barthy wrote:
cineva trebuie sa tina evidenta si la armele neletale si cine decat politia ca doar nu casa de pensi;
De ce? C-asa vrea muschiu lor sa fim luati in evidenta? Apropo de evidente, stiati ca magazinele sunt obligate de lege sa prezinte lunar politiei 'evidente' cu cine, ce si cum a cumparat (arme si munitii)?! In curand o sa bata organul la usa sa te intrebe unde ai tras 50 cartuse cu bila sau 200 alice de plumb (trecute si astea in hartie si in lege de parc-ar topai singure sau ar exploda!) pentru ca rezulta din evidente ca in ultimele x luni ai cumparat mai multe decat aveai voie sa detii?Dovedeste ca ai fost in poligon, nu in curtea din spatele casei sau in padure!
In majoritatea statelor de la mai la vest de Tisa armele cu blank, gaze, AC sub 7,5 J se cumpara de la librarie, super-market, poate si de la unele magazine de arme care se incurca in astfel de nimicuri de 50-100 E, doar pe baza unui act care sa ateste ca ai 18 ani. Si nu esti luat in nicio evidenta! Nu cu multi ani in urma asa a fost si la noi. Chiar credeti ca cei cativa nebuni care au tras niste alice pe strada justificau 'inregimentarea' posesorilor de astfel de arme? Si cum sa-l identifici pe eventualul tragator aiurea? Faci analiza balistica a unei alice sau bile de cauciuc?!
Si hai sa va mai spun una buna apropo de 5,5 sau 6,35: tot in mareata lege este un articol care INTERZICE nu numai folosirea la vanatoare a alicelor de plumb cu diametrul mai mare de 5 mm dar si PRODUCEREA, COMERCIALIZAREA si DETINEREA!!!! de alice de plumb cu diametrul mai mare de 5 mm! Nu cartuse incarcate cu astfel de alice ci, pur si smplu alice, adica BB-uri de 5,5 sau 6,35 sau chiar niste amarate de bilute de 6-7 mm pe care le folosesc pescarii insirate pe fir. Aviz posesorilor ca si comercializatorilor. Repet, in lege nu este facuta nicio diferentiere.
Ma iertati ca am sarit asa in sus dar partea asta cu inregimentatu in tot felul de hartoage ma agaseaza cumplit. Mi-aduce aminte de permisul de arma dinainte de '89 unde era trecut ca pot purta cutit la vanatoare! (anul trecut mi-am schimbat permisul de arma pentru ca s-au introdus modele noi - pana si politistul de la biroul de arme a ras de s-a prapadit cand a citit acea prevedere din permis. De, era prea tanar ca sa fi venit in contact cu legea dinainte de '89. Dar, chiar pe vremea aia, nu raporta niciun magazin militiei cate cartuse ai cumparat!) Acum imi da voie legea, ca exceptie de la alta care interzice complet portul oricarui obiect facut pentru a fi folosit la taiat, intepat - aveti grija cand cumparati vreo forfecuta de unghii sau vreun ac de cusut - sunteti infractori pe drumul pana acasa!