e legal sa intervii intr-un jaf?

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

tevez

Re: e legal sa intervii intr-un jaf?

Post by tevez »

Costumas wrote: Sper sa nu spun eronat, dar din cate stiu eu, in cazul deschiderii unui dosar penal ti se suspenda dreptul de detinere si/sau port arma, deci nu mai ai voie sa detii nici un fel de arma, fie cu bile fie de vanatoare.
Nu chiar, sunt situaţii şi situaţii, depinde de faptă, exemplul celebru fiind al lui Adrian Năstase, căruia ba i le-au luat, ba i le-au numărat,
funcţie de cum s-a modificat legea. Atunci când s-a împuşcat le deţinea legal pe toate, inclusiv revolverul cu pricina, deoarece era trimis
în judecată pentru alte infracţiuni decât cele pentru care i se suspenda dreptul de deţinere. Procurorul poate însă dispune însă ridicarea
şi a celorlalte arme, nu ştiu însă exact pe ce bază legală, voi întreba pe cineva din domeniu. Ştiu caz în care arma a stat la Poliţie peste
două săptămâni, deşi fusese doar scoasă din holster, în condiţiile în care recidivistul îl frăgezise bine pe "pistolar" şi n-a fost nevoie de
foc, nici măcar de avertisment.
Să ne amintim cazul colegului de la Craiova, care nu ştiu ce a făcut în continuare pentru că n-a mai postat, dar cert e că 29 de zile le-a
petrecut la arest iar "împuşcatul" a fost liber, bine-merci, deşi nu era în niciun caz vreun îngeraş neprihănit. Poate că l-au condamnat,
nu ştiu, vinovăţia nu se stabileşte pe forum, la fel ca şi Fane Satâr a abandonat subiectul, putea fi util să ştim ce-au mai făcut, însă
e posibil să fi fost sfătuiţi să intre în silezio-stampa până la finalul cercetărilor/procesului şi ştim că astea durează, iar la noi, deşi
s-a mai evoluat, durează încă exagerat de mult.
Cred că mai degrabă trebuie să ne obişnuim noi cu ideea că dosar penal nu înseamnă musai vinovat-condamnat-închisoare şi că orice
om poate avea "dosar penal" dacă se găseşte un nebun să-i facă plângere penală. Sigur, se dovedeşte că a fost fals, dosar pentru
denunţ calomnios celui ce-a minţit, NUP, etc. Dar până atunci un nevinovat poate avea "dosar penal" şi stigmatizarea ce decurge
din asta. Bunicii noştri aveau oroare de tot ceea ce înseamnă justiţie şi se lăudau că n-au avut niciodată treabă cu tribunalu', dar
iată că mentalitatea se schimbă şi oamenii îşi caută dreptatea în justiţie când e cazul, fără să fie procesomani. La fel şi cu acest
"dosar penal". :D
fane satar

Post by fane satar »

Nu am pofta de polemici. Nu postez. Nu am stat la mititica. Pistolul revine la mine la sfarsitul lunii Martie, ca atunci de finalizeaza expertiza. A aparut o inregistrare de pe o camera de supraveghere de la o locatie apropiata care arata ca versiunea mea e reala si nu balmajelile scrise in declaratii. Va salut!
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
tevez

Post by tevez »

Nu se punea problema de arest sau penitenciar la tine, numai eram curios dacă ai recuperat pistolul. Bine faci că nu postezi
la subiect până nu se rezolvă, mă gândeam eu că nu s-a terminat încă treaba.
paul

Post by paul »

fane satar wrote:Nu am pofta de polemici. Nu postez. Nu am stat la mititica. Pistolul revine la mine la sfarsitul lunii Martie, ca atunci de finalizeaza expertiza. A aparut o inregistrare de pe o camera de supraveghere de la o locatie apropiata care arata ca versiunea mea e reala si nu balmajelile scrise in declaratii. Va salut!
suna bine....de apreciat modul in care este solutionat dosarul,chiar daca dureaza.
fane satar

Post by fane satar »

Stau cuminte pana imi recuperez jucaria. Dupa,ma retrag ca Rambo in munti. Asa ca nu ma strofoc foarte tare. Va salut!
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
tiger

Post by tiger »

fane, te intreb ca si curiozitate, vad in semnatura ta doua arme, dupa nefericitul incident ti-au retinut ambele arme?
fane satar

Post by fane satar »

Nu. Rohm-ul l-am vandut dupa vreo doua saptamani sa ii iau sotiei revolver. Si oricum, daca ridicau botu' la mine pt al doilea pistol le dadeam peste bot cu el. Am fost facut cu ou si cu otet, am fost amenintat cu puscaria la declaratii, pana a aparut filmarea buclucasa. Dupa ce a aparut filmarea, si-au cerut scuze. Pe 17 Iulie, sotia a depus actele pt permis. Autorizatia i-a venit pe data de 16 Octombie 2012. Permisul nu i-a fost eliberat nici pana acum. Astept un sfat. Va salut!
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
cobra

Post by cobra »

fane satar wrote:Nu. Rohm-ul l-am vandut dupa vreo doua saptamani sa ii iau sotiei revolver. Si oricum, daca ridicau botu' la mine pt al doilea pistol le dadeam peste bot cu el. Am fost facut cu ou si cu otet, am fost amenintat cu puscaria la declaratii, pana a aparut filmarea buclucasa. Dupa ce a aparut filmarea, si-au cerut scuze. Pe 17 Iulie, sotia a depus actele pt permis. Autorizatia i-a venit pe data de 16 Octombie 2012. Permisul nu i-a fost eliberat nici pana acum. Astept un sfat. Va salut!
Pai dute tu la ei la arme si anunta-i ca daca nu vor elibera permisul, ai sa-i saluti cu o invitatie la parchet in baza articolului 246 cod penal,si vezi ce vor spune,si daca incep ostilitatile, fa-le plingere in baza acelui articol,si apoi lasa-i pe ei sa se dea cu capul de pereti!plingere daca faci, o depui in 3 locuri. la parchet la judecatorie si la corpul de control al ministrului,si ceri instiintarea scrisa!eu asa am facut si acum sa vezi ce frumos se stiu purta cu mine stimatii lucratori de la aest!
fane satar

Post by fane satar »

Am fost in Ianuarie la Aest dolj si militianu' cap-ist de acolo m-a luat la misto. Mai ca m-a trimis la minister sa ii cer permise la ministru. Chiar nu e posibil. Recunosc, am gresit ca nu am luat bilet exact cand m-am urcat in autobuz dar nu merit sa fiu amenintat si tratat ca ultimul infractor. Multumesc colegule de indrumare. Marti merg iar la ei si daca nu fac nimic in legatura cu permisul atunci o sa fac plangere. Va salut!
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
tevez

Post by tevez »

Insistă, trebuie să se rezolve. "Criza de permise" pare să fie la nivel naţional şi e posibil să fie intenţionat alimentată,
dar astea-s bănuieli. Părerea mea e că nu are legătură incidentul cu faptul că nu le-au trimis permise de la Bucureşti,
la unele IPJ au dat chiar adeverinţe, un fel de "dovadă" înlocuitoare până la eliberarea permisului, pentru că nu sunt
permise suficiente şi n-aş învinovăţi lucrătorul de poliţie pentr-o "eroare de sistem".
tiger

Post by tiger »

fane satar wrote:Nu. Rohm-ul l-am vandut dupa vreo doua saptamani sa ii iau sotiei revolver. Si oricum, daca ridicau botu' la mine pt al doilea pistol le dadeam peste bot cu el. Am fost facut cu ou si cu otet, am fost amenintat cu puscaria la declaratii, pana a aparut filmarea buclucasa. Dupa ce a aparut filmarea, si-au cerut scuze. Pe 17 Iulie, sotia a depus actele pt permis. Autorizatia i-a venit pe data de 16 Octombie 2012. Permisul nu i-a fost eliberat nici pana acum. Astept un sfat. Va salut!
Desteapta chestia cu sotia, si eu ma gandesc serios sa fac acelasi lucru, si asta din cauza unei reglementari stupide.
Pai adica cum? Eu, ca exemplu, pun pe fuga coloratul de la mine din curte, fara sa trag in el doar de avertisment, vine politistul imi retine arma(armele daca ai mai multe) pana la terminarea cercetarilor. Seara revine coloratul care nu-i prost, stie ca arma mi-a fost retinuta, si eu ce fac, ma apar cu dovada retinerii armei?
Nu este deloc corect.
Deaceea m-am gandit si va sfatuiesc si pe voi, sa-i iau si sotiei o arma.
oroles

Post by oroles »

si daca ala dovedeste cu martori ca tu ai tras si nu sotia?
careundecine

Post by careundecine »

tiger wrote:
Desteapta chestia cu sotia, si eu ma gandesc serios sa fac acelasi lucru, si asta din cauza unei reglementari stupide.
Pai adica cum? Eu, ca exemplu, pun pe fuga coloratul de la mine din curte, fara sa trag in el doar de avertisment, vine politistul imi retine arma(armele daca ai mai multe) pana la terminarea cercetarilor. Seara revine coloratul care nu-i prost, stie ca arma mi-a fost retinuta, si eu ce fac, ma apar cu dovada retinerii armei?
Nu este deloc corect.
Deaceea m-am gandit si va sfatuiesc si pe voi, sa-i iau si sotiei o arma.
Vezi ca gresesti, arma se retine doar daca ai facut uz (uz de armă – executarea tragerii cu o armă), daca doar o fluturi nu se retine. In plus se retine doar arma cu care ai facut uz nu toate pe care le ai.
Cititi cu atentie si invatati bine legea. Printati legea sa o aveti in permanenta in casa, cu articolele de interes highlightate cu marker.

Legea 295/2004 cu completarile si adaugirile ulterioare:
Art. 32
Limitele exercitării uzului de armă
(1) Titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în
poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de
necesitate.
(2) Folosirea armelor de apărare şi pază în poligoanele autorizate se poate face numai în
condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora
Art. 33
Obligaţii în cazul efectuării uzului de armă
(1) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să acţioneze imediat pentru a se acorda
primul ajutor şi asistenţă medicală persoanelor rănite.
(2) Persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de
poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale. Toate drepturile rezervate. © 2011 Legalis - un produs al Editurii C.H. Beck
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2), precum şi în cea prevăzută la art. 27 alin. (4), organul de
poliţie sesizat are obligaţia să efectueze cercetarea la faţa locului şi a circumstanţelor în care s-a
produs evenimentul. Arma care a fost folosită rămâne în custodia organului de poliţie care
desfăşoară cercetarea, până la încheierea acesteia.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul în care s-a făcut uz de armă, în condiţiile
prevăzute la art. 32 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, în urma folosirii armei, au rezultat
victime umane.
Last edited by careundecine on Tue Mar 05, 2013 9:07 pm, edited 1 time in total.
fane satar

Post by fane satar »

Si daca eu sunt mai rapid si el nu mai dovedeste nimic ca e impuscat in cap? E legitima aparare ca e la mine in curte. Si daca domnu' procuror se simte in siguranta in romania( scris intentionat asa) atunci sa se duca in mortii lui. Pt mine e simplu. In State daca intri pe peluzaaluia fara acordul lui te impusca in cap direct. Mi-a spus matusa-mea, care sta acolo de 25 de ani. Asa ca mai bine ultimul care pleaca stinge lumina. Va salut!
ROHM RG88
FORT 17R .45 rubber
tevez

Post by tevez »

Au fost arme reţinute deşi nu se trăsese nici măcar foc de avertisment.
Post Reply