Scump, prea scump!
Si apoi ce sa faci cu ea - o pui la panoplie - (e si asta o satisfactie, cu siguranta)? Din moment ce vanatoare e ilegala iar trasul la tinta se face si cu 140ms?
Politia A.E.S.T -TM organ represiv, personal incompetetent ?
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
lege
In legea 295 se face o referire stupida la viteza admisa in UE. Atunci cum se impaca prevederea asta cu cea din legea 61 cere face referire clara la 250 m/s. Daca legea 61 produce efecte, care vor fi acestea in situatia data.
Pe de alta parte, daca RO a ratificat conventia europeana de aliniere a legislatiilor, pe care o invoca de fiecare data, trebuie sa amintim ca in directiva CCE din 91 privind circulatia armelor.... etc, la art. 2 spune ca (citez din memorie): "prezenta directiva nu se aplica institutiilor statului cu atributiuni in apararea sigurantei nationale, a ordinii publice.... precum si colectionarilor de arme". Daca avem ca model aceasta directiva si legislatia europeana de ce in legea asta sunt articole referitoare la colectionari?
Daca se doreste o armonizare a legilor din Ro cu cele din UE in cazul armelor nu crezi ca ar fi normal ca macar clasificarea armelor sa fie unitara ? Adica sa folosim aceeasi clasificare ca si celelalte tari, chiar daca celelalte aspecte privind dreptul de detinere, port, etc. difera, hai sa spunem in functie de conditiile de la noi (adica suntem mai tampiti).
Atunci, spune-mi Dane, care este viteza proiectilului admisa in UE. Crede-ma ca singura referire la viteza proiectilului am gasit-o in legea suedeza dar si aici cu referire stricta la cal. 4,5 mm. In rest, in toate tarile criteriul de clasificare al armelor AC este energia cinetica. Nu pun la indoiala buna ta credinta, dar explica-mi te rog de ce nenumaratele noastre sesizari in acest sens, chiar si in discutii directe cu persoana care a conceput proiectul de lege, nu s-a tinut cont de acest lucru. O exprimare de tipul "mai mare decat cea admisa in UE" este in mod categoric neprofesionala. O improvizatie de moment in lipsa de documentare.
Dar sa ma intorc la legea 61. Daca aceasta lege produce efecte nefiind abrogata, inseamna ca pot procura si detine o arma AC cu vit. proiectilului mai mare decat 220 m/s in cazul in care nu o procur in "vederea comercializarii" ????. Atunci incearca sa-i lamuresti si pe tovarasii care elibereaza notificari si certificate ca legea imi permite acest lucru.
Am vazut toate veriantele de proiecte de lege redactate din 2000 si pana in 2004. Ma refer si la variantele la care a lucrat directia juridica a MI, care consider ca pana la un punct si-au facut meseria. Am vazut si varianta lor finala pe care au trimis-o la o comisie UE pentru avizare. Crede-ma ca actuala lege, nici nu seamana cu cea pe care comisia UE si-a pus avizul. Sustin in continuare ca legea asta nenrocita este o improvizatie facuta pe genunchi sau pe coltul mesei. Ca dovada ca aproape jumatate din ea este inoperabila, iar biroul arme ia deciziile dupa ce se consulta telefonic cu IGPul. Este ambigua imbacsita, proasta, discriminatorie paranoica si conceputa cu rea credinta.
In legatura cu sesizarea la IGP sa stii ca va da rezultate. Mi se pare o modalitate de a rezolva problemele pe cale amiabila si de bun simt. Adica atunci cand tovarasu organu are in fata doua sentinte judecatoreasti investite cu formula executorie pe care refuza sa le ia in considerare, cum definesti atitudinea asta? Incompetenta sau rea vointa? Consideri ca era mai bine sa deschid actiune in contencios decat sa rezolv problema apeland la forul ierarhic superior? Precis esti avocat!.
Scuza-ma ca m-am ambalat asa dar de peste 30 de ani umblu cu arme (nu sunt vanator) si cunosc fenomenul foarte bine.
Cu respect
Pe de alta parte, daca RO a ratificat conventia europeana de aliniere a legislatiilor, pe care o invoca de fiecare data, trebuie sa amintim ca in directiva CCE din 91 privind circulatia armelor.... etc, la art. 2 spune ca (citez din memorie): "prezenta directiva nu se aplica institutiilor statului cu atributiuni in apararea sigurantei nationale, a ordinii publice.... precum si colectionarilor de arme". Daca avem ca model aceasta directiva si legislatia europeana de ce in legea asta sunt articole referitoare la colectionari?
Daca se doreste o armonizare a legilor din Ro cu cele din UE in cazul armelor nu crezi ca ar fi normal ca macar clasificarea armelor sa fie unitara ? Adica sa folosim aceeasi clasificare ca si celelalte tari, chiar daca celelalte aspecte privind dreptul de detinere, port, etc. difera, hai sa spunem in functie de conditiile de la noi (adica suntem mai tampiti).
Atunci, spune-mi Dane, care este viteza proiectilului admisa in UE. Crede-ma ca singura referire la viteza proiectilului am gasit-o in legea suedeza dar si aici cu referire stricta la cal. 4,5 mm. In rest, in toate tarile criteriul de clasificare al armelor AC este energia cinetica. Nu pun la indoiala buna ta credinta, dar explica-mi te rog de ce nenumaratele noastre sesizari in acest sens, chiar si in discutii directe cu persoana care a conceput proiectul de lege, nu s-a tinut cont de acest lucru. O exprimare de tipul "mai mare decat cea admisa in UE" este in mod categoric neprofesionala. O improvizatie de moment in lipsa de documentare.
Dar sa ma intorc la legea 61. Daca aceasta lege produce efecte nefiind abrogata, inseamna ca pot procura si detine o arma AC cu vit. proiectilului mai mare decat 220 m/s in cazul in care nu o procur in "vederea comercializarii" ????. Atunci incearca sa-i lamuresti si pe tovarasii care elibereaza notificari si certificate ca legea imi permite acest lucru.
Am vazut toate veriantele de proiecte de lege redactate din 2000 si pana in 2004. Ma refer si la variantele la care a lucrat directia juridica a MI, care consider ca pana la un punct si-au facut meseria. Am vazut si varianta lor finala pe care au trimis-o la o comisie UE pentru avizare. Crede-ma ca actuala lege, nici nu seamana cu cea pe care comisia UE si-a pus avizul. Sustin in continuare ca legea asta nenrocita este o improvizatie facuta pe genunchi sau pe coltul mesei. Ca dovada ca aproape jumatate din ea este inoperabila, iar biroul arme ia deciziile dupa ce se consulta telefonic cu IGPul. Este ambigua imbacsita, proasta, discriminatorie paranoica si conceputa cu rea credinta.
In legatura cu sesizarea la IGP sa stii ca va da rezultate. Mi se pare o modalitate de a rezolva problemele pe cale amiabila si de bun simt. Adica atunci cand tovarasu organu are in fata doua sentinte judecatoreasti investite cu formula executorie pe care refuza sa le ia in considerare, cum definesti atitudinea asta? Incompetenta sau rea vointa? Consideri ca era mai bine sa deschid actiune in contencios decat sa rezolv problema apeland la forul ierarhic superior? Precis esti avocat!.
Scuza-ma ca m-am ambalat asa dar de peste 30 de ani umblu cu arme (nu sunt vanator) si cunosc fenomenul foarte bine.
Cu respect
Re: lege
Textul legii:Bill wrote:Dar sa ma intorc la legea 61. Daca aceasta lege produce efecte nefiind abrogata, inseamna ca pot procura si detine o arma AC cu vit. proiectilului mai mare decat 220 m/s in cazul in care nu o procur in "vederea comercializarii" ????. Atunci incearca sa-i lamuresti si pe tovarasii care elibereaza notificari si certificate ca legea imi permite acest lucru.
Art 1" alin.2 importul sau procurarea din tara, in vederea comercializarii,de arme cu aer comprimat sau cu gaze comprimate care imprima proiectilului o viteza mai mare de 220 m/s, cu exceptia celor destinate pt a fi folosite la antrenamente si competitii de catre Federatia Romana de Tir, de cluburile si asociatiile sportive cu sectii de tir afiliate la aceasta federatie, care pot dobandi, detine si folosi arme din aceasta categorie, conform standardelor sportive internationale;
Importul, procurarea, comercializarea se fac in urma unei notificari, dar nu aceste aspecte sunt importante pt ca pe noi ne intereseaza sa si putem detine o arma care imprima proiectilului o viteza mai mare de 220. Sa presupunem ca doresti sa mergi in strainatate pt a cumpara un AC care de paseste 220 m/s (din tara nu ai cum sa-l cumperi), in cazul acesta faci o notificare la politie in care ceri ca in baza legii sa poti aduce in tara o arma care sa depaseasca 220. Acest lucru se permite doar daca esti inregistrat la o asociatie de tir spotiv afiliata la FRT. Pe vamesi nu-i intereseaza ce arma introduci in tara atata timp cat ai la tine actul de provenienta al armei (factura,donatie) care arata ca nu este furata si notificarea prin care se permite introducerea si ulterior DETINEREA acelei arme.Exista aceasta exceptie reglementata iar daca intrunesti conditiile poti detine si poti folosi acea arma.
Colectionarii de arme au un alt statut iar acestia pot detine atat arme letale cat si arme neletale si pot avea mai mult de doua arme de acelasi calibru ,dar sa nu uitam ca DETIN PERMIS DE ARMA. La armele neletale nu este cazul.
Reticenta fata de arme este mare mai ales dupa atentatele de la 11 sept.
Este greu sa schimbam ceva la aceasta lege pt ca in conformitate cu Constituti Romaniei art.74 alin.i: initiativa legislativa apartine , dupa caz, Guvernului,deputatilor, senatorilor sau unui nr de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii iar in fiecare din aceste judete sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul initiativei; In cazul acesta putem calcula 40 jud- un sfet 10jud- semnaturi minim 50.000 (pers. cu drept de vot) , ulterior initiativa poate fi adoptata sau respinsa si daca e respinsa suntem in aceeasi situatie.
AC Sniper a aratat intr-o postare anterioara ca ,, legea dispune numai pt viitor" si e posibil sa apara o lege mai blanda, dar nu se stie cand .
Legat de cele doua sentinte judecatoresti astept un m.p. mai detailat.
Referitor la suparare si impuls de moment in ceea ce privete postarile mele anterioare revin si spun ca nu au fost indreptate cu rea vointa inspre Arow sau Marius. Cu respect pt toti pasionati de arme. Dan
Maxima 6.35+Bushnell 6-12x44
Cu tot respectul, trebuie sa intervin in favoarea celor de la AEST.
Azi am fost sa imi depun notificare, si foarte sincer trebuie sa spun ca absolut nimeni nici macar nu s-a uitat urat la mine, mi-au dat de completat o fisa, le-am dat o copie dupa buletin si 2 poze (era optional cu pozele). Dna Agent Balanescu le-a verificat si in 30 de secunde m-au anuntat cand sa vin sa iau dovada.
Trebuie sa retrag si ceea ce am spus, cum ca ar avea program de "concediu". Programul lor este de la 9-12 luni si miercuri si 16-19 marti si joi (e adevarat, pe usa e trecut numai luni si miercuri...)
Sincer... am intalnit o birocratie MULT mai mare in facultate, cand a trebuit sa iau aprobare pt a pleca in strainatate cu o bursa... daca gaseam stampila, sigur trebuia sa merg in alta parte sa iau semnatura... a durat o saptamana toata tevatura.... Asa ca din punctul meu de vedere, tinand cont si de faptul ca cei de la AEST au o raspundere mult mai mare, nu pot sa spun decat RESPECT!
N.B.: postul de mai devreme cu "telefoanele" era o gluma, n-am intervenit sub nici o forma si in nici un fel!
P.S.: a propos de nr de detinatori... eu am stat inauntru cam 15 minute... in intervalul asta a mai venit cineva pt notificare, inca cineva pt dovada, si inca cineva (cand ieseam) care vroia sa inregistreze un pistol cumparat cu mai mult timp in urma... zic eu... SI LA MAI MARE
P.P.S.: poate putin off-topic: pe un panou la AEST era afisat ca se organizeaza cursuri de tras cu arme de foc. (din pacate nu retin exact, cred ca era o firma...) poate ca ar trebui ca un membru fondator AIRGUNS sa vorbeasca cu cei in drept si sa puna un anunt referitor la existenta asociatiei?!?!?!?!
Toate cele bune!
Azi am fost sa imi depun notificare, si foarte sincer trebuie sa spun ca absolut nimeni nici macar nu s-a uitat urat la mine, mi-au dat de completat o fisa, le-am dat o copie dupa buletin si 2 poze (era optional cu pozele). Dna Agent Balanescu le-a verificat si in 30 de secunde m-au anuntat cand sa vin sa iau dovada.
Trebuie sa retrag si ceea ce am spus, cum ca ar avea program de "concediu". Programul lor este de la 9-12 luni si miercuri si 16-19 marti si joi (e adevarat, pe usa e trecut numai luni si miercuri...)
Sincer... am intalnit o birocratie MULT mai mare in facultate, cand a trebuit sa iau aprobare pt a pleca in strainatate cu o bursa... daca gaseam stampila, sigur trebuia sa merg in alta parte sa iau semnatura... a durat o saptamana toata tevatura.... Asa ca din punctul meu de vedere, tinand cont si de faptul ca cei de la AEST au o raspundere mult mai mare, nu pot sa spun decat RESPECT!
N.B.: postul de mai devreme cu "telefoanele" era o gluma, n-am intervenit sub nici o forma si in nici un fel!
P.S.: a propos de nr de detinatori... eu am stat inauntru cam 15 minute... in intervalul asta a mai venit cineva pt notificare, inca cineva pt dovada, si inca cineva (cand ieseam) care vroia sa inregistreze un pistol cumparat cu mai mult timp in urma... zic eu... SI LA MAI MARE
P.P.S.: poate putin off-topic: pe un panou la AEST era afisat ca se organizeaza cursuri de tras cu arme de foc. (din pacate nu retin exact, cred ca era o firma...) poate ca ar trebui ca un membru fondator AIRGUNS sa vorbeasca cu cei in drept si sa puna un anunt referitor la existenta asociatiei?!?!?!?!
Toate cele bune!
Am ridicat si eu Notificarea astazi, fara alte comentarii aiurea din partea personalului, se pare ca intre timp au primit ordine de la Buc sa-si schimbe atitudinea fata de cetateni.
Am avut noroc deoarece astazi s-a ocupat D-l Popescu de Notificari -cel putin in cazul meu- si nu agentul Barbut N. sa speram ca va fi la fel si peste 3-6-9... luni.
Sunt bune si Forum-urile...
Am avut noroc deoarece astazi s-a ocupat D-l Popescu de Notificari -cel putin in cazul meu- si nu agentul Barbut N. sa speram ca va fi la fel si peste 3-6-9... luni.
Sunt bune si Forum-urile...
Sustin ideea respectarii si apararii proprietatii private si a dreptului la autoaparare prin orice mijloace - aviz amatorilor !
O generalizare a politistilor de la arme si munitii nu ar fi corecta. Sunt politisti si politisti / oameni si oameni - eu unul locuiesc in Constanta si m-am adresat celor de aici (in doua luni mi-am cumparat 3 arme cu AC-deci 3 notificari, completari ale certificatului...tot tacamul) si pot spune ca sunt multumit de atitudinea acestora. E normala o reticenta in eliberarea hartiei pentru achizitionarea unei arme (fie ea si cu AC) dat fiind faptul ca sunt printre noi o gramada de "cidati".
Asadar cei ce vor notificarea pentru a-s cumpara o arma cu AC trebuie sa dea dovada de responsabilitate, stabilitate psihica si emotionala, sa declare motivul cumpararii (divertisment,tras la tinta - nu altceva) si bineinteles sa aiba o atitudine normala (cu respect) fata de cei de la arme si munitii daca vor acelasi "tratament" .......parerea mea.
Asadar cei ce vor notificarea pentru a-s cumpara o arma cu AC trebuie sa dea dovada de responsabilitate, stabilitate psihica si emotionala, sa declare motivul cumpararii (divertisment,tras la tinta - nu altceva) si bineinteles sa aiba o atitudine normala (cu respect) fata de cei de la arme si munitii daca vor acelasi "tratament" .......parerea mea.
GAMO CF-30 cal. 4,5 mm + NORCONIA 3-9x40
WALTHER CP 88-4" cal. 4,5 mm
GAMO PT 80 cal. 4,5 mm
GAMO PT 80 cal. 4,5 mm
Problema este ca nu in toate judetele este la fel.De exemplu Politia de la mine din judetul Neamt nu-mi da voie decat la 2 arme cu aer comprimat si desi as vrea s-o am si pe-a treia nu pot din cauza asta.La fel este si in judetul Iasi.Maxim 2 arme lungi neletale pe certificat si maxim doua arme scurte neletale.Deci legea nu se aplica la fel peste tot iar in unele judete din tara sunt politistii ai dracu' nu cei care vor sa-si cumpere arme neletale "ciudati" cum spui tu.Si la drept vorbind poate "ciudatii" de care vorbesti sunt doar oameni carora le plac armele si nimic mai mult dar nu vor sa plateasca taxe si autorizatii la stat ca sa devina colectionari sau vanatori si sa-si ia arme de foc(care dupa cum se stie sunt distractia doar a celor bogati si cu multa influenta in Romanica noastra) si se multumesc cu arme cu aer comprimat.La asta te-ai gandit???
ADRIAN
"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
Nu m-am referit prin "ciudaţi" la pasionaţii de arme (AC sau altceva), eu unul sunt unul dintre ei, un copil mai mare...şi încă ma simt foarte bine - nici pe departe nu mă consider vre-un ciudat.
Cei ce practica un sport, in general, sau au o anumita pasiune(comparativ cu cei ce stau toata ziua si taie frunze la câini) au dreptul la toată consideraţia.
Dar....pe lângă aceştia sunt destui cu complexe de genul; ..ala mi-a luat gagica sau mi-a facut nu stiu ce...la's că-l aranjez eu cu a armă ceva(că de bătut nu-l pot bate că-i mare), sau în week-end-ul trecut am fost in clubul X si mi-a tras-o Popescu de fata cu pretene şi pretenii...las ca week-end-ul viitor ma duc eu cu GUN-ul in club şi io trag la ţeastă.....şi exemplele pot continua.
Cei ce practica un sport, in general, sau au o anumita pasiune(comparativ cu cei ce stau toata ziua si taie frunze la câini) au dreptul la toată consideraţia.
Dar....pe lângă aceştia sunt destui cu complexe de genul; ..ala mi-a luat gagica sau mi-a facut nu stiu ce...la's că-l aranjez eu cu a armă ceva(că de bătut nu-l pot bate că-i mare), sau în week-end-ul trecut am fost in clubul X si mi-a tras-o Popescu de fata cu pretene şi pretenii...las ca week-end-ul viitor ma duc eu cu GUN-ul in club şi io trag la ţeastă.....şi exemplele pot continua.
GAMO CF-30 cal. 4,5 mm + NORCONIA 3-9x40
GAMO PT 80 cal. 4,5 mm
GAMO PT 80 cal. 4,5 mm
Cu genul asta de vorbe suntem toti obisnuiti si stim ca in 99,9% din cazuri sunt doar VORBE.Tinerii mai mult se ameninta decat trec si la fapte.Si la drept vorbind armele cu aer comprimat nu sunt eficace in genul asta de confruntari nici ca putere de foc si nici ca mod de constructie si armare.Ceva mai potrivit pentru asa ceva dintre armele cu aer comprimat este acest model de FX Revolution http://www.fxairguns.com/product.asp?id=revolution dar asa ceva nu vom vedea niciodata in RO din doua motive-este foarte scumpa si daca ai asa ceva mai bine o tii in vitrina decat s-o folosesti la nu stiu ce fel de incaierari stradale.Numai cetatenii din RO pot sa exagereze atat de mult puterea si eficacitatea unei arme cu aer comprimat
.
ADRIAN