Multumesc pentru aprecieri!
In ceea ce priveste lungimea tevii si viteza de plecare a proiectilului lucrurile nu stau intotdeauna asa cum ai spus.
Principalul factor care determina viteza de plecare a proiectilului este incarcatura de propulsie (in speta, pulberea). In functie de calibrul cartusului (cand spun calibru ma refer la toate caracteristicile geometrice ale tubului si proiectilului) si de lungimea tevii armei din care se va trage acel cartus se alege o pulbere cu o viteza de ardere specifica. Acea pulbere ar trebui sa isi termine arderea inainte ca glontul sa paraseasca teava, ultimii cm ai tevii fiind necesari pentru stabilizare (regularizarea presiunilor, a fortelor care actioneaza pe proiectil, etc). Pulberea arde (ideal) in cam 75% din lungimea tevii. Pentru o anumita lungime a tevii este valabil ceea ce ai spus, viteza creste pentru ca permite pulberii sa arda integral si sa obtina intreaga energie. Dincolo de o lungime anume, fortele de frecare cu teava ca si lipsa unei cresteri de presiune (pulberea a terminat de ars, volumul tot creste) fac ca viteza proiectilului sa scada. De ex., la cunoscutul .22 lr sau 5,6 'plici', viteza maxima a proiectilului se obtine din tevi de ~ 40 cm. Tevile de 60-70 cm ale armelor de tir competitional trimit proiectilele cu viteze mai mici dar mult mai stabile (aici nu se urmareste energia proiectilului ci precizia acestuia).
Revenind la pistoale, daca luam o valoare de referinta de ~10 cm pt lungimea tevii (cea mai frecventa in constructia armelor scurte), prelungirea tevii cu 2-5 cm duce la cresteri de viteza a proiectilului. Prelungirea tevii cu 10 cm nu mai aduce niciun beneficiu in acest sens decat daca se modifica si incarcatura de pulbere a cartusului cu una cu ardere mai progresiva.
@macarici: "O arma scurta nu va depasi niciodata aceste valori, decat daca se va umbla la lungimea tevii."
Nu este chiar asa: pustile ce folosesc munitie de pistol, chiar cu pulbere mai progresiva, nu scot mult mai mult la vitezele de plecare, cel putin nici pe de parte proportional cu cresterea lungimii tevii (un maxim de +50% la viteza in tevi de trei ori mai lungi decat a unui pistol). Exista cartuse pentru arme scurte care pleaca cu viteze mai mari decat cele enuntate de tine. Cel mai popularizat este .460 Extrem Velocity care scoate ~600 m/s, destinat pietei civile dar si minusculul 4,5x28, dezvoltat pentru arme militare ca si 9x21 al rusilor, cu destinatie anti blindaj, ambele fiind capabile de 600-700 m/s, viteze care le permit sa strapunga o vesta antiglont (cu proiectile dure) la 50 m.
Pentru o arma pe care trebuie sa o porti continuu, o teava mai lunga de 10 cm nu aduce mare beneficiu (arma mai grea, mai putin manevrabila. distanta eficace nu creste cine stie ce) asa incat 'compromisul' aplicat in practica este aceasta lungime.
Cat despre Carpati-ul nostru, in varianta cu glont, una peste alta este o arma destul de slaba. Si ca performante si ca realizare. Nu se apropie de taticul Mackarov. Dar e suficient de bine facut pentru a face din el, in varianta pe gaz, una din cele mai bune arme de acest fel, cel putin la partea de fiabilitate si rezistenta in timp.
De-ar fi sa-mi iau ceva din ce exista pe piata noastra acum, as alege Carpati fara discutii.
neamtul sau rusul?
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Care e logica de a pune un cartus extraordinar de puternic,357magnum,intr-un revolver cu teava scurta,de numai 57mm,si aici ma refer la ruger sp 101?Nu cumva se iroseste aiurea ?Cantitatea de pulbere aflata in cartus nu are timp sa arda,cred eu ,nici pe sfert,si proiectilul deja a parasit teava.Doar pt. ai imprima din start o viteza mare?Intreb pt. a ma lamuri si multumesc anticipat de raspuns.
In alta ordine de idei trebuie spus ca o arma de autoaparare trebuie sa aiba o putere suficienta pt. a opri un atac in limita a3-5metri.La distante mai mari,de15-25metri,"lucreaza"fortele speciale,jandarmi anti-tero,spp,si care au nevoie de un antrenament constant si sustinut.Fazele din filme,cand trage unul cu pistolul si-l mai si nimereste intre ochi pe altul de la 50metri,sunt doar gaselnite hollywood-iene care n-au nici o acoperire in real.Exista cluburi pt sedinte de tir dinamic(bineinteles ca nu in Romania)in care accentul se pune pe tragerea"instinctiva".Tare mi-ar place sa apara asa ceva si la noi!Asta e un subiect pt un topic nou.
In alta ordine de idei trebuie spus ca o arma de autoaparare trebuie sa aiba o putere suficienta pt. a opri un atac in limita a3-5metri.La distante mai mari,de15-25metri,"lucreaza"fortele speciale,jandarmi anti-tero,spp,si care au nevoie de un antrenament constant si sustinut.Fazele din filme,cand trage unul cu pistolul si-l mai si nimereste intre ochi pe altul de la 50metri,sunt doar gaselnite hollywood-iene care n-au nici o acoperire in real.Exista cluburi pt sedinte de tir dinamic(bineinteles ca nu in Romania)in care accentul se pune pe tragerea"instinctiva".Tare mi-ar place sa apara asa ceva si la noi!Asta e un subiect pt un topic nou.
"Logica" este de a avea un cartus puternic intr-o arma compacta si usor de purtat - vezi si variantele din titan. Si nu se opresc aici, exista si arme in .44 Mag sau mai mare, chiar 454 Cassul, cu tevi de 2 inchi, cu dedicatie pentru lovitura de gratie la vanatul mare - foc tras de aproape, arma usoara sa nu obosesti carand-o pe campuri si munti.
parerea mea este ca nu prea conteaza materialul din care sunt facute armele de autoaparare ... producatorii urmaresc ca armele destinate acestui scop sa nu poata fi modificate sub nici o forma pt munitie "de razboi" sa zicem..de aici si fiabilitatea scazuta..
normal,consumatorul vrea aceeasi calitate a armelor cu glont dar nu cred ca o sa se intample..
sa fim putin realisti si sa admitem faptul ca daca un pistol cu bile de cauciuc ,de ex,ar fi copie fidela cu fratele adevarat (pt ca altfel nu vad fiabilitate),tot ce ar trebui sa faci e sa schimbi teava,si sa scoti gunoiul ala de cauciuc din munitie si sa torni putin plumb... in japonia au fost interzise replicile(la un moment dat,nu mai stiu..am citit pe undeva) pt ca au fost modificate sa suporte munitie adevarata
referitor la glontul rostogolitor as vrea sa-mi dau si eu putin cu parerea(cu toate ca poate nu stiu despre ce vb): in timp ghinturile din teava ard si nu-si mai fac treaba,..acum nu stiu cat de folosit a fost pistolul in cauza..dar nou sigur nu era..
daca gresesc pe undeva imi cer scuze..
normal,consumatorul vrea aceeasi calitate a armelor cu glont dar nu cred ca o sa se intample..
sa fim putin realisti si sa admitem faptul ca daca un pistol cu bile de cauciuc ,de ex,ar fi copie fidela cu fratele adevarat (pt ca altfel nu vad fiabilitate),tot ce ar trebui sa faci e sa schimbi teava,si sa scoti gunoiul ala de cauciuc din munitie si sa torni putin plumb... in japonia au fost interzise replicile(la un moment dat,nu mai stiu..am citit pe undeva) pt ca au fost modificate sa suporte munitie adevarata
referitor la glontul rostogolitor as vrea sa-mi dau si eu putin cu parerea(cu toate ca poate nu stiu despre ce vb): in timp ghinturile din teava ard si nu-si mai fac treaba,..acum nu stiu cat de folosit a fost pistolul in cauza..dar nou sigur nu era..
Explicatia data de violiv mi se pare cea mai corecta.Pt. confirmare,a se vedea diferentele de grupaj care se obtin in cazul tragerilor cu munitie diferita(producatori diferiti),dar cu aceasi arma.Functie de forma,greutate si incarcatura,fiecare arma are tipul"preferat"de munitie.In cazurile extreme,proiectilul ajunge sa aiba o traiectorie "curioasa".wanted7 wrote:parerea mea este ca nu prea conteaza materialul din care sunt facute armele de autoaparare ... producatorii urmaresc ca armele destinate acestui scop sa nu poata fi modificate sub nici o forma pt munitie "de razboi" sa zicem..de aici si fiabilitatea scazuta..