei crengi rupte face vanatul sa dispara. plus ca multe pusti cu ac sunt single shoot, iar cu o carabina daca am fost prost si am ratat, teoretic pot sa mai trag pana nimeresc... teoretic, pt ca tine si de indemanare si de conditiile in care se desfasoara vanatoarea.
problema reala este ca cei implicati nu sunt intrebati (decat poate de forma) la facerea unei legi. asa a fost si la legea vanatului , asa-i?