Regimul armelor la granita?
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Regimul armelor la granita?
Salut prietenilor de pe forum si nu numai. Mea culpa ca intru cand imi aduc aminte(iertare
) dar am nevoie de la voi de un sfat bine documentat. Plec pe la sfarsitul lui iunie cu familia in vacanta , la mare, Nisipurile de aur, in Bulgaria. Trebuia sa mai mergem cu o familie cu masina dar s-au razgandit si ma duc numai eu cu nevasta-mea si copilul. Dupa cum banuiti, vreau sa i-au cu mine si..garda de corp, adicatelea pistolul cu gaze Carpati, cal.9mm. Azi am vb cu seful de la AEST IASI si mi-a zis ca armele neletale nu au un regim special la scoaterea din tara(ca nu necesita pasaport special sau vreo autorizatie) si m-a sfatuit totusi sa vb si la ambasada Bulgariei in Romania. Am sunat acolo,si mi s-a spus spus ca atata timp cat am certificatul de detinator si declar arma la intrarea in tara, nu trebuie sa am nici o pbl. si a subliniat ca trebuie sa o declar. Si mi-a mai zis ca la ei regimul armelor este mai liberal. Reluand discutia cu seful de la AEST IASI, mi-a mai zis sa mai intreb si la Politia de Frontiera, ca nu strica. Cu astia nu am reusit sa i-au leg inca, ba suna ocupat, ba nu nimeream unde trebuie asa incat le-al trimis un mail in care le-am cerut lamuriri suplimentare. L-am mai intrebat pe seful de la Iasi, daca a avut cazuri cu pbl si mi-a zis numai de un caz cu un cetatean care a vrut sa mg in Moldova cu un pistol cu bile si daca am inteles eu bine, nu l-au lasat ai nostri sa iasa cu el. Va intreb si pe voi, cei care ati iesit de la noi prin punctele de trecere, daca au avut pbl sau nu? Multumesc in avans pt raspunsuri.
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Re: Regimul armelor la granita?
cu pistolul cu gaz nu ai nici o problema la granita, pt ca la bulgari e la liber. treaba cu declaratul la vama...cea mai mare gogorita posibila deoarece nu iti da nimic la mana cum ca ai declarat, nu esti trecut pe nicaieri...daca insa il cumperi de la bulgari-ca cetatean roman- trebuie declarat pt ca primesti actele necesare la aest la "inmatriculare". daca se apuca sa faca control la masina-probabilitate de 1 la "catraliarde"- si nu ai declarat arma, e mai aiurea...asa ca atunci cand dai buletinul la granita, da si permisul de arma. in rest e simplu...
la intoarcere la fel, arati permisul si buletinul cand iti cer buletinul.
la intoarcere la fel, arati permisul si buletinul cand iti cer buletinul.
Multumesc frumos pentru raspuns! Asa am sa fac, ca un cetatean corect ce sunt! Oricum am sa m la mine njpe telefoane de peste tot, in caz de ceva probleme.
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
e o masura buna,si te-ai gandit bine!
distractie placuta!
distractie placuta!
Mersi mult dar mai este pana atunci, undeva pe 26 plec!
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
-
catalin_suzeanu
Ai insa mare grija unde anume il "depozitezi". Ca si la noi, si la bulgari este obligativitatea folosirii unui fiset metalic, ceea ce ma indoiesc ca o sa ai cum sa-l cari (asta daca ai acasa). Nu sunt permise depozitarile de armament in casa de bani a hotelului (de la receptie sau din camera). In masina, nu trebuie sa-ti mai spun ca este interzis sa "ascunzi" arma.
De unde rezulta ca:
-ori o sa defilezi in slip si cu pistolul la "cingatoare";
-ori incalci legea, ascunzandu-l prin bagaje, torpedou, sertarele secrete ale masinii (cele noi abunda de astfel de locuri secrete)...
In alta ordine de idei, o arma cu gaz face victime in randul eventualilor atacatori din cauza rasului rpovocat. Nu vreau sa fiu rautacios insa, Bulgaria, care e o tara cod galben, e renumita in atacuri cu ARME ADEVARATE...In atare caz nu faci decat:
-fie sa "moara de ras" vazandu-te cum ii ameninti cu o arma cu gaz;
-fie sa-i enervezi, urmarile fiind destul de neplacute pentru tine si ai tai.
Nu vreau sa par prapastios insa, din 2007 tot traversez Bulgaria spre Turcia, avand asupra mea arma (cu pasaport) si tot am o strangere de inima cand ma gandesc ca nu ar avea ce face impotriva unor "baieti rai" cu dotare si pregatire (para)militara corespunzatoare.
Daca vrei, mai vorbim pe privat(e)...
Cata
De unde rezulta ca:
-ori o sa defilezi in slip si cu pistolul la "cingatoare";
-ori incalci legea, ascunzandu-l prin bagaje, torpedou, sertarele secrete ale masinii (cele noi abunda de astfel de locuri secrete)...
In alta ordine de idei, o arma cu gaz face victime in randul eventualilor atacatori din cauza rasului rpovocat. Nu vreau sa fiu rautacios insa, Bulgaria, care e o tara cod galben, e renumita in atacuri cu ARME ADEVARATE...In atare caz nu faci decat:
-fie sa "moara de ras" vazandu-te cum ii ameninti cu o arma cu gaz;
-fie sa-i enervezi, urmarile fiind destul de neplacute pentru tine si ai tai.
Nu vreau sa par prapastios insa, din 2007 tot traversez Bulgaria spre Turcia, avand asupra mea arma (cu pasaport) si tot am o strangere de inima cand ma gandesc ca nu ar avea ce face impotriva unor "baieti rai" cu dotare si pregatire (para)militara corespunzatoare.
Daca vrei, mai vorbim pe privat(e)...
Cata
Pistol "BUL M-5 Ultra-X" cal.9mm (cartus cu glont)-2009
Pistol "Glock G26" cal.9mm (cartus CQT-teflon)-2007
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
Revolver "Reck Cobra" cal.380 knall (cartus cu gaz)-1996 (perioada cand bila era interzisa)
@Adrian: Eu zic sa stai linistit,sa te bucuri de concediu
La ce bun sa mai cari o jucarie cu tine,sa ai grija ei cand te duci sa te relaxezi....
Catalin are perfecta dreptate,la bulgari,rachetii au arme adevarate cu multe gloante,asa ca nu faci decat sa-i enervezi si o sa le foloseasca fara ezitare.
Eu am fost de multe ori in bulgaria si nu am avut nici un fel de problema,daca iti vezi de treaba ta nu te deranjeaza nimeni!
Bafta si concediu placut!
Catalin are perfecta dreptate,la bulgari,rachetii au arme adevarate cu multe gloante,asa ca nu faci decat sa-i enervezi si o sa le foloseasca fara ezitare.
Eu am fost de multe ori in bulgaria si nu am avut nici un fel de problema,daca iti vezi de treaba ta nu te deranjeaza nimeni!
Bafta si concediu placut!
Walter PP 10x22T - BLACK
Prieteni, nush ce sa zic..
parca as lasa-o acasa! Intr-un fel aveti dreptate, unde naiba sa o las? in hotel, in camera, in sertar?doamne fereste! Pe plaja daca o iau, in slip cu siguranta nu o pun(decat dak vreau sa zic ca am organ adevarat), doar intr-o borsetuta pe cearsaf sau langa sezlog, si iar nu-i bine! Deci, nu am nici o sansa sa o iau cu mine,nu? mentionez ca am un carpati cu gaze, cal.9mm si taaare as vrea sa-l iau cumine. totusi calatoresc in necunoscut cu copilul de 6 ani si nevasta si nu detin autoturism personal. Nu va mai zic ca nu am transport direct IASI_BULGARIA, tre sa ma duc pana la Cta si de acolo altceva pana la nisipuri! o adevarata ..aventura!
PS: am obtinut toate informatiile de la IGPR care mi-a zis ca pot iesi fara pbl cu certificatul si ambasada Bulgariei mi-a zis ca numai la granita sa prezint certificatul, ca in tara nu am nevoie de nici un permis. Acum ma gandesc nu neaparat la raketi cat la vreaun tampit care sare cu cutitul si va vrea geamantanul cu haine sau bratara de pe mana..si atunci scot ..marasestiul meu si ii trag un cartus cu piper in fata, de o sai para rau ca sa nascut! Merge?? 
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Ungaria, Austria, Germania, Italia, Luxemburg, Belgia, Olanda,
Cehia, Bulgaria, Rep. Moldova, Malta, Israel etc, etc - pe nicaieri nu am fost amenintat,
ba mai mult, nici macar nu am simtit nevoia de vreo "protectie" suplimentara.
E adevarat, nu am atins Iranul, Georgia sau Zimbabwe, dar, la naiba, e concediu nu info-trip organizat de CIA !

Cehia, Bulgaria, Rep. Moldova, Malta, Israel etc, etc - pe nicaieri nu am fost amenintat,
ba mai mult, nici macar nu am simtit nevoia de vreo "protectie" suplimentara.
E adevarat, nu am atins Iranul, Georgia sau Zimbabwe, dar, la naiba, e concediu nu info-trip organizat de CIA !
Emanuel
FORT 17 R Cal. 9 mm P.A.
ZORAKI - MOD. 914 Cal. 9 mm P.A.Knall
GAMO PT-80 Cal. 4.5 mm (.177 in)
www.romsdc.ro
FORT 17 R Cal. 9 mm P.A.
ZORAKI - MOD. 914 Cal. 9 mm P.A.Knall
GAMO PT-80 Cal. 4.5 mm (.177 in)
www.romsdc.ro
Salut prieteni.Iata ca m-am intors din concediu din Bulgaria..si m-am intors cam suparat si furios. Inchipuiti-va ca nu m-au lasat sa trec granita la PTF Vama Veche cu arma neletala din dotare. Cand am ajuns in granita, am declarat ca am o arma neletala la mine si ca vreau s-o i-au cu mine. Le-am aratat certificatul de detinator, raspunsul listat de la consulul Bulgariei in Romania si raspunsul IGPR-AEST care precizau clar ca am voie sa ies din tara cu aceasta arma si ca am voie sa intru in Bulgaria fara probleme. Au luat documentele si dupa 5 min a venit un tip la masina si m-a intrebat daca nu stiu ca nu am voie sa ies cu o arma din tara intr-o alta tara..,fara aprobare,daca imi aduc bine aminte. Eu i-am zis ca am toate documentele in favoarea accesului cu aceasta arma peste granita si mi-a zis ca trebuia sa am un document stampilat, o aprobare de la Ambasada Bulgariei pt a intra cu aceasta arma pe teritoriul ei. Am stat juma de ora in vama, timp in care eu fierbeam de draci in mine, cei din masina nu stiau exact ce se intampla, si imi zic la un moment dat ca s-a modificat legislatia la bulgari cu 3 zile inainte..1 la mana si 2..ca ar fi alegeri in Bulgaria( era 26 iunie). Mi-au zis ca intreaba partea Bulgara daca ma primesc si au venit cu raspunsul ca nu. Am lasat pistolul in vama, pe baza unui pv si l-am luat cand m-am intors, dupa 8 zile.A...si era sa uit. Nu am luat cu mine certificatul de detinator original(pt a nu-l rupe sau pierde) ci o copie color si totusi m-au intrebat unde e originalul, eu spunandu-le motivul pt care nu l-am luat cu mine. Voi ce parere aveti??
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
-
catalin_suzeanu
Ca te-a mancat in...dos...Adrian_is wrote:...............
Voi ce parere aveti??
Am "vorbit" in posturile de mai sus precum urla lupii la luna...Stii ce mi-a spus fiimea (care are totusi 19 ani si jumatate), cand a constatat ca se adeveresc cele "prevazute" de mine???
- ce? tu nu ai fost ca mine??? Tu nu ai facut ce ti-a trecut prin cap chiar daca mamaia ti-a zis ca nu e bine??? Asa si noi (adica generatia noua)...trebuie sa vedem pe pielea noastra...
si i-am replicat: Asa nu o sa progresam niciodata...daca tot timpul o sa inventam, fiecare generatie: roata, focul, mersul pe jos si...mai nou, faptul ca nu ai ce cauta cu o arma intr-o tara straina, atunci permanent o sa ramanem la stadiul acesta...cu mici, dar chiar foarte mici progrese...
Pacat...mare pacat...
Pistol "BUL M-5 Ultra-X" cal.9mm (cartus cu glont)-2009
ar trebui sa "refaci traseul" adica sa faci "scrisorica" catre bulgari si sa vezi ce iti raspund... apoi mai discutam
de regula, in preajma unor evenimente mai mari, nu neaparat alegeri cei de la vama sunt mai circumspecti, si se poate spune ca fac exces de zel. acest lucru e valabil pt toate "organilii" si sincer nu ii condamn.mai bine previi decat sa repari. si o averizare/mustrare pt exces de zel e preferabila unor cerceteri/dat afara/etc pentru neglijenta in servici...
au si ei sefi, asa cum avem si noi
oricum ceva vina au si cei ce nu se grabesc cu armonizarea legilor, pt spatiul european... ar fi cam aiurea sa plec din bucuresti si la galati sa imi zica ca briceagul meu cu 8 cm lama este considerat cutit de vanatoare si nu am permis de arma pt el... cam asa imi suna mie si treaba asta cu UE.
se zvonea la un moment dat de ceva permis international de arma... ar fi un pas important in eliminarea birocratiei-de exemplu...
de regula, in preajma unor evenimente mai mari, nu neaparat alegeri cei de la vama sunt mai circumspecti, si se poate spune ca fac exces de zel. acest lucru e valabil pt toate "organilii" si sincer nu ii condamn.mai bine previi decat sa repari. si o averizare/mustrare pt exces de zel e preferabila unor cerceteri/dat afara/etc pentru neglijenta in servici...
au si ei sefi, asa cum avem si noi
oricum ceva vina au si cei ce nu se grabesc cu armonizarea legilor, pt spatiul european... ar fi cam aiurea sa plec din bucuresti si la galati sa imi zica ca briceagul meu cu 8 cm lama este considerat cutit de vanatoare si nu am permis de arma pt el... cam asa imi suna mie si treaba asta cu UE.
se zvonea la un moment dat de ceva permis international de arma... ar fi un pas important in eliminarea birocratiei-de exemplu...
Nush ce sa mai zic...cred ca o sa-i las in pace de data asta! Numai pt faptul ca au fost de treaba pana la urma si mi-au primit in custodie arma, ca ma tot intrebau daca nu am pe cineva in Constanta sa las pistolul acolo si i-am rugat sa-l retina ei! De data asta, merg pe mana lor! Data viitoare...nu mai i-au pistolul! 
Fort 12 R, 9mm Rubber
Weapon of Ukraine
Weapon of Ukraine
Asta este marea problema datorita careia in Romania nimic nu va merge bine ani multi de acum incolo. Dorinta sefului e mai presus de lege. Si nu conteaza daca prin respectarea acestei reguli nescrise, aberante si permanent respectata de turma de functionari incompetenti se produc prejudicii contribuabilului de rand.haiosu wrote:.......au si ei sefi, asa cum avem si noi...
Numai pentru faptul ca randasul cu epoleti de la PCTF l-a sfatuit pe Adrian sa "lase" pistolul la cineva cunoscut in Constanta trebuia sanctionat sa-i mearga fulgii.