Urmare a solicitării dumneavoastră transmisă prin e-mail, Direcţiei, Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din cadrul I.G.P.R., referitoare la posibilitatea introducerii în România a unei arme neletale, pistol cu bilă de cauciuc, vă comunicăm următoarele :
Pistoalele cu bilă de cauciuc, la care dvs. faceţi referire sunt incluse în categoria armelor neletale, şi pot fi procurate în condiţiile Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, de către ,,Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, în condiţiile notificării prealabile a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti ,respectiv a inspectoratelor judeţene de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul”.
Având în vedere cele menţionate, vă detailăm procedura notificării prealabile după cum urmează:
1. Documentele necesare pentru obţinerea dovezii de notificare în vederea procurării armei neletale:
- notificare prealabilă (Tip);
- copie CI/BI;
Notificarea depusă la organul de poliţie competent, se înregistrează după care în termen de 3 zile, se eliberează dovada notificării, ce va fi tradusă în limba ţării de unde doriţi să procuraţi arma, cu o valabilitate de 30 zile.
2. După procurarea armei neletale, solicitantul are obligaţia de a se prezenta în termen de 5 zile la organul competent care a emis dovada notificării în vederea eliberării certificatului de deţinător şi înscrierea armei neletale în acest document.
Pentru înscrierea armei neletale, solicitantul va prezenta organului de politie care a eliberat dovada notificării, următoarele acte:
- dovada notificării, ştampilată si semnată pe verso de armurier;
- factura de procurarea armei, tradusă în limba română;
- dovada achitării accizelor la administraţia fiscală competentă teritorial;
Cu stimă,
Comisar ....................
m-am interesat la politie in legatura cu procurarea armelor neletale din strainatate si in special rusia si turcia; postez o parte din raspunsul primit, mai putin datele de identificare ale petentului si functionarului care semneaza adresa de raspuns; acesta este punctul lor de vedere oficial, iar faptul ca nu face referire la limite de performanta ale armelor ( cu toate ca am cerut lamuriri si pe tema asta) denota ca ne putem cumpara ij 79-9t sau mp471 fara probleme; totodata am conversat telefonic si cu alti armurieri din bucuresti si din tara si mi-au spus ca nu mai aduc arme din rusia datorita atitudinii oarecum rigide a producatorilor si comerciantilor rusi(acestia au de intocmit documentatii si de achitat statului rus diverse taxe referitoare la export si insista sa fie platite de client - un exemplu);
CONCLUZIA : CINE ARE POSIBILITATE SA CALATOREASCA IN SPATIUL CSI SI BANI SA PLATEASCA ACCIZA SE POATE MANDRII CU UN PISTOL PUTERNIC.
p.s. daca informatiile de mai sus reprezinta o noutate pt. dvs. ma bucur ca am putut fi de folos, daca nu imi cer scuze; nu am vrut decat sa ajut;