Doar ca sa lamurim, off topic, dar nu l-am starnit eu:macarici wrote:Acum,fiecare vine cu argumentele lui.Miorita e "o balada populara,transmisa prin viu grai,din generatie in generatie."Ca parca asa ne invata la scoala.Dupa care a fost tiparita.Sau ,ma rog,scrisa.Dar sa le punem noi,acum,in carca celui sau celor care au "elaborat"Miorita asemenea subtilitati de gandire,mi se pare putin mai exagerat.
Statea ciobanul proptit cu barba in bata si se gandea cum sa suceasca el situatia sa i se para mai usor momentul de "game over".
Nu de moartea care trebuie sa vina la sorocul ei,trebuia sa se teama ciobanul,ci de cea pregatita de "tovarasii"lui.Nu cumva un fapt real,din viata de zi cu zi a acelor timpuri a stat la baza baladei?
E parca mai usor de acceptat,decat sa-i creditam pe acei oameni simpli(nu prosti)cu mai stiu eu ce veleitati de simbolisti.
Cu italienii e alta gasca in alta traista.Acum cativa ani se ofusca "toata floarea cea vestita a intregului Apus"cat de-ai dracu suntem noi romanii,cu tiganii.Cat de rasisti suntem,ca ne luam de viata unei biete minoritati.Atat de rau au dus-o in Romania,ca aici s-au impuiat cel mai mult!
Inca de atunci am zis:luati-i,frate la voi si o sa va spalati cu ei pe cap!Modalitati de livrare:la bucata,la metru sau la kilogram,nu conteaza,numai sa-i luati.
Nu i-au luat,dar s-au procopsit cu ei si acum nu le mai convine!Sunt dispusi sa dea bani grei,numai sa scape.Daca cu banii n-a mers,au trecut la duritati.Ei,civilizatii.
Ce am vrut sa punctez,a fost ca lor,occidentalilor,nu le-a trebuit atata timp sa ia o atitudine,chiar dura,fata de noi romanii caream ajuns sa fim injurati si scuipati de tigani in propria tara.Sau chiar scosi din case,cum s-a intamplat la Timisoara.
Nu e de admirat cand intr-un conflict cad victime copii.Indiferent de natie sau etnie.Copii tiganilor oricum erau victime colaterale,pt ca stim ca sunt folositi de parintii lor ca argumente in disputele cu autoritatile.Ii iau de picioare si dau cu ei la intimidare,sau sunt schiloditi pt cersit.
Dar eu una am zis si alta mi se pune in carca!
- ca orice produs artistic, si Miorita a fost creatia unui individ genial, nu a unui grup. Ca a fost inspirat dintr-un fapt real, pastoresc, nu conteaza. Conteaza cum a resimtit, transformat si rer-simbolizat acel cretor ramas anonim. Ca s-a transmis prin viu grai, e altceva.
- existenta unei culturi, mai mult, a umanitatii, presupune existenta unui sistem de simboluri si a simbolizari. De fapt, omul si cultura incep atunci cand apare capacitatea de a simboliza. Inainte de asta era doar maimuta.
- toti oamenii cu simt artistic, indiferent de cultura de care apartin, au capacitatea de a transforma realitatea si a-i conferi valori noi. Problema e ca oamenii "simpli" nu pot sau nu inteleg si aleg sa urmeze ceea ce e mai la indemana lor. Asa cum pare sa fie cazul cu profesoara care te-a invatat la scoala.
Spun toate acestea pentru ca m-am cam saturat sa aud cum o opera artistica este facuta raspunzatoare de toate ratarile sau neimplinire posibile. Si m-am saturat si de interpretarea extrem de simplista care i se da si care o devalorizeaza, gen: "Ce vina avea sarmana oaie, ca ciobanul nu avea coae"!
La urma urmelor, noi nu suntem urmasii (alegorici) ciobanului moldovean, care a murit fara urmasi, ci ai celui vrancean si celui ungurean, deci ai unor criminali! Si atunci, de ce nu suntem mai agresivi? De ce nu avem cu toti arme cu care sa tragem in sus si in jos?