Control la domiciliu pentru conditiile de pastrare ale armei

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

7Coline

Re: Control la domiciliu pentru conditiile de pastrare ale a

Post by 7Coline »

Este timp destul sa scoti arma din seif si sa o armezi , ai tot restul vietii sa faci asta.
Glock 19 + XS Big Dot 24/7 Express + TLR 3

IRESPONSABIL²
bozo

Post by bozo »

Eu nu sustin ca e o idee buna sa tii arma incuiata cu o mie de incuietori si ascunsa cine stie pe unde, dar nici sa fie la indemana unor persoane care nu cunosc sau nu respecta reguli de siguranta, ori nu au discernamant.

Si cel mai important, eu ii sfatuiesc pe toti ca in cazul unui incident sa fi respectat legea, pentru a nu fi trasi la raspundere, si aici vin cu exemple:
-daca iti sparge un hot casa si iti fura pistolul, pe care il tii pe masa, ti se anuleaza permisul+ suspendarea dreptului la arma pe o perioada, dar daca il tii in cutie sau seif si ti-l fura nu ti se poate imputa nimic.
- daca un copil, o cunostinta, o ruda, etc gaseste pistolul la indemana si din curiozitate umbla cu el si se impusca, sau impusca pe cineva, iar e vina posesorului, astfel e bine sa ai unde sa il pui in ca sa fie insiguranta.

Cat despre aparatul legislativ, politia nu are nici o putere de decizie, iar cei care trimit proiecte nu sunt nici pe departe politisti, sunt sefi numiti politic, nu mai comentez de ce...

Lucratorii de pe la arme si munitii care pun uneori probleme fie respecta legea, care e cum e, fie sufera de sindromul functionarului arogant, pe care il cunoastem cu totii.
tunari.ro

Post by tunari.ro »

Dreptate au cei care spun ca in cazul unui atac (care de regula nu este anuntat si se manifesta violent) este posibil sa nu ai timp de toate lacatele, lanturile sau alte sisteme de siguranta. Tot la fel de necesare imi par si aplicarea unor masuri care limiteaza accesul persoanelor fara drept la o arma, indiferent de natura acesteia. In forma finala a mult asteptatelor "norme" s-a tinut cont de aceste aspecte functionale si se permite pentru armele care pot fi utilizate in legitima aparare existenta in aceelasi compartiment cu arma a unui numar limitat de cartuse. In caz de necesitate, aceasta masura scurteaza timpul de reactie semnificativ. S-a cautat un compromis si pare ca s-a gasit unul digerabil atat de "organ" cat si de posesori. In deplina cunostinta va pot spune ca IGP nu are ca scop restrangerea accesului persoanelor de buna credinta la autoaparare, mai degraba incearca sa limiteze numarul de accidente cauzate de lipsa de responsabilitate fata de dreptul de a purta si folosi o arma de foc. Legea 117 si normele care stau sa apara sunt de aceasta data rezultatul unei lungi dezbateri cu societatea civila care, prin ONG-uri sau elemente individuale au avut un cuvant de spus. Nu tot ce s-a propus s-a putut retine pentru aceasta forma, dar, legea este un element evolutiv si in functie de reactia celor vizati se poate relaxa sau inaspri. Pentru moment, preocuparea politiei este cresterea nivelului de educatie in domeniu armelor si scaderea incidentelor sau accidentelor in care sunt implicate armele supuse autorizarii.
Sper ca in Monitor sa apara varianta finala a IGP - ului, fara alte surprize - da' poti fi sigur?

Fiind un partizan declarat al antrenamentului constant, daca nu pare hilar, poate nu strica sa simulati in diferite momente ale zilei un incident care necesita raspunsul cu arma de foc. Nu cred ca veti fi surprinsi sa constatati, dupa un timp rezonabil, ca mana pleaca singura la cheie sau ca timpul necesar sa deschideti si sa fiti gata de riposta se comprima. Asa cum extragerea armei din holster se face corect si rapid dupa sute de repetari, asa si faza cu dulapul are nevoie de dobandirea si mentinerea memoriei. Cand ati obtinut cel mai bun timp, inainte sa va bucurati, inmultiti cu 2 si veti afla cu o marja mica de eroare, capacitatea de riposta. (la X2 am adaugat: adrenalina, elementul surpriza si alte mirodenii care se manifesta doar in realitate si din pacate nu pot fi simulate fidel in antrenament). Poate pare tampita ideea si unii sunt sigur ca vor face caterinca, dar este bine de stiut ca toti "meseriasii" de pe Youtube care se misca impresionant si aproape robotic, au la activ sute de ore de antrenament la "rece". Unora, din fericire, amanuntul acesta le-a salvat viata (ex. Rob Pincus - Combat Focus Shooting).

Daca totusi va incumetati sa va testati timpul de reactie nu uitati sa o faceti in deplina siguranta.

Stima.
sith

Post by sith »

intreb si eu ..., fara legatura cu topicul :
@tunari.ro, mai organizati ceva concursuri la dvs. in poligon?
Sa vada omul cum trage si cand ii tremura o tira mana de la frig, un pic de adrenalina de la stres, etc. ... , ca vremea este cat de cat frumoasa.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
7Coline

Post by 7Coline »

@tunari , Daca IGP-ul este interesat sa cultive populatia in domeniul asta de ce nu organizeaza trageri in poligoane si cursuri informative.

@tunari , cu timpul de reactie va explic eu cum e , e ca la skydiving , daca ai probleme cu parasuta ai tot restul vietii sa o repari.

IRESPONSABIL²
aurorauno

Post by aurorauno »

...iar cei de la rutiera sa organizeze ore in poligon pentru berbecii din trafic....Astia abia au bani pentru munitie sa traga personalul odata la luna 10 cartuse si tu visezi sa dea la tot omul trageri moca....+ ca efectul ar fi 0
Eu nu ii inteleg pe cei care se plang referitor la seif si tinerea armei in el.Unde ati vrea sa le tineti?Agatata in cui pe perete?Tot ar sta undeva dosita/ferita si tot ar trece ceva timp pana ajungeti la ea.Nu cred ca diferenta de timp de la a descuia un seif si a cauta prin fundul sifonierului sau mai stiu eu ce loc e mare.Pentru cei comozi exista seif cu amprenta,nu e cu foarte mult mai scump,pui degetelul si ai arma.In al doilea rand cat timp sunteti acasa de ce nu tineti arma cu voi?Seiful se impune cand sunteti plecati,daca stati acasa si aveti arma asupra voastra nu vad care e problema.Iar cei care se plang ca trebuie sa deschida mai multe incuietori,nu trebuie deschisa decat una,ai voie cu munitie in arma,la letala se si specifica(nu stiu la neletale) ca poti avea in arma maxim 12 cartuse,restul incuiata separat.
Tunari.ro are perfecta dreptate,toata cheia e in antrenament,punem si pariu ca o persoana antrenata care tine arma in seif cu siguranta ajunge mai repede la ea decat una care considera ca o are la indemana dar nu a simulat nicidata in cat timp are acces .
Dualjackal wrote:Dar, cat esti acasa? Isi cam pierde notiunea de arma de auto-aparare.

Ca la noi la nimeni. Traiasca militia romana si regula de aur: "noi nu gandim, noi executam".
Sunt o gramada de state un SUA in care legislatia ii obliga la seif,ai dreptul la nenumarate arme,dar tinute in seif,de ce ai impresia ca la noi e cel mai rau?In California de exemplu daca se descopera ca la arma ta are acces un copil pedeapsa este de pana la 60 zile de puscarie si 1000$amenda + inca un exemplu: http://oag.ca.gov/firearms/tips#childproofing
Smith&Wesson Military&Police Compact - 9x19mm
"No weapon formed against me shall prosper
And every tongue that rises against me in judgement thou shall condem "
'
7Coline

Post by 7Coline »

Pe bune omule ? California ? :lol: :lol: :lol: :lol:

IRESPONSABIL²
aurorauno

Post by aurorauno »

*Erata :D : In Florida e faza cu 60 de zile plus amenda,e tarziu,sunt obosit :)
'
Dualjackal

Post by Dualjackal »

aurorauno wrote: In al doilea rand cat timp sunteti acasa de ce nu tineti arma cu voi? Seiful se impune cand sunteti plecati, daca stati acasa si aveti arma asupra voastra nu vad care e problema. Iar cei care se plang ca trebuie sa deschida mai multe incuietori, nu trebuie deschisa decat una, ai voie cu munitie in arma, la letala se si specifica (nu stiu la neletale) ca poti avea in arma maxim 12 cartuse, restul incuiata separat.
Tin sa te contrazic, uite ce zice legea:

Art. 31
Condiţiile de păstrare şi port ale armelor letale

(2) Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Bun, mergem la
Norme metodologice
SECŢIUNEA a 4-a (2005) transformata in SECTIUNEA 3 (2012):
Conditiile pastrarii si asigurarii securitatii armelor letale si a munitiilor

Art. 14
(1) Titularul dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire, este obligat să păstreze armele şi muniţiile letale la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în podea, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.
(2) Dulapurile sau, după caz, casetele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie.

Art. 15. - Munitia destinata armelor letale se pastreaza numai in dulapuri, in casete sau, dupa caz, in compartimente separate fata de cele in care se pastreaza armele pentru care este destinata, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul armelor de aparare si paza, poate fi pastrata impreuna cu acestea o cantitate de cel mult 12 cartuse destinate unei singure arme;

Ma indoiesc ca la domiciliu o arma letala poate fi considerata "arma de aparare si paza", deci pica varianta cu 12 cartuse tinute in arma sau in incarcator care sa fie in acelasi compartiment cu arma. Nu?

Alta ciudatenie:
Norme metodologice (2012):
Art. 72 - (1) În vederea autorizării procurării armelor neletale supuse autorizării, solicitanţii vor depune la organul de poliţie competent sau la Inspectoratul General al Poliţiei Române, un dosar care trebuie să cuprindă documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) - f) şi h)-j).

Art. 5
i) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmează a fi păstrate armele, conform prevederilor prezentelor norme metodologice; - asta se refera la spatiul locativ sau la cutie? :roll:

Legat de cantitatea de munitie care poate fi tinuta impreuna cu prastia, la neletale nu e specificat nimic. Poftim:
Art. 61
Păstrarea armelor neletale

Posesorii armelor neletale din categoriile D şi E din anexă au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu, reşedinţă sau, după caz, la locul de rezidenţă, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate la acestea şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

Atat.

Concluzia e ca ori nu stiu eu sa citesc ori normele au fost interpretate dupa ureche (vezi seif cu 100 de compartimente pentru neletale); sectoristul care m-a vizitat mi-a spus ca singura metoda "rapida" e sa tii incarcatorul cu cartusele in el in compartimentul de munitie, in felul asta il incarci mai repede... serios? :evil:

Revenind: 1) cheie sina (daca locul nu permite sa deschizi direct cutia) 2) cheie cutie 3) cheie compartiment munitie. Any comments? :lol:
aurorauno

Post by aurorauno »

Dualjackal wrote:Păstrarea armei şi muniţiei
Pastrarea inseamna atunci cand nu o porti,nu spune ca la domiciliu trebuie sa pastrezi arma si e interzis sa o porti!
Dualjackal wrote:(2) Dulapurile sau, după caz, casetele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie.
Se refera la arme de vanatoare sau de colectie
Dualjackal wrote:a) in cazul armelor de aparare si paza, poate fi pastrata impreuna cu acestea o cantitate de cel mult 12 cartuse destinate unei singure arme;

Ma indoiesc ca la domiciliu o arma letala poate fi considerata "arma de aparare si paza", deci pica varianta cu 12 cartuse tinute in arma sau in incarcator care sa fie in acelasi compartiment cu arma. Nu?
De ce te indoiesti?Permisul port arma pt letala poate sa fie pentru detinere arma sau port.Pe permisul meu asa scrie,arma de aparare si paza.Daca nici un pistol cu glont nu se considera arma de aparare si paza atunci ce? :D
Dualjackal wrote:i) dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmează a fi păstrate armele, conform prevederilor prezentelor norme metodologice
Nu stiu sigur,banuiesc ca se refera la spatiul locativ,sa ai domiciliul/resedinta acolo.Cred....
'
Dualjackal

Post by Dualjackal »

Ca sa nu mai dau quote la quote la quote:
- acasa nu cred ca stai cu arma in holster si conform legii trebuie sa fie ori in holster ori in seif. Corect?
- nu scrie nicaieri ca se refera la arme de vanatoare sau colectie, scrie strict "arme letale", de unde interpretezi tu ca ar fi vorba despre arme de vanatoare sau de colectie? Eu am citit normele, te rog sa-mi arati si mie unde e formularea respectiva. Uite, ca sa nu mai cauti, pagina 5: http://www.mai.gov.ro/Documente/Transpa ... 20L295.pdf
- aparare si paza? ce aperi acasa? ce pazesti? am presupus ca o arma de aparare si paza se foloseste STRICT pentru aparare si paza a unui obiectiv etc; privilegiatii cu letale nu au arme de autoaparare, sunt arme de paza? :lol:
- nu stiu nici eu la ce se refera cand folosesc expresia "detinerea legala a spatiului in care urmeaza sa fie pastrate armele", dar atunci de ce ar mai cere sa te duci cu factura de la seif daca nu e specificat nicaieri in norme chestia asta?
dcrist

Post by dcrist »

In permisul de port arma, armele letale scurte, sunt trecute ca si arme pentru aparare si paza.
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
bozo

Post by bozo »

corect, notiunea se refera la caregorie.
tunari.ro

Post by tunari.ro »

@ sith - anul acesta au fost multe concursuri cu profil aplicativ dinamic si speram ca la anul vom avea cel putin 5 editii de Tactical Challenge. Este un format care ajuta mult pe cei care doresc sa-si cultive abilitatile in self-defence. Pana la primavara - antrenament intensiv!

Ca un final grandios de sezon, maine in poligonul nostru (Joita - A. Salceanu) suntem gazde pentru o tragere demo sustinuta de Raniero Testa (tragator de fabrica pentru Winchester), detinatorul recordului mondial de talere aruncate cu mana ( http://www.youtube.com/watch?v=j9f76R4s2bc ). Daca nu aveti altceva mai bun de facut, poate pe la ora 14.00 treceti pe la noi. Merita. Cine nu poate vedea live, il vom avea integral pe PVTV si Rai UNO in scurt timp.

Sa nu uit - Arrow este "autorul" (si sponsorul) acestei minunate surprize. Multumim frumos.

Stima.

Last edit:

Un scurt filmulet- http://www.youtube.com/watch?v=kZPnS5c3 ... e=youtu.be - Raniero Testa in Romania

In prima parte a show-ului s-a utilizat o arma (aproape) out-of-box - doar magazia a fost majorata, chestie care nu a functionat ideal.
Impresia generala a fost ca omul este super-talentat. Dupa finalul evenimentului, la randul sau fiind impresionat de reactia spectatorilor, Raniero si-a manifestat dorinta de a reveni atunci cand programul dumnealui o va permite. Legat de arma - super rapida (cand functioneaza), cu binecunoscutele probleme cauzate de temperatura ambientala si munitia light. Cand s-a plictisit de incidente, a trecut la arma "de show" si lucrurile au inceput sa se indrepte. Arma tuning folosita pentru recordul mondial are nenumarate ore de "fitting" facute de armurierul personal. Reducerea frecarilor dintre piesele in miscare a transformat arma de serie in produsul ideal pe care il cautam toti atunci cand ne dorim fiabilitate. Tot asa se intampla cu CZ Shadow-ul lui Adam Tic si cele care se vand cu gratie de catre dealer-i din lume cu reclama aferenta. Aproape nici o legatura intre o arma personalizata si una de pe linia de productie in serie .

Bravo Raniero, a fost o placere si o mare onoare sa te gazduim. Felicitari pentru discretia si umorul cu care ai depasit problemele tehnice si nu numai. A fost si asta o demonstratie in sine.

Scuze pentru off - topic. (Ideal ar fi fost sa creeze chiar Arrow un topic separat, asa poate se promova cum trebuie, se strangea lume mai multa; pacat - nu vezi in fiecare zi asa ceva, mai ales pe acasa.....Noi am fost solicitati cu 10 ore inainte de eveniment, pentru ca altii i-au lasat balta in ultimul moment. Tipic mioritic. Daca se mai gandeste cineva la o chestie asemanatoare suntem deschisi permanent pentru o colaborare SERIOASA. Stima.)
tiger

Post by tiger »

Reincep controalele pentru verificarea conditilor de pastrare a armei, cel putin in Brasov.
Eu ii astept maine. Un alt amic a primit controlul acum doua zile.
Post Reply