vanator incepator

Intrebari cu caracter general despre vanatoare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

bogdanp

vanator incepator

Post by bogdanp »

tocmai am promovat saptamana trecuta examenul.
ma simt foarte frustrat ca abia peste 3 saptamani pot deveni membru, pana imi fac dupa aia hartoage la politie, cred ca o sa treaca anul fara a apuca vreo vanatoare.
m-am gandit ca in acest timp sa adun cat mai multe informatii despre viitoarea mea arma.ma intereseaza o pusca lisa, cu doua tevi, pe care as da max 1000 euro.mi-ar placea cel mai mult sa fie un bock de 20.
as dori parerea dvs, ca vanatori cu experienta, daca alegerea mea nu e prea indrazneata si daca se merita o pusca second hand sau sa ma orientez spre una noua (care la banii astia banuiesc ca n-ar putea fi decat un ij).
multumesc.
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Felicitari!! :wink:
Bine ati venit in tagma noastra, a vanatorilor!

Maine ridicam din vama un lot de la IJ in care avem si bock-uri de 20. Pretul ar fi undeva pe la 27-28 milioane. Cu restul de bani veti avea ce face, pt. ca sunt multe accesorii necesare, pe langa arma: Incaltaminte, imbracaminte, toc, cartusiera, lanterna, rucsac, si cate si mai cate...

Totusi eu recomand ca prima arma, sau ca arma de baza sa fie un 12, si asta nu pt. ca sunteti incepator.

Intrucat noi nu vindem arme second-hand, parerea mea cum ca ar trebui sa fie o arma noua (garantie, service, etc.), ar putea fi considerata subiectiva.

De unde sunteti si care va fi vanatoarea pe care o veti practica?

Cu stima,
Marius Cocarla
bogdanp

Post by bogdanp »

va multumesc pentru urari si pentru raspuns.
sunt din botosani si in principal voi merge la iepuri, rate, bizami, viezuri si eventual, capra.Oricum, dorinta mea e ca daca in urmatorii ani imi voi pastra pasiunea pentru vanatoare, sa-mi iau o carabina pt vanatul copitat.
Aici chiar as avea o intrebare: este adevarat ca nu e foarte sanatos pt o arma lisa sa se traga cu proiectil unic?
M-am uitat pe site la baikal si am vazut ca au o semiautomata MP153 foarte laudata.Aveti idee cat costa?
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Se poate trage proiectil unic din arma cu teava lisa daca teava are shoc jumatate, sfert sau zero (cilindric).

Avem pe stoc MP153, cu 3 shocuri, costa 24.034.000lei.

Numai bine,
Marius Cocarla
cristian pindichi

Post by cristian pindichi »

salut bogdanp
arrow are dreptate
daca dispui de resurse financiare mai multe nici nu te gandi la o arma second hand
pt ceea ce spui tu ca vei vana te satisface fara probleme o lisa de 12 cu care ai posibilitatea sa tragi proiectil unic.
ij-urile noi am auzit ca sunt f bune iar modelul cu socuri schimbabile si cu ejectoare pare destul de interesant.
oricum e mult de discutat pe tema arme de vanatoare
daca te intereseaza mai vb
pa
Hampu The Great

Post by Hampu The Great »

bogdanp, scuza-ma de intrebare, dar cum ti-a venit in cap calibrul 20 ??
Ti-a fost recomandat de cineva...Cunosti vanatori care il utilizeaza ??

Arrow, intre vanatorii pe care eu i-am cunoscut de-a lungul timpului calibrul 20 era venerat si rezervat doar super expertilor intr-ale tirului vanatoresc.
Cartusele erau rare si de cele mai multe ori contrafacute.

Chiar se mai vinde asa ceva prin magazine ??...Adica de vandut e clar ca se vinde de vreme ce spui ca ati facut deja importul, dar se mai cumpara asa ceva ??

Nu mai departe decat ieri am facut o partida interesanta si foarte reusita pe un fond de langa Rosiori (am fost invitat). Au fost foarte multi fazani si toti cati am participat am avut o gramada de rateuri...
Cred ca daca aveam arme de 20 chiar ca veneam cu traista goala...
Sunt detaliul neglijabil al unui imens angrenaj, dar sunt salvat intrucat stiu asta si intrucat ma revolt...
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Hampu The Great wrote: Arrow, intre vanatorii pe care eu i-am cunoscut de-a lungul timpului calibrul 20 era venerat si rezervat doar super expertilor intr-ale tirului vanatoresc.
Chiar se mai vinde asa ceva prin magazine ??...Adica de vandut e clar ca se vinde de vreme ce spui ca ati facut deja importul, dar se mai cumpara asa ceva ??
Exista desigur cerere si pentru armele de cal.20. Mica, dar exista. Cred ca majoritatea celor care isi cumpara un 20, mai au deja una sau doua arme de 12.
Eu am doua arme de 12 dar am si una 20. Are si arma de 20-ul utilitatea ei. Desi nu sunt deloc un bun tragator, imi place sa o folosesc la inceputul sezonului cand afara e mai cald, cu cartuse de 28g (reculul e ceva mai mic), sau daca am mult de mers pe jos "la sarite" e avantajos ca e o arma usoara.
Repet, daca ar fi sa am o singura arma, as alege 12.
Marius
Hampu The Great

Nici eu nu sunt un tragator excelent...Am rezultate foarte bune la carabina (cu sau fara luneta) acolo unde am posibilitatea sa cumpanesc bine lovitura. Multi poate vor zambi, dar cunoscatorii stiu foarte bine ca focul prin luneta "in viu" nu e o treaba chiar asa simpla cum ar putea parea la prima vedere.

Cele mai proaste rezultate le am atunci cand vanatul se deplaseaza pe jos, in lateral (stanga sau dreapta). Atunci cand se deplaseaza axial, sau pe cer din orice directie ma descurc mult mai bine...Nu stiu ce sa fie asta, pentru ca in teorie pot sa povestesc oricui cum trebuiesc aplicate corectiile, si unde e cel mai bine sa tragi.

Pentru imbunatatirea performantelor si calitatii tirului eu recomand oricui sedintele de talere din poligon.
Pana si cel mai ageamiu vanator capata deprinderi importante dupa numai cateva cutii de cartuse trase la talere.

Eu mi-am inceput "cariera" de vanator inca de timpuriu pe o arma de calibrul 16. Cand am trecut de la 16 la 12 am avut un salt calitativ al tirului de-a dreptul spectaculos.
Visul vietii mele este sa ajung un vanator atat de bun (cam cum era bunicul meu) incat sa nu am nevoie in padure decat de o arma de 20 eventual cu un singur foc. E putin probabil ca am sa imi ating visul in existenta asta, dar ne e pierduta chiar orice speranta.

Arrow....sincer eu nu cred ca un vanator care se eticheteaza singur ca "nefiind deloc un tragator foarte bun" poate folosi o arma de 20 la vanatoare in modul clasic si sa mai aiba si rezultate.
Sigur un astfel de vanator poate obtine mai multe reusite utilizand arma ca pe o bata, ori aruncand cu ea dupa vanat, si iarasi nu cred ca asta ar putea fi cazul tau...Asadar ori esti foarte modest, ori ai standarde cu mult peste limita normala.

E laudabil ca ai ales o astfel de arma si ca in felul asta ai apucat pe un drum in fata caruia eu nu pot decat sa privesc, sa oftez si sa visez.

Toata stima mea invidioasa domnule....

Acuma revenind eu cred ca o arma de 20 e total nepotrivita pentru un incepator indiferent de scoala pe care acesta are de gand sa o urmeze
Sunt detaliul neglijabil al unui imens angrenaj, dar sunt salvat intrucat stiu asta si intrucat ma revolt...
Guest

Post by Guest »

bravo hampu
imi place cum ai scris.obiectiv si f adevarat ceea ce zici
eu de exemplu trag mai bine cand vine pasarea"pe mine"decat cand imi vine in lateral.si trag mult mai bine daca o vad din timp.daca ma surprinde de cele mai multe ori ratez.
si eu sustin o arma de 12 pt un incepator.
eu mi-am pus ij-ul la vanzare si la anu vreau sa-mi iau tot un bock de 12 dar mai usor.
salut
Hampu The Great

Merci de aprecieri Vizitator, si te salut la randul meu.

Dar pentru ca tot venii vorba pe unde se mai gaseste munitie de 16 si de 20 ca in magazinele pe care le bat eu nu am prea vazut, si m-a rugat un prieten din provincie sa ma interesez ??
arrow
Site Admin

Post by arrow »

bogdanp

Post by bogdanp »

buna ziua, domnilor
n-am mai intrat cam demult pe acest forum
ii sunt dator cu un raspuns lui hampu the great: ideea de 20 mi-a venit fiindca aflasem ca cei care impusca cu acest calibru trebuie sa fie buni si musai voiam sa fiu si eu. intre timp m-am mai descaltat, au contat si sfaturile de aici si am ales un 12. pentru 20 am amanat, n-am renuntat.am un amic care are un saint etienne de 20 si il utilizeaza cu destul succes.

Pentru pusca am facut o excursie la Bucuresti. Cand am vazut bock-urile am renuntat instantaneu. Sper sa nu se supere nimeni pe mine, dar nu mi-au placut, sunt parca prea masive, butucanoase. Urma sa-mi iau deci un ij43, pana cand, cutreierand magazinele, am vazut 2 arme vechi, in ZB de 12 si un Shul de 16, foarte bine aratau amandoua, putin ciupite tevile,fara urme de lovituri, percutau calumea, in fine, arme bune. Bineinteles ca nu eram singur, vanatorul mai experimentat cu care eram m-a sfatuit sa aleg una din ele, sa renunt la ij-ul nou. Dupa vreo 2 beri si socoteli cu avantaje si dezavantaje am ales ZB-ul. Cand am dus-o la armurier, un mosulica hatru, mi-a zis: "mooi, de mult n-am vazut asa zebeu". Sunt destul de multumit, ma gandesc totusi sa-mi mai iau una dar inca am dilema: ij nou sau marca mai galonata veche?
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Acum, ca aveti o pusca cu doua tevi, eu unul v-as recomanda o semiautomata. Cred ca e mai utila, decat sa aveti doua arme cu doua tevi de acelasi calibru.
Guest

Post by Guest »

bogdanp wrote:va multumesc pentru urari si pentru raspuns.
sunt din botosani si in principal voi merge la iepuri, rate, bizami, viezuri si eventual, capra.Oricum, dorinta mea e ca daca in urmatorii ani imi voi pastra pasiunea pentru vanatoare, sa-mi iau o carabina pt vanatul copitat.
Aici chiar as avea o intrebare: este adevarat ca nu e foarte sanatos pt o arma lisa sa se traga cu proiectil unic?
M-am uitat pe site la baikal si am vazut ca au o semiautomata MP153 foarte laudata.Aveti idee cat costa?
nora

Post by nora »

Anonymous wrote:
bogdanp wrote:va multumesc pentru urari si pentru raspuns.
A, si eu de vinzare mai multe arme, cu alice si glont, mixte si cu luneta. Ma poate contacta oricine la 0722348026. Unele sunt ffff. bune, altele ptr colectie. Sotul meu a fost vinator pasionat, dar a trecut in eternitate! cum bine stiti trebuie sa le vind.
Post Reply