.45 vs 10x28

Intrebari despre produsele comercializate de ARROW INTERNATIONAL. s.r.l.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
oroles

.45 vs 10x28

Post by oroles »

Salut

Fiind in cautarea unei arme cu bila de cauciuc tot rup forumurile in doua, avid fiind de informatii. Tot citind de puterea de stop si neputand sa testez personal si sa compar Fort cu GP (la UTI s-a retras pistulul Fort, la Brasov nu au munitie) am zis sa caut date teoretice. Am gasit pe net diverse formule (Ec, TKO, TSP etc), dar e nevoie de date de intrare, evident. Pe net am gasit asa:

.45 AKBS:
masa (g): 1.8
viteza (m/s): 300
diametru (mm): 13

.45 Fort
masa (g): 1.5
diametru (mm): 12.9

10x28 AKBS
masa (g): 1.8
diametru (mm): 12

Avand in vedere ca datele de pe site-uri nu corespund cu realitatea (pe site-ul Fort din Ucraina informatia e diferita de cea de pe site-ul romanesc, pe site-ul GP nu exista nici o informatie, pe site-ul AKBS gasim, dar nu stiu daca e exact munitia importata in Romania) m-am gandit sa ma duc direct la sursa, la cei care importa aceste munitii si la cei care au tetat deja.
7Coline

Re: .45 vs 10x28

Post by 7Coline »

E ca si cum ai compara Remington cu Winchester , amandoua fabrica munitie in diverse calibre si acelea la randul lor au zeci de variatii. Aasa si cu AKBS si Fort , ambele fabrici produc munitie pentru mai multe zone . AKBSul care este la vanzare in Rusia nu va fi la fel cu cel care vine la noi in tara. Daca vrei sa te lamuresti mergi in poligon cu un cronograf si afla . Din punctul meu de vedere ori .45 ori 10x28 tot una e , ambele avand acelasi efect , si anume , neletal . Eu as zice sa alegi calibrul care iti permite sa cari cat mai multa munitie la tine.
Glock 19 + XS Big Dot 24/7 Express + TLR 3

IRESPONSABIL²
oroles

Post by oroles »

ai dreptate referitor la Remington vs Winchester, de asta reduc povestea la .45 pentru Fort Romania si 10x28 pt GP Romania.

cu cronograful nu pot sa ma lamuresc, dupa cum ziceam si mai sus la UTI nu mai e Fort, la Brasov nu e munitie :). dar incet incet aflam si datele balistice. am luat in calcul 3 parametrii: viteza (la gura tevii), dimensiune si greutate si am calculat 4 elemente: TKOF (formula lui Taylor pentru putere de stopare), TSP (formula lui Thornily pentru putere de stopare), energia cinetica si momentul. formulele le-am luat de pe net, sunt mai mult sau mai putin concludente, de asta am cautat sa am cat mai multe rezultate. am luat cele 4 elemente rezultate, si am comparat cele doua munitii:

.45
450 m/s, 13 mm, 1.5 g
TKOF 2.5
Ec 152
Moment 0.68
TSP 10.01

10x28
500 m/s, 12 mm, 1.75 g
TKOF 2.99
Ec 219
Moment 0.88
TSP 12.47

10x28 puncteaza mai bine la toate capitolele din cauza greutatii si a vitezei mai mari. folosind o matematica simpla reiese ca puterea de stopare a lui 10x28 e mai mare cu 22% decat cea a lui .45.

in speranta ca datele sunt corecte, cam astea ar fi concluziile. astept confirmari sau infirmari de la cei care au tras cu cele doua munitii.
Self Defense

Post by Self Defense »

oroles wrote:ai dreptate referitor la Remington vs Winchester, de asta reduc povestea la .45 pentru Fort Romania si 10x28 pt GP Romania.

cu cronograful nu pot sa ma lamuresc, dupa cum ziceam si mai sus la UTI nu mai e Fort, la Brasov nu e munitie :). dar incet incet aflam si datele balistice. am luat in calcul 3 parametrii: viteza (la gura tevii), dimensiune si greutate si am calculat 4 elemente: TKOF (formula lui Taylor pentru putere de stopare), TSP (formula lui Thornily pentru putere de stopare), energia cinetica si momentul. formulele le-am luat de pe net, sunt mai mult sau mai putin concludente, de asta am cautat sa am cat mai multe rezultate. am luat cele 4 elemente rezultate, si am comparat cele doua munitii:

.45
450 m/s, 13 mm, 1.5 g
TKOF 2.5
Ec 152
Moment 0.68
TSP 10.01

10x28
500 m/s, 12 mm, 1.75 g
TKOF 2.99
Ec 219
Moment 0.88
TSP 12.47

10x28 puncteaza mai bine la toate capitolele din cauza greutatii si a vitezei mai mari. folosind o matematica simpla reiese ca puterea de stopare a lui 10x28 e mai mare cu 22% decat cea a lui .45.

in speranta ca datele sunt corecte, cam astea ar fi concluziile. astept confirmari sau infirmari de la cei care au tras cu cele doua munitii.
Imi place ca apar oameni documentati pe acest forum. Astfel se poate ajunge la discutii mai concludente si poate trecem peste etapa cu "al meu omoara tot" sau "al meu rupe oase".

Totusi trebuie precizate urmatoarele elemente:

1. Munitia in 10x28 nu se mai gaseste demult cu caracteristicile pe care le-ai mentionat tu. Oricate critici mi-am atras si o sa-mi atrag..... mai spun inca o data: munitia AKBC este aproape la 50% din putere fata de primele loturi... ceea ce iti schimba foarte mult rezultatele calculelor.

2. Formulele pe care le-ai folosit se aplica foarte bine la proiectilele solide. Pentru puterea de stopare trebuie sa iei in calcul si coeficientul de dilatare al bilei la impact. Variabila asta schimba foarte mult termenii dicutiei. Cal. 45, avand bila mai mare si implicit si suprafata de impact mai mare isi descarca toata energia la impact. De aici rezulta o putere de stopare foarte mare.

Oricum... felicitari pentru topic. E un subiect care merita dezbatut.

O seara buna
Fort 12RM cal. .45 Rubber
oroles

Post by oroles »

Self Defense wrote:
1. Munitia in 10x28 nu se mai gaseste demult cu caracteristicile pe care le-ai mentionat tu. Oricate critici mi-am atras si o sa-mi atrag..... mai spun inca o data: munitia AKBC este aproape la 50% din putere fata de primele loturi... ceea ce iti schimba foarte mult rezultatele calculelor.

2. Formulele pe care le-ai folosit se aplica foarte bine la proiectilele solide. Pentru puterea de stopare trebuie sa iei in calcul si coeficientul de dilatare al bilei la impact. Variabila asta schimba foarte mult termenii dicutiei. Cal. 45, avand bila mai mare si implicit si suprafata de impact mai mare isi descarca toata energia la impact. De aici rezulta o putere de stopare foarte mare.
1) pentru ca eu nu am vazut cu ochii mei datele de mai sus nu o sa ma contrazic si sa spun ca sunt reale. de aceea ii rog pe toti (inclusiv pe tine) sa vina si sa corecteze. dar aici vorbim matematic, masurat, nu doar pareri de genul "am tras cu amandoua si 10x28 mi se pare mai slab decat .45". deci veniti cu date reale si modificam rezultatele cat ai zice pac pac.

2) ai dreptate, formulele sunt luate de la muntiile cu glont, de asta am si avut in vedere mai multe modalitati de calcul, pentru a fi cat mai aproape de adevar.
in ceea ce priveste dilatarea bilei, daca vorbim strict de energie cinetica nu are nici o relevanta deoarece in calcul intra doar viteza si masa.
dimensiunea nu afecteaza energia cinetica, dar afecteaza puterea de stopare, de asta niste baieti destepti (cum ar fi Taylor) au introdus-o in formule. la TKOF are aceeasi pondere ca viteza si masa, la TSP ponderea e mult mai mica (asa a considerat autorul).
este evident ca .45 are energia cinetica mai mica decat 10x28 (asa iese din calcul nu am decis eu asta :)) si ca dimensiunea bilei nu reuseste sa suplineasca viteza si masa mai mici decat la 10x28.

am facut un exercitiu matematic: pentru a ajunge la aceeasi valoare a parametrului TKO bila .45 ar trebui sa se dilate cu 20% mai mult decat 10x28. Energia cinetica nu se schimba, dar "puterea de stopare" ar fi egala. nu stiu daca se intampla chestia asta, chiar daca bila de 10x28 are densitatea mai mare (e mai grea si mai mica).

daca ne raportam la TSP (da o importanta mai mica dimensiunii), atunci bila de .45 ar trebui sa se dilate cu 55% mai mult decat 10x28, ori asta e exclus.
Safe&Sound

Post by Safe&Sound »

Datele introduse in formulele de calcul de mai sus sunt eronate, cel putin din punct de vedere al vitezelor. Asadar si rezultatele sunt viciate.
L.E. Text sters.
Putem insa sa aberam in liniste din ratiuni mai mult sau mai putin comerciale sa extrapolam tot felul de formule inventate pentru proiectile metalice la bilutele noastre din cauciuc, pentru ca asta pe multi dintre noi ne face sa zambim iar asta ne face bine la ten.
Last edited by Safe&Sound on Wed Dec 12, 2012 8:56 pm, edited 1 time in total.
oroles

Post by oroles »

am inteles, exista datele reale obtinute prin testare de un cerc restrans si le tin ascunse bine bine bine sa nu cumva sa afle de ele garcia (nu mai e garcea, s-a modernizat). iar garcia saracul nu are alta modalitate de a afla aceste valori decat daca (doamne fereste) se scapa careva din grupul asta pe forum.

OOOOOOOOOOKKKKKKKKKKKKKKAAAAAAAYYYYYYYYYYYYY..................uite asta poveste care face bine la ten :)

eu, spre deosebire de altii de pe aici, nu am nici un interes comercial si NICI O LEGATURA cu vreun comerciant de arme sau munitii. interesul meu e doar sa discutam de munitii, dar sa discutam, fara vrajeli de genul "valorile se stiu dar nu le spunem ca afla astia ca sunt prea puternice si ne iau armele". sa fim seriosi.
sith

Post by sith »

oroles wrote:am inteles, exista datele reale obtinute prin testare de un cerc restrans si le tin ascunse bine bine bine sa nu cumva sa afle de ele garcia (nu mai e garcea, s-a modernizat). iar garcia saracul nu are alta modalitate de a afla aceste valori decat daca (doamne fereste) se scapa careva din grupul asta pe forum.

OOOOOOOOOOKKKKKKKKKKKKKKAAAAAAAYYYYYYYYYYYYY..................uite asta poveste care face bine la ten :)

eu, spre deosebire de altii de pe aici, nu am nici un interes comercial si NICI O LEGATURA cu vreun comerciant de arme sau munitii. interesul meu e doar sa discutam de munitii, dar sa discutam, fara vrajeli de genul "valorile se stiu dar nu le spunem ca afla astia ca sunt prea puternice si ne iau armele". sa fim seriosi.
Valorile nu se tin ascunse, dar judecand dupa fobia unora cu privire la arme, mai ales a unor asa zis jurnalisti si nu numai, care habar nu au ce inseamna si nici o treaba cu domeniul asta, de exemplu - recent, AKM - pt ei - AK MODIFICAT si nu AK MODERNIZAT (AKM - arma creată în anii 1950 de către Mihail Kalașnikov ca o îmbunătățire a AK-47, introdusa ca arma de asalt in armata rusa din 1959, iar in restul lumii din 1970), dar emit tot felul de pareri "avizate", nu-i bine sa le dai idei.
Ma bucura faptul ca manifesti interes pentru domeniul acesta.
Pe formul ROMSDC o sa gasesti poate mai multe date ...
Pe scurt, orice arma in calibru .45 sau 10x28 sau 9x22, din otel, este buna - pentru un posesor de arma neletala.
Tinand cont de pretul munitiei rubber, o sa te faci rapid colectionar si o sa treci la glontz ... :wink:, cu mentiunea ca la ala o sa ai doar drept de detinere, nu si de port, dar poti iesi cu el la poligon.
Bafta.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
7Coline

Post by 7Coline »

sith wrote:
oroles wrote:am inteles, exista datele reale obtinute prin testare de un cerc restrans si le tin ascunse bine bine bine sa nu cumva sa afle de ele garcia (nu mai e garcea, s-a modernizat). iar garcia saracul nu are alta modalitate de a afla aceste valori decat daca (doamne fereste) se scapa careva din grupul asta pe forum.

Valorile nu se tin ascunse, dar judecand dupa fobia unora cu privire la arme, mai ales a unor asa zis jurnalisti si nu numai, care habar nu au ce inseamna si nici o treaba cu domeniul asta, de exemplu - recent, AKM - pt ei - AK MODIFICAT si nu AK MODERNIZAT (AKM - arma creată în anii 1950 de către Mihail Kalașnikov ca o îmbunătățire a AK-47, introdusa ca arma de asalt in armata rusa din 1959, iar in restul lumii din 1970), dar emit tot felul de pareri "avizate", nu-i bine sa le dai idei.
Pe scurt, orice arma in calibru .45 sau 10x28 sau 9x22, din otel, este buna - pentru un posesor de arma neletala.
Tinand cont de pretul munitiei rubber, o sa te faci rapid colectionar si o sa treci la glontz ... :wink:, cu mentiunea ca la ala o sa ai doar drept de detinere, nu si de port, dar poti iesi cu el la poligon.
Bafta.
Si btw , conform unor cunostinte cu creierul spalat de pe la protv , AKM inseamna Automata Kalashnicov Mafiota. :lol: :lol: :lol:

Stiu eu o jucarie cu vreo 16000 J , si e mai ieftina ca una pe rubber ^^ . TRIST
Glock 19 + XS Big Dot 24/7 Express + TLR 3

IRESPONSABIL²
oroles

Post by oroles »

sith wrote:Valorile nu se tin ascunse, dar judecand dupa fobia unora cu privire la arme, mai ales a unor asa zis jurnalisti si nu numai, care habar nu au ce inseamna si nici o treaba cu domeniul asta, de exemplu - recent, AKM - pt ei - AK MODIFICAT si nu AK MODERNIZAT (AKM - arma creată în anii 1950 de către Mihail Kalașnikov ca o îmbunătățire a AK-47, introdusa ca arma de asalt in armata rusa din 1959, iar in restul lumii din 1970), dar emit tot felul de pareri "avizate", nu-i bine sa le dai idei.
Bafta.

e greu sa creezi o "cultura a armelor" intr-o tara in care au fost interzise zeci de ani, dar cred ca plecam pe un drum gresit daca incercam sa ne transformam intr-o casta in care tinem ascunse toate informatiile (am zis "sa NE transformam" desi nu am inca o arma, e pe vine). cred ca daca vrem sa detinem arme cu glont intr-un viitor apropiat, lumea ar trebui sa constientizeze incet incet lucrurile astea, sa inteleaga ideea de autoaparare si sa nu mai respinga conceptul, catalogand scurt : "PISTOLAR"!.

PS: si ce sa fac cu glont? sa il tin in cutie acasa (deci "pas" la autoaparare) si sa anunt politia de fiecare data cand ma duc la poligon?
sith

Post by sith »

nu-i asa greu sa creezi o cultura (ex: Moldova, etc), dar deocamdata nu se doreste si asta-i legea noastra ...

uita-te si la altii spre care visam.

http://www.youtube.com/watch?v=evEg1VNfX3o
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
Razvy

Post by Razvy »

http://www.youtube.com/watch?v=bbPxU-mYZ2U
O mică comparație între fort si gp.
jon

Post by jon »

Razvy wrote:http://www.youtube.com/watch?v=bbPxU-mYZ2U
O mică comparație între fort si gp.
Am vazut acel filmulet de mult timp si am observat niste lucruri, dar nu am vrut sa comentez nimic deoarece nu am vrut sa intru in polemici interminabile, dar vad ca se tot aduce in discutie asa ca nu ma mai pot abtine si o sa fac observatiile pe care le consider eu si in urma obervatiilor mai vizionati si voi de cateva ori filmuletul, eventual puneti pauza sau rulati-l cu incetinitorul si apoi trageti fiecare ce concluzii doriti.
Ok, primul foc a fost cu Fort si s-a oprit bila...ok, no problem.....al doilea foc tras cu GP.... mi se pare destul de bizar dar poate doar a sters lemnul, desi se vede foarte clar ca iese praful din scandura la 0:42 iar dupa urma de praf care se vede si dupa cum se disperseaza praful arata ca ar fi lovit scandura in plin.....in fine....hai treaca mearga mergem mai departe la focul 3 care mi se pare foarte bizar......trece prin scandura, ok...dar hai sa observam gaura lasata in urma .... este mult prea perfecta....este rotunda avand in vedere ca bila de la 10x28 este ovala.....este perfect rotunda, lucru care nu se intampla nici la gaura alturata lasata de .45.
Si mai ciudat mi se pare la gaura lasata de "GP" (in slow motion o sa vedeti, sau frame by frame....+,- ~1.49-1:50 ) pe langa faptul ca este perfect rotunda se vede cum straluceste in lumina si e chiar si putin arsa.....uitati-va in interiorul gaurii.....lucru care nu-l putea face un proiectil OVAL din cauciuc.....unul metalic da....si inclin sa cred ca a fost.....un 9x19.
Dar mai vizionati si voi filmuletul in cauza pe slow motion/frame cu frame si trageti singuri concluziile.

Bafta tuturor ! 8) 8) 8)
1.jpg
1.jpg (71.39 KiB) Viewed 11243 times
Image
bozo

Post by bozo »

interesant punct de vedere. cred ca ai dreptate, gaura pare facuta de glont, nu de bila.
jon

Post by jon »

Multumesc, bozo !
Eu unul m-am saturat de "ceea ce vedeti nu este adevarat...rusine d. patriciu".....hai da-ma draq..... avem si noi ochi, minte..... mai tragem cu, detinem si noi "jucarii" letale/neletale sa mai punem botu' la orice infloritura/minciuna ni se serveste.....hai ca nu suntem toti prosti.....cum ne cred unii.....
Ma bucur ca mai sunt si altii care au ochi si minte. Doar bozo pana acum? Mai asteptam pareri fratilor.....ati inghetat? :lol:

Bafta tuturor ! 8) 8) 8)
Image
Post Reply