intrebare,

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

nashu999

intrebare,

Post by nashu999 »

acum cateva spt am achizitionat un zoraki 914 din bulgaria,(cu ajutorul si sfatul catorva pers de pe forum :) ) acum revin cu o intrebare si anume,am notificare si toate actele in regula arma este trecuta pe notificare .in momentul in care imi iese autorizatia ptr a cumpara o arma pe bila pot trece aces zoraki ,sau trebuie cumparata o noua arma si trecuta in permis ca pistol pe bila? intr-un cuvant mere transformate pe acte din gaze in bila sa ambele? stima
"I'm going to make him an offer he can't refuse" The Godfather zoraki 914, fort 9
nedumeritu

Re: intrebare,

Post by nedumeritu »

nashu999 wrote:acum cateva spt am achizitionat un zoraki 914 din bulgaria,(cu ajutorul si sfatul catorva pers de pe forum :) ) acum revin cu o intrebare si anume,am notificare si toate actele in regula arma este trecuta pe notificare .in momentul in care imi iese autorizatia ptr a cumpara o arma pe bila pot trece aces zoraki ,sau trebuie cumparata o noua arma si trecuta in permis ca pistol pe bila? intr-un cuvant mere transformate pe acte din gaze in bila sa ambele? stima
Sincer sa fiu nici nu prea stiu daca tu stii ce vroiai sa intrebi.
Ai o autorizatie pe care este trecut Zoraki pe gaz. Nu notificare!
Pe ea merg numai armele pe gaz.
Permis nu ti se da decat daca treci prin toate formele si procedurile legale si, dupa ce primesti autorizatie de cumparare
te prezinti cu arma la politie si ei ti-o trec in permis si atunci primesti si un permis de arma cu arma trecuta in el.
Zoraki nu ti-l trece nimeni pe persmisul tip B si nici nu ti-l modifica nimeni, legal si oficial, in pistol pe bila de cauciuc.
Deci nici nu il vei avea pe permis.
Deci nu merge nici una nici ambele.
Zoraki ramane pe autorizatie si daca iti iei ceva pe bila de cauciuc ti se da un permis de tip B pe care vei avea noua achizitie pe bila.
Cred ca am inteles si eu ce am vrut sa spun. Initial nici nu stiam... :lol:
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
nashu999

Post by nashu999 »

da acum am inteles ,ma pierdusem in denumiri :D spt depun actele ptr permis. deci asta vroiam sa aflu.zoraki nu mere in permisul pe bila chiar daca un armurier ar desuruba legal acel opritor pe filet.citisem in unele discutii ca la unii ar scrie pistol pe gaze si bile sau am gasit intr-un articol cam asa ceva oricum ms ptr info se pare ca si in articolul de mai jos se refera la arma cumparata direct de la bulgari ,Arme de autoaparare in Romania - REVIEWS
ZORAKI Mod. 914

Wednesday, November 4, 2009, 08:52 AM
Posted by Administrator
ZORAKI Mod. 914
Specificatii:

•calibrul 9mm

•capacitate incarcator 14

•greutatea 820gr.

--------------------------------------------------------------------------------
pret 180 - 220 RON

--------------------------------------------------------------------------------

Sumar

•Pistol de autoaparare cu o mare versatilitate. Deorece opritorul de pe teava are de fapt rolul de intaritor de recul si poate fi scos prin desfiletare pistolul poate fi trecut in permis la categoria E 24 arma scurta cu bila si gaz.
Filetul cu care este prevazut la coroana tevii ii permite atasarea adaptoarelor cu care este prevazut, adaptor de 15mm pentru lansarea de rachete se semnalizare, adaptor de 17mm pentru lansarea bilelor de cauciuc de 17mm.
Pistolul este prevazut cu o parghie de asigurare/sigurantare ce are 3 pozitii, pozitia foc cu foc, pozitia asigurat, pozitia automat. Desigur, constructorul recomanda folosirea pozitiei "automat" in momentul in care se folosesc cartusele blank sau cu gaz si este pus intaritorul de recul in filetul lui.

Performante
La testarile in poligon se comporta foarte bine in conditiile de utilizare a tuturor marcilor de munitie blank sau gaz de 9mm. Stiu ca se poate aduce munitie blank de la bulgari si este mai ieftina. Numai ca aceasta este produsa in Turcia si este marcata YAS sau YFS si are o putere net scazuta fata de cea produsa in Germania si in genere este importata si comercializata de firma ARROW.
Cu munitie 9mm rubber si 9mm AE rubber dezvolta o viteza la gura tevii [la 3 metri de fapt] de peste 400m/s in medie. Cam acelasi lucru il face cu munitia 9mm FORT. La 7 metri poti face o grupare intr-un cerc de 20 cm.
Acelasi lucru se poate spune si la utilizarea blank-urilor germane de 9 mm cu adaptor si cu bilele de 17 mm.
Ambele optiuni au fost testate in repetate randuri in regim intens de poligon fara a aparea blocaje sau a se inregistra defectiuni.

Caracteristici
In masura in care va prezentati la magazinele de la Ruse cu autorizatia de cumparare pentru pistol cu bila, vanzatorul va va inregistra arma ca atare , la vama va va fi completat formularul pentru "arma scurta de autoaparare cu gaz si bila" formular tip aflat in metodologia de lucru a vamei. La AEST arma va va fi inregistrata ca atare si trecuta in permis la E 24 fara probleme conform cu noile instructiuni de aplicare a normelor metodologice.
stol pe bila si pe gaz....
"I'm going to make him an offer he can't refuse" The Godfather zoraki 914, fort 9
nedumeritu

Post by nedumeritu »

Interesant punct de vedere.
Chestia este ce faci daca il ai din BG pe gaz?
Iti spun eu, nu faci nimic.
Nu stiu ce armurier accepta sau se incumeta sa schimbe incadrarea
unei arme prin simpla desfiletare a intaritorului de recul.
Daca fabricantul o testeaza si da certificat de conformitate sau
produce de la bun inceput arma cu specificatia "arma pe bila de cauciuc"
atunci este cu totul altceva.
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
nashu999

Post by nashu999 »

cu multumiri ptr informatii luna viitoare imi ies actele si ptr bila.asa ca voi urma toate procedurile ce se impun cap coada :D stima
cristyg85

Post by cristyg85 »

O intrebare off-topic sau nu:
Pistolul pe gaz face parte din categoria E - arme neletale?
Adica stiu ca limita legala era de 2 pistoale din categoria E... prin urmare nu ai voie sa detii 2 pe bila si unul pe gaz... ? :)
Mai bine un proces urat, decat o inmormantare frumoasa...
emy

Post by emy »

poti detine si arme pe gaz...cam cate vrei
numai sa porti una singura :wink:
cristyg85

Post by cristyg85 »

Da, stiu regula cu 1 singura arma :)
Doar ca stiu ca pana in 2008, intra la categoria F, a celor supuse doar notificarii.
Dupa 2008 am inteles ca se trece in permisul de port-arma si de aia intrebam :D
Mersi frumos
tevez

Post by tevez »

[quote="cristyg85"]Da, stiu regula cu 1 singura arma :)
E posibil să ajungă şi gazele-n permis dar deocamdată nu a apărut nimic în Monitorul oficial, deci se merge în continuare
pe certificat de deţinător.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

cristyg85 wrote:Da, stiu regula cu 1 singura arma :)
Doar ca stiu ca pana in 2008, intra la categoria F, a celor supuse doar notificarii.
Dupa 2008 am inteles ca se trece in permisul de port-arma si de aia intrebam :D
Mersi frumos
Daca nu pui mana pe lege sa o citesti nu sti nimic.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
cristyg85

Post by cristyg85 »

Am legea 295/2004 actualizata 21.07.2008 printata si in fata mea, dar nu stiu daca s-a mai modificat ceva sau nu de atunci.
Aici apare ca pistoalele cu gaz sunt la categoria F - arme supuse notificarii -> stiu ca inainte luai notificarea doar cu buletinul si nu necesita permis de port-arma.

Acum vad ca sunt aceleasi conditii cu cele pentru permisul de port-arma:

Acte necesare pentru autorizare detinere pistol de autoaparare cu gaze:

1. cerere tip;

2. fisa medicala tip;

3. certificat de cazier judiciar;

4. doua fotografii de 4 X 5 cm;

5. plata taxa de autorizare conform O.G. nr. 128/2000:

a.) regim normal, cu eliberare in termen de la 20 la 45 zile. Taxa este de 105 lei si se achita la trezoreria locului de domiciliu;

b.) regim de urgenta, cu eliberare in termen de la 1 la 20 zile. Taxa este de 310 lei si se achita la casieria unitatii de politie unde se depune dosarul.

Din cautarile mele pe google nu mi-era clar daca trebuie permis de port-arma si pentru cele pe gaz, sau daca ai deja permis de port-arma daca se mai trece in el si pistolul cu gaz.
Iar in lege stiu ca scrie ca ai voie maxim 2 arme neletale...si asta intrebam acum (sunt mai blond asa:D ).
@ Barthy : imi cer scuze daca te-a deranjat intrebarea mea, am pus-o pentru ca voi aveti mult mai multe cunostiinte in acest domeniu.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Nu m-a deranjat, dar chiar este spre binele tau sa citesti legea cu atentie si sa retii notiunile de care ai nevoie. Daca vei tot intreba ti se va raspunde mereu in 7 feluri si vei fi permanent in eroare.

Nu stiu ce citesti tu acolo dar acum daca vrei un pistol cu gaze, mergi la AEST cu o copie de buletin si un certificat de cazier judiciar si in 3 zile ai dovada notificarii.
Uite aici legea 295/2004 cu tot cu anexa. Pistolul cu gaze se incadreaza la F26 :

http://www.avocatnet.ro/UserFiles/artic ... 011233.htm

Citeste art. 58 si urmatoarele.

Cantitatea de arme neletale pe care ai voie sa ti-o procuri este reglementata in L 268/2008. :

http://www.cdep.ro/proiecte/2008/300/60 ... 362_08.pdf

TOATE ASTEA PANA CE SE VA VOTA NOUA LEGE.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
cris091

Post by cris091 »

stie cnv ce modificari vor fi in noua lege? si daCA da atunci ce anume? :roll:
Bill

Post by Bill »

In primul rand, la noi este foarte greu sa schimbi categoria si caracteristicile unei arme(nu e vorba de destinatie). Se poate face cu autorizatie la un armurier agreat, autorizat sa efectueze astfel de operatiuni. Inclusiv modul de dezafectare al unei arme nu este foarte bine definit si in concordanta cu legislatia europeana si nu va fi pana la aderarea noastra la normele CIP, si va fi foarte greu, deoarece aceasta trebuie sa tina cont de caracteristicile constructive individuale a fiecarui tip de arma. Adica, atunci cand un armurier primeste autorizarea, acolo sunt enumerate operatiunile pe care are dreptul sa le afactueze. In afara de fabricile de arme nu cred ca mai e cineva abilitat sa faca asa ceva, mai ales ca treaba asta trebuie inregistrata in RNA. Nu stiu de unde ai scos chestiile alea, dar deocamdata asa cum a spus barthy, pentru gaz iti trebuie buletinul si cazierul. Dupa modificarea legii, armele cu gaz vor fi trecute in permisul de arma, iar atunci va fi intr-adevar nevoie de toate celelalte (fisa medicala, ...... etc).
Revolverele cu gloante de cauciuc pot intr-adevar sa traga si cartuse cu gaz . Problema este daca dpdv juridic este legal sa procuri si sa detii cartuse cu gaz sau blankuri daca in permisul tau ai trecut o arma cu cauciuc. Este o situatie care nu este bine reglementata in textul legii. Aici de geaba facem apel la logica pentru ca cel mai important lucru este ca organul sa dea textului aceeasi interpretare.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.
sith

Post by sith »

Am intrebat eu la AEST daca avand permis pentru o arma pe bile de cauciuc, poti trage si cu blank-uri si cu gaz.
Rapunsul a fost afirmativ, motivatia fiind ca esti autorizat pentru o categorie superioara de arme.
Daca stie cineva altceva, sa spuna ...
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
Post Reply