Aveti grija cand si cum purtati arma

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Aerius

Re: Aveti grija cand si cum purtati arma

Post by Aerius »

Tot pe tema aceasta as dorii sa va pun si eu o intrebare cunoscatorilor in cauza, daca imi permiteti. Sa presupunem ca detinatorul de arma ce are permis port arma se afla in masina (proprietate personala), atunci nu se mai aplica nicio restrictie in vederea purtarii armei si anume articolul ce mentioneaza locurile aglomerate si asa mai departe. Daca se trezeste Mario Smenarul din trafic sa vina sa imi dea cu pumnu in geam si il opresc prin 3 focuri in piept spre exemplu, atunci ce se intampla? Tin sa mentionez ca am tras din motiv ca mi s-a pus integritatea in pericol si viata mi-a fost amenintata de catre un pericol. Tine asa ceva? Deasemenea, unde pot gasii legea privind regimul armelor si al munitiilor (cea mai recenta ce este in vigoare si pusa in "practica")?

Multumesc frumos.
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

bozo wrote:nu sunt lider de sindicat
Imi cer scuze, insa faptul ca ati contactat o societate in numele sindicatului a lasat impresia. Dar nu-i nimic, poate ajungeti, chiar va doresc. Daca sunteti asa cum v-ati prezentat in primele posturi cu siguranta veti reusi sa formati un nucleu de politisti buni care sa aduca schimbari in bine.
Va repet : mingea este la dvs. in teren si numai dvs. puteti face ceva va oamenii sa-si schimbe parerea despre institutia politiei romane. Eu va urez succes.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Aerius wrote:Tot pe tema aceasta as dorii sa va pun si eu o intrebare cunoscatorilor in cauza, daca imi permiteti. Sa presupunem ca detinatorul de arma ce are permis port arma se afla in masina (proprietate personala), atunci nu se mai aplica nicio restrictie in vederea purtarii armei si anume articolul ce mentioneaza locurile aglomerate si asa mai departe. Daca se trezeste Mario Smenarul din trafic sa vina sa imi dea cu pumnu in geam si il opresc prin 3 focuri in piept spre exemplu, atunci ce se intampla? Tin sa mentionez ca am tras din motiv ca mi s-a pus integritatea in pericol si viata mi-a fost amenintata de catre un pericol. Tine asa ceva? Deasemenea, unde pot gasii legea privind regimul armelor si al munitiilor (cea mai recenta ce este in vigoare si pusa in "practica")?

Multumesc frumos.

Uite aici Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor - actualizata la 21.07.2008 :
http://www.avocatnet.ro/UserFiles/artic ... 011233.htm
Ultima modificare ce nu apare in text este cea din 2010 care obliga persoana ce a cumparat o arma letala sau neletala supusa autorizarii sa o declare in 3 zile de la cumparare.

Aici ai link catre Hotararea 130 din 24 februarie 2005 (Hotararea 130/2005) pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor :
http://www.legestart.ro/Norma-metodolog ... Dg0%29.htm
Iar aici HG nr. 895/2008 - modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor :
http://www.avocatnet.ro/UserFiles/artic ... 281800.htm

Astea reprezinta biblia posesorului de arma de foc. Apoi urmeaza Legea 61/1991 ( cat o mai fi in viguare ) , Codul Penal...etc...etc...

Pentru speta prezentata de tine il rugam pe dl. Bozo sa ne prezinte opinia de specialitate.
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
bozo

Post by bozo »

Aerius wrote:Tot pe tema aceasta as dorii sa va pun si eu o intrebare cunoscatorilor in cauza, daca imi permiteti. Sa presupunem ca detinatorul de arma ce are permis port arma se afla in masina (proprietate personala), atunci nu se mai aplica nicio restrictie in vederea purtarii armei si anume articolul ce mentioneaza locurile aglomerate si asa mai departe. Daca se trezeste Mario Smenarul din trafic sa vina sa imi dea cu pumnu in geam si il opresc prin 3 focuri in piept spre exemplu, atunci ce se intampla? Tin sa mentionez ca am tras din motiv ca mi s-a pus integritatea in pericol si viata mi-a fost amenintata de catre un pericol. Tine asa ceva? Deasemenea, unde pot gasii legea privind regimul armelor si al munitiilor (cea mai recenta ce este in vigoare si pusa in "practica")?

Multumesc frumos.

la speta in cauza nu cred ca se considera ca daca iti da cu pumnul in geam iti pune viata in pericol iar atacul nu este direct, insa iti atinge dreptul la proprietate, garantat prin Constitutia Romaniei si revenim la legtima aparare.
dar pe de alta parte, actiunea prin care se respinge atacul nu prea e proportionala cu atacul pumn in geam- 3 gloante in piept...
parerea mea ca in astfel de situatii poti sa scoti arma , sa bagi cartus pe teava si sa astepti ca tacul sa fie direct, dar cred ca o sa inceteze cand va vedea asta. Mai ales daca te vede calm si nu te apuci sa te injuri cu el.
Aerius

Post by Aerius »

Multumesc pentru raspunsuri. Cat despre:
BARTHY 2 wrote:Ultima modificare ce nu apare in text este cea din 2010 care obliga persoana ce a cumparat o arma letala sau neletala supusa autorizarii sa o declare in 3 zile de la cumparare.
Deci sa inteleg ca este singura modificare ce merita mentionata si cea care nu este prezenta este din 2010 unde obliga persoana ce a cumparat o arma de foc supusa autorizarii sa o declare in 3 zile de la cumparare? In rest nimic altceva si pot invata din cele date de dumneavoastra?
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Studiaza-le cu incredere. Daca vor apărea ceva modificari cu siguranta vor fi anuntate si dezbatute aici pe forum.
Image
“feci sed iure feci"

sith

Post by sith »

Dreptul la proprietate, garantat prin Constitutia Romaniei nu-l impidica pe un politist sa-ti confiste arma, c-asa vrea el, dobandita legal, proprietate personala.

Poate imi spune cinava ce se-ntampla cu arma confiscata.
Se permite valorificarea ei printr-un armurier sau pastrea de catre un armurier pana la reabilitare? Poate pentru mine are o valoare ... arma aia a mea.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Confiscarea nu aduce atingere dreptului la proprietate. Confiscarea este o sanctiune complementara ce insoteste sanctiunea principala ( amenda sau munca in folosul comunitatii ) si ei ii sunt supuse bunurile folosite la savarsirea unei contraventii sau cele obtinute in urma savarsirii contraventiei.
Confiscarea speciala este o masura de siguranta prevazuta de codul penal :
ART. 118
Confiscarea specială
Sunt supuse confiscării speciale:
a) bunurile produse prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală;
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, la săvârşirea unei infracţiuni, dacă sunt ale infractorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Această măsură nu poate fi dispusă în cazul infracţiunilor săvârşite prin presă;
c) bunurile produse, modificate sau adaptate în scopul săvârşirii unei infracţiuni, dacă au fost utilizate la comiterea acesteia şi dacă sunt ale infractorului. Când bunurile aparţin altei persoane confiscarea se dispune dacă producerea, modificarea sau adaptarea a fost efectuată de proprietar ori de infractor cu ştiinţa proprietarului;
d) bunurile care au fost date pentru a determina săvârşirea unei fapte sau pentru a răsplăti pe făptuitor;
e) bunurile dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate şi în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia;
f) bunurile a căror deţinere este interzisă de lege.
În cazul prevăzut în alin. 1 lit. b), dacă valoarea bunurilor supuse confiscării este vădit disproporţionată faţă de natura şi gravitatea infracţiunii, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, ţinând seama de urmarea infracţiunii şi de contribuţia bunului la producerea acesteia.
În cazurile prevăzute în alin. 1 lit. b) şi c), dacă bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu sunt ale infractorului, iar persoana căreia îi aparţin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se confiscă echivalentul în bani al acestora.
Dacă bunurile supuse confiscării nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurenţa valorii acestora.
Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscării, cu excepţia bunurilor prevăzute în alin. 1 lit. b) şi c).
Instanţa poate să nu dispună confiscarea bunului dacă acesta face parte din mijloacele de existenţă, de trebuinţă zilnică ori de exercitare a profesiei infractorului sau a persoanei asupra căreia ar putea opera măsura confiscării speciale.

Deci nu orice obiect poate fi confiscat.
Necazul mare este ca unii dintre politisti nu sunt de acord cu detinerea armelor de catre civili si cauta nod in papura ca sa se ajunga la confiscarea acestora.
Bunurile confiscate pot fi valorificate prin magazine speciale ale MF iar altele sunt distruse. De obicei in magazine ajung ciurucurile caci cele deosebite raman undeva in lantul creeat de la cel care dispune confiscarea pana la cel care le vinde, prin magazin trecand doar documentele.
Image
“feci sed iure feci"

bozo

Post by bozo »

arma ti-o ridica in vederea continuarii cercetarilor nu o confisca, si daca se constata ca ai folosit-o regulamentar ti-o da inapoi.
nu sunt deacord cu acest lucru, deoarece te lasa fara aparare cand ai nevoie cel mai mult, insa e necesar sa se ridice, fiind principalul mijloc de proba.Normal ar fi sa iti puna la dispozitie alta.
mie mi-au ridicat arma de serviciu in martie si nici acum nu mi-au dat-o inapoi...
dcrist

Post by dcrist »

De aceea e bine sa ai 2 arme :mrgreen:
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
dandana

Post by dandana »

chiar........daca ai doua arme, o ridica doar pe cea in cauza. Cealalta ramine la tine?
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
tiger

Post by tiger »

dandana wrote:chiar........daca ai doua arme, o ridica doar pe cea in cauza. Cealalta ramine la tine?
Normal. :D , Asta in cazul in care ai doua. :( Daca nu pana o recuperezi tot la spray-uri cu diferite arome :lol: (recomandat de mine, folosit si foarte eficiente), sau electrosocuri :twisted: (folosit si nerecomandate de catre mine) ramanem.
marshall

Post by marshall »

Cred ca aici ne-ar putea ajuta bozo. Da-ne o informatie din sursa avizata, sunt mai multi detinatori cu doua arme. Este afectata cumva si detinerea celei de-a a doua in cazul unui incident?
CZ 83
FORT 14R
nedumeritu

Post by nedumeritu »

O logica primara spune ca da.
Pentru ca legea se aplica militieneste.
Adica, se suspenda un drept primar alienabil, dupa mintea lor, cel la autoaparare.
Mai exact ti se ridica [probabil tot pentru examen balistic] permisul de port arma.
Asa ca, dupa mintea lor, celelalte arme de acasa nu iti sunt "afectate" mai exact dreptul tau de proprietar
nu iti este incalcat.
Arma ridicata pentru studii balistice, daca este un caz serios rau, isi are cursul ei.
Se fac expertize clare si se compara urmele lasate pe camasile cartuselor de catre diversele piese cu care
vine in contact, inclusiv se poate scoate mulajul din ceara dupa camera cartusului pentru a se vedea cert
daca acel cartus s-a tras cu arma in cauza. Nu mai vorbesc despre acel "touch" al ghearei extractoare
sau al ejectorului.
Si toate astea pentru ca nu cumva sa fi tras cu alt calibru sau alt tip de munitie decat cel inscris in permis.
In rest, multa voie buna. Avocat, proces, samd.
Recomand AVOCAT inca din faza de cercetare si cu osebire:
nu scrieti si nu semnati nimic fara avocat!
Acesta este un alt drept castigat si nu multa lume il stie si il "apreciaza" ca atare.
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

marshall wrote:.......... Este afectata cumva si detinerea celei de-a a doua in cazul unui incident?
Teoretic nu. Legea este clara in sensul asta si postul de mai sus cu articolul din codul penal este edificator. Se ridica pentru cercetari numai arma cu care ai tras. Daca esti vinovat, este supusa confiscarii deoarece este obiectul cu care ai savarsit infractiunea si pe deasupra si masurile complementare cu pierderea dreptului de detinere, bla, bla, bla. Daca nu esti vinovat, o primesti inapoi.

Practic......al de sus stie caci, intortocheate sunt holurile militiei. Se poate intampla si cum zice nedumeritu daca ai avocatul in concediu.
Image
“feci sed iure feci"

Post Reply