Dar de asta ce ziceti?

Intrebari cu caracter general despre vanatoare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
violiv

Dar de asta ce ziceti?

Post by violiv »

Buna sa va fie ziua. Eu sint mai nou pe aici. Vechi in ale vanatorii da pe forum de-o saptamana, de cand ma bate gandul sa-mi cumpar o alta pusca. Trag de 25 de ani cu un IJ 43 in 16/70 si nu m-a suparat nicio data. Dar de, se mai plictiseste omul. Asa am ajuns sa va intalnesc (impreuna cu parerile voastre despre arme).
Si, fiindca e loc si de "surprize" pe aici, m-am gandit sa va bag un pic in boale:
TOZ-123. Fabricata la TULA, in Rusia, din 2000 in 2005, din tevi de mitraliera de elicopter, refolosite. Pump-action. Calibrul: 4!!! Tub de 25 mm diametru, 80 mm lungime, 80 g plumb (alice), sau proiectil unic de fabricatie tot TULA, creditat ca da jos un elefant la 50 m! S-a vandut in state la ~600 $ pana a fost interzisa si acolo (nu se mai admit calibre mai mari de 10 la ei si mai mari de 12 in CE). 4,5 Kg pusca si recul ca nu multi se incumeta sa traga cu ea. A doua oara chiar ca nu mai incearca nimeni!
http://www.bellum.nu/armoury/TOZKS23.html

Si inca ceva: la noi nu este interzisa! Mai greu sa gasesti elefantii!
Zi buna s-aveti si va las sa meditati.
Astept pareri, Vio
arrow
Site Admin

Post by arrow »

De unde munitie pt. asa ceva?

Marius
ave25

Post by ave25 »

cred ca te inseli, arma este interzisa in romania, pe motiv ca nu sunt permise armele letale cu teava lunga si pat rabatabil sau fara pat :cry:
-------------------
ave25
hunter 440 5,5mm
SLY

Post by SLY »

ave25 wrote:cred ca te inseli, arma este interzisa in romania, pe motiv ca nu sunt permise armele letale cu teava lunga si pat rabatabil sau fara pat :cry:
Nu neaparat: "KS-23: is made in both a fixed stock and folding stock variant ". Exista si cu pat normal.
violiv

Post by violiv »

In ceea ce priveste munitia, tot fabrica din Tula - divizia de munitii o fabrica.
Confirm raspunsul precedent: TOZ-123 este varianta civila, cu pat de nuc (123-1 si cu pana de nuc, 123 cu pana din plastic) si este permisa in Romania. Nici macar nu trebuie omologata pentru vanatoare deoarece este omologata in tara de provenienta si acum avem ceva conventii in sensul acesta.
Alte detalii: teava 70 cm, diametrul interior 23,5 mm, choke full = 1,2 mm diferenta la gura tevii.
Pe undeva pe un site din USA am gasit si pareri dupa o demonstratie de tragere cu ea. S-a lasat chiar cu fracturi de clavicula, mandibula!
Proiectilul unic are ~ 50 g, este un subcalibrat, din aliaj dur, cu deformare controlata, inclus in sabot de plastic. Viteza la gura tevii ~ 450 m/sec.
Dozele de alice sunt cuprinse intre 62 g (doza minima) si 124 g (doza maxima). Media incarcaturilor este 78-84 g, functie de diametrul alicelor. Viteze la gura tevii similare cu ale calibrelor inferioare ~350 m/sec.
Bataia eficace este undeva la 70-80 m, distanta la care caderea snopului de alice este de 50-75 cm.
Mecanisme de ochire: catare si inaltator fixe precum si o sina frezata in prelungirea posterioara a tevii - pregatire pentru montaj luneta. Arma este tarata din fabrica sa traga cam cu 20 cm mai sus, la 35 m.
Eu ma chinui de aproape 6 luni sa aduc una, macar ca piesa de colectie - oricum nu mai face nimeni asa ceva - dar nu prea am succes. Doar ceva promisiuni de la firma, deocamdata nimic concret si ma duc cu vorba de vreo 3 luni.
Zi buna tuturor, Vio
Alegzandru

Post by Alegzandru »

violiv wrote:Mecanisme de ochire: catare si inaltator fixe precum si o sina frezata in prelungirea posterioara a tevii - pregatire pentru montaj luneta. Arma este tarata din fabrica sa traga cam cu 20 cm mai sus, la 35 m.
Si cam ce luneta rezista unui soc asa mare, care fractureaza totul de la stern in sus daca nu esti atent?
Ar fi cam greu de reglat o luneta pe arma asta, si mai mult scump decat greu. :roll:
Ajuns pe aripile gandului, imi caut cheile prin vaile encefalului, ajung sa-mi pun problema originii timpului, culorii primordiale a universului, sau a unui capat al lui...
violiv

Post by violiv »

sfarsit de joc! Nu se mai fabrica, nu se mai exporta, nu se mai importa.
A fost interzisa si in Rusia si in USA.
Trecem la calibru .410!!!
Post Reply