Self Defense wrote:
eu am facut masuratori pe doua cronografe diferite a munitiei in .45 si vitezele s-au incadrat intotdeauna intre 570 si 600 mps. adica mult mai mari decat ce spui ca ai obtinut tu ceea ce mi se pare ciudat.
noi am testat cele 3 calibre pe acelasi cronograf, deci chiar daca ar fi decalibrat (sa presupunem), diferentele intre munitii raman aceleasi. nu poti sa spui ca datele sunt gresite cand fiecare din cele 3 munitii s-au incadrat perfect statistic fata de media lor calculata.
testeaza si .45 si 10x28 pe acelasi cronograf, altfel rezultatele obtinute nu au nici o valoare.
7Coline wrote:Nu asa se fac teste , trebuie filmate , sa fie dovada . Sa deschida careva poligon in moldova si o sa fac eu teste la .45 , 9x22 , 10x28 , cu 10x22 nici nu imi bat capul.
stiam ca or sa apara si necredinciosi

. si eu am fost unul dintre ei, de asta am vrut sa fac personal testele, sa vad ce arma mi-am cumparat. tipul care trebuia sa filmeze a intarziat dar haiosul de la romsdc a filmat cu telefonul. nu stiu daca a prins toata sesiunea de trageri, dar eram 4 oameni acolo + d-nul tanase de la UTI.
in plus, daca exista oameni care nu cred aceste valori, eu sunt dispus oricand sa ne intalnim mai multi posesori ai celor 2 calibre si sa mai facem o sesiune. poate avem timp sa facem trageri si la 3-5 m.
sith wrote:
La bila, munitia nu-i constanta si o sa vezi chiar in acelesi lot, in aceeasi cutie, variatii de ~20% la viteze.
Despre variatia greutatii bilei nu vorbiti?
Despre materialul din care este facut proiectilul.
Despre gradul de deformabilitate la impact? Deformabilitatea in timp scade si datele tale nu mai raman aceleasi, + ca solicita arma din ce in ce mai mult, in functie de diametrul tevii.
Despre faptul ca nu ramane in timp cu aceeasi elasticitate si implicit nu ramane o sfera si ajunge ovala -> traiectoria -> posibilitatea ca in 5 m sa nu nimeresti tinta in poligon, nu vorbim de utilizarea in conditii de stres... etc.
Nu-i o munitie pe care s-o categorisesti ca-i asa si asa.
Parerea mea este ca nu merita atata importanta.
1) corect. nu chiar 20%, dar variatii am remarcat.
2) nu am cantarit bilele, nu stiu cat variaza greutatea
3) ce-i cu materialul?
4) ce e cu deformabilitatea?
5) din putina experienta pe care o am in poligon as zice ca in 5 m nimeresti tinta. mai departe deja nu prea mai vorbim de aparare
6) e o munitie si poti sa o categorisesti pe baza parametrilor masurabili. ca sunt si alte variabile care afecteaza rezultatele nu contest, dar pe astia 3(viteza, greutate, diametru) putem sa ii masuram destul de simplu.
7) merita importanta atata timp cat pentru unii e singura disponibila pentru aparare. cand (daca) se va da liber la glont probabil ca nu va mai cumpara nimeni aceste arme, pana atunci insa...