Ce tip de munitie este .22 LR ?

Intrebari cu caracter general despre armele si accesoriile folosite pentru autoaparare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Guest

Re: Ce tip de munitie este .22 LR ?

Post by Guest »

tevez wrote:Si mai e si varianta de a fi legitimat la un club de tir, dar am impresia ca nu
se da prea usor permisul pentru practicantii de tir. Prietenul care-o vinde cum
o detine? Ca vanator, tirist sau ca si colectionar?
La clubul de tir trebuie sa fii sportiv cat I , sau antrenor! :shock: :oops:
Atunci cand vei fi pus in situatia de a-ti preda arma, sa stii ca a venit ceasul sa pui mana pe ea!
catauk

Post by catauk »

O detine ca vanator , are mai multe arme

Oricum mersi de raspunsuri
glock

Post by glock »

am avut in casa un "geco" din asta acum vreo 15 ani de zile.
era trecuta pe permis de vanator.
avea teava ghintuita , si intradevar munitia era ff ieftina.ii atasasem o luneta Norconia.
foarte faina arma destul de usoara cam naspa reincarcarea care era manuala ... la o vanatoare ceva pierzi vanatu.
apoi dupa vreo 6 ani de detinere s-a modificat legea (cred) si te obligau sa o modifici ca din incarcare manuala sa devina semiautomata ca la carabina (dupa fiecare glonte tras trebuia reincarcat urmatorul pe teava manual).
ca o concluzie o arma foarte faina , usoara , design misto si destul de buna (punct ochi punct lovit cu luneta undeva pe la 700-800m).
am vandut-o ca se marise taxa anuala f mult si trebuia si facuta modificarea aia.
violiv

Post by violiv »

Unde pe glob se petrecea chestia asta?
Inca n-am auzit sa te oblige sa transformi o arma bolt-action in arma semi.......................
Daca e vorba de plaiurile noastre, s-a modificat legea in sensul ca din arma de vanatoare s-a transformat in arma de tir ca urmare a fost interzis iesitul cu ele in teren si e permis doar in poligon.
radu.b

Post by radu.b »

Buna ziua.
Cred ca ati vrut sa spuneti modificarea cameriei cartusului in 22LR.Mag.
Cu respect.
violiv

Post by violiv »

Nici macar asta nu s-a impus vreodata....
Cat despre "punct ochit - punct lovit la 700-800 m" eu mananc intreaga pusca aia, cu tot cu luneta Norkonia (care nici nu vede un elefant la distanta aia) de pe ea daca stia sa faca asta. Fara suparare, dar postarea dumneavostra denota un paralelism absolut cu problema.
La 70-80 m mai cred.
radu.b

Post by radu.b »

Buna ziua.
D-ul @violiv va rog nu fiti atat de aspru cu @glock.Se poate sa fi gresit.
Marirea camerei cartusului a fost solutia de "criza" :twisted: luata ca sa nu retraga atatea arme.
Cu respect.
violiv

Post by violiv »

Cu tot respectul:
Mai intai ca niciodata nu s-a impus retragerea lor - singura chestie schimbata a fost "declasarea" lor din arme de vanatoare in arme de tir.
Apoi ca modificarea camerei de la 22 lr la 22 mag nu aducea nimic bun vis-avis de lege - tot cartus cu percutie pe rama, tot interzis la vanatoare (ba mai mult de atat, 22 mag nu este un cartus omologat de federatia de TIR ca munitie de tir asa ca unele birouri de arme nu l-au acceptat deloc). Modificarea (posibila de altfel dar nu foarte recomandata) in 22 Hornet (cartus cu percutie centrala si admis la vanatoare, chiar daca ulterior interzis la caprior) era posibilitatea de a pastra aceste arme ca arme de vanatoare.
In ultimul rand, aici mai citesc si nestiutori care vor sa mai invete cate ceva - daca iau de bune afirmatii de genul "22 lr la 7-800 m" ne facem de k.k.o complet.

P.S. n-am fost nici pe departe atat de aspru pe cat merita :mrgreen:
SLY

Post by SLY »

Am si eu o curiozitate: care este logica acceptarii la vanatoare a unui cartus cu percutie centrala, si a unui cartus cu percutie pe rama nu? Care este marea diferenta dintre cele doua?
violiv

Post by violiv »

Cele mai multe din cartusele cu percutie pe rama folosite astazi sunt cartuse cu energii foarte mici, in calibre mici sau cu proiectile foarte mici (pentru calibrul lor), trase din tuburi micute si cu incarcaturi de pulbere infime. Eficienta lor in teren este undeva la 100 m, poate 150 m la animale mici cu modernele cartuse in cal. 17. Ca urmare a faptului ca nu fac zgomot mai deloc, au fost folosite pe la noi intens la braconat, armele in special in 22 lr (cel mai frecvent intalnite) capatand si numele complet nemeritat de "arma braconierului". Asa ca a venit unul destept tare care a zis ca-i mai bine sa interzica arma decat sa prinda braconierii si de atunci suferim toti.
haiosu

Post by haiosu »

violiv wrote:Cele mai multe din cartusele cu percutie pe rama folosite astazi sunt cartuse cu energii foarte mici, in calibre mici sau cu proiectile foarte mici (pentru calibrul lor), trase din tuburi micute si cu incarcaturi de pulbere infime. Eficienta lor in teren este undeva la 100 m, poate 150 m la animale mici cu modernele cartuse in cal. 17. Ca urmare a faptului ca nu fac zgomot mai deloc, au fost folosite pe la noi intens la braconat, armele in special in 22 lr (cel mai frecvent intalnite) capatand si numele complet nemeritat de "arma braconierului". Asa ca a venit unul destept tare care a zis ca-i mai bine sa interzica arma decat sa prinda braconierii si de atunci suferim toti.
tipic pentru noi :(

propun ca armata sa nu mai detina mitraliere grele pentru a se evita nefericite evenimente cacel din ciorogarla! :evil:
tevez

Post by tevez »

Cautand printre "amintiri" am realizat ca aveam si vreo cateva cartuse din genul celor aflate in discutia aceasta.
Probabil sunt "made in Romania", nu cred ca armata noastra ar fi importat munitie de afara. :)
Tuburile de 9 mm si cartusele cu gaz le-am tras in poza pentru comparatie.
0029.jpg
0029.jpg (7.62 KiB) Viewed 11272 times
0028.jpg
0028.jpg (8.67 KiB) Viewed 11274 times
0027.jpg
0027.jpg (10.43 KiB) Viewed 11268 times
cris091

Post by cris091 »

da si inafara de acest cartus mai este o varianta putin mai scurtacu proiectilul mai scurt :P
Post Reply