ARROW SI COLECTIONARII
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
ARROW SI COLECTIONARII
Astazi m-am dus la magazinul arrow din Ploiesti cu autorizatia pentru o arma lisa eliberata de AEST cu specificatia ''colectie'' sa cumpar un anumit model de Baikal mai vechi bagat de cineva in consignatie. La data respectiva tva-ul era 19% iar acum 24% si baiatul de acolo nu a stiut cum sa procedeze cu schimbarea asta rugandu-ma sa las buletinul si autorizatia si sa ma intorc dupa o ora sa achit si sa semnez factura, intre timp el sa sune la bucuresti sa ceara lamuriri in privinta tva-ului. Ok,toate bune si frumoase pana cand a trecut ora respectiva si m-am intors la magazin sa iau puscoacea si sa merg la politie ....adica sa rezolv ce era de rezolvat. Ce-mi spune baiatul de acolo...ca nu-mi poate vinde arma ca nu sunt vanator ca ei nu au arme de colectie ci doar de vanatoare si ca politica firmei nu permite vanzarea unei arme de vanatoare unui colectionar
. Asa ca m-am dus binisor la celalalt armurier din Ploiesti si am rezolvat problema si mai ieftin si cu arma noua (ma refer la nea' Costel). Deci: dela Arrow nu pot lua arme in calitate de colectionar ca nu permite ''politica firmei''
halal armurieri
Voi ce parere aveti?
AK47
Re: ARROW SI COLECTIONARII
Buna ziua.iulianP wrote:Astazi m-am dus la magazinul arrow din Ploiesti cu autorizatia pentru o arma lisa eliberata de AEST cu specificatia ''colectie'' sa cumpar un anumit model de Baikal mai vechi bagat de cineva in consignatie. La data respectiva tva-ul era 19% iar acum 24% si baiatul de acolo nu a stiut cum sa procedeze cu schimbarea asta rugandu-ma sa las buletinul si autorizatia si sa ma intorc dupa o ora sa achit si sa semnez factura, intre timp el sa sune la bucuresti sa ceara lamuriri in privinta tva-ului. Ok,toate bune si frumoase pana cand a trecut ora respectiva si m-am intors la magazin sa iau puscoacea si sa merg la politie ....adica sa rezolv ce era de rezolvat. Ce-mi spune baiatul de acolo...ca nu-mi poate vinde arma ca nu sunt vanator ca ei nu au arme de colectie ci doar de vanatoare si ca politica firmei nu permite vanzarea unei arme de vanatoare unui colectionar. Asa ca m-am dus binisor la celalalt armurier din Ploiesti si am rezolvat problema si mai ieftin si cu arma noua (ma refer la nea' Costel). Deci: dela Arrow nu pot lua arme in calitate de colectionar ca nu permite ''politica firmei''
halal armurieri
Voi ce parere aveti?
Imi pare rau de incident dar va multumesc de atentionare.
Cu respect.
Buna ziua.iulianP wrote:Astazi m-am dus la magazinul arrow din Ploiesti cu autorizatia pentru o arma lisa eliberata de AEST cu specificatia ''colectie'' sa cumpar un anumit model de Baikal mai vechi bagat de cineva in consignatie. La data respectiva tva-ul era 19% iar acum 24% si baiatul de acolo nu a stiut cum sa procedeze cu schimbarea asta rugandu-ma sa las buletinul si autorizatia si sa ma intorc dupa o ora sa achit si sa semnez factura, intre timp el sa sune la bucuresti sa ceara lamuriri in privinta tva-ului. Ok,toate bune si frumoase pana cand a trecut ora respectiva si m-am intors la magazin sa iau puscoacea si sa merg la politie ....adica sa rezolv ce era de rezolvat. Ce-mi spune baiatul de acolo...ca nu-mi poate vinde arma ca nu sunt vanator ca ei nu au arme de colectie ci doar de vanatoare si ca politica firmei nu permite vanzarea unei arme de vanatoare unui colectionar. Asa ca m-am dus binisor la celalalt armurier din Ploiesti si am rezolvat problema si mai ieftin si cu arma noua (ma refer la nea' Costel). Deci: dela Arrow nu pot lua arme in calitate de colectionar ca nu permite ''politica firmei''
halal armurieri
Voi ce parere aveti?
Revin cu raspunsul catre dumneavoastra. Colegii mei au procedat corect din punct de vedere legal si va explic de ce. Conform bonului de consignatie, arma care vroiati sa o cumparati este incadrata in categoria armelor de vanatoare iar conform legii 295/2004, ca sa puteti achizitiona o arma incadrata astfel, trebuia sa aveti autorizatie de cumparare pentru arma de vanatoare, nu de colectie.
De la Arrow puteti lua orice arma doriti dumneavoastra cu conditia sa aveti toate actele in regula, sa corespunda legii armelor si munitiilor si fara sa aibe o legatura cu politica firmei.
Cu respect.
Aici musai sa spun ceva.
O arma este arma, destinatia este stabilita de autorizatia de procurare. Ca dovada este si modul in care a fost conceputa anexa I. Puteti observa ca pentru cateva tipuri de arme sunt stabilite mai multe domenii de utilizare. Aceasta schimbare este facuta de aest la eliberarea autorizatiei. In 295 la art 2 definitii, la armele de vanatoare spune ca sunt arme "destinate" practicarii vanatorii. Deci se ia in discutie destinatia si nu caracteristicile constructive. Deasemenea competentele pentru schimbarea destinatiei armei sunt cuprinse in normele de aplicare si sunt atribuite aestului. Neintelegerea este rezultatul unor ambiguitati de interpretare a legii, care vor fi eliminate odata cu schimbarea legii.
Ar fi fost foarte legal, mai ales ca in autorizatie de regula se scriu si detalii despre arme, de ex. arma cu tevi lise, sau ghintuite, sau chiar categoria si caracteristicile.
Mai exista o alta interpretare asupra modului in care este conceput registrul de vanzari. Acesta are o rubrica cu arma din categoria ... cu caracteristicile ... Majoritatea armurierilor completeaza aceasta rubrica in momentul in care este facuta receptia, chiar daca pe factura sau aviz nu este trecuta destinatia. Ori, aceasta rubrica ar trebui completata in momentul in care arma este vanduta.
O arma este arma, destinatia este stabilita de autorizatia de procurare. Ca dovada este si modul in care a fost conceputa anexa I. Puteti observa ca pentru cateva tipuri de arme sunt stabilite mai multe domenii de utilizare. Aceasta schimbare este facuta de aest la eliberarea autorizatiei. In 295 la art 2 definitii, la armele de vanatoare spune ca sunt arme "destinate" practicarii vanatorii. Deci se ia in discutie destinatia si nu caracteristicile constructive. Deasemenea competentele pentru schimbarea destinatiei armei sunt cuprinse in normele de aplicare si sunt atribuite aestului. Neintelegerea este rezultatul unor ambiguitati de interpretare a legii, care vor fi eliminate odata cu schimbarea legii.
Ar fi fost foarte legal, mai ales ca in autorizatie de regula se scriu si detalii despre arme, de ex. arma cu tevi lise, sau ghintuite, sau chiar categoria si caracteristicile.
Mai exista o alta interpretare asupra modului in care este conceput registrul de vanzari. Acesta are o rubrica cu arma din categoria ... cu caracteristicile ... Majoritatea armurierilor completeaza aceasta rubrica in momentul in care este facuta receptia, chiar daca pe factura sau aviz nu este trecuta destinatia. Ori, aceasta rubrica ar trebui completata in momentul in care arma este vanduta.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.
Imi pare rau ca aveti aceasta impresie. Din contra stim foarte bine legile si pentru orice nelamurire cerem sfatul celor de la IGP serviciul AEST si intrucat nu sunteti singurul caz din Ploiesti cu autorizatie emisa astfel va spun sigur ca hiba este la cei de la dumneavoastra. Atentie mare de acum incolo. ... Daca vreti, ramane intre noi...iulianP wrote:habar nu aveti de lege!!! lasati-o asa...ramane intre noi
Cu respect
Bun ziua.Bill wrote:Aici musai sa spun ceva.
Destinatia este data de actele cu care intra in magazin. Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Si este logic sa fie asa. Daca arma este inscrisa in registru cu destinatia arma de vanatoare, magazinul nu poate sa o vanda ca arma de colectie. Nu inteleg ce nu intelegeti. Iar dovada nu este cum spuneti intocmirea anexei, ci este data chiar la inceputul legii, la incadrarile armelor. Domnul iulianP in caz de "supracontrol"(greu de crezut) este in afara legii si poate face inchisoare pentru detinere ilegala de armament. Si acest lucru datorita interpretarii gresite a legii.
Cel mai bine pentru orice nelamurire intrebati si alte birouri AEST nu neaparat cel din Ploiesti si ascultati si alte pareri.
Cu respect.
Adica sa inteleg ca toate armele pe care le detin ca si colectionar fie lise ,carabine etc (toate functionale) achizitionate de la armurieri sau prin intermediul lor cu autorizatii emise de AEST Ploiesti (cu mentiunea ''colectie'' si specificarea tipului de arma...lisa, ghintuita,teava scurta,panoplie samd.) si trecute in certificatul de colectionar ,dupa achizitie si prezentarea armei la AEST (ei facand complectarile de rigoare in certificat,serie ,tip etc) constituie in acceptiunea dvs o ''detinere ilegala de armament"?
Foarte interesant.....iata cum devin detinator ilegal de arme cu complicitatea AEST
Daca citeati legea de la cap la coada pana acum erati edificat cu capitolul ''colectie'' si nu mai scriati astfel de ineptii mai ales ca pe forumul ANCA colegii chiar v-au prezentat un paragraf din lege menit sa va deschida ochii intr-u intelegerea corecta a calitatii de colectionar si armele pe care acesta le poate detine. Interesant este si faptul ca la 200 de metri de ARROW Ploiesti este un alt armurier care vinde orice arma din raft oricui prezinta o autorizatie de cumparare fie el colectionar sau vanator.....sa inteleg cumva ca a incalcat legea atunci cand mi-a vandut cateva arme de vanatoare?

Foarte interesant.....iata cum devin detinator ilegal de arme cu complicitatea AEST
AK47
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Si este logic sa fie asa. Daca arma este inscrisa in registru cu destinatia arma de vanatoare, magazinul nu poate sa o vanda ca arma de colectie. Nu inteleg ce nu intelegeti.
@radu.b
Cu tot respectul, cam amestecati merele cu perele si mai puneti si niste vin deasupra.
Din punctul de vedere al legii si al AEST, in cosul cu mere avem: "port si folosire", "detinere", "colectie" si, eventual, "panoplie" iar in cosul cu pere avem: "militare", "de vanatoare", "de aparare si paza", "de auto-aparare" s.a.m.d.
In momentul completarii cererii pentru autorizarea achizitiei unei arme se bifeaza obligatoriu doua "x"-ulete in mai multe casute, plasate in grupuri distincte, mere separat si pere separat.
Asadar, eu pot sa solicit eliberarea unei autorizatii pentru a cumpara o arma "de vanatoare" pentru "port si folosire" (cazul cel mai frecvent), "detinere" (in situatia cand e o a treia arma intr-un calibru in care mai am deja alte doua arme in permisul de tip B, cel de port si folosire si care arma se va trece in permisul de tip A, cel de detinere care se poate elibera chiar fara a fi colectionar) sau "colectie" (in situatia in care sunt doar colectionar si posed doar permis de tip A, de detinere. O arma "de tir" poate fi inscrisa in permisul de tip B daca sunt tir-ist "cu acte in regula" sau in cel de tip A, la "detinere", daca sunt vanator sau la "colectie" daca sunt numai colectionar.
La fel, colectionar fiind si posedand cu drept de detinere o foarte banala Ij 18 (pe motiv de "realizare tehnica deosebita"
), fie ea cu alice sau cu glont, o pot vinde mai departe unui vanator pentru a o "purta si folosi" la vanatoare, ca arma de vanatoare.
Faptul ca un anume tip de arma se gaseste concomitent in situatii diferite in mana mai multor persoane nu impieteaza cu nimic asupra tipului de arma. Ba mai mult, eu, ca vanator si posesor de permis de tip B, pot sa ma las de vanatoare si ma "transform" in colectionar si sa solicit schimbarea destinatiei tuturor armelor din permisul de tip B de la "port si folosire" la "colectie" si nu de la "vanatoare" la "colectie". Chiar si mai mult se poate. Daca un colectionar se face peste o vreme vanator poate solicita schimbarea in sens invers, de la "colectie" la "port si folosire".
Si ca sa mergem si pe un exemplu practic: eu, posesor de permis de tip B (care mi-a fost eliberat pentru portul si folosirea armelor omologate pentru vanatoare deoarece am calitatea de vanator) dar si posesor de permis de tip A (pentru ca mai sunt si colectionar atestat) pot achizitiona o arma cu teava lisa sau ghintuita destinata
de constructor practicarii vanatorii, in 3 moduri diferite: ca sa merg la vanatoare cu ea si o voi inscrie in permisul de tip B sau ca s-o tin acasa, inscrisa in permisul de tip A ca arma "detinuta" sau "in colectie" dupa cum vrea muschiul meu.
Asadar, toate astea fiind spuse, dupa legea actuala in vigoare, nu greseati cu absolut nimic daca vindeati o arma "de vanatoare" unui colectionar aceasta arma putand fi "purtata si folosita" de un vanator dar si "detinuta" de un colectionar, fara a-i schimba cu nimic categoria de incadrare in registru sau in Anexa la Lege.
Ca n-ati stiut exact despre ce-i vorba e scuzabil pe undeva avand in vedere stufosenia legii dar, dupa cum zice vorba "perseverare diabolicum aest
", sa persistati in aceasta eroare ba chiar sa faceti afirmatii de genul Domnul iulianP in caz de "supracontrol"(greu de crezut) este in afara legii si poate face inchisoare pentru detinere ilegala de armament. este foarte greu de scuzat atunci cand vine din partea dumneavoastra.
Intrebare de baraj: Ce raspundeti unei bunicute ce vine sa depuna in magazin arma mostenita de la raposatul sot vanator, pe perioada necesara obtinerii de catre dumneaei a atestatului de colectionar?
Chestia este perfect posibila dupa legea in vigoare invocand motivul ca arma respectiva "are valoare sentimentala" (apropo, aste este cuprinsa si-n legislatia UE si cam 1/6 din tranzactiile cu arme s-h din Germania se desfasoara catre "mostenitoare") dupa cum e la fel de posibil ca respectiva vaduva sa obtina atestatul de colectionar si autorizatia de cumparare ARMA DE COLECTIE. I-ati raspunde ca nu poate "cumpara" arma fostului sot pe motiv ca-i trecuta in registrul dumneavoastra ca fiind "de vanatoare" si nu "de colectie"???
Va stam oricand la dispozitie cu sfaturi si indrumari practice despre ce si cum se interpreteaza legea noastra, de cele mai multe ori in urma experientelor practice personale si nu a unei interpretari personale a legii. Numa sa intrebati
Ganditi-va si altfel: numarul maxim de vanatori posibil sa existe intr-un anumit moment pe teritoriul tarii noastre este fix si este limitat de terenul la dispozitie....cum Dumnezeu alt pamant nu ne mai da, ba chiar ne ia, se termina odata si odata. Poate ca acum e in crestere numarul vanatorilor dar deja sunt multe fonduri si asociatii ce nu mai pot inscrie vanatori. In schimb, numarul de colectionari nu este limitat de nicio lege....s-ar putea ca acestia sa reprezinte un segment de cumparatori greu de ignorat in viitorul nu foarte indepartat. Chiar si in tari unde numarul de vanatori este de zeci de ori mai mare ca la noi, colectionarii au o pondere semnificativa in randul posesorilor de arme. Nu cred ca-i economic benefic sa-i ignorati pe ai nostri.
@radu.b
Cu tot respectul, cam amestecati merele cu perele si mai puneti si niste vin deasupra.
Din punctul de vedere al legii si al AEST, in cosul cu mere avem: "port si folosire", "detinere", "colectie" si, eventual, "panoplie" iar in cosul cu pere avem: "militare", "de vanatoare", "de aparare si paza", "de auto-aparare" s.a.m.d.
In momentul completarii cererii pentru autorizarea achizitiei unei arme se bifeaza obligatoriu doua "x"-ulete in mai multe casute, plasate in grupuri distincte, mere separat si pere separat.
Asadar, eu pot sa solicit eliberarea unei autorizatii pentru a cumpara o arma "de vanatoare" pentru "port si folosire" (cazul cel mai frecvent), "detinere" (in situatia cand e o a treia arma intr-un calibru in care mai am deja alte doua arme in permisul de tip B, cel de port si folosire si care arma se va trece in permisul de tip A, cel de detinere care se poate elibera chiar fara a fi colectionar) sau "colectie" (in situatia in care sunt doar colectionar si posed doar permis de tip A, de detinere. O arma "de tir" poate fi inscrisa in permisul de tip B daca sunt tir-ist "cu acte in regula" sau in cel de tip A, la "detinere", daca sunt vanator sau la "colectie" daca sunt numai colectionar.
La fel, colectionar fiind si posedand cu drept de detinere o foarte banala Ij 18 (pe motiv de "realizare tehnica deosebita"
Faptul ca un anume tip de arma se gaseste concomitent in situatii diferite in mana mai multor persoane nu impieteaza cu nimic asupra tipului de arma. Ba mai mult, eu, ca vanator si posesor de permis de tip B, pot sa ma las de vanatoare si ma "transform" in colectionar si sa solicit schimbarea destinatiei tuturor armelor din permisul de tip B de la "port si folosire" la "colectie" si nu de la "vanatoare" la "colectie". Chiar si mai mult se poate. Daca un colectionar se face peste o vreme vanator poate solicita schimbarea in sens invers, de la "colectie" la "port si folosire".
Si ca sa mergem si pe un exemplu practic: eu, posesor de permis de tip B (care mi-a fost eliberat pentru portul si folosirea armelor omologate pentru vanatoare deoarece am calitatea de vanator) dar si posesor de permis de tip A (pentru ca mai sunt si colectionar atestat) pot achizitiona o arma cu teava lisa sau ghintuita destinata
Asadar, toate astea fiind spuse, dupa legea actuala in vigoare, nu greseati cu absolut nimic daca vindeati o arma "de vanatoare" unui colectionar aceasta arma putand fi "purtata si folosita" de un vanator dar si "detinuta" de un colectionar, fara a-i schimba cu nimic categoria de incadrare in registru sau in Anexa la Lege.
Ca n-ati stiut exact despre ce-i vorba e scuzabil pe undeva avand in vedere stufosenia legii dar, dupa cum zice vorba "perseverare diabolicum aest
Intrebare de baraj: Ce raspundeti unei bunicute ce vine sa depuna in magazin arma mostenita de la raposatul sot vanator, pe perioada necesara obtinerii de catre dumneaei a atestatului de colectionar?
Chestia este perfect posibila dupa legea in vigoare invocand motivul ca arma respectiva "are valoare sentimentala" (apropo, aste este cuprinsa si-n legislatia UE si cam 1/6 din tranzactiile cu arme s-h din Germania se desfasoara catre "mostenitoare") dupa cum e la fel de posibil ca respectiva vaduva sa obtina atestatul de colectionar si autorizatia de cumparare ARMA DE COLECTIE. I-ati raspunde ca nu poate "cumpara" arma fostului sot pe motiv ca-i trecuta in registrul dumneavoastra ca fiind "de vanatoare" si nu "de colectie"???
Va stam oricand la dispozitie cu sfaturi si indrumari practice despre ce si cum se interpreteaza legea noastra, de cele mai multe ori in urma experientelor practice personale si nu a unei interpretari personale a legii. Numa sa intrebati
Ganditi-va si altfel: numarul maxim de vanatori posibil sa existe intr-un anumit moment pe teritoriul tarii noastre este fix si este limitat de terenul la dispozitie....cum Dumnezeu alt pamant nu ne mai da, ba chiar ne ia, se termina odata si odata. Poate ca acum e in crestere numarul vanatorilor dar deja sunt multe fonduri si asociatii ce nu mai pot inscrie vanatori. In schimb, numarul de colectionari nu este limitat de nicio lege....s-ar putea ca acestia sa reprezinte un segment de cumparatori greu de ignorat in viitorul nu foarte indepartat. Chiar si in tari unde numarul de vanatori este de zeci de ori mai mare ca la noi, colectionarii au o pondere semnificativa in randul posesorilor de arme. Nu cred ca-i economic benefic sa-i ignorati pe ai nostri.
Buna ziua.violiv wrote:Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic. Si este logic sa fie asa. Daca arma este inscrisa in registru cu destinatia arma de vanatoare, magazinul nu poate sa o vanda ca arma de colectie. Nu inteleg ce nu intelegeti.
@radu.b
La fel, colectionar fiind si posedand cu drept de detinere o foarte banala Ij 18 (pe motiv de "realizare tehnica deosebita"), fie ea cu alice sau cu glont, o pot vinde mai departe unui vanator pentru a o "purta si folosi" la vanatoare, ca arma de vanatoare.
Si ca sa mergem si pe un exemplu practic: eu, posesor de permis de tip B (care mi-a fost eliberat pentru portul si folosirea armelor omologate pentru vanatoare deoarece am calitatea de vanator) dar si posesor de permis de tip A (pentru ca mai sunt si colectionar atestat) pot achizitiona o arma cu teava lisa sau ghintuita destinatade constructor practicarii vanatorii, in 3 moduri diferite: ca sa merg la vanatoare cu ea si o voi inscrie in permisul de tip B sau ca s-o tin acasa, inscrisa in permisul de tip A ca arma "detinuta" sau "in colectie" dupa cum vrea muschiul meu.
Ca n-ati stiut exact despre ce-i vorba e scuzabil pe undeva avand in vedere stufosenia legii dar, dupa cum zice vorba "perseverare diabolicum aest", sa persistati in aceasta eroare ba chiar sa faceti afirmatii de genul Domnul iulianP in caz de "supracontrol"(greu de crezut) este in afara legii si poate face inchisoare pentru detinere ilegala de armament. este foarte greu de scuzat atunci cand vine din partea dumneavoastra.
Va stam oricand la dispozitie cu sfaturi si indrumari practice despre ce si cum se interpreteaza legea noastra, de cele mai multe ori in urma experientelor practice personale si nu a unei interpretari personale a legii. Numa sa intrebati![]()
Cu tot respectul dar nu ati inteles ce am spus. AEST oricare ar fi el poate sa va emita orice tip de autorizatie de cumparare doriti, dumneavoastra sa detineti toate tipurile de categorii inscrise pe permis. Daca va duceti cu autorizatia de cumparare pentru arma de colectie dar arma in magazin (in actele de intrare-registre) este trecuta la alta categorie decat cea trecuta pe autorizatie, nu puteti sa o cumparati. Asta am spus de la bun inceput. Problema nu este daca dumneavoastra aveti sau nu dreptul de cumparare, problema este ca incadrarile pe autorizatie sa corespunda.
Daca nu ma credeti pe cuvant sunati va rog la biroul AEST - Bucuresti intrebati de d-ul Comisar Ghetu si puneti aceeasi intrebare.
Ati dat exemplul armei raposatului bunic. Foarte adevarat. Vreti sa o pastrati, cum procedati? Mergeti la biroul AEST explicati care este problema (pentru ca oricum trebuie sa va prezentati cu arma la politie), dansii va trimit la un armurier autorizat cu specificatia ca in acte la depunere sa fie trecuta ca arma de colectie. Apoi dumneavoastra (nefiind vanator) cu autorizatie emisa pentru arma de colectie va ridicati arma. Simplu.
Va spun cat se poate de sigur. Nu este prima data la acelasi magazin cand s-au prezentat cu autorizatie de colectionar si doreau sa cumpere revolver S&W cal.45 arma noua fiind trecuta in registre ca arma de autoaparare. Dumneavoastra ce faceati?
Inca odata, nu ma credeti sunati-l pe d-ul Comisar Ghetu si va lamureste exact.
Cu respect.
ioi... dc nu vreti sa intelegeti ca un colectionar poate cumpara si detine urmatoarele categorii de arme:
DE VANATOARE..... (LISA,GHINTUITA,MIXTA ETC)
DE TIR....... (TEAVA LUNGA)
DE TIR .... (TEAVA SCURTA 22LR)
DE PANOPLIE .... (AICI INTRA O SUMEDENIE DE CALIBRE SI LUNGIMI DE TEAVA,MILITARE SAU CIVILE)
DE AUTOAPARARE......(GAZ SAU BILA DE CAUCIUC)
SI MUUULTE ALTE MINUNATII....
eu cand vin si cumpar de la dvs este normal sa cumpar o arma de vanatoare,asa cum este scris in acel registru,pt ca aia cumpar de fapt....scrie pe autorizatie arma lisa nu arma lisa de vanatoare,iar ce fac eu cu ea dupa ce o achizitionez (cu autorizatia de la AEST care presupun ca este valabila si suficienta pt orice armurier) este treaba mea si a celor de la AEST. Arma de colectie asa cum vreti dvs sa fie ( excluzand cele de panoplie) nu cred sa se fi produs vreodata si in felul acesta sa va intre in registru ca arma de colectie. Legea este destul de explicita si nu da nastere la interpretari,necunoasterea ei duce la interpretari chiar si din partea sus numitului comisar
DE PANOPLIE .... (AICI INTRA O SUMEDENIE DE CALIBRE SI LUNGIMI DE TEAVA,MILITARE SAU CIVILE)
eu cand vin si cumpar de la dvs este normal sa cumpar o arma de vanatoare,asa cum este scris in acel registru,pt ca aia cumpar de fapt....scrie pe autorizatie arma lisa nu arma lisa de vanatoare,iar ce fac eu cu ea dupa ce o achizitionez (cu autorizatia de la AEST care presupun ca este valabila si suficienta pt orice armurier) este treaba mea si a celor de la AEST. Arma de colectie asa cum vreti dvs sa fie ( excluzand cele de panoplie) nu cred sa se fi produs vreodata si in felul acesta sa va intre in registru ca arma de colectie. Legea este destul de explicita si nu da nastere la interpretari,necunoasterea ei duce la interpretari chiar si din partea sus numitului comisar
Buna seara.iulianP wrote:ioi... dc nu vreti sa intelegeti ca un colectionar poate cumpara si detine urmatoarele categorii de arme:
Nu luati doar partea care va convine din expunere. Exista arme cu teava lisa care sunt incadrate ca arme de vanatoare, ca arma de autoaparare, ca arma de colectie, ca arma de panoplie s.a..
Din pacate legea nu este atat de explicita asa cum spuneti si lasa loc la foarte multe interpretari. Stiti foarte bine (si d-ul violiv stie) au fost foarte multe discutii pe marginea acestei legi (pentru care noi avem destul de multe observatii).
Am spus foarte clar si nu inteleg de ce insistati. Puteti cumpara orice arma doriti dumneavaostra de la noi cu conditia ca incadrarea din autorizatie sa corespunda cu cea din registrul de armament.
Daca persoana care depus arma in consignatie a incadrat-o ca arma de vanatoare, vanzatorul nu poate sa o vanda pe autorizatie de colectionar. Hiba este cat se poate de clara si i-am spus-o si d-lui violiv. Tot de la dumnevoastra din Ploiesti s-a prezentat un domn cu autorizatie de colectionar si dorea sa cumpere un revolver S&W cu glont cal.45. La categoria aceasta de arma de autoaparare este specificat cat se poate de clar in lege cine are dreptul sa o detina. Dumneavoastra cum judecati cazul?
Dar mai spun un lucru, nu ma credeti pe mine, pardon pe noi. Sunati la alt birou AEST decat cel din Ploiesti intrebati si vedeti ce raspuns obtineti. V-am spus chiar persoana pe care sa o intrebati si este cred cea mai potrivita sa va raspunda.
Cu respect.
In 90% din situatiile cand veti intreba ceva ce iese din rutina zilnica la AEST veti obtine raspunsul "Nu se poate !"
Si totusi este posibil. Ca si ceilalti colegi colectionarti, am cumparat de-a lungul timpului ca arme de colectie, lise cat se poate de obisnuite, intrate in magazine ca arme de vanatoare, fara nicio problema.
Vad ca geaba am explicat..."vanatoare" si "colectie" sunt doua chestii care se completeaza nu se exclud.
Pe de alta parte e la fel de adevarat ca fiecare serviciu AEST are propriile interpretari ale legii si ca la Bucuresti n-am reusit sa schimb incadrarea unei arme achizitionata "pe colectie" in arma "de vanatoare" (SIC
) dar motivul invocat, atunci cand le-am aratat scris negru pe alb in lege ca se poate, a fost ca n-a mai cerut nimeni asa ceva si nu exista "cerere tip". M-am mutat din B si am rezolvat problema in doua zile folosind doua "cereri tip", una de radiere si una de inscriere, pe motiv de "schimbarea destinatiei"...iar SIC. Ba mai mult, au facut la fel mai multi prieteni si cunostinte mai indepartate....printre ei chiar si un lucrator al unui serviciu AEST, pasionat si el de arme mai ciudatele dar care n-avusese curiozitatea sa scotoceasca legea pana la capat ca sa vada ca se poate si e perfect legal sa "transforme" o arma de colectie in arma de vanatoare.
Exista arme cu teava lisa care sunt incadrate ca arme de vanatoare, ca arma de autoaparare, ca arma de colectie, ca arma de panoplie s.a..
ca sa va corectez: exista arme cu teava lisa care sunt incadrate ca arme de vanatoare si ca arme de autoaparare PUNCT !
Intr-o cu totul alta clasificare ele pot fi incadrate ca arme de colectie, de panoplie (daca-s gaurite), etc. Iar aceste doua categorisiri merg in paralel si se completeaza una pe alta nu se exclud....asta este ceea ce nu vreti sa intelegi: unele-s mere si altele pere. Si nu interpretam in sensul dorit de noi ci am trait sa ne fie aplicata exact in acest sens.
Cat despre S&W, chiar si cea in cal. 500 poate fi incadrata la "colectie" in paralel si nu la concurenta cu defintia ei de arma scurta pentru aparare si paza si chiar exista colectionari care au in DETINERE asa ceva....in lege este specificat foarte clar cine are dreptul sa "POARTE SI FOLOSEASCA", notiuni complet diferite.
Sfatul meu este sa rugati juristul firmei sa pritoceasca un pic legea, sa citeasca ce-am scris noi aici si pe ANCA si sa poarte o discutie cu Domnul Comisar Ghetu sa se lamureasca.
Odata ce exista persoane fizice ce au primit autorizatie pentru arme de colectie si au cumparat cu ele arme de vanatoare, de la persoane cat se poate de vanatori, pe care le-au inscris ulterior in permisul de tip A fara nicio problema, exact la AEST Bucuresti, chiar nu vad de ce sa va fie aplicat un regim discriminatoriu la magazinele dumneavoastra. Si chiar nu vad de ce incercati sa ne convingeti de contrariul cand noi stam cu "dovezile irefutabile" in dulap. Dintre toate armele pe care le am in colectie una singura a fost cumparata avand in magazin incadrarea "colectie" dar asta doar pentru ca, pe vremuri, fusese si "militara" ... si a fost vanduta numai in baza atestatului de colectionar si a autorizatiei pe care sa fie mentionat "pentru colectie" in rest toate au fost si sunt arme cat se poate "de vanatoare".
Cred c-ar fi mult mai constructiv sa lamuriti realmente problema cu serviciul AEST decat sa incercati sa ne convingeti ca merele sunt pere si invers....nu de alta, dar stiu cativa posesori de Benelli cu tevi lise care le detin cat se poate de legal in permisul de tip A, la "colectie" si care trag cu ele la fiecare 2 saptamani la talere si cu fiecare sedinta se mai trezeste pasiunea in cate un prieten....da' toate au fost cumparate si vor fi cumparate de la "concurenta" care a stiut sa faca distinctia necesara intre arme "pentru purtat si folosit la vanatoare" si arme "pentru detinut in colectie".
Si totusi este posibil. Ca si ceilalti colegi colectionarti, am cumparat de-a lungul timpului ca arme de colectie, lise cat se poate de obisnuite, intrate in magazine ca arme de vanatoare, fara nicio problema.
Vad ca geaba am explicat..."vanatoare" si "colectie" sunt doua chestii care se completeaza nu se exclud.
Pe de alta parte e la fel de adevarat ca fiecare serviciu AEST are propriile interpretari ale legii si ca la Bucuresti n-am reusit sa schimb incadrarea unei arme achizitionata "pe colectie" in arma "de vanatoare" (SIC
Exista arme cu teava lisa care sunt incadrate ca arme de vanatoare, ca arma de autoaparare, ca arma de colectie, ca arma de panoplie s.a..
ca sa va corectez: exista arme cu teava lisa care sunt incadrate ca arme de vanatoare si ca arme de autoaparare PUNCT !
Intr-o cu totul alta clasificare ele pot fi incadrate ca arme de colectie, de panoplie (daca-s gaurite), etc. Iar aceste doua categorisiri merg in paralel si se completeaza una pe alta nu se exclud....asta este ceea ce nu vreti sa intelegi: unele-s mere si altele pere. Si nu interpretam in sensul dorit de noi ci am trait sa ne fie aplicata exact in acest sens.
Cat despre S&W, chiar si cea in cal. 500 poate fi incadrata la "colectie" in paralel si nu la concurenta cu defintia ei de arma scurta pentru aparare si paza si chiar exista colectionari care au in DETINERE asa ceva....in lege este specificat foarte clar cine are dreptul sa "POARTE SI FOLOSEASCA", notiuni complet diferite.
Sfatul meu este sa rugati juristul firmei sa pritoceasca un pic legea, sa citeasca ce-am scris noi aici si pe ANCA si sa poarte o discutie cu Domnul Comisar Ghetu sa se lamureasca.
Odata ce exista persoane fizice ce au primit autorizatie pentru arme de colectie si au cumparat cu ele arme de vanatoare, de la persoane cat se poate de vanatori, pe care le-au inscris ulterior in permisul de tip A fara nicio problema, exact la AEST Bucuresti, chiar nu vad de ce sa va fie aplicat un regim discriminatoriu la magazinele dumneavoastra. Si chiar nu vad de ce incercati sa ne convingeti de contrariul cand noi stam cu "dovezile irefutabile" in dulap. Dintre toate armele pe care le am in colectie una singura a fost cumparata avand in magazin incadrarea "colectie" dar asta doar pentru ca, pe vremuri, fusese si "militara" ... si a fost vanduta numai in baza atestatului de colectionar si a autorizatiei pe care sa fie mentionat "pentru colectie" in rest toate au fost si sunt arme cat se poate "de vanatoare".
Cred c-ar fi mult mai constructiv sa lamuriti realmente problema cu serviciul AEST decat sa incercati sa ne convingeti ca merele sunt pere si invers....nu de alta, dar stiu cativa posesori de Benelli cu tevi lise care le detin cat se poate de legal in permisul de tip A, la "colectie" si care trag cu ele la fiecare 2 saptamani la talere si cu fiecare sedinta se mai trezeste pasiunea in cate un prieten....da' toate au fost cumparate si vor fi cumparate de la "concurenta" care a stiut sa faca distinctia necesara intre arme "pentru purtat si folosit la vanatoare" si arme "pentru detinut in colectie".
Dom' doctor mai clari de atat nu cred ca putem fi, mai ales dvs care ati expus mult mai pe larg variante,posibilitati prezumtive ,parti din lege plus referiri la ''garderoba'' multor impatimiti colectionari. Eu propun sa ne oprim aici ptr ca in mod sigur nu ajungem la un numitor comun si pana la urma nu e musai sa le trec pragul sau sa incerc sa le explic ca pot vinde si altfel dct au facut-o pana acum. Sunt destui armurieri care inteleg corect legea si o aplica la modul comercial fara nicio problema sau vreo ilegalitate.
Faza zilei ramane afirmatia d-lui Radu ++++Domnul iulianP in caz de "supracontrol"(greu de crezut) este in afara legii si poate face inchisoare pentru detinere ilegala de armament++++
Cu bunavointa dvs rog a se inchide acest topic,multumesc.
Faza zilei ramane afirmatia d-lui Radu ++++Domnul iulianP in caz de "supracontrol"(greu de crezut) este in afara legii si poate face inchisoare pentru detinere ilegala de armament++++
Cu bunavointa dvs rog a se inchide acest topic,multumesc.
AK47
Ba nu, sati inca un pic. Nu stiu cum arata actul de depunere in consignatie la Arrow dar toate cele pe care le-am vazut la alte magazine nu contin o rubrica in care se specifica destinatia armei. Asa ca in momentul in care este inscrisa in registru nu este obligatoriu sa se specifice destinatia.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.