Tu ai luat in calcul doar presiunea care creste considerabil, dar trebuie sa vezi si partea buna,Janko wrote:Salutare, am reusit sa fac un desen care reprezinta bila cand trece de obturator prin teava. Se poate observa deformarea ei si zona hasurata care reprezinta spatiul gol prin care se pierd o parte din gaze. In cazul eliminarii obturatorului, presiunea creste considerabil, asta insemnand o forta mai mare care impinge bila afara dar si care impinge inchizatorul pentru reincarcare. Probabilitatea ar fi ca inchizatorul sa nu suporte forta respectiva si sa crape exact ca si in pozele de pe site-urile rusesti. Nu doresc asta la nimeni, dar e bine de luat in considerare toate aspectele. http://rapidshare.com/files/20177563/Bila_in_teava.bmp
Desenul este valabil pentru Walther PP
Walther pp imbunatatit
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Presiunea in camera cartusului si, ulterior, pe teava, pana cand proiectilul paraseste teava, este determinata de doi factori: incarcatura de propulsie si rezistenta la inaintare opusa de proiectil (prim masa si frecarea cu teava). La aceeasi doza de pulbere, un proiectil mai greu determina presiuni mai mari in camera cartusului doar prin inertia lui mai mare. Daca elimini din rezistentele ce se opun proiectilului, presiunea in camera cartusului scade dar, datorita faptului ca viteza de ardere a pulberii este aleasa in functie de caracteristicile armei si proiectilului, pulberea nu va arde in totalitate in timpul in care ar fi trebuit sa arda atunci cand proiectilului i se opunea o rezistenta mai mare. Practic, arderea se va prelungi si pe o portiune mai lunga a tevii ducand la niste cresteri de presiune pe traseul tevii, cu posibilitatea ca pulberea sa nu arda in totalitate, sa-si continue arderea si dupa ce proiectilul paraseste teava, fapt ce se observa printr-o flacara intensa la gura tevii. E drept ca fenomenul este mult mai evident la armele lungi dar se petrece si la tevile de 10 cm ale pistoalelor. Cu atat mai mult cu cat, in modificarea descrisa s-a pastrat sicana de la gura tevii, proiectilul suferind aici incetinirea cea mai importanta. Diagrama presiunilor se va modifica in sensul unui varf initial mai mic dar cu pastrarea unui platou pana spre final, cu un alt pic de presiune aici. In ceea ce priveste presiunea suportata de inchizator, aceasta nu creste, cum nu creste nici presiunea initiala in camera cartusului. Creste doar presiunea suportata de teava in portiunea terminala. Mai degraba apar probleme de ejectie decat sa crape inchizatorul. Iar cea care 'sufera' este teava. Avand in vedere ca grosimea peretilor tevii este relativ constanta pe toata lungimea, ca presiunile de lucru obtinute fara sicane sunt, per total, mai mici, cred ca nu se va intampla ceva rau. Iar castigul in viteza proiectilului poate fi semnificativ.
In pistolul calibrul 12 nu incape un cartus de vanatoare: pistolul are camera de 50 mm lungime iar cartusele de vanatoare au peste 70 mm. Poate doar sa inlocuiesti bila de cauciuc din cartus cu un proiectil metalic. Atunci se va intampla ceea ce am spus mai sus - o masa mai mare a proiectilului va opune o rezistenta initiala mai mare ducand la cresteri mari de presiune cu posibilitatea foarte mare de a produce accidente. Pentru 'siguranta' ar trebui incarcat cu proiectil de aproximativ aceeasi masa. Oricum, nu prea e nevoie. Energia unei bile de cauciuc ce pleaca dintr-un cartus 12/50 este suficient de mare incat sa puna jos un adult zdravan.
Cat despre posibilitatea achizitionarii ca persoana fizica, sincer, ma indoiesc. Nu stiu decat firme de paza cu personalul inarmat cu asa ceva. Daca exista vreun posesor, poate ne impartaseste si noua din experiente.
Stie cineva un nivel de preturi?
In pistolul calibrul 12 nu incape un cartus de vanatoare: pistolul are camera de 50 mm lungime iar cartusele de vanatoare au peste 70 mm. Poate doar sa inlocuiesti bila de cauciuc din cartus cu un proiectil metalic. Atunci se va intampla ceea ce am spus mai sus - o masa mai mare a proiectilului va opune o rezistenta initiala mai mare ducand la cresteri mari de presiune cu posibilitatea foarte mare de a produce accidente. Pentru 'siguranta' ar trebui incarcat cu proiectil de aproximativ aceeasi masa. Oricum, nu prea e nevoie. Energia unei bile de cauciuc ce pleaca dintr-un cartus 12/50 este suficient de mare incat sa puna jos un adult zdravan.
Cat despre posibilitatea achizitionarii ca persoana fizica, sincer, ma indoiesc. Nu stiu decat firme de paza cu personalul inarmat cu asa ceva. Daca exista vreun posesor, poate ne impartaseste si noua din experiente.
Stie cineva un nivel de preturi?
Inaintarea glontului pe teava ghintuita este ingreunata de taierea ghinturilor pe glont.Inaltimea ghintului nu poate sa depaseasca o anumita valoare fara riscul de a bloca glontul pe teava,spargand-o.In cazul bilei de cauciuc,inaintarea acesteia e ingreunata de diferenta mare de diametru dintre bila si teava.Adaugand sicane si gatuind teava la iesire,nu creste presiunea cu care este impins cartusul spre inapoi in cursa de reincarcare?O parte din presiunea care trebie sa propulseze proiectilul spre inainte,va actiona in spate,mai mult decat e necesar pt.comprima arcul mansonului.Cel putin asa vad eu lucrurile!Din dorinta de a impiedica folosirea de alt fel de proiectile(metalice) s-au adaugat tot felul de obstructionari pe teava,care corelate cu calitatea slaba a materialului folosit,duc in final la scurtarea duratei de folosire a armei.
Parerea mea!
Parerea mea!
Ai perfecta dreptate. Eu ma refeream la afirmatia:
"In cazul eliminarii obturatorului, presiunea creste considerabil, asta insemnand o forta mai mare care impinge bila afara", enuntata de Janko.
Orice piedica suplimentara in calea proiectilului va creste presiunea in spatele proiectilului si viceversa - inlaturarea unei piedici din calea proiectilului va scadea presiunea in spatele acestuia. Cat despre afirmatia ta "mai mult decat este necesar", teoretic, asta n-ar trebui sa se intample, armele ar fi trebuit proiectate si lucrate sa reziste la solicitarile din cursul functionarii ba chiar cu o mare marja de siguranta. Practica arata ca nu prea se intampla asa, cel putin la nivelul armelor cu bila accidentele fiind mult prea frecvente.
In urma cu vreo 3 ani s-a declansat un scandal media (in media dedicata) datorita exploziei a doua carabine Blaser. Desi erau doar 2 arme din cele cateva mii pe care le construise firma din '93 cand a lansat modelul, desi s-a dovedit ca de vina au fost cartusele incarcate prost de posesor, scandalul a persistat o vreme - probabil asteptarile unora dintre tragatori erau ca arma sa reziste la orice le-ar fi trecut lor prin cap. Un caz asemanator s-a intamplat cu un pistol Tangfolio intr-o proba de tir dinamic - scandalul a fost mare fiind vorba de o arma de catva mii de euro - pana cand s-a dovedit ca posesorul incarca de rutina cartuse cu doza aproape dubla de pulbere, arma rezistase la multe astfel de cartuse trase.
Toate astea ma fac sa fiu din ce in ce mai suparat pe armele cu bila - un numar atat de mare de incidente survenite in cursul utilizarii normale ar descalifica orice arma serioasa. Aici nu ne deranjeaza decat pe noi. Inteleg ca vrei sa te asiguri ca nu poti trage cu o arma 10x22 un cartus de 9 mm cu glont dar nici in halul acesta, incat sa-ti crape arma in mana la utilizarea pentru care a fost proiectata.
"In cazul eliminarii obturatorului, presiunea creste considerabil, asta insemnand o forta mai mare care impinge bila afara", enuntata de Janko.
Orice piedica suplimentara in calea proiectilului va creste presiunea in spatele proiectilului si viceversa - inlaturarea unei piedici din calea proiectilului va scadea presiunea in spatele acestuia. Cat despre afirmatia ta "mai mult decat este necesar", teoretic, asta n-ar trebui sa se intample, armele ar fi trebuit proiectate si lucrate sa reziste la solicitarile din cursul functionarii ba chiar cu o mare marja de siguranta. Practica arata ca nu prea se intampla asa, cel putin la nivelul armelor cu bila accidentele fiind mult prea frecvente.
In urma cu vreo 3 ani s-a declansat un scandal media (in media dedicata) datorita exploziei a doua carabine Blaser. Desi erau doar 2 arme din cele cateva mii pe care le construise firma din '93 cand a lansat modelul, desi s-a dovedit ca de vina au fost cartusele incarcate prost de posesor, scandalul a persistat o vreme - probabil asteptarile unora dintre tragatori erau ca arma sa reziste la orice le-ar fi trecut lor prin cap. Un caz asemanator s-a intamplat cu un pistol Tangfolio intr-o proba de tir dinamic - scandalul a fost mare fiind vorba de o arma de catva mii de euro - pana cand s-a dovedit ca posesorul incarca de rutina cartuse cu doza aproape dubla de pulbere, arma rezistase la multe astfel de cartuse trase.
Toate astea ma fac sa fiu din ce in ce mai suparat pe armele cu bila - un numar atat de mare de incidente survenite in cursul utilizarii normale ar descalifica orice arma serioasa. Aici nu ne deranjeaza decat pe noi. Inteleg ca vrei sa te asiguri ca nu poti trage cu o arma 10x22 un cartus de 9 mm cu glont dar nici in halul acesta, incat sa-ti crape arma in mana la utilizarea pentru care a fost proiectata.
Concluzia pe care o trag din ultimele 2 posturi este ca, in cazul armelor cu proiectil de cauciuc, echilibrul necesar intre presiunea exercitata asupra bilei si presiunea din spatele ei, care face sa se reincarce urmatorul proiectil, a fost stricat. Adica s-a preferat ca presiunea sa fie mai mare "inapoi" decat "inainte" pentru a se preintampina iesirea pe teava a proiectilului la viteze prea mari. Cu alte cuvinte, mai bine sa crape pistolul (si de aceea nici nu este facut din otel) decat sa iasa pe teava ceva letal.
Asta imi explica si faptul ca unele pistoale au specificatia 50J sau 70J: inseamna ca sunt suficient de rezistente pentru a face fata presiunii unui cartus cu mai multa pulbere, cartus care ar face ravagii intr-un pistol cu specificatia 15J, asa cum sunt cele de la noi, Walther si poate si Roehm.
Si atunci, inlaturarea obturarii tevii la pistoalele comercializate la noi este periculoasa din mai multe motive:
1. este ilegala si te transforma in infractor!
2. este periculoasa intrucat da impresia ca se pot folosi cartuse mai puternice care in final vor afecta rezistenta pistolului
3. este periculoasa intrucat strica acel echilibru al presiunilor, favorizand iesirea mai rapida a bilei si crescand astfel puterea de la 15J la 20J (poate!) dar defazorizand reincarcarea automata a urmatorului cartus. Ceea ce in stare de urgenta poate fi fatal!.
4. pierzi garantia oferita de vanzator
5. strici un bun de 1500 Ron
PS: nu exista garantia ca un amator - adica fara studii de specialitate in domeniu - va reusi sa modifice teava. S-ar putea sa pilesca-frezeze prea mult sau prea putin. Totusi e vorba de chestiuni foarte precise, altfel orice fierar ar face arme si orice fabrica de armament ar face arme precise si ieftine.
Ma uit pe site-urile celor care tuneaza arme si ma ingrozesc preturile sute si mii de dolari pe manopera.
PS2: atata timp cat arma este confectionata din aliaj silumin si nu din otel ca cele rusesti, ucrainene sau turcesti, orice modificare este distructiva. Si se pare ca si utilizarea normala e la fel.
Asta imi explica si faptul ca unele pistoale au specificatia 50J sau 70J: inseamna ca sunt suficient de rezistente pentru a face fata presiunii unui cartus cu mai multa pulbere, cartus care ar face ravagii intr-un pistol cu specificatia 15J, asa cum sunt cele de la noi, Walther si poate si Roehm.
Si atunci, inlaturarea obturarii tevii la pistoalele comercializate la noi este periculoasa din mai multe motive:
1. este ilegala si te transforma in infractor!
2. este periculoasa intrucat da impresia ca se pot folosi cartuse mai puternice care in final vor afecta rezistenta pistolului
3. este periculoasa intrucat strica acel echilibru al presiunilor, favorizand iesirea mai rapida a bilei si crescand astfel puterea de la 15J la 20J (poate!) dar defazorizand reincarcarea automata a urmatorului cartus. Ceea ce in stare de urgenta poate fi fatal!.
4. pierzi garantia oferita de vanzator
5. strici un bun de 1500 Ron
PS: nu exista garantia ca un amator - adica fara studii de specialitate in domeniu - va reusi sa modifice teava. S-ar putea sa pilesca-frezeze prea mult sau prea putin. Totusi e vorba de chestiuni foarte precise, altfel orice fierar ar face arme si orice fabrica de armament ar face arme precise si ieftine.
Ma uit pe site-urile celor care tuneaza arme si ma ingrozesc preturile sute si mii de dolari pe manopera.
PS2: atata timp cat arma este confectionata din aliaj silumin si nu din otel ca cele rusesti, ucrainene sau turcesti, orice modificare este distructiva. Si se pare ca si utilizarea normala e la fel.
Periculos mi se pare sa nu-l modifici.Sper sa nu supar pe cine nu trebuie cu aceasta afirmatie.In afara ca te transforma intr-un infractor si pierzi garantia,alt neajuns nu vad.Daca s-ar da posibilitatea sa-ti asumi responsabilitatea pt. faptele si actiunile proprii,totul ar fi OK.
Se probeaza ca daca discutam un subiect,daca fiecare spune ce stie,toata lumea are de castigat.Cu totii avem de invatat,mai ales intr-un subiect care pana nu de mult era tabu.
Se probeaza ca daca discutam un subiect,daca fiecare spune ce stie,toata lumea are de castigat.Cu totii avem de invatat,mai ales intr-un subiect care pana nu de mult era tabu.
Poate nu m-am exprimat prea clar: nu numai ca este ilegal sa modifici arma si te transformi in infractor - si e evident acest lucru - dar nici nu ai garantia ca vei obtine rezultatele dorite.macarici wrote:Periculos mi se pare sa nu-l modifici.Sper sa nu supar pe cine nu trebuie cu aceasta afirmatie.In afara ca te transforma intr-un infractor si pierzi garantia,alt neajuns nu vad.Daca s-ar da posibilitatea sa-ti asumi responsabilitatea pt. faptele si actiunile proprii,totul ar fi OK.
Si atunci, de ce sa o faci?
macarici wrote:.......................Daca s-ar da posibilitatea sa-ti asumi responsabilitatea pt. faptele si actiunile proprii,totul ar fi OK.............................
Aceasta posibilitate ni s-a dat cand am primit certificatul de detinator sau permisul de arma; Problema e ca in acel moment regulile jocului erau facute ( legea 295/2004 si normele de aplicare ) si noi le-am acceptat solicitand si primind permisul(cerificatul); De acum incolo trebuie sa aratam cat de responsabili suntem;
Caută libertatea şi vei deveni sclavul plăcerilor tale. Caută disciplina şi vei găsi libertatea.
Nu pot decat sa fiu de acord cu 'sorin mok'. Este ilegal sa modifici o arma (este vorba doar de modificari care sa-i afecteze parametrii tehnici, poti sa-i pui linistit alte prasele sau s-o vopsesti rosie!) fara autorizarea politiei, cu atat mai mult sa faci asta acasa si nu la un armurier autorizat.
Cat despre armele de otel, cu preturi mici, parerea mea este ca nu sunt cu nimic mai bune decat cele din aliaj de antimoniu. Si otelul poate fi 'mamaliga' daca aliajul nu este corespunzator sau daca tratamentul termic este de kk. Ma indoiesc ca sunt facute sa suporte presiuni mai mari de lucru.
Cat despre modificarea discutata aici, cred ca pastrarea sicanei terminale este suficienta ca sa asigure functionarea (chiar si fara ea, numai diferenta de diametru dintre bila si teava e de ajuns - in pistoalele cu glont calibru 9x21 se pot trage munitiile 10x22/23 si 10x22 T si armele functioneaza).
Oricum, dupa ce v-am citit opiniile, daca o fi sa-mi iau ceva arma pt 'protectie', raman la un Carpati pe gaz. Pana acum, din tot ce se gaseste la noi, pare a fi arma cu cele mai mici sanse sa se sparga.
Pentru acasa, am cartuse cu bile de cauciuc pentru arma de vanatoare (dar care sunt in dulap, bine-nteles).
Sper sa n-am niciodata nevoie de ele.
Cat despre armele de otel, cu preturi mici, parerea mea este ca nu sunt cu nimic mai bune decat cele din aliaj de antimoniu. Si otelul poate fi 'mamaliga' daca aliajul nu este corespunzator sau daca tratamentul termic este de kk. Ma indoiesc ca sunt facute sa suporte presiuni mai mari de lucru.
Cat despre modificarea discutata aici, cred ca pastrarea sicanei terminale este suficienta ca sa asigure functionarea (chiar si fara ea, numai diferenta de diametru dintre bila si teava e de ajuns - in pistoalele cu glont calibru 9x21 se pot trage munitiile 10x22/23 si 10x22 T si armele functioneaza).
Oricum, dupa ce v-am citit opiniile, daca o fi sa-mi iau ceva arma pt 'protectie', raman la un Carpati pe gaz. Pana acum, din tot ce se gaseste la noi, pare a fi arma cu cele mai mici sanse sa se sparga.
Pentru acasa, am cartuse cu bile de cauciuc pentru arma de vanatoare (dar care sunt in dulap, bine-nteles).
Si cu asta ai spus totul!Desi ai o arma letala,pe care o poti folosi in conditiile legi pt. apararea proprie,te-ai inarmat cu munitie neletala in caz de "doamne fereste".Cine se prevaleaza de lege ca sa ucida,e deranjat cu capul.Face parte din cei 2% care au tendinte criminale.Ca acestia sa nu ajunga in posesia armelor,e deja treaba autoritatilor.Totusi,astia 2% traiesc printre noi!Omul e facut sa nu ucida!A fost un documentar interesant in acest sens pe discovery.Chiar cei antrenati special in acest sens,dupa un timp clacau.Implicatiile morale sunt uriase in cazul restului de 98%,oricat ar brava unul sau altul.violiv wrote:
Ca sa nu intru in conflict cu legea,dar sa am o arma neletala pe care sa ma pot baza,solutia ar fi sa obtin permis de portarma cu glont.Si atunci,ori imi cumpar o arma adevarata pe care s-o folosesc cu munitie neletala(varianta cea mai scumpa),sau modific arma din zamac in sesul ca-i aduc teava la parametri doriti(cel mai convenabil ca pret).
Ce spuneti de treaba asta?E posibila?Are cineva cunostiinta ca se poate face legal?Eu o vad ca o solutie si astept comentarii,in special de la cineva cu cunostinte in domeniul legii armelor,dar nu numai.
macarici wrote:violiv wrote:
Ca sa nu intru in conflict cu legea,dar sa am o arma neletala pe care sa ma pot baza,solutia ar fi sa obtin permis de portarma cu glont.Si atunci,ori imi cumpar o arma adevarata pe care s-o folosesc cu munitie neletala(varianta cea mai scumpa),sau modific arma din zamac in sesul ca-i aduc teava la parametri doriti(cel mai convenabil ca pret).
Ce spuneti de treaba asta?E posibila?Are cineva cunostiinta ca se poate face legal?Eu o vad ca o solutie si astept comentarii,in special de la cineva cu cunostinte in domeniul legii armelor,dar nu numai.
Nu mai bine il intrebi pe politistul care ti-a dat certificatul de detinator? El stie cel mai bine. Si dupa aia ne spui si noua ce ti-a raspuns.
Caută libertatea şi vei deveni sclavul plăcerilor tale. Caută disciplina şi vei găsi libertatea.
macarici wrote: Eu raman la parerea mea:sa postam pe marginea subiectului.Daca tu atat ai avut de spus,bun si atat!Mai astept si alte pareri.
hai colega nu te supara ca viata-i scurta si mai suntem si in postul pastelui; mai glumim si noi ca si asa avem destule neajunsuri; problema e ca tu insisti prea mult pe modificarea armei, lucru ilegal dealtfel si mai ceri si parerile altora; de la majoritatea ai primit si ai aflat acelesi lucru - ILEGAL; si totusi continui; ce vrei sa facem? un topic despre cum sa savarsim infractiuni? imi amintesti de un forumist care a facut un topic la sectiunea pescarilor si cerea ajutor despre cum sa prinda peste cu curent electric; sti care a fost reactia celorlalti? l-au umplut de castane !!!
si pentru toti forumistii: nu credeti ca daca apar tot timpul incidente si evenimente de tot felul cu pliciurile astea ale noastre ( pe care nu ne-a obligat nimeni sa dam banii ) s-ar putea sa se inaspreasca anumite conditii si unii dintre noi sa vie vitregiti de oarece drepturi fara vina???
As propune sa inchidem orice discutie despre modificarea armelor si sa ne axam pe lucruri mai serioase cum ar fi legislatie, performante, intretinere, defectiuni frecvente si modalitati de remediere, etc.
HAI SA LUAM EXEMPLU DE LA VANATORI SI PESCARI
Imi pare foarte rau ca asta s-a inteles din postarile mele!Nu fac si nu indemn pe nimeni sa faca lucruri ilegale.Poate ca am impins discutiile mai departe decat era necesar,dar nu din dorinta de a convinge pe cineva sa faca vreo tampenie,ci incercand sa punctez slabiciunile armelor de zamac si eventualele moduri de imbunatatire.Se pare ca intru pe ghiata subtire pt. ca legislatia e destul de putin(deloc) permisiva cu cei "multi si prosti".Categorie din care se pare ca fac parte.
Normal ca legislatia e "putin permisiva" si mi se pare normal sa fie asa. Si nu numai cu "prostii" ci si cu cei "destepti". In fond, legislatia nu te impiedica sa-ti iei un pistol mai bun, unul ucrainean de exemplu:macarici wrote:Imi pare foarte rau ca asta s-a inteles din postarile mele!Nu fac si nu indemn pe nimeni sa faca lucruri ilegale.Poate ca am impins discutiile mai departe decat era necesar,dar nu din dorinta de a convinge pe cineva sa faca vreo tampenie,ci incercand sa punctez slabiciunile armelor de zamac si eventualele moduri de imbunatatire.Se pare ca intru pe ghiata subtire pt. ca legislatia e destul de putin(deloc) permisiva cu cei "multi si prosti".Categorie din care se pare ca fac parte.
[img=http://img128.imagevenue.com/loc94/th_17320_=571616_122_94lo.jpg][img=http://img174.imagevenue.com/loc237/th_17327_=571617_122_237lo.jpg][img=http://img162.imagevenue.com/loc59/th_17332_=571618_122_59lo.jpg]