Cum sa iti iei arma ? pas cu pas

Intrebari cu caracter general despre armele cu aer comprimat.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
pusca8600

Cum sa iti iei arma ? pas cu pas

Post by pusca8600 »

Salut,
Sunt nou pe aici, si am tot incercat sa aflu ce ar trebui sa fac pentru a-mi lua o pusca cu alice. Evident am inceput sa citesc tot ce scria prin forum, am citit chiar si fragmente din legea 295/2004 insa se pare ca pe masura ce citesc totul devine mai neclar.

Neclaritatile in prima faza sunt:
1) Pentru detinerea unei arme cu ac am nevoie de permis de arma sau de un certificat de detinere arma ?
2) O arma cu ac poate fi detinuta pentru "amuzament" (impuscat cutii in spatele curtii) ? Din cate am vazut in anexa legii 295 armele cu viteza de pana la 220m/s pot fi detinute numai pentru tir.
3) Pentru obtinerea permisului de arma la punctul f scrie "certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor,", unde s-ar putea face acest curs?, cat dureaza?, cat costa?
4) La litera j scrie "carnetul de membru vânător, în original şi copie, vizat pe anul în curs, eliberat de o organizaţie vânătorească legal constituită, afiliată la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România – pentru arme lungi cu destinaţia – vânătoare sau după caz, tir sportiv sau biatlon, în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului şi folosirii acesteia" ... Banuiesc ca nu e cazul, sau ma insel ?
5) La litera k "carnet de antrenor de tir sau biatlon eliberat de Agenţia Naţională pentru Sport sau legitimaţie de sportiv de tir sau biatlon", am presupus ca de asta as avea nevoie pt o arma ce in legislatie este incadrata ca arma de tir, ei bine ... de unde sa iau asa ceva ?... nu sunt sportiv de tir sau biatlon, si cu atat mai putin antrenor, am facut eu odata tir dar cu mult prea mult timp in urma pt a-mi aduce aminte si unde am facut. IN CONCLUZIE, ESTE NEVOIE DE ASA CEVA ?

Cam atat in prima faza :) dar va promit ca intrebarile vor continua.
argusz

Re: Cum sa iti iei arma ? pas cu pas

Post by argusz »

Deci... : :) armele cu aer comprimat pot fi detinute de catre persoane majore, care poseda permis de port arma. Pentru a detine permis de port arma trebuie sa faci o vizita medicala si o vizita psihologica, sa-ti scoti cazierul, si sa platesti aprox 130lei la trezo. Cel mai sigur mergi la politie ca si-asa iti trebuie formulare de acolo.
Folosirea armelor cu aer comprimat se poate face dupa cum urmeaza:

"Uz de arma neletala

Art. 63.
(1) Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.
(2) Armele neletale destinate agrementului si tirului sportiv, prevazute la pozitiile 25 si 31 din anexa, pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate, pentru a nu pune in pericol integritatea corporala si viata persoanelor.
(3) Arbaletele, arcurile, precum si armele prevazute la pozitia 25 din anexa, destinate colectiei, pot fi folosite in conditiile prevazute la art. 29.
(4) Folosirea armelor neletale in poligoanele autorizate se poate face numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora.
(5) Este interzisa folosirea armelor prevazute la alin. (2) in locuri publice.
"

Am lasat articolul intreg, ca sa nu existe confuzii. Ca sa fie si mai clar, pozitiile din anexa sunt: "pozitia 25 din anexa" se refera la pustile si pistoalele cu aer comprimat, iar "pozitia 31 din anexa" se refera la arcuri si arbalete. Pun mai jos si art 29 , pentru cei ce detin aceste obiecte in regim de colectie:

"Autorizarea folosirii armelor care fac obiectul dreptului de detinere

Art. 29.
(1) Persoana care are in proprietate sau folosinta arme letale poate fi autorizata de catre organul de politie competent teritorial, la cerere, sa foloseasca intr-un poligon special amenajat si autorizat, in conditiile legii, armele de vanatoare, de tir sau de colectie.
(2) Autorizarea prevazuta la alin. (1) se refera la scopul pentru care s-a solicitat traseul utilizat pentru transportul armelor, locul unde urmeaza a fi folosita arma, termenul de valabilitate a autorizatiei temporare de transport si folosire a armei.
(3) Procedura de acordare a autorizatiei prevazute la alin. (1) se stabileste prin norme metodologice.
(4) Colectionarii de arme pot folosi o arma lunga dintre cele detinute, mentionata in mod expres in permisul de arma, numai in locul unde se afla colectia, in caz de legitima aparare. In cazul in care colectionarul a facut uz de arma, are obligatia sa actioneze in conditiile prevazute la art. 35 alin. (1) si (2).
"
Adrian ROMAN www.clubairguns.ro/forum/

CZ200S cal .22, Tasco WCP 10-40x50
Slavia 630 cal .177, Tasco 3-9x40 IR
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
pusca8600

Post by pusca8600 »

Salut,
Din mesajul tau inteleg urmatoarele (sper sa nu ma insel) :
1) Pt permisul de arma nu e nevoie de absolut toata caruta de acte care apar in lege, ok trecand peste asta, imi spui sa ma duc la politie, pentru Bucuresti unde ar trebui sa fie asta ? am citit prin alte posturi ceva legat de AEST dar surpriza, cand am incercat sa intru pe site-ul aest -Asociatia Ecologie-Sport-Turism :( , banuiesc ca e o greseala la mijloc
2) Uzul de arma (ART 63, alin 2)... banuiesc ca ma incadrez aici " Armele neletale destinate agrementului si tirului sportiv, prevazute la pozitiile 25 si 31 din anexa, pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate, pentru a nu pune in pericol integritatea corporala si viata persoanelor". Sa inteleg ca nu e o problema daca imi amenajez in curte un spatiu in care sa o folosesc. ASA-I ? Citesc mai departe art 29 si inteleg totusi ca pot folosi arma numai intr-un poligon ? Si daca intr-o dimineata ma trezesc ca vreau sa merg la altul banuiesc ca imi trebuie alta " autorizatie temporara de transport" ... incurcate sunt caile Doamnului dar mai incurcate sunt legile din Romania ...
3) Exista totusi o posibilitate de utilizare a armelor de tir in afara poligonului ? , daca nu, restul lumii de ce isi mai ia astfel de arme, daca tot esti nevoit sa te deplasezi la un poligon cine stie unde, prin traficul din Bucuresti iti trece tot cheful pana ajungi la poligon. Intreb asta pt ca la fel de simplu pot intra intr-un club de tir si scap de costurile armei + alergatura pe la politie care in prima faza pare simpla dar sunt sigur ca se va dovedi altfel.
4) :!: O arma de airsoft este mult mai slaba decat una de tir ? Ma gandesc ca ar fi o alternativa pe care o pot folosi unde ma taie pe mine capul. Din cate am vazut , cel putin la pistoale, se aseamana cu chinezariile care erau acum 10 ani prin piete. Ma insel ?
argusz

Post by argusz »

:D AEST, n-are nimic de-aface cu ecologia si turismul... Are de-aface cu ARME, EXPLOZIBILI si SUBSTANTE TOXICE. Informatii gasesti aici:

http://www.politiaromana.ro/directia_arme.htm

Ai voie sa folosesti pusca sau pistolul cu aer comprimat in curte, pe proprietatea ta sau pe proprietatea cuiva pe care-l cunosti si-ti da voie, etc, atata timp cat nu exista pericolul ca alica sa "iasa in strada" sau in spatiul public si sa loveasca ceva. Binenteles ca poti folosi aceste obiecte SI in poligon. Articolul 29, daca ai citit tu bine, l-am pus pt cei care detin armele cu aer comprimat IN REGIM DE COLECTIE.

Armele air-soft nu se supun autorizarii de nici un fel, dar folosirea lor in public nu este "binevenita". Multi au luat amenda pt tulburarea linistii si ordinii publice ca le-au folosit in spatiul public.
Adrian ROMAN www.clubairguns.ro/forum/

CZ200S cal .22, Tasco WCP 10-40x50
Slavia 630 cal .177, Tasco 3-9x40 IR
JSB Jumbo Exact 5.51
JSB Exact 4.51
ChristianW

Post by ChristianW »

Acte necesare pentru obtinerea notificarii in vederea cumpararii pistoalelor neletale cu gaze - politia capitalei, I.G.P.si I.P.J. - serviciul arme pe raza domiciliului solicitantului:

» cerere tip;
» copie b.i./c.i.;
» cazier judiciar;
------
Scrie pe siteul : http://www.top-gun.ro/pistol-autoaparare-gaz.html
Problema e ca am domiciliul din CI in Bucuresti, insa resedinta in Buftea/Ilfov ( este inscrisa pe spatele CI). Deci... unde ma duc pentru actele necesare?
Image
ChristianW

Post by ChristianW »

Am mai aflat ceva:
Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoanele fizice interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la ghişeele subunităţilor de poliţie de la locul de naştere, domiciliu/ reşedinţă însoţită de:

actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate);

timbru fiscal în valoare de 2 lei;

chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei.
-----------
Deci, avand resedinta in Buftea/Ilfov, - rezulta ca ei imi elibereaza Cazierul. Am dreptate?
Image
tevez

Post by tevez »

ChristianW wrote: Deci, avand resedinta in Buftea/Ilfov, - rezulta ca ei imi elibereaza Cazierul. Am dreptate?
Da, pe loc.
Post Reply