distanta optima de tragere la iepuri

Intrebari cu caracter general despre vanatoare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
gabinour

distanta optima de tragere la iepuri

Post by gabinour »

Trag tot timpul cu cartuse de fabrica,12/70 4.5 5, cu bune rezultate la 30-40m si mai putin bune pe la 50.Am schimbat cartuse,socuri si tot degeaba fata de alti colegi de grupa care se descurca foarte bine si pe la 70m,bineinteles cu cartuse facute... reusiti mai bine?
jon2004

Post by jon2004 »

30-40 m este distanta optima pentru impuscarea iepurelui!La distante mai mari de 50 de metri, de foarte multe ori se poate rata pentru ca in afara de calitatea cartuselor si marimea socurilor, foarte importanta este corectia!La distante mari este nevoie de mai multa experienta si antrenament pt a lua corectia necesara!Referitor la colegii tai care " se descurca foarte bine si pe la 70 m" , sa stii ca in urma lor raman foarte multi iepuri raniti!Personal ,consider ca trebuie sa incercam sa ne oprim in a trage in iepuri la distante mai mari de 30-40 m, eu incerc chestia asta si am inceput sa reusesc sa ma opresc in a trage peste aceste distante.
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Eu sunt impotriva cartuselor "tari" facute in casa.
Daca ar fi asa grozave, de ce firmele de mare renume nu le-ar face la fel. Credeti ca un vanator fie el chiar si cu mare experienta are secrete care le scapa marilor firme de cartuse?
Eu cred ca acele cartuse "supraincarcate" sunt periculoase atat pentru arma cat si pentru vanator.
Acei colegi care se descurca bine si la 70m, cred eu ca isi supraevalueaza distantele la care au tras si ca putinele focuri norocoase, au ajuns sa fie generalizate.

In rest, sunt absolut de acord cu jon2004, cu completarea ca probabil un cartus magnum de 76mm si 50-52 g poate lungi lovitura cu 5-10m, dar mie personal nu-mi plac, pt, ca ma rup la umar.
gabinour

Post by gabinour »

La peste 50m cu cartuse de fabrica poti face cite corectii vrei,sansele sa cada iepurele sint mici,mai mult il sperii si il alicesti.Sint de multi ani vinator.Nu am exagerat cu cei 70m la cartusele facute acasa,am urmarit mult timp asta.Am tras si cu magnum dar diferenta mare la distanta nu e. Nu conteaza prea mult cantitatea de alice,conteaza puterea de penetrare la impact care e data de diametru alicelor si viteza la gura tevii.
Soimul Maltez

Post by Soimul Maltez »

gabinour wrote:Sint de multi ani vinator.

Nu conteaza prea mult cantitatea de alice,conteaza puterea de penetrare la impact care e data de diametru alicelor si viteza la gura tevii.
Cam de cati ani?

Tragand cu magnum cu alica mai mare, de ex. 5 in loc de 4mm, asiguri un numar suficient de mare de alice necesare doborarii iepurelui, doar ca fiind mai mari, sunt si mai grele, deci au o energie mai mare, deci au o putere de penetrare mai mare, deci iata ca te poti "intinde" la dist mai mare decat cu un cartus normal.
focu' si cartusu'
jon2004

Post by jon2004 »

Sunt cartuse "de fabrica" care au un grupaj bun si la distante de 80-90 de metri,dar nu ajuta cu nimic daca nu ai experienta sa tragi la aceste distante, pentru ca , asa cum am spus , este greu de apreciat corectia pentru o asemnea distanta.De aceea i-mi sustin parerea ca trebuie sa ne abtinem sa tragem la distante mari.
gabinour

Post by gabinour »

Daca tragi bine la 40 m trebuie sa tragi si la 80 cu putina corectie important e sa ai cartuse care bat bine pana la acea distanta.Am vrut sa aflu de la voi daca reusiti sa va intindeti mai mult cu cartuse de fabrica si daca e asa cu care dintre ele?
Post Reply