Pistol AC Tir Sportiv - Certificat Detinator Vechi - Permis?

Intrebari cu caracter general despre armele cu aer comprimat.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Nik

Pistol AC Tir Sportiv - Certificat Detinator Vechi - Permis?

Post by Nik »

Buna seara,

Acesta este primul meu post pe forumul dumneavoastra, mi-am facut cont pentru a discuta cu cineva specializat in vederea rezolvarii unei probleme pe care am descoperit ca o am. Prin urmare, rog pe cine este in masura de a-mi raspunde, sa o faca. Iar daca o situatie similara s-a mai discutat, imi cer scuze in prealabil si va rog sa-mi dati linkul spre discutia respectiva. Acestea fiind spuse, sa va expun problema mea.

In anul 2007, mi-am cumparat un pistol cu aer comprimat, Gamo V3.
Autorizatia (sau genul de act care se elibera la vremea respectiva) mi-am luat-o pentru Tir Sportiv.
Cu autorizatia respectiva m-am dus la un magazin de arme (armurier legal) de unde mi-am achizitionat pistolul.
Am pentru el chitanta si factura, ambele in original.
In termenul stipulat de lege, m-am prezentat cu arma la Arme si Munitii in cadrul Sectiei de Politie care-mi eliberase autorizatia de Tir Sportiv.

In urma inregistrarii armei, am primit un Certificat de Detinator pentru Arme Neletale (persoane fizice) in care se specifica :
"In temeiul legii 295/2004, privind regimul armelor si al munitiilor, domnul [...] este detinator al armelor / munitiilor neletale, dupa cum urmeaza:"
Urmeaza 2 tabele, in primul arma: "Destinatia: Tir Sportiv / Caracteristicile: Pistol aer comprimat / Marca: Gamo V3 / Seria [...] / Calibrul 4.5mm" si in al doilea munitia: "Cantitatea: 500 / Calibrul: 4.5mm / Alte caracteristici: -". Semnat si stampilat de Inspectorul Sef al institutiei respective.

Arma respectiva am folosit-o aproximativ o jumatate de an, de atunci zace intr-o cutie metalica, inchisa cu lacat. Zilele trecute am dorit sa-mi cumpar bile si butelii pentru ea, iar angajatul magazinului respectiv mi-a spus ca nu ma poate servii daca nu prezint Permisul de Arma. Astfel, am aflat ca Certificatul de Detinator pe care-l posed nu mai este valabil, si ca trebuia sa-l schimb cu un Permis de Arma. Din alta sursa am aflat ca schimbarea trebuia facuta intr-un anumit interval, cred ca 6 luni de la emiterea legii, dupa care, din cele 3 drepturi (posesie, port si uz), ramane valabil doar cel de posesie. Intre timp am aflat si ca nerespectarea acestei legi se poate solda cu inchisoare. Evident m-am alarmat, si pe cale de consecinta iata-ma aici.

In primul rand, as vrea sa-mi confirmati sau infirmati ceea ce am auzit, si sa-mi raspundeti la cateva intrebari, pentru a ma ajuta sa intru in legalitate.
Acum, avand in vedere faptul ca probabil am depasit orice termen, imi mai pot schimba Certificatul de Detinator in Permis de Arma ?
Daca da, care este calea de urmat ? Trebuie sa intocmesc alte acte, si sa ma prezint cu ele la aceeasi sectie de la care am primit Certificatul ?
Daca nu, ce mai pot face ? Am decat dreptul de posesie a pistolului, dar nu il mai pot folosi ?
Ar mai fi si alte intrebari, de exemplu daca ma duc sa-mi fac un Permis de Arma cu acelasi scop (Tir Sportiv), trebuie neaaparat sa-mi cumpar alt pistol ? Pot face asta, fara sa-mi cumpar alt pistol ? Sau, pot face asta, din moment ce sunt deja in baza lor de date ca posesor fara permis ?

Rog userii experimentati in domeniu sa-mi dea cateva raspunsuri, cateva sfaturi, sa stiu incotro trebuie sa ma indrept. Precizez, cunostintele mele in domeniu se limiteaza la acest post, mai multe nu cunosc nici despre legislatie, nici despre sectia Arme si Munitii, nici despre actele necesare, institutii si alte reguli.
Va multumesc anticipat pentru implicare, pentru raspunsurile voastre.
Multumesc frumos,
Nik.
tevez

Re: Pistol AC Tir Sportiv - Certificat Detinator Vechi - Permis?

Post by tevez »

Va trebui să mergi la Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase şi să rezolvi problema. Cum se va rezolva nu pot să anticipez,
mai toţi userii care au întrebat aşa ceva au dispărut de pe forum şi n-au povestit ce s-a întâmplat. Probabil o amendă. Ce e
important de ştiut e că dacă te duci la poliţie să le spui de problemă să NU iei pistolul cu tine. În mod normal actul respectiv
îţi dă drept de deţinere dar nu şi de port şi folosire....deci dacă ieşi cu el din casă nu prea e bine.
Pentrru permis, dacă îţi vei face (şi probabil va trebui să-ţi faci), trebuie să plăteşti o taxă, să ai 2 poze 3.5/4.5cm, analize
medicale (fişă tip), cazier şi aviz psihologic.
Baftă, să ne zici cum s-a rezolvat! În ce localitate eşti?
Nik

Post by Nik »

In Judetul Arges locuiesc.
Sectia Arme Explozibili si Substante Periculoase, se afla la sectii de politie din orice oras, sau doar in resedinta de judet ?
Inca o intrebare legata de raspunsul tau, are cineva idee cat de "ampla" poate fi amenda ? Dar taxa pentru permis ?
Avizul psihologic se poate face la orice cabinet de profil (cum sunt cele pentru examenul psihologic la permisul de conducere), sau exista numai anumite institutii in care se face cel pentru permis de arma ?

Multumesc.
tevez

Post by tevez »

Nik wrote:In Judetul Arges locuiesc.
Sectia Arme Explozibili si Substante Periculoase, se afla la sectii de politie din orice oras, sau doar in resedinta de judet ?
Inca o intrebare legata de raspunsul tau, are cineva idee cat de "ampla" poate fi amenda ? Dar taxa pentru permis ?
Avizul psihologic se poate face la orice cabinet de profil (cum sunt cele pentru examenul psihologic la permisul de conducere), sau exista numai anumite institutii in care se face cel pentru permis de arma ?

Multumesc.
Doar la Piteşti, de unde ai luat şi certificatul de deţinător.
Nu ştiu ce sancţiune vor stabili poliţiştii de la IPJ AG. Taxa de permis este 140 de lei sau 300 la urgenţă, cel puţin aşa am plătit eu recent.
Avizul se face la orice psiholog care are atestarea să dea aşa ceva, de obicei cam toţi care dau pt. permis de conducere au şi pt. permis
de armă. E maxim un milion taxa. La fişa medicală în schimb preţul e destul de diferit de la caz la caz, am auzit şi de 4-5 mil. la clinici
de prin Bucureşti, şi de 1mil şi 300 de mii la policlinica MAI şi chiar cu 800.000 lei vechi la Câmpina.
Oricum, mergi întâi şi discută cu cei de la Arme.
emy

Post by emy »

mergi la politie - dar fara arma!!!
ai drept de detinere - dar nu ai drept de port si folosire
atata timp cat arma este in casa esti in regula
daca te duci cu arma la politie incalci legea si implicit ai dosar penal. chiar daca esti bine intentionat.
daca vrei sa pastrazi arma o sa-ti faci actele pentru permis port-arma B
daca nu vrei sa investesti bani in permis- intreaba la politie cum poti scapa de pistol
la domiciliu pistolul il detii legal dar nu il poti folosi.
sa ne spui cum ai rezolvat problema.
Nik

Post by Nik »

Multumesc foarte frumos pentru sfaturi, o sa le urmez intocmai.

Cand voi avea banii necesari de investit, voi merge la politie (fara pistol) sa-mi fac permis. (B)
Asta pentru ca nu vreau sa scap de pistol, vreau sa incep din nou sa-l folosesc.

Ma bucur sa aud ca in casa il detin legal. Mie imi era teama ca vine cineva in control si se dovedeste ca si in casa (posesie) e ilegal cata vreme am Certificat de Detinator si n-am permis. Apropo de asta, am o intrebare legata de regulile de Tir. Daca imi fac permis de arma pentru Tir, inteleg ca am voie sa trag numai in poligoane special amenajate. La iesirile in aer liber, la munte, il pot folosi pentru tragerea la tinta, gen cutii de conserve, tinte de hartie ? Daca nu, care este repercursiunea, amenda sau dosar penal ? Ma refer strict daca sunt prins cu pistolul de Tir tragand in sticle goale la munte sau pe deal, nimic altceva.

Multumesc.
Cipri

Post by Cipri »

Salut Nik,
Sper sa rezolvi problema si apoi sa ne spui si noua ce si cum s-a intamplat. Nu de alta, dar sa stim si noi ce sa spunem la viitoarele persoane care se afla intr-o situatie ca a ta. Cum a zis si dl. tevez, toti cei care au fost in situatia dumneavoastra, nu s-au mai aratat pe acest forum, sau pe cel dedicat armelor cu aer comprimat http://www.clubairguns.ro/forum/index.php , si tare curios as fi sa vad ce se intampla in asemenea situatie.

Legat de uzul de arma neletala, o sa pun aici o parte din legea 295, referitoare la acest subiect:
Art. 63. - (...) (2) Armele neletale destinate agrementului si tirului sportiv, prevazute la pozitiile 25 si 31 din anexa, pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate, pentru a nu pune in pericol integritatea corporala si viata persoanelor. (...)

Aici o sa gasesti informatiile necesare obtinerii permisului de arma http://www.clubairguns.ro/forum/viewtop ... 99&start=0

Sanatate si bafta la rezolvarea problemei!
Hatsan Mod. 125
Fort 17R 9mm
BARTHY 2

Post by BARTHY 2 »

Nik wrote:Multumesc foarte frumos pentru sfaturi, o sa le urmez intocmai.

Cand voi avea banii necesari de investit, voi merge la politie (fara pistol) sa-mi fac permis. (B)
Asta pentru ca nu vreau sa scap de pistol, vreau sa incep din nou sa-l folosesc.

Ma bucur sa aud ca in casa il detin legal. Mie imi era teama ca vine cineva in control si se dovedeste ca si in casa (posesie) e ilegal cata vreme am Certificat de Detinator si n-am permis. Apropo de asta, am o intrebare legata de regulile de Tir. Daca imi fac permis de arma pentru Tir, inteleg ca am voie sa trag numai in poligoane special amenajate. La iesirile in aer liber, la munte, il pot folosi pentru tragerea la tinta, gen cutii de conserve, tinte de hartie ? Daca nu, care este repercursiunea, amenda sau dosar penal ? Ma refer strict daca sunt prins cu pistolul de Tir tragand in sticle goale la munte sau pe deal, nimic altceva.

Multumesc.
Uite aici poti consulta Legea 295/2004 :

http://www.avocatnet.ro/UserFiles/artic ... 011233.htm

In art. 63 alin. (2) afli cum poti folosi pistolul de tir :

(2) Armele neletale destinate agrementului si tirului sportiv, prevazute la pozitiile 25 si 31 din anexa, pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate, pentru a nu pune in pericol integritatea corporala si viata persoanelor.

..deci si in fundul curtii dupa fânar.
Rhöm RG88 cal. 10x22T (steel barrel ) ; Carpaţi cal. 9mm PAK
Image
“feci sed iure feci"

Încrede-te în Dumnezeu şi ţine-ţi praful de puşcă la adăpost de umezeală (Oliver Cromwell)
Nik

Post by Nik »

:)
Bun, am prins ideea.
O sa va tin la curent cu evolutia situatiei.

Ca sa ne mai descretim fruntile : Probabil ca cei care au avut aceeasi problema nu s-au mai intors sa ne dea un raspuns pentru ca s-au dus de la 3 luni la 3 ani ? :D
Doamne fereste ...

Bun, o sa-mi fac cont si pe forumul acela, deoarece vad ca linkul nu functioneaza decat daca esti logat.
Mai am nelamuriri, dar o sa le adresez dupa ce citesc si acolo. Sunt curios care-s conditiile permisului, daca pot sa-mi iau si pentru autoaparare, sau trebuie sa-mi iau obligatoriu pentru tir sportiv cum e specificat in Certificatul de Detinator.

Multumesc mult pentru tot ajutorul oferit, si promit sa ma intorc cu povestirea despre cum s-a rezolvat situatia.
Oricum, intre timp cred ca va mai stresez si cu alte intrebari.
tevez

Post by tevez »

Nik wrote:Mai am nelamuriri, dar o sa le adresez dupa ce citesc si acolo. Sunt curios care-s conditiile permisului, daca pot sa-mi iau si pentru autoaparare, sau trebuie sa-mi iau obligatoriu pentru tir sportiv cum e specificat in Certificatul de Detinator.
Aceleaşi condiţii pentru armele de autoapărare ca şi la aer comprimat. Dacă ai permis şi vrei şi un pistol cu bile de cauciuc,
te duci şi scoţi doar autorizaţie pentru a doua armă, care-ţi va fi trecută în permis ca atare, armă de autoapărare. Atenţie
că nr. de arme din aceste două categorii este limitat în permis la două, în oricare combinaţie.
emy

Post by emy »

armele de autoaparare cu gaz - nu necesita permis ci doar se trec in certificatul de detinator.
tevez

Post by tevez »

emy wrote:armele de autoaparare cu gaz - nu necesita permis ci doar se trec in certificatul de detinator.
Deocamdată.
Bill

Post by Bill »

In primul rand nu nu te speria ca nu ai incalcat nici o lege.
Problema se rezolva diferit in fiecare judet. Cei care au o gandire normala te vor trimite sa-ti faci actele pentru permisul de arma, adica aviz psihologic, fisa medicala, cazier judiciar, doua poze copie de pe buletin si taxa de 53 lei la trezorerie, dupa care iti vor trece arma in permis. Ceilalti, adica majoritatea, te vor trimite sa-ti faci actele pentru permis de arma dar cu taxa de 103 lei la trezorerie(taxa de permis plus taxa de autorizatie de procurare), iti vor elibera autorizatia de procurare cu care teprezinti la armurier, si iti cumperi propria arma in regim de consignatie, dupa care ti se elibereaza permisul. A doua varianta, dealtfel cea mai uzitata, are particularitatea ca nu este prea legala. Am intrebat la garda financiara si mi-au spus ca dpdv juridic vanzarea unui bun de la tine catre tine nu este legala pentru ca este una din metodele de spalat bani. Dar aia de la aest n-au auzit de asta. Sustin ca daca nu ai facut schimbarea in termenul prevazut de lege nu se poate face altfel. E gresit. Termene de genul acesta se dau intotdeauna cand se modifica o lege organica prin ordonante sau prin alta lege. Asta pentru ca conform constitutiei, cred ca art. 25, "o lege nu actioneaza retroactiv cu exceptia legii penale cele mai favorabile", adica daca ai facut o prostie, ai posibilitatea sa scapi daca in termenul dat de lege intri in legalitate. Daca ai depasit termenul nu mai beneficiezi de asta. Dar in cazul tau nu ai facut nici o prostie, nici o fapta imputabila.
Oricum, nici intr-un caz si nici in celalalt nu platesti amenda.
Parerile personale au marea calitate ca nimeni nu este obligat sa tina cont de ele.
Nik

Post by Nik »

Multumesc frumos pentru raspunsurile foarte clare.
Atenţie că nr. de arme din aceste două categorii este limitat în permis la două, în oricare combinaţie.
Aici te referi la combinatie intre autoaparare si tir.
Dar daca vreau sa-mi cumpar mai multe arme de tir, pot ? De exemplu 1 pusca si 2 pistoale (toate de tir) = 3 arme, se poate ?
Taxa de permis este 140 de lei
cu taxa de 103 lei la trezorerie
Difera de la judet la judet ? Sau in functie de ce ?

Fisa medicala este una speciala pentru permis arma ? Se poate face la orice clinica si orice spital, sau doar la anumite ? La doctorul de familie banuiesc ca nu se poate face, nu ? Policlinica MAI gasesc doar in Bucuresti, sau oare exista si in Pitesti ? Poate sunt colegi din zona care m-ar putea lamurii ?

Multumesc :)
tevez

Post by tevez »

Nik wrote: Difera de la judet la judet ? Sau in functie de ce ?

Fisa medicala este una speciala pentru permis arma ? Se poate face la orice clinica si orice spital, sau doar la anumite ? La doctorul de familie banuiesc ca nu se poate face, nu ? Policlinica MAI gasesc doar in Bucuresti, sau oare exista si in Pitesti ? Poate sunt colegi din zona care m-ar putea lamurii ?

Multumesc :)
Multe diferă de la judeţ la judeţ...din păcate. Sigur găseşti clinică pentru fişa medicală şi psiholog la Piteşti, mai mult ca sigur sunt mai
multe locuri în care poţi face aceste "analize". Eu am plătit 1 milion şi 400 de mii de lei taxă, aşa mi-a zis şi poliţistul, aşa ştia şi doamna
de la trezorerie. De asta spun că e bine să mergi la AEST să vb. cu ei, eventual să iei formularul de fişă medicală de la dumnealor şi să
întrebi cât e taxa şi celelalte detalii. Să nu iei arma cu tine, cum s-a mai spus. Soluţia va fi una dintre cele enunţate de @Bill mai sus.
În permis poţi avea 2 arme:
2 pistoale cu bile de cauciuc pt. autoapărare.
2 carabine sau pistoale cu a.c.
1 pistol cu bile de cauciuc şi O armă cu a.c. lungă sau scurtă (puşcă sau pistol)
Sună stupid dar asta e realitatea, legea actuală bagă tirul cu aer comprimat în aceeaşi oală cu autoapărarea, deşi arma cu a.c. e de TIR,
interzisă în mod expres pentru autoapărare, iar cea cu bile de cauciuc e de autoapărare... Armele cu gaze deocamdată nu au "limită".
Dacă vrei mai mult de 2 arme neletale din cele cu a.c. sau bilă de cauciuc va trebui să te faci colecţionar. www.anca.com.ro
Post Reply