Pe mine ma intereseaza cum as putea folosi AC-ul pentru pest control(la ciori,de exemplu),daca nu ma pot baza decat pe un HUNTER 440 sau 890 care nu poate mai mult la cal.5,5 decat 212m/s si in functie de tipul de munitie folosit poate nici aceasta viteza mai sus mentionata.Nu inteleg de ce se impune in Romania o limita de 220m/s la armele cu aer comprimat din moment ce nu toti suntem interesati sa folosim un AC Magnum cu viteze de peste 300m/s(chiar la cal.5,5),la braconaj sau vanatoare.Bunicul meu este agricultor iar ciorile sunt o adevarata pacoste si pentru culturile de grau sau porumb dar si pentru vanatul de camp din cate am citit.Ar trebui sa existe,dupa parerea mea,o asociatie de pest control cu ramuri in toata tara finantata de AGVPS,in cadrul careia sa se permita utilizarea armele cu AC de calibre magnum de catre membri,exclusiv pentru pest control.Eu am un HUNTER440 de 5,5 si nu sunt deloc multumit de distanta la care pot trage cu el cu rezultate multumitoare la o cioara,tinand cont ca ciorile au un vaz si o memorie excelente.Pest controlul in State este un mod recunoscut si chiar placut de petrecere a timpului liber fara a bracona sau incalca legea.De ce nu ar putea fi la fel si la noi.Se intelege ca se impune o constiinta a cetateanului de a folosi arma AC magnum doar la daunatori si sa nu-si doreasca sa incalce legea,braconand si distrugand vanatul.Sunt sute de mii de ciori, iar combaterea lor cu AC este cel mai ecologic mod de a le diminua numarul si cred eu si cel mai ieftin,cu toate ca un AC magnum este mai scump decat ce avem noi la ora actuala in Romania(munitia fiind foarte ieftina,in timp costul armei se amortizeaza).
In final as vrea sa stiu cum as putea sa maresc viteza armei mele(HUNTER 440 cal.5,5),deoarece am inteles ca si aceasta are arcul schimbat cu unul mai scurt de 35 de spire si pusa o piedica la capatul cilindrului pentru ai reduce din viteza.Arma ar trebui sa aiba cam 230m/s nemodificata cu un arc de 40 de spire si evident fara piedica.Nu vreau sa incalc legea dar am nevoie chiar si de 10-15m/s in plus la arma pentru ai mari traiectoria si implicit energia conservata a pelletului la distante mai mari.Eu,unul,nu am folosit niciodata arma la altceva decat la ciori si la tir(de fapt acestea sunt si motivele pentru care mi-am cumparat-o).Astept raspunsul d-voastra.
Cu respect si mai ales cu bune intentii,Adrian.
PEST CONTROL cu armele cu aer comprimat
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
In majoritatea tarilor din Europa exista limitari prin lege ale vitezelor dezvoltate de armele cu aer comprimat. Diferenta majora consta in faptul ca in celelalte tari este limitata energia proiectilului si implicit si viteza. La noi, pentru ca autoritatile sa aiba un termen de referinta mai palpabil (si nu unul abstract - cum ar putea fi cosiderata energia proiectilului), s-a limitat viteza la 220 m/s. In acest fel simplu, o arma de 5.5 sau 6,35 ce dezvolta o viteza de 220m/s va fi desigur mult mai puternica decat una de 4,5.
Interesant e faptul ca legea (asa cum sunt majoritatea legilor de la noi) are lacune. Ea nu se refera nicaieri la persoanele fizice ce detin sau folosesc aceste arme, ci preponderent la modul in care persoanele juridice au dreptul sa le importe/comercializeze.
Chiar daca Dvs. si multi altii nu sunt interesati de folosirea armelor cu a. c. la braconaj, va asigur ca sunt multi altii care sunt. Desigur ca o discutie pe acesta tema poate exista si invit cititorii sa-si spuna parerea. In ce ma priveste, ca vanator (si nu ca distribuitor al acestor arme), ma bucur ca exista aceste limitari ale energiei (date de viteza) si ca exista o gama restransa de vanat ce poate fi doborat. In plus, legea de la noi (buna sau proasta) prevede ca vanatoarea se poate practica exclusiv cu arme de foc.
Fara sa ma pricep prea bine la aspectele tehnice si constructive ale armelor Gamo, va pot spune cu sinceritate ca noi (Arrow) nu avem nici o modalitate de a creste viteza unui Hunter 440, cal. 5,5mm. Cred insa ca o solutie ar fi schimberea arcului cu unul mai puternic.
Pana atunci, va sugerez sa faceti ceea ce fac si eu la vanatoarea cu arma cu alice a carei bataie eficienta este de max. 35-40m, si anume sa deprindeti metodele cele mai bune prin care sa va aduceti vanatul in bataia pustii. Pentru mine, acesta e secretul vanatorii (pe care o practic eu) si atunci cand reusesc, imi aduce mari satsfactii.
Cu stima,
Marius Cocarla
Interesant e faptul ca legea (asa cum sunt majoritatea legilor de la noi) are lacune. Ea nu se refera nicaieri la persoanele fizice ce detin sau folosesc aceste arme, ci preponderent la modul in care persoanele juridice au dreptul sa le importe/comercializeze.
Chiar daca Dvs. si multi altii nu sunt interesati de folosirea armelor cu a. c. la braconaj, va asigur ca sunt multi altii care sunt. Desigur ca o discutie pe acesta tema poate exista si invit cititorii sa-si spuna parerea. In ce ma priveste, ca vanator (si nu ca distribuitor al acestor arme), ma bucur ca exista aceste limitari ale energiei (date de viteza) si ca exista o gama restransa de vanat ce poate fi doborat. In plus, legea de la noi (buna sau proasta) prevede ca vanatoarea se poate practica exclusiv cu arme de foc.
Fara sa ma pricep prea bine la aspectele tehnice si constructive ale armelor Gamo, va pot spune cu sinceritate ca noi (Arrow) nu avem nici o modalitate de a creste viteza unui Hunter 440, cal. 5,5mm. Cred insa ca o solutie ar fi schimberea arcului cu unul mai puternic.
Pana atunci, va sugerez sa faceti ceea ce fac si eu la vanatoarea cu arma cu alice a carei bataie eficienta este de max. 35-40m, si anume sa deprindeti metodele cele mai bune prin care sa va aduceti vanatul in bataia pustii. Pentru mine, acesta e secretul vanatorii (pe care o practic eu) si atunci cand reusesc, imi aduce mari satsfactii.
Cu stima,
Marius Cocarla
Inteleg perfect argumentele d-voastra si sunt de acord intru totul cu ele dar totusi nu inteleg un singur lucru care ar fi in concordanta cu legea.
De ce nici un importator de arme cu aer comprimat din Romania,inclusiv Arrow,nu importa arme cu AC de calibrul 6,35 cu o viteza de 218m/s(ca sa nu depasim limita admisa)?Acelasi aspect este valabil si pentru pistoalele cu AC de calibrul 4,5,nici un importator din Romania neavand pe lista sa pistoale de calibre magnum(cum ar fi modelul de pistol cu arc RWS Diana 5G Magnum german),a caror viteza nu depaseste 215m/s.Modelele d-voastra de la Arrow de pistol cu AC nu depasesc 125m/s la cal.4,5.In concluzie,daca legea permite de ce la noi tot nu se poate?De ce nu importati si arme cu AC de cal.9mm cu aer precomprimat cu o viteza de pana in 220m/s?Ca ar fi prea scumpe nu este un motiv,eu fiind unul dintre primii d-voastra clienti si cu siguranta nu singurul,in cazul in care ati importa asemenea bijuterii.Raspunsul ar fi acela ca pot fi folosite la braconaj,insa dupa cum v-am mai spus:nu toti cei care au arme vor sa braconeze sau sa incalce legea.Deci daca aceste arme ar fi in concordanta cu legea,totusi de ce nimeni nu le importa?
De ce,domnilor,DE CE???
De ce nici un importator de arme cu aer comprimat din Romania,inclusiv Arrow,nu importa arme cu AC de calibrul 6,35 cu o viteza de 218m/s(ca sa nu depasim limita admisa)?Acelasi aspect este valabil si pentru pistoalele cu AC de calibrul 4,5,nici un importator din Romania neavand pe lista sa pistoale de calibre magnum(cum ar fi modelul de pistol cu arc RWS Diana 5G Magnum german),a caror viteza nu depaseste 215m/s.Modelele d-voastra de la Arrow de pistol cu AC nu depasesc 125m/s la cal.4,5.In concluzie,daca legea permite de ce la noi tot nu se poate?De ce nu importati si arme cu AC de cal.9mm cu aer precomprimat cu o viteza de pana in 220m/s?Ca ar fi prea scumpe nu este un motiv,eu fiind unul dintre primii d-voastra clienti si cu siguranta nu singurul,in cazul in care ati importa asemenea bijuterii.Raspunsul ar fi acela ca pot fi folosite la braconaj,insa dupa cum v-am mai spus:nu toti cei care au arme vor sa braconeze sau sa incalce legea.Deci daca aceste arme ar fi in concordanta cu legea,totusi de ce nimeni nu le importa?
De ce,domnilor,DE CE???