e legal sa intervii intr-un jaf?

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

careundecine

Re: e legal sa intervii intr-un jaf?

Post by careundecine »

Au fost retinute abuziv. Proprietarul trebuia sa o dea/sa o ceara inapoi cu legea in mana.
fane satar

Post by fane satar »

Frate nici eu nu am tras si mi s-a retinut arma. Ce e greu de inteles ca legea se aplica dupa ureche? Devine obisnuinta sa ne fu** cum vor ei. Asta or so faca pana le punem noi pumnul in gura sii ii facem sa taca. Asa ca ori plecam din tara ori facem revolutie ca asa nu se mai poate. Chiar nu observati ce e in tara asta de cacat?
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
careundecine

Post by careundecine »

nu prea inteleg, ai cerut arma inapoi in scris, cu articolele respective citate, eventual cu avocat si refuza sa o restituie ?
fane satar

Post by fane satar »

Exact. Azi am sunat la sectie si mi-au spus ca expertiza nu e gata. Asta e deja bataie de joc. Am avocat angajat, a fost la sectie, s-a uitat la dosar, m-a asigurat ca nu sunt probleme si acum nu a venit rezultatul la expertiza. Ma dau cu capul de pereti. Mai si glumesc cu sotia, ca plecam in Anglia si o dam dracului de Romanie.
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
careundecine

Post by careundecine »

Ok, in afara de fane poate cineva sa explice cum vine asta si despre ce expertiza e vorba daca cu arma nu s-a tras si in baza a ce au luat-o si in baza a ce nu o restituie?
Costumas

Post by Costumas »

Tot de prin lege adunate, poate se corelează cu ce zicea un coleg mai sus:
III. Clasificarea armelor din punct de vedere al destinaţiei
2. arme de apărare şi pază - arme de foc scurte, recunoscute în condiţiile prevăzute de lege, destinate să asigure apărarea vieţii, integrităţii şi libertăţii persoanelor fizice, precum şi a bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau juridice;
3. arme de autoapărare - arme neletale scurte, special confecţionate pentru a împrăştia gaze nocive, iritante, de neutralizare şi proiectile din cauciuc, în scop de autoapărare;
Anularea şi suspendarea dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării

Art. 59. - (1) Dreptul de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se anulează dacă titularul se află în una dintre următoarele situaţii:
d) a săvârşit într-o perioadă de 2 ani două contravenţii prevăzute de prezenta lege sau o contravenţie pentru care legea prevede sancţiunea contravenţională complementară a anulării dreptului de deţinere ori, după caz, de port şi folosire a armelor;
e) se constată faptul că titularul a folosit armele deţinute, cu încălcarea condiţiilor prevăzute la art. 27 alin. (1) şi (4);

(2) Dreptul de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se suspendă în următoarele situaţii:
a) titularul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 57 alin. (4) lit. b);
b) titularul a săvârşit una dintre contravenţiile pentru care legea prevede sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire.

(3) În cazul în care persoana se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2), organul competent retrage permisul de armă, iar titularul este obligat să facă dovada faptului că a depus armele la un armurier autorizat, cu excepţia situaţiei în care armele se ridică de către organele de poliţie. Prevederile art. 29 şi 30 se aplică în mod corespunzător.

(4) Măsura anulării sau suspendării dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se comunică, în scris, titularului dreptului ori, în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), succesorilor acestuia. Prevederile art. 46 alin. (2) - (4) se aplică în mod corespunzător.
Grand Power T12M 10x28T

"In viata nu sunt lucruri de care trebuie sa te temi, ci sunt lucruri pe care trebuie sa le intelegi." (Pavel Stratan)
tevez

Post by tevez »

E mai complicat de atât. Nici arme albe şi bani nu e ilegal să ai la domiciliu, dar de câte ori poliţia şi presa colaborează pentru a da impresia
cetăţeanului că lucrează în folosul lui (unii chiar o fac), se ridică de la "domiciliile suspecţilor" cuţite, săbii, macete, bâte, mai ştiu eu ce sape
furci, topoare, pretextul fiind că au fost folosite în activitatea infracţională. Banii se iau pentru că se presupune că au fost obţinuţi din aceeaşi
activitate infracţională - ce "bine" sună, aproape la fel ca şi "fiare contorsionate" şi "clipe de coşmar", bucurie prompteristelor.
Acum nu ştiu în cazul reţinerii pistoalelor cu care nici nu s-a tras care este baza legală, dar sunt convins că există prin coduri pe undeva un art.
care să acopere acţiunea respectivă. În mod normal, dacă nu s-a tras, sau chiar dacă s-a tras foc de avertisment, nu au ce expertiză să-i facă,
dar probabil măsura e gândită pentru cei care trag fără motiv real şi, ca de multe ori, îi afectează pe posesorii de bună-credinţă.
oroles

Post by oroles »

fane satar wrote:Si daca eu sunt mai rapid si el nu mai dovedeste nimic ca e impuscat in cap?
daca si cu parca se plimbau in barca. cam riscant sa te bazezi pe asta.
fane satar wrote:Si daca domnu' procuror se simte in siguranta in romania( scris intentionat asa) atunci sa se duca in mortii lui. Pt mine e simplu.
el se duce in mortii lui si tu te duci frumusel la racoare. crezi ca el o sa aibe vise urate noaptea?
fane satar wrote: In State daca intri pe peluzaaluia fara acordul lui te impusca in cap direct. Mi-a spus matusa-mea, care sta acolo de 25 de ani. Asa ca mai bine ultimul care pleaca stinge lumina. Va salut!
nu suntem in state. aia au niste legi foarte permisive legate de aparare. ca e bine sau rau nu stiu, dar stiu sigur ca nu suntem acolo.
fane satar wrote: Asa ca ori plecam din tara ori facem revolutie ca asa nu se mai poate. Chiar nu observati ce e in tara asta de cacat?
sau varianta 3: facem revolutie pe forumuri si petitii online.

Costumas wrote:Tot de prin lege adunate, poate se corelează cu ce zicea un coleg mai sus:
poate gasim un coleg jurist pe aici sa ne lamureasca. daca intrebi la aest ti se raspunde "citeste legea".
jon

Post by jon »

careundecine wrote:
Vezi ca gresesti, arma se retine doar daca ai facut uz (uz de armă – executarea tragerii cu o armă), daca doar o fluturi nu se retine. In plus se retine doar arma cu care ai facut uz nu toate pe care le ai.
Cititi cu atentie si invatati bine legea. Printati legea sa o aveti in permanenta in casa, cu articolele de interes highlightate cu marker.

Legea 295/2004 cu completarile si adaugirile ulterioare:
Art. 32
Limitele exercitării uzului de armă
(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în
poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de
necesitate.
(2) Folosirea armelor de apărare şi pază în poligoanele autorizate se poate face numai în
condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora
Art. 33
Obligaţii în cazul efectuării uzului de armă
(1) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda
primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite.
(2) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de
poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale. Toate drepturile rezervate. © 2011 Legalis - un produs al Editurii C.H. Beck
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), precum şi în cea prevăzută la art. 27 alin. (4), organul de
poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a
produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care
desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul în care s-a făcut uz de armă, în condiţiile
prevăzute la art. 32 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, în urma folosirii armei, au rezultat
victime umane.
Acum sa nu te superi, dar ce articole ai citat tu fac parte din SECŢIUNEA a 3-a
Condiţii cu privire la deţinerea, portul şi utilizarea armelor letale, precum şi a muniţiei aferente de către persoanele fizice de cetăţenie română in care sunt incluse articolele citate de tine adica Art.32 si Art.33......asa ca hai sa nu gandim si sa procedam la fel ca militienii, procurorii, judecatorii si sa deducem ca si neletalele se supun acelorasi prevederi .... dar doar daca la Capitolul si Articolele unde se face referire la neletale nu se specifica sau face trimitere clara catre Art. 32 respectiv 33.
:!: :!: :!: Daca nu se face acea trimitere, Art. 32 respectiv Art. 33 se refera NUMAI la ARMELE LETALE. :!: :!: :!:

Asa proasta cum este Legea actuala, in varianta finala cu adaugirile facute, Legea Republicata a fost structurata mai bine, pe Capitole si Sectiuni, asa se face o departajare mai buna intre catregoriile de arme in functie de categorie, destinatie, s.a.m.d.
Stiu ca ma repet acum, dar daca in Lege sau Norme la prevederile pentru arme neletale nu exista scris negru pe alb un articol/o prevedere care face trimitere catre un anumit Articol care este la Letale/Aparare si Paza, inseamna ca NU SE APLICA si la neletale. Haideti va rog sa scapam o data pentru totdeauna de sintagme gen "da, domne' se aplica la toate".... sintagme militienesti. Daca scrie, se aplica, daca nu, NU ! Capisci? :wink: :lol: Si-l bati in cap cu legea facuta sul pana intelege si-ti arata unde scrie.
Am dreptate? :?: :?: :?:
Haideti sa citim mai cu atentie, caci altfel suntem ca toti militienii de pe la diverse aest-uri pe care-i tot injuram cu sarg (pe buna dreptate).
Bafta tuturor ! 8) 8) 8)
Image
7Coline

Post by 7Coline »

tevez wrote:E mai complicat de atât. Nici arme albe şi bani nu e ilegal să ai la domiciliu, dar de câte ori poliţia şi presa colaborează pentru a da impresia
cetăţeanului că lucrează în folosul lui (unii chiar o fac), se ridică de la "domiciliile suspecţilor" cuţite, săbii, macete, bâte, mai ştiu eu ce sape
furci, topoare, pretextul fiind că au fost folosite în activitatea infracţională. Banii se iau pentru că se presupune că au fost obţinuţi din aceeaşi
activitate infracţională - ce "bine" sună, aproape la fel ca şi "fiare contorsionate" şi "clipe de coşmar", bucurie prompteristelor.
Acum nu ştiu în cazul reţinerii pistoalelor cu care nici nu s-a tras care este baza legală, dar sunt convins că există prin coduri pe undeva un art.
care să acopere acţiunea respectivă. În mod normal, dacă nu s-a tras, sau chiar dacă s-a tras foc de avertisment, nu au ce expertiză să-i facă,
dar probabil măsura e gândită pentru cei care trag fără motiv real şi, ca de multe ori, îi afectează pe posesorii de bună-credinţă.
Expertiza e necesara pentru a determina daca sa tras cu ea , indiferent de ce zic inculpatii sau gaborul ( care nu e "expertizat" pentru a face asa ceva ).
Glock 19 + XS Big Dot 24/7 Express + TLR 3

IRESPONSABIL²
Post Reply