Teste cu CZ 83

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

d-rive

Re: Teste cu CZ 83

Post by d-rive »

Eu am avut mai multe tentative sa ajung dar au intervenit diverse. O operatie, alte belele... in fine. Tot o sa ajung la un moment dat pentru ca vreau sa va cunosc ca oameni in primul rand si abia apoi sa vedem ce si cum cu "prastiile" :D

@tevez, m-am gandit deseori si m-am uitat la gaura aia. Ma bate gandul sa o acopar cumva, macar de proba, de experiment. Sa fie gaura din cauza ca e teava lisa si ar deveni arma prea puternica pentru carnita umana si din arma nonletala s-ar duce periculos de mult spre una cu vatamare serioasa... ca sa nu spun altfel?
CZ83 Rubber
tevez

Post by tevez »

Cred că mai bine nu...e făcută cu un scop, chiar dacă ne dăm cu presupusul despre acel scop. Mai ales că arma se
comportă bine, eşti mulţumit de ea, etc.
violiv

Post by violiv »

Daca tubul cartusului rezista si nu se gaureste ca-n exemplele cu pricina, gaurica respectiva nu face sa se piarda niciun pic din presiunea gazelor, implicit din viteza si energia bilutei ce paraseste teava. Gaurica aceea are rolul de a nu permite incarcarea armei cu o munitie mai puternica de "xx" J, eventual una incarcata cu o biluta mult mai consistenta si mai densa :mrgreen: Atunci tubul nu va mai rezista, o mare parte din gaze vor parasi sistemul prin acea gaurica si biluta cea grea va fi azvarlita vreo 2-3 m de la gura tevii.
Este numai si numai o masura de protectie sa nu poti pune munitie mai "tare". Spre deosebire de alte multe astfel de arme prezente pe piata noastra si care se auto-limiteaza la putere prin natura materialului folosit, devenind mai periculoase pentru tragator decat pentru tinta in situatia folosirii unor bilute prea energice, constructia CZ-ului este mult mai solida si aceasta mica masura de precautie creata special pentru forumisti sau neforumisti dornici de experimente pazeste atat tinta cat si tragatorul de efectele nefaste ale folosirii unei munitii care ar trece in spectrul "intens traumatic spre letal". :mrgreen: :twisted:
Pariez ca si al mai rau cartus tras si care provoaca respectiva decupare nu provoaca mai mult de o piscatura unei eventuale palme tinuta la vreo 20 cm de arma, pe directia in care ar sari "capacelul", eventual ceva "urme fine" de praf inca arzand.... una peste alta este periculoasa numa daca ti-ai baga ochiul exact in gaurica cand apesi tragaciul (poate vrei sa vezi cum e umfla tubul acolo) si limiteaza puterea armei la valori considerate de fabricant si de legiuitori in gama armelor ce pot fi vandute si catre "neamuri proaste" ca noi.
dandana

Post by dandana »

buna, sunt un proaspat posesor de CZ si astazi am fost in padure, ca la BV nu exista poligon autorizat, sa il testez. Am tras cu munitie Libra si sunt foarte multumit. A functionat impecabil. Se adevereste vorba "dai un ban dar stai in fata"
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
Guest

Post by Guest »

dandana wrote:buna, sunt un proaspat posesor de CZ si astazi am fost in padure, sa il testez"
Nik-ul ales de tine e foarte sugestiv!
:D
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
dandana

Post by dandana »

Guest wrote:
dandana wrote:buna, sunt un proaspat posesor de CZ si astazi am fost in padure, sa il testez"

doar Nik-ul. Realitatea este cu totu alta :lol:
Nimeni nu este in mod fundamental rautacios. Exista o logica in spatele fiecarui comportament. Scopul esential al activitatii umane este obtinerea starii de fericire, dar exista oameni care nu stiu ce tip de comportament le-ar fi mai folositor.
nedumeritu

Post by nedumeritu »

dandana wrote:
Guest wrote:

doar Nik-ul. Realitatea este cu totu alta :lol:
Hombre, sigur ti se potriveste "dandana".
CUm naiba sa dai in public cu informatia!?!?!
Cica am tras IN PADURE CA NU IE POLIGON.
Acum mai ramane sa mergi sa iti depui permisul.
La lege zice ca tragi
- doar in poligon in cadru organizat cu instructor
- numai in situatii de autoaparare
Si cam atat.
Acum noi te intelegem.
Ai fost in padure, cum povesteai in PM, si o haita de caini te-a atacat.
S-au vazut cazuri si la TV chiar recent.
Ai tras in legitima aparare.
Acu', cainii, au plecat, n mai poti sa le iei declaratii.
Asta este. Prima dandana. :wink:
Cu stima.
Dan Zaharia
"Se pare că nimic nu supără mai tare decât opiniile altora."
Somebody Else
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Mai fratilor, explicati-mi si mie(nu mai stiu daca v-am mai intrebat sau nu) de ce pistolul CZ83, are siguranta in permanenta pe on( adica nu o pot pune pe off in starea lui initiala, nearmat) si o pot pune pe off abia atunci cand armez pistolul, caz in care ar trebui sa raman cu cocosul inapoi(armat) in toc? Si daca dezarmez cocosul, si eliberez siguranta, cocosul nu se sprijina pe cui?? Si ce siguranta mai am cu cartusul pe teava? Care e spilul aici, ca eu nu l-am inteles?...in exprimarea mea, on inseamna foc si off blocat!
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
nedumeritu

Post by nedumeritu »

Adrian_is wrote:Mai fratilor, explicati-mi si mie(nu mai stiu daca v-am mai intrebat sau nu) de ce pistolul CZ83, are siguranta in permanenta pe on( adica nu o pot pune pe off in starea lui initiala, nearmat) si o pot pune pe off abia atunci cand armez pistolul, caz in care ar trebui sa raman cu cocosul inapoi(armat) in toc? Si daca dezarmez cocosul, si eliberez siguranta, cocosul nu se sprijina pe cui?? Si ce siguranta mai am cu cartusul pe teava? Care e spilul aici, ca eu nu l-am inteles?...in exprimarea mea, on inseamna foc si off blocat!
Ai reusit sa pui in evidenta o mare balbaiala de logica in gandirea proiectantului respectiv.
Nu prea am ce sa explic altceva.
Desigur, ti se va spune ca fiind o arma de... asalt, de close-combat, pentru situatii operative ce necesita draci baltzati si alte alea,
are acea logica intortocheata in care te alegi in cel mai bun caz:
- ori cu 7 [sapte] degete la un picior, cand o scoti din toc
- ori cu ea in stare de "netragere" toMNAI cand iti frige buza si iti opereaza aia buzunarele cautand portofelul tau, propriu si personal.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Adrian_is wrote:Mai fratilor, explicati-mi si mie(nu mai stiu daca v-am mai intrebat sau nu) de ce pistolul CZ83, are siguranta in permanenta pe on( adica nu o pot pune pe off in starea lui initiala, nearmat) si o pot pune pe off abia atunci cand armez pistolul, caz in care ar trebui sa raman cu cocosul inapoi(armat) in toc? Si daca dezarmez cocosul, si eliberez siguranta, cocosul nu se sprijina pe cui?? Si ce siguranta mai am cu cartusul pe teava? Care e spilul aici, ca eu nu l-am inteles?...in exprimarea mea, on inseamna foc si off blocat!
Interesant ce ne spui. Teoretic cocosul in cursa lui spre inapoi ar trebui sa mai aiba o pozitie intermediara unde sa se opreasca; undeva la o treime din cursa. Acolo trebuie sa stea ca sa poti actiona parghia de siguranta fara sa te impacientezi ca pistolul este armat sau ca se sprijina cocosul pe cui. Asta este sistemul de siguranta tip Browning.
Asa sunt toate CZ-urile. Si GP-urile daca nu ma insel.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
marshall

Post by marshall »

La CZ 83 poti pune siguranta numai daca armezi si cocosul este in pozitia de tragere.
Daca dupa armare lasi cocosul usor spre pozitia de liber nu mai poti asigura, dar pistolul poate fi folosit numai in DA pentru primul foc. Oricum, in pozitia asta cocosul nu atinge cuiul percutor nici daca-l rogi, mai raman acolo vreo 2 mm.

Cam asta e ideea, daca cocosul este in pozitia de tragere SA ca sa zic asa, ai nevoie de asigurare, daca nu, se considera ca mecanismul DA este suficient.

Eu asa am inteles si asa l-am testat.
CZ 83
FORT 14R
Bill

Post by Bill »

In literatura de specialitate nu se recomanda purtarea armei cu cartus pe teava. Aceasta recomandare este valabila chiar si in cazul Glockului cu toate cele trei sisteme independente de siguranta. de fapt acesta a si fost proiectat chiar in ideea asta. Utilizatorii de arma, hai sa le spunem profesionisti, adica fortele de ordine, se impart in doua categorii. cei care poarta arma si in mod cu totul exceptional (poate niciodata) vor fi pusi in situatia sa o foloseasca, aici ne referim la personalul care presteaza o munca mai mult functionareasca, de rutina, la care instruirea este destul de precara, cu trageri periodice, mai mult impuse de regulamente. Acestia au nevoie de o arma sigura, cu sisteme de siguranta. Problema este ca in caz de folosire, datorita presiunii psihice, stresului acestia se cam incurca in procedurile demanevrare a sistemelor de siguranta. Ei bine, in general acestia prefera o arma usoara, de preferinta un snub de .38 Spl, usor de purtat discret, revolver fara sisteme de siguranta, la care in momentul folosirii nu ai altceva de facut decat sa il indrepti unde trebuie si sa apesi pe tragaci operatiune care necesita o oarecare forta de apasare, destul de mare, care nu o poti face din greseala ca sa genereze accidente dar in conditii de stres nici nu o observi.
Cealalta parte a utilizatorilor sunt cei care folosesc arma in mod curent, (echipe de interventie), instruiti sa foloseasca arma in conditii de siguranta, la care manevrarea sistemelor de siguranta ar trebui sa fie o a doua natura si sa se faca in mod reflex. Acestia, vor purta binenteles arma cu cartus in camera pentru ca ei nu sunt luati prin surprindere. In momentul inceperi misiunii ei se deplaseaza la locul cu pricina tocmai pentru acest lucru, ca sa traga. Chiar si faimosul 911 pe vremea cand era in dotarea politiei americane, chiar daca era dotat cu doua sisteme de siguranta, automat (pe fata posterioara a crosei) si manual, plus pozitia "half cock" a cocosului, era purtat cu cartus pe teava numai in tocul special dimensionat la care banda de asigurare in toc trecea prin fata cocosului armat interpunandu-se intre acesta si percutor.
In cazul CZ-ului, in double action presiunea necesara apasarii tragaciului este mult prea mare ca sa poata fi facuta din greseala, deci nu necesita siguranta, pe cand in cazul cocosului armat aceasta este mica, de aici necesitatea unui sistem de siguranta. Oricum, personal, nu m-as increde in siguranta CZului 83, intr-atat incat sa port cartus pe teava. Are o functionare ciudata
Cand au ajuns Glockurile in dotarea politiei romane, am auzit multe plangeri datorita faptului ca nu au sisteme de siguranta exterioare. Romanul, care folosea carpatiul, si asta numai in poligon, cand s-a vazut cu Glock, s-a uitat ca la masini straine si din necunoastere s-a temut ca daca nu are buton exterior o sa scape focuri. Mai ales cand s-au intamplat si cateva accidente de genul, domnul politist cu pistolul in mana si degetul pe tragaci ca la carpati, incearca cu aceeasi mana sa deschida portiere de la masina urmaritului si tragand de clanta apasa pe tragaci si gaureste portiera. Concluzia lor a fost , ...Glockul este de rahat ???? Da-i fierarului sa repare ceasuri.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.
Adrian_is

Post by Adrian_is »

Interesante parerile si observatiile voastre, multumesc mult pentru raspunsuri. Deci cu alte cuvinte, siguranta la CZ83 este facuta si utila DOAR daca te razgandesti sa mai tragi in timpul unei sedinte de tragere!..ca asta inteleg eu pana la urma. Deci daca am nevoie vreodata sa am cartus pe teava, armez, nu mai asigur, ca nu am de ce, eliberez usor cocosul si asa voi avea pregatit pistolul pentru urgenta, dar cu riscul ca, daca se agata cocosul de geaca, buzunar, pulover, etc si scapa mai tare, risc sa ma accidentez singur, asa este? Ar putea fi considerata asta o lipsa de conformitate la aceasta arma sau pur si simplu, asa este proiectat pistolul, si trebuie sa fiu de acord cu acest mecanism?
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
nedumeritu

Post by nedumeritu »

Adrian_is wrote:Interesante parerile si observatiile voastre, multumesc mult pentru raspunsuri. Deci cu alte cuvinte, siguranta la CZ83 este facuta si utila DOAR daca te razgandesti sa mai tragi in timpul unei sedinte de tragere!..ca asta inteleg eu pana la urma. Deci daca am nevoie vreodata sa am cartus pe teava, armez, nu mai asigur, ca nu am de ce, eliberez usor cocosul si asa voi avea pregatit pistolul pentru urgenta, dar cu riscul ca, daca se agata cocosul de geaca, buzunar, pulover, etc si scapa mai tare, risc sa ma accidentez singur, asa este? Ar putea fi considerata asta o lipsa de conformitate la aceasta arma sau pur si simplu, asa este proiectat pistolul, si trebuie sa fiu de acord cu acest mecanism?
Cum spuneam intr-o postare anterioara, este vorba despre o logica mai aparte aplicata
de producator in domeniul functionarii mecanismului piedicii.
Personal inca incerc sa dau de un pistol cu glont, altele decat cele din seria CZ, care sa fi
adoptat acest sistem.
Cu stima.
Dan Zaharia
Somebody Else
crys78

Post by crys78 »

e simplu toate pistoalele browning
Fort 17R cal 9mm P.A
Post Reply