salutare prieteni si entuziasti!
revin cu un subiect care ma cam macina....
folosesc la PT-80 pro magnum 4,5mm si sint multumit. merg bine la penetrare si la distanta (8~10m). as vrea sa incerc si renumitele TS-10.
din ce am aflat sint mai grele cu 0.20 gr fata de pro magnum
pro magnum = 0.48 gr
ts-10 = 0.68 gr
are cineva experienta la folosirea TS-10 cu PT-80?
mersi mult!
TS-10 vs Pro Magnum
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
am testat aseara TS-10 cu PT-80-ul meu...
la prima vedere sint mult mai penetrante decit Pro Magnum (am tras de la ~4m in pagini aurii si a intrat cam vreo 80 de foi)...nu stiu la viteza, pt ca nu am avut un cronograf la indemina...
cit priveste greutatea, nu sint sigur daca cele 0.20 grame in plus au vreo influenta, marefer la pistol, pt ca oricum distanta cea mai mare la care vrei sa ai totusi precizie este cam 10m...
voi ce parere aveti?
la prima vedere sint mult mai penetrante decit Pro Magnum (am tras de la ~4m in pagini aurii si a intrat cam vreo 80 de foi)...nu stiu la viteza, pt ca nu am avut un cronograf la indemina...
cit priveste greutatea, nu sint sigur daca cele 0.20 grame in plus au vreo influenta, marefer la pistol, pt ca oricum distanta cea mai mare la care vrei sa ai totusi precizie este cam 10m...
voi ce parere aveti?
Are o influenta destul de mare orice greutate in plus la munitie!
Am tras intr-o galeata la 20m cu arma mea de 4,5mm (Cometa Fenix 400). In afara de TS-10, Prometheus si Skenko nici un alt tip de alice nu a resuit sa treaca prin primul perete al galetii macar. In schimb, cele trei tipuri de munitie au trecut prin galeata si sau infipt in scandura din spatele ei!
La cronograf TS-10 a avut o viteza de doar 242m/s la gura tevii armei mele iar celelalte au avut si viteze de 303 si 307 m/s (Hollow Point si respectiv Cometa Pointed). Vitezele celorlalte munitii o sa le postez pe forum la Airguns.ro fiindca acum nu am tabelul la mine!
Deci TS-10 care e mai grea a penetrat mult mai bine fata de celelalte munitii chiar daca au o viteza mai mare (diferenta de 50-60m/s) !!
Am tras intr-o galeata la 20m cu arma mea de 4,5mm (Cometa Fenix 400). In afara de TS-10, Prometheus si Skenko nici un alt tip de alice nu a resuit sa treaca prin primul perete al galetii macar. In schimb, cele trei tipuri de munitie au trecut prin galeata si sau infipt in scandura din spatele ei!
La cronograf TS-10 a avut o viteza de doar 242m/s la gura tevii armei mele iar celelalte au avut si viteze de 303 si 307 m/s (Hollow Point si respectiv Cometa Pointed). Vitezele celorlalte munitii o sa le postez pe forum la Airguns.ro fiindca acum nu am tabelul la mine!
Deci TS-10 care e mai grea a penetrat mult mai bine fata de celelalte munitii chiar daca au o viteza mai mare (diferenta de 50-60m/s) !!
Sunt si eu curios unde au scris ei ca TS-10 sunt facute pt viteza? De obicei o munitie mai grea e mai precisa, mai buna la penetrare si are o viteza mai mica fata de o munitie mai usoara trasa din aceeasi arma! O arma nu are cum sa propulseze o alica mai grea cu viteza mai mare decat o alica mai usoara!!! Este imposibil indiferent de forma aerodinamica a alicelor! Daca ai vreun link cu asa ceva posteaza-l aici! Sigur e o greseala a celor care au facut site-ul! Am mai vazut astfel de greseli la greutatea diferitelor tipuri de munitie!
pe ce situri m-am uitat se spune de "long range"...
http://www.guncity.co.nz/xurl/function/ ... 10-5x.html
http://www.guncity.co.nz/xurl/function/ ... 10-5x.html
Am citit ce spune la acest link. Ei se refera la altceva si anume la faptul ca o alica mai grea isi pastreaza energia mult mai bine decat o alica usoara care, desi initial pleaca o viteza mai mare decat cea grea, are un efect mult mai slab la distante mari fata de alica grea! Initial, la gura tevii, amblele alice au cam acelasi efect dar pe masura ce zboara, alica usoara pierde energia mult mai repede! Si mai spune ceva pe acest site si anume ca munitia grea este ideala in armele puternice! Unul din motivele pentru care armele puternice nu se impaca cu munitia usoara este aerodinamica munitiei, care, fiind prea usoara atinge viteze apropiate de viteza sunetului (sau in unele cazuri o si depaseste) si devin instabile (deci pierd precizia - prometheus face grupaj de 30cm la 20-30m la viteze mari, alicele usoare de la gamo fac grupaj de 10cm la 20m la viteze aproipiate de viteza sunetului)!
Combinatia arma puternica + munitie grea este ideala!
Combinatia arma puternica + munitie grea este ideala!