vinatoare cu ac(pest control)
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
vinatoare cu ac(pest control)
buna ziua
imi permit sa adresez si eu administratorilor siteului care au cunostinte in domeniu citeva intrebari legate de vinatoarea cu AC:
1.eu nu detin momentan arma AC dar din cite stiu vinatul cu astfel de arma este interzis nu?
2.pentru ce se interzice vinatoarea(in sens de pest control nu de pliciuit animale mari fara sens) pentru ca in afara (bineinteles speciile stabilite prin lege:ciori,soareci chiar poruumbeii gulerati[in anglia] e.t.c) se vineaza frecvent si iata ca nu se produce nici o tragedie!oare suntem noi mai civilizati ca ei si stim mai bine cum si ce fel trebuie sa vinam?oare valoreaza mai mult un porumbel decit ursul brun vinat pe mii de euro desi sunt pe cale de a deveni periclitati?dvs cred ca ati putea pune aceasta problema in fata AGVPS sa se legalizeze avind in vedere ca sunt multi care si-ar dori asta!
sunt doar pareri personale dar cineva cu autoritate care are ceva sanse de a fi luat in seama ar trebui sa le expuna celor de "sus"!
imi permit sa adresez si eu administratorilor siteului care au cunostinte in domeniu citeva intrebari legate de vinatoarea cu AC:
1.eu nu detin momentan arma AC dar din cite stiu vinatul cu astfel de arma este interzis nu?
2.pentru ce se interzice vinatoarea(in sens de pest control nu de pliciuit animale mari fara sens) pentru ca in afara (bineinteles speciile stabilite prin lege:ciori,soareci chiar poruumbeii gulerati[in anglia] e.t.c) se vineaza frecvent si iata ca nu se produce nici o tragedie!oare suntem noi mai civilizati ca ei si stim mai bine cum si ce fel trebuie sa vinam?oare valoreaza mai mult un porumbel decit ursul brun vinat pe mii de euro desi sunt pe cale de a deveni periclitati?dvs cred ca ati putea pune aceasta problema in fata AGVPS sa se legalizeze avind in vedere ca sunt multi care si-ar dori asta!
sunt doar pareri personale dar cineva cu autoritate care are ceva sanse de a fi luat in seama ar trebui sa le expuna celor de "sus"!
-
Dabija
Scuze daca imi permit sa-ti raspund in locul moderatorului ...
La noi pest controlul cu arme cu aer comprimat este strict interzis de lege.
de ce e legea asa ? pentru ca asa au vrut muschii lor si pentru ca noi cei cu A.C. suntem putini si dezorganizati si "autoritatili" nu ne prea aud vocea.
Dupa legea stramba si neclara (295) au limitat si dezvoltarea altor discipline sportive - ex. Field Target - adica tir la tinte de metal sub forma de siluete de animale.
despre aceste subiecte cat si mai multe detalii despre armele cu aer comprimat poti gasi pe site-ul si forumul asociatiei detinatorilor de arme cu aer comprimat www.clubairguns.ro
La noi pest controlul cu arme cu aer comprimat este strict interzis de lege.
de ce e legea asa ? pentru ca asa au vrut muschii lor si pentru ca noi cei cu A.C. suntem putini si dezorganizati si "autoritatili" nu ne prea aud vocea.
Dupa legea stramba si neclara (295) au limitat si dezvoltarea altor discipline sportive - ex. Field Target - adica tir la tinte de metal sub forma de siluete de animale.
despre aceste subiecte cat si mai multe detalii despre armele cu aer comprimat poti gasi pe site-ul si forumul asociatiei detinatorilor de arme cu aer comprimat www.clubairguns.ro
Re: vinatoare cu ac(pest control)
Buna ziua.viezure wrote:buna ziua
In principiu dumneavoastra aveti dreptate sa puneti aceste intrebari.
Totusi, legea este facuta la mod general si nu se refera si la daunatoare din jurul gospodariei.
A folosi la vanatoare armele AC nu este legal din multiple motive si din punctul acesta de vadere le dau dreptate (fara suparare). In primul rand procedurile de achizitionare a armelor AC sunt mult mai facile, nu implica multe din reglementarile prevazute pentru armele de vanatoare, autorizatii si nu in ultimul rand chiar instruire. Este destul de greu sa faci diferenta intre viitori posesori de arme cu AC cu o conduita morala si deontologica buna si cei care nu o au deloc.Exempu este chiar dat de emigrantii est europeni in Anglia care pericliteaza populatiile piscicole.
Ganditi-va ce s-ar intampla cu vanatul de talie mica. Spre exemplu cocosul de munte se vaneaza cu arma cal.22LR (adica 5,6)nu cu arme cal.12 tocmai sa dai o sansa vanatului si spuneti-mi daca ar fi "la liber" folosirea armei cu AC ce s-ar intampla.
Al doilea motiv,spre exemplu s-a interzis folosirea armelor cal.22LR Mag.(adica acelasi calibru dar tubul este mai mare) deoarece multi dintre vanatori erau tentati sa o foloseasca si pentru vanat de talie medie ceea ce nu facea, in cele mai multe cazuri, decat sa raneasca animalul.
In aceeasi idee este interzisa folosirea armelor cu AC la vanatoare, prea mic calibrul, prea mica viteza nu face decat sa compromita vanatul fara sa-l omoare.
Apoi trebuie privita partea ecologica este un curent din ce in ce mai puternic in randul vanatorilor sa foloseasca proiectilele de plumb datorita saturnismului aparut in randul animalelor de prada care se folosesc de oportunitatea animalului ranit la vanatoare cu alicele de plumb (este subiect dezbatut si pe National Geografic).
Cred ca nu am lasat impesia unui ecologist exagerat si sper ca raspunsul meu a lamurit cat de cat.
Tinem legatura si va urez o zi buna.
Cu respect.
Radu
Imi pare rau sa va contrazic, nu in tot ce ati afirmat mai sus, doar in sustinerea ideii de 'interzicere'.
Nu mai departe decat in Comunitatea Europeana (din care cica facem parte) vanatoarea cu arme AC este permisa si reglementata in consecinta doar ca se folosesc pentru asta arme cu energii suficiente pentru a dobora vanatul, arme cu calibre existente si la noi dar si cu calibre mult mai mari (9 mm, chiar 12,7 mm!) dar cu viteze de plecare a proectilului mult mai mari decat cei 220 m/s permisi la noi (chiar 600 m/s!). Aceste arme se cumpara si se folosesc in baza unui permis de arma identic cu cel pentru arme de foc, vanatoarea se practica in baza unui permis de vanatoare, dupa aceleasi reguli. Interzicandu-ne posibilitatea de a detine, chiar si in baza unui permis de arma, arme AC cu astfel de energii ne-au interzis si vanatoarea.
Nu sunt de acord cu masura aceasta asa cum nu sunt de acord nici cu interzicerea calibrelor fara rama la vanatoare atat timp cat sunt folosite in astfel de scopuri nu mai departe de Austria si Germania, de ex.
Nu sunt de acord cu interzicerea unui drept in sprijinul combaterii raufacatorilor - mergand pe ideea asta maine-poimaine interzicem si circulatia autovehiculelor din cauza soferilor care calca legea!
Inca o data, cu parere de rau pentru ca va admir prin prisma raspunsurilor dumneavoastra de pana acum, va rog sa mai meditati asupra problemei - tratarea a priorii a oamenilor ca infractori si adoptarea legislatiei in sprijinul 'preventiei' actelor infractionale este apanajul celor care ne conduc de vreo 60 de ani incoace!
P.S. si pentru AC sunt proiectile ecologice!
Nu mai departe decat in Comunitatea Europeana (din care cica facem parte) vanatoarea cu arme AC este permisa si reglementata in consecinta doar ca se folosesc pentru asta arme cu energii suficiente pentru a dobora vanatul, arme cu calibre existente si la noi dar si cu calibre mult mai mari (9 mm, chiar 12,7 mm!) dar cu viteze de plecare a proectilului mult mai mari decat cei 220 m/s permisi la noi (chiar 600 m/s!). Aceste arme se cumpara si se folosesc in baza unui permis de arma identic cu cel pentru arme de foc, vanatoarea se practica in baza unui permis de vanatoare, dupa aceleasi reguli. Interzicandu-ne posibilitatea de a detine, chiar si in baza unui permis de arma, arme AC cu astfel de energii ne-au interzis si vanatoarea.
Nu sunt de acord cu masura aceasta asa cum nu sunt de acord nici cu interzicerea calibrelor fara rama la vanatoare atat timp cat sunt folosite in astfel de scopuri nu mai departe de Austria si Germania, de ex.
Nu sunt de acord cu interzicerea unui drept in sprijinul combaterii raufacatorilor - mergand pe ideea asta maine-poimaine interzicem si circulatia autovehiculelor din cauza soferilor care calca legea!
Inca o data, cu parere de rau pentru ca va admir prin prisma raspunsurilor dumneavoastra de pana acum, va rog sa mai meditati asupra problemei - tratarea a priorii a oamenilor ca infractori si adoptarea legislatiei in sprijinul 'preventiei' actelor infractionale este apanajul celor care ne conduc de vreo 60 de ani incoace!
Buna ziua.violiv wrote:Imi pare rau sa va contrazic, nu in tot ce ati afirmat mai sus, doar in sustinerea ideii de 'interzicere'.
Sigur aveti dreptate, dar partial. Aveti dreptate ca se vaneaza cu AC in Europa. Dar nu aveti dreptate cand spuneti despre permisul de arma pentru AC. Stiti ca legislatia romana(asa cum este ea) nu permite o viteza a proiectilului mai mare de 220m/s la gura tevii. De ce? Nu stiu. Probabil vre-o minte luminata. Dar totodata este la fel de adevarat ca ar fi existat proteste vizavis de ingradirea dreptului la achizitionarea armelor neletale, cum sunt ele incadrate. Cu adevarat, cum am spus prima oara, animalului trebuie sa-i dai sansa lui si armele cu AC nefiind zgomotoase se considera a fi neadecvate. Nu am spus ca sunt interzise armele cu percutie pe rama, doar cele care au camera marita a.i. sa aibe cal.22LR MAG.
Pe de alta parte, cu tot respectul, inca mai este nevoie de timp pentru ca si la noi in tara sa existe acel spirit de fair-play fata de vanat, de peste etc. Nu tratez pe nimeni ca infractor, Doamne fereste, dar nu puteti sa nu-mi dati dreptate in privinta asta.
Sigur legile au carentele lor inca trebuie lucrate si daca exista oameni, care uniti fac un curent de opinie, legile se pot schimba, doar exista exemple. Doar noi si alte firme importatoare nu este suficient, pentru ca se interpreteaza si normal, cum vor ei.
Sigur pe marginea subiectului se poate vorbi foarte mult(s-ar scrie o carte-sincer) poate o sa am placerea sa va cunosc, ca si pe Babanu si mai vorbim.
Cu respect.
Radu
In multe din tarile CE, exista o limita de 'putere', acei 7,5 J sub care armele sunt considerate jucarii si peste care sunt considerate arme. Sub 7,5 J se incadreaza anumite AC (viteza proiectilului este si ea importanta dar aceasta limita nu trebuie sa fie depasita indiferent de ce tip de proiectil se trage din arma, de aceea unele arme au limitate vitezele la valori sub cei 220 m/s ai nostri, altele pot merge pana spre 250 m/s, chiar 300 m/s) dar si anumite ARME DE FOC (de obicei unele din cele cu incarcare pe la gura tevii dar si arme 'moderne' in calibre foarte 'slabe' cum sunt calibrele Flobert). Ce trece de aceasta limita poate fi detinut CU PERMIS DE ARMA. Aceasta este mareata directiva europeana dar modul ei de aplicare variaza de la tara la tara: 'cacaciosii' de la putere din It, Fr vor permis de arma chiar si pentru AC, cei mai deschisi ca si cei care au rabdat multe oprimari de-a lungul anilor (aici se incadreaza si Ger. care a avut o legislatie extrem de 'interzicatoare', dupa parerea lor dar oricum mult mai permisiva ca la noi pana prin "95) le-au lasat la liber indiferent de putere. La ce si cum se folosesc este iar variabil.
In legea actualmente in vigoare la noi, TOATE calibrele ce folosesc cartuse cu percutie pe rama sunt interzise la vanatoare, sunt permise pentru tir cele omologate de federatia de TIR (22 lr si 22 short ce tocmai a fost scos din competii) iar 22 WMR, mai noul 17 HMR nu-si gasesc locul cu niciun chip in lege. Ar trebui sa poata fi detinute doar ca arme de colectie.
220 m/s cred ca este o valoare visata de vreunul ce a participat la scrierea legii pentru ca nu se regaseste pe nicaieri pe la vecinii de la care s-au inspirat. Numa Moldova a preluat-o de la noi.
In privinta zgomotului facut de o arma AC o arma PCP de >6 mm, cu V0>350 m/s face mai mult zgomot ca un 22 lr tras dintr-o arma de Cugir iar ochit bine nu lasa nicio sansa unei piese de vanat de pana in 2-2,5 kg la ~30 m. Un 9 mm ce pleaca cu 450 m/s 'aruncat' de gazul dintr-o butelie la peste 600 atm bubuie de-a dreptul.
Va dau dreptate in ceea ce priveste existenta unor indivizi fara nicio instruire sau urma de etica in practicarea vanatorii dar latul e mult mai tacut si chiar mai eficient decat AC-ul. Dupa mine, acesta ar fi rolul legiuitorului, al legii si al celor pusi s-o aplice: sa separe oamenii cinstiti de infractori. Din 'pacate', asta se poate doar dupa comiterea infractiunii. In nici un caz nu se rezolva interzicand cu desavarsire, tuturor ci pedepsind fara drept de apel pe cei vinovati. Numai ultimii 50-60 de ani au demonstrat ca 'frica pazeste bostanaria'. De ce sunt nemtii atat de corecti in cum vaneaza? Pentru ca orice mica incalcare a legii este adusa la cunostinta celor in drept chiar de colegi, pentru ca pedepsele sunt mari, chiar disproportionate in raport cu fapta dar acest lucru mentine 'etica' lor, nu asa zisele 'traditii'. De aceea ei pot vana cu 22 lr la speciile la care considera ca e potrivit, de aceea este acceptat chiar si 22 si 17 MR la vanatoare si de aceea nu se foloseste decat la ce e permis. Si tot de aceea trofeul national de caprior al Italiei nu este revendicat pentru ca a fost un animal braconat cu un 22 lr (interzis in Italia la caprior dar nu la toate speciile de vanat). Nu suntem mai buni sau mai rai decat alte neamuri, suntem mai neinstruiti, mai needucati in spiritul respectarii legilor.
Eu nu vreau decat sa respect legea dar mi-as dori sa respect o lege care sa nu ma trateze ca pe un potential infractor. De ce nu poti dovedi, ca cetatean, cu propriul istoric ca esti un tip inlinat sa respecte legea? Orice bubita pe cazier iti ia din posibilitati dar un cazier lacrima nu-ti ofera nimic in plus, nicio credibilitate, e doar un cazier 'deocamdata' alb in 'ochii' legii noastre.
Nu vreau nicicum o polemica! Doar m-a 'atins un pic la coarda sensibila' acest subiect.
P.S. pentru prietenii mai tineri de pe forum, va jur ca legea armelor di-nainte de 1989 era mai permisiva decat cea de astazi in multe puncte (nu in toate)!
In legea actualmente in vigoare la noi, TOATE calibrele ce folosesc cartuse cu percutie pe rama sunt interzise la vanatoare, sunt permise pentru tir cele omologate de federatia de TIR (22 lr si 22 short ce tocmai a fost scos din competii) iar 22 WMR, mai noul 17 HMR nu-si gasesc locul cu niciun chip in lege. Ar trebui sa poata fi detinute doar ca arme de colectie.
220 m/s cred ca este o valoare visata de vreunul ce a participat la scrierea legii pentru ca nu se regaseste pe nicaieri pe la vecinii de la care s-au inspirat. Numa Moldova a preluat-o de la noi.
In privinta zgomotului facut de o arma AC o arma PCP de >6 mm, cu V0>350 m/s face mai mult zgomot ca un 22 lr tras dintr-o arma de Cugir iar ochit bine nu lasa nicio sansa unei piese de vanat de pana in 2-2,5 kg la ~30 m. Un 9 mm ce pleaca cu 450 m/s 'aruncat' de gazul dintr-o butelie la peste 600 atm bubuie de-a dreptul.
Va dau dreptate in ceea ce priveste existenta unor indivizi fara nicio instruire sau urma de etica in practicarea vanatorii dar latul e mult mai tacut si chiar mai eficient decat AC-ul. Dupa mine, acesta ar fi rolul legiuitorului, al legii si al celor pusi s-o aplice: sa separe oamenii cinstiti de infractori. Din 'pacate', asta se poate doar dupa comiterea infractiunii. In nici un caz nu se rezolva interzicand cu desavarsire, tuturor ci pedepsind fara drept de apel pe cei vinovati. Numai ultimii 50-60 de ani au demonstrat ca 'frica pazeste bostanaria'. De ce sunt nemtii atat de corecti in cum vaneaza? Pentru ca orice mica incalcare a legii este adusa la cunostinta celor in drept chiar de colegi, pentru ca pedepsele sunt mari, chiar disproportionate in raport cu fapta dar acest lucru mentine 'etica' lor, nu asa zisele 'traditii'. De aceea ei pot vana cu 22 lr la speciile la care considera ca e potrivit, de aceea este acceptat chiar si 22 si 17 MR la vanatoare si de aceea nu se foloseste decat la ce e permis. Si tot de aceea trofeul national de caprior al Italiei nu este revendicat pentru ca a fost un animal braconat cu un 22 lr (interzis in Italia la caprior dar nu la toate speciile de vanat). Nu suntem mai buni sau mai rai decat alte neamuri, suntem mai neinstruiti, mai needucati in spiritul respectarii legilor.
Eu nu vreau decat sa respect legea dar mi-as dori sa respect o lege care sa nu ma trateze ca pe un potential infractor. De ce nu poti dovedi, ca cetatean, cu propriul istoric ca esti un tip inlinat sa respecte legea? Orice bubita pe cazier iti ia din posibilitati dar un cazier lacrima nu-ti ofera nimic in plus, nicio credibilitate, e doar un cazier 'deocamdata' alb in 'ochii' legii noastre.
Nu vreau nicicum o polemica! Doar m-a 'atins un pic la coarda sensibila' acest subiect.
P.S. pentru prietenii mai tineri de pe forum, va jur ca legea armelor di-nainte de 1989 era mai permisiva decat cea de astazi in multe puncte (nu in toate)!
Buna ziua.violiv wrote:In multe din tarile CE, exista o limita de 'putere', acei 7,5 J sub care armele sunt considerate jucarii si peste care sunt considerate arme. Sub 7,5 J se incadreaza anumite AC (viteza proiectilului este si ea importanta dar aceasta limita nu trebuie sa fie depasita indiferent de ce tip de proiectil se trage din arma, de aceea unele arme au limitate vitezele la valori sub cei 220 m/s ai nostri, altele pot merge pana spre 250 m/s, chiar 300 m/s) dar si anumite ARME DE FOC (de obicei unele din cele cu incarcare pe la gura tevii dar si arme 'moderne' in calibre foarte 'slabe' cum sunt calibrele Flobert). Ce trece de aceasta limita poate fi detinut CU PERMIS DE ARMA. Aceasta este mareata directiva europeana dar modul ei de aplicare variaza de la tara la tara: 'cacaciosii' de la putere din It, Fr vor permis de arma chiar si pentru AC, cei mai deschisi ca si cei care au rabdat multe oprimari de-a lungul anilor (aici se incadreaza si Ger. care a avut o legislatie extrem de 'interzicatoare', dupa parerea lor dar oricum mult mai permisiva ca la noi pana prin "95) le-au lasat la liber indiferent de putere. La ce si cum se folosesc este iar variabil.
Imi cer scuze pentru armele 22LR.
M-a luat gura pe dinainte. Aveti dreptate, cele cu percutia pe rama sunt interzise la vanatoare. Ele sunt incadrate la arme de tir.
Legile sunt cum sunt,important este cel care le interpreteaza. Candva pe la inceput, in topic-ul cu arme de autoaparare am spus la un moment dat de un articol din vestita lege 295 referitor la dreptul de port si utilizare a armelor de autoaparare. Este cel mai bun exemplu de faptul ca indiferent daca ai sau nu dreptate esti la mana celui care aplica legea. Suna descurajant, dar cam asta este adevarul. Asa ca singurul mod este sa facem cum spun ei cu speranta in modificarea legii inspre bine. In orice caz asteptam noi ca furnizori(nu doar noi Arrow) sprijinul dumneavoastra in orice demers intreprins in favoarea modificarii legii, cum am mai facut si probabil vom mai face.
Tinem legatura.Cu respect.
Radu
radu.b wrote:Buna ziua.viezure wrote:buna ziua
Totusi, legea este facuta la mod general si nu se refera si la daunatoare din jurul gospodariei.
A folosi la vanatoare armele AC nu este legal din multiple motive si din punctul acesta de vadere le dau dreptate (fara suparare). In primul rand procedurile de achizitionare a armelor AC sunt mult mai facile, nu implica multe din reglementarile prevazute pentru armele de vanatoare, autorizatii si nu in ultimul rand chiar instruire. Este destul de greu sa faci diferenta intre viitori posesori de arme cu AC cu o conduita morala si deontologica buna si cei care nu o au deloc.Exempu este chiar dat de emigrantii est europeni in Anglia care pericliteaza populatiile piscicole.
Ganditi-va ce s-ar intampla cu vanatul de talie mica. Spre exemplu cocosul de munte se vaneaza cu arma cal.22LR (adica 5,6)nu cu arme cal.12 tocmai sa dai o sansa vanatului si spuneti-mi daca ar fi "la liber" folosirea armei cu AC ce s-ar intampla.
Al doilea motiv,spre exemplu s-a interzis folosirea armelor cal.22LR Mag.(adica acelasi calibru dar tubul este mai mare) deoarece multi dintre vanatori erau tentati sa o foloseasca si pentru vanat de talie medie ceea ce nu facea, in cele mai multe cazuri, decat sa raneasca animalul.
In aceeasi idee este interzisa folosirea armelor cu AC la vanatoare, prea mic calibrul, prea mica viteza nu face decat sa compromita vanatul fara sa-l omoare.
Apoi trebuie privita partea ecologica este un curent din ce in ce mai puternic in randul vanatorilor sa foloseasca proiectilele de plumb datorita saturnismului aparut in randul animalelor de prada care se folosesc de oportunitatea animalului ranit la vanatoare cu alicele de plumb (este subiect dezbatut si pe National Geografic).
Cred ca nu am lasat impesia unui ecologist exagerat si sper ca raspunsul meu a lamurit cat de cat.
Cu respect.
Radu
E adevarat ca legea este gandita sa fie mai generala, insa cred ca exista si trebuie sa se faca o distinctie clara intre "vanat" si "daunatori". In acest caz chiar ranirea unui daunator si "compromiterea" lui cu un calibru mai mic devine un lucru FOLOSITOR, nu-i asa ?
cu stima
arh.Marius KELE
Buna ziua.sic wrote:radu.b wrote:Buna ziua.viezure wrote:buna ziua
Cu respect.
Radu
E adevarat ca legea este gandita sa fie mai generala, insa cred ca exista si trebuie sa se faca o distinctie clara intre "vanat" si "daunatori". In acest caz chiar ranirea unui daunator si "compromiterea" lui cu un calibru mai mic devine un lucru FOLOSITOR, nu-i asa ?
cu stima
arh.Marius KELE
Din pacate cand se fac legile in tara noastra nu sunt intrebati cei pe care ii vizeaza direct. Cineva "destept foc" ,pe bani multi, aduna mai multe legi din domeniu din CE, alege ce i se pare lui mai interesant si restrictiv a.i. sa die acoperit si inainteaza cu "surle si trambite" proiectul spre aprobare. Fireste in paralel gandeste in ce mod ar putea cu ajutorul noii legi sa mai castige "un banutz", sa o puna de-o "fusharaie". Apoi legea este "dezbatuta si analizata" de rapsozi populari, cinefili, posibili pacienti ai "Spitalului nr.9" (sunt rau, dar din pacate spun adevarul si acest lucru s-a intamplat cu vestita lege "minune" 295) oameni care nu stiu, nu vor sa stie ce inseamna vanatoare, care nu este doar actul de a ucide un animal ci mult mai multe lucruri inclusiv responsabilitatea protejarii fondului cinegetic etc.. Odata cu aparitia legii se infiinteaza(in legatura cu "banutzul") firme minune care sa te instruiasca in tainele acestei legi, fireste firme care apartin celor care au facut proiectul de lege. Cat a costat? 1000RON/ persoana ca sa ascult armurierul de la Dinamo care ne povestea ca "armele de vanatoare sunt de 2 feluri, bock-uri si cu teava lisa" dupa care, noi care lucram de 8 ani cu arme de vanatoare am cazut pe spate. Si te gandesti ca erau in sala oameni, in afara noastra, care participau ca sa poata face si cursul de vanator.
Ce-am scris pana acum cred ca reprezinta frustarea noastra, a mea personal pentru ce "lege" trebuie sa respectam, pe cine platim cu bani grei sa faca lucrurile sa mearga bine in tara asta. Singura resemnare este ca aceasta problema este una din cele minore.
Si ca sa continui (ca "s-a pus pata") toata lumea vorbeste de fisete"omologate" pentru pastrarea armelor(care cei de la Politie iti tot spun) de tot soiul de lucruri care aminteste de cuvantul "omologat", dar deocamdata dupa 3 ani de cand a iesit aceasta lege nu exista "Autoritatea Nationala de Omologare" despre care se vorbeste la inceputul legii si care are calitatea sa stabileasca toate detaliile, asa ca ce omologare? In schimb apare "Autoritatea Nationala de Control al Expotului" care ne forteaza sa scoatem licente de import inclusiv pentru lunete, ca fiind parte componenta a armelor, licenta pentru cartuse cu glont nu si pentru cele cu alica, pentru alea mergem in alta parte. Fireste toate costa.
Gata nu va mai scriu, ca v-am facut capul mare.
Imi cer scuze ca am dat frau liber frustrarii, dar cred ca acum, multi din prietenii de pe forum care au pus intrebari la care nu am avut un raspuns care sa-i multumeasca pe deplin, ne vor intelege si va asigur ca suntem trup si suflet alaturi de ei( nu sunt cuvinte mari, cei care ne cunosc personal pot confirma).
Cu respect si tinem legatura cu orice problema sau informatie care o doriti.
Va multumesc.
Radu
N-am avut nicio indoiala ca sunteti de partea noastra. Stiu bine prin ce trec importatorii de arme si munitii si cate 'concesii' fata de propria constiinta trebe sa faca, cate trebe sa rabde de la 'foruri' doar ca sa isi poata desfasura activitatea in continuare- activitate cu un profit minor, de altfel, si care poate fi suspendata de nu stiu cate 'foruri' pentru o virgula intr-un catastif.
Vorbim si noi aici, vorbim pe la cine ne asculta, poate-poate s-o schimba ceva in bine.
Micuta polemica aparuse vis-a-vis de permisiunea de a folosi AC la vanatoare. Mie mi se pare OK, dumneavoastra aveti ceva retineri, multe justificate.
Sper sa apuc ziua in care civilizatia armelor si a vanatorii sa fie si la noi suficient de dezvoltata incat sa nu mai dea apa la moara celor care vor restrictii peste restrictii pentru ca nu mai stiu ce tacanit a folosit armele in cine stie ce imprejurari nu tocmai ortodoxe.
Cu tot respectul, Vio
Vorbim si noi aici, vorbim pe la cine ne asculta, poate-poate s-o schimba ceva in bine.
Micuta polemica aparuse vis-a-vis de permisiunea de a folosi AC la vanatoare. Mie mi se pare OK, dumneavoastra aveti ceva retineri, multe justificate.
Sper sa apuc ziua in care civilizatia armelor si a vanatorii sa fie si la noi suficient de dezvoltata incat sa nu mai dea apa la moara celor care vor restrictii peste restrictii pentru ca nu mai stiu ce tacanit a folosit armele in cine stie ce imprejurari nu tocmai ortodoxe.
Cu tot respectul, Vio
Si pentru ca tocmai am citit o revista de pe la 1000 km mai la vest vreau sa va impartasesc cate ceva:
- intr-o etapa de Campionat Mondial din iunie 2007 s-a stabilit un nou record in proba de skeet - 124 din 125 posibile (un tip din nationala Frantei)
- prin prisma acestui record, poate o sa vi se para cu totul neimpresionant recordul de 93 talere din 125 posibile - doar ca acest record este unul obtinut in competii oficiale, apartine grupei de varsta de pana in 14 ani si este detinut de un baiat de 12 ani!!! Dupa legea noastra acesti copii n-au voie nici intr-un poligon de AC ce sa mai vorbim de arme de foc! Si asta in conditiile in care cu 20 de ani in urma, in plin comunism, trageam in poligoane cu 22 lr la categoria de varsta 14-16 ani si cu ZB-ul in 8x57 in taberele de 'pregatire pentru apararea patriei' la 16-18 ani. Pe vremea aceea aveam si ceva campioni de tir. Acum asteptam sa ajunga la 18 ani formati in vis!
- recordul mondial de grupaj la 200 m este de 2,4 mm din 5 cartuse calibrul 6 PPC. Noi nici nu avem voie sa tragem cu asa ceva dat fiind faptul ca aceasta munitie nu se poate obtine decat prin reincarcare acasa folosind tuburi de la 5,6x39.
- recordul mondial la grupaj la 1000 yarzi este de ~8 cm din 10 focuri. Calibrul folosit .300 Voneida - altul care se incarca numai 'pe genunchi' pornind de la tuburi de .300 Weatherby M.
Si astea sunt numai cateva exemple de cum ne descalifica pe plan mondial o lege data gandit mult, intr-un domeniu in care am avut si avem posibilitatea sa mai dam adevarati performeri. Nu exista restrictii numai pentru 'amarasateni' ca noi ci si pentru campioni.
Scuze pentru 'off' dar amaraciunea e mare
- intr-o etapa de Campionat Mondial din iunie 2007 s-a stabilit un nou record in proba de skeet - 124 din 125 posibile (un tip din nationala Frantei)
- prin prisma acestui record, poate o sa vi se para cu totul neimpresionant recordul de 93 talere din 125 posibile - doar ca acest record este unul obtinut in competii oficiale, apartine grupei de varsta de pana in 14 ani si este detinut de un baiat de 12 ani!!! Dupa legea noastra acesti copii n-au voie nici intr-un poligon de AC ce sa mai vorbim de arme de foc! Si asta in conditiile in care cu 20 de ani in urma, in plin comunism, trageam in poligoane cu 22 lr la categoria de varsta 14-16 ani si cu ZB-ul in 8x57 in taberele de 'pregatire pentru apararea patriei' la 16-18 ani. Pe vremea aceea aveam si ceva campioni de tir. Acum asteptam sa ajunga la 18 ani formati in vis!
- recordul mondial de grupaj la 200 m este de 2,4 mm din 5 cartuse calibrul 6 PPC. Noi nici nu avem voie sa tragem cu asa ceva dat fiind faptul ca aceasta munitie nu se poate obtine decat prin reincarcare acasa folosind tuburi de la 5,6x39.
- recordul mondial la grupaj la 1000 yarzi este de ~8 cm din 10 focuri. Calibrul folosit .300 Voneida - altul care se incarca numai 'pe genunchi' pornind de la tuburi de .300 Weatherby M.
Si astea sunt numai cateva exemple de cum ne descalifica pe plan mondial o lege data gandit mult, intr-un domeniu in care am avut si avem posibilitatea sa mai dam adevarati performeri. Nu exista restrictii numai pentru 'amarasateni' ca noi ci si pentru campioni.
Acuma ma intreb si eu, aceasta viteza ar trebui sa se regaseasca in vreo lege, scrisa negru pe alb. Stiti careva care este aceasta lege? Eu n-am gasit nicaieri, decat celebrul ''si care dezvolta o viteza a proiectilului admisa in Uniunea Europeana'' din legea armelor. Unde sa ma uit eu sa vad care este aceea viteza admisa in UE?violiv wrote:220 m/s cred ca este o valoare visata de vreunul ce a participat la scrierea legii pentru ca nu se regaseste pe nicaieri pe la vecinii de la care s-au inspirat.
Sau e una din acele ''legi'' transmise prin viu grai de domnii politisti si care nu poti s-o incalci pentru ca altfel te calca ei?
Adrian ROMAN www.clubairguns.ro/forum/
CZ200S cal .22, Tasco WCP 10-40x50
Slavia 630 cal .177, Tasco 3-9x40 IR
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
CZ200S cal .22, Tasco WCP 10-40x50
Slavia 630 cal .177, Tasco 3-9x40 IR
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
Si totusi sunt sigur ca la poligonul din Iasi am vazut un baiat de, zic eu, 8-9 ani, adus de taica-sau si lasat apoi pe mana instructorului. Si imi inchipui ca sunt mai multi.violiv wrote:- - doar ca acest record este unul obtinut in competii oficiale, apartine grupei de varsta de pana in 14 ani si este detinut de un baiat de 12 ani!!! Dupa legea noastra acesti copii n-au voie nici intr-un poligon de AC ce sa mai vorbim de arme de foc!:
Cat despre limitarea la 220ms, nu mi se pare esentiala in discutie. In fond, e doar o cifra, putea fi mai mare, putea fi mai mica. E ca viteza maxima in localitate: unii zic ca e putin, altii ca e mult, legislatorul ca e bine. In fond, la competitile de tir viteza e de 100-140ms in cal. 4,5. Daca vrei cu orice pret sa spargi tintele si sa pocnesti, esti liber sa-ti iei un 6,35 cu 220ms si ai la dispozitie 80J cu care poti sa gauresti peretii cat vrei.
Adevarata problema, in opinia mea, este acciza de 100% care a crescut spectaculos pretul armelor si le-au scos din raza de interes a "tinerilor" (sa zicem). E drept ca armele Ac nu au fost niciodata ieftine in Romania (taxe, adaosuri, monopol), dar acum au intrecut orice limita.
Nu este chiar asa. Uitati, un fost coleg de al meu din firma, Gabi Timariu il cheama, baiatul lui s-a dus acum aproape un an si jumatate la tir unde chiar a impresionat prin indemanare (cu parere de rau al meu nu a avut nici o chemare). A participat la competitii, intr-un cuvant a avut rezultate foarte bune. Sunt destul de multe cluburi de tir( chiar am fost impresionat de numarul lor) a caror instructori fosti si actuali campioni, promoveaza acest sport in randul copiilor. Nu stiu sa va dau atatea detalii dar ce pot sa va spun este ca daca baza de antrenament s-ar pune la punct, daca ar primi ajutorul necesar din partea federatiei, s-ar numi conducatori care sa-si dea tot interesul pentru acest sport(si stiu ca la inceputul anului au fost alegeri si s-a schimbat vechea conducere-deci asteptam sa vedem ce fac ceilalti) atunci sigur rezultatele ar iesi la iveala. Competitii sunt, pentru ca vin si cumpara cartuse de la noi mai mult parca decat in alti ani, deci asteptam schimbarile in bine.violiv wrote:Si pentru ca tocmai am citit o revista de pe la 1000 km mai la vest vreau sa va impartasesc cate ceva:
Cu respect.
Radu