Puterea de oprire a pistoalelor neletale
Moderators: Alin C., radu.b, Administrator
Puterea de oprire a pistoalelor neletale
Un ami policier m'a toujours dit "En cas de vol si il meurt c'est la parole d'un mort contre la tienne, un honnête citoyen qui s'est défendus mais si il est juste blessé, c'est la parole d'un malheureux qui n'a jamais eu de cadeau de la société contre un cinglé qui lui à tiré dessus" Adica : Un prieten politist mi-a spus mereu: In caz de spargere daca ala moare ,ramane cuvantul unui mort contra ta,un cetatean cinstit ce s-a aparat, dar daca e doar ranit,ramane cuvantul unui nenorocit ce nu a avut niciodata cadouri de la societate, contra unui scrantit ce a tras in el.Acesta este un citat dintr-un forum francez asupra armelor cu bila de cauciuc.La ei nici nu se vand arme cu bile de cauciuc pt. autoparare sub calibrul 12/50,adica 18 mm, calibrele mai mici fiind considerate ineficace si utile doar pt “loisirs"adica distractii..Tot in aceste forumuri am gasit si expertize oficiale ale politiei franceze asupra energiilor munitiilor pistoalelor de 12/50 : 38 J la 5m pt.cartusul monobila si 54J la 5m pt. cartusul multibila, cat si efectele pe cadavre ce constau in fracturi costale sigure sub 2m.Aceeasi institutie afirma ca ca neutralizarea sigura a unei persoane imbracate de iarna,necesita 147 J,politia franceza folosind,pe langa cal 12/50,arme Flash Ball,cal. 44mm,cu monobila de 67 mm, cele de 44 nefiind autorizate persoanelor fizice. Francezii mai pot folosi cartuse cu bile de cauciuc 12/50 si 12/67 pe arme de vanatoare,puterile ramanand limitate la valorile de mai sus.Calibrele mai mici,9mm(bila are 10mm,fiind comprimata in cartus) sau 0,45`,adica 10,43mm(bila are~ 13 mm,fiind comprimata in cartus) nu se pot apropia de valorile de 38 J la 5m, deoarece avand suprafata de contact cu tinta mica ajung la limita perforarii tintei, date de densitatea energiei/cm2(deci letalitate)la energii mult mai mici,asa ca se limiteaza cantitatea de pulbere.Cartusele multibila de 12/50 mentionate mai sus au pulbere ce da energia de 54 J la 5 m deoarece cele 12 bile de 7 mm se disperseaza distribuind energia pe o suprafata mai mare fara a mai atinge pragul perforarii(energie/suprafata).
In concluzie , in Franta,in domeniul pistoalelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc,se considera ca puterea de oprire incepe de la calibrul 12/50(18mm)si devine acceptabila pt. politia franceza la calibrul 44mm, asa ca noi nu avem decat optiunea de a ne pastra iluziile in masura dorita de fiecare.
In concluzie , in Franta,in domeniul pistoalelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc,se considera ca puterea de oprire incepe de la calibrul 12/50(18mm)si devine acceptabila pt. politia franceza la calibrul 44mm, asa ca noi nu avem decat optiunea de a ne pastra iluziile in masura dorita de fiecare.
Re: Puterea de oprire a pistoalelor neletale
sa-ti spun o parere personala derivata din experienta sau documentare. pe unul plin de adrenalina si determinat in actiunea sa,nu-l incapacitezi prea usor cu pistoalele (munitia)aflate in acest moment pe piata din RO. singurele cartuse care par mai rasarite ar fi astea http://www.arw.ro/produs.php?p=5339 dar au inconvenientul ca pot fi trase numai din arme de vanatoare cu teava lisa,arma care nu este la indemana oricui. restul produc hematoame dar nu cred sa stopeze pe unul mai hotarat....ma refer la toate celelalte calibre mai putin cel in .45 pe care nu am avut ocazia sa-l incerc. 10x22t l-am incercat pe spatele meu de la 5 metri si nu a fost in masura sa ma faca sa ma las pe vine de durere,o vanataie si atat...presupun ca daca eram imbracat de iarna nici nu-l simteam.
Cam nasol...
Sa intelegem ca ne-am chinuit (cu formalitati, acte, permis, bani de achizitie arme si munitie etc) pt niste pocnitori ?!?
Sa intelegem ca ne-am chinuit (cu formalitati, acte, permis, bani de achizitie arme si munitie etc) pt niste pocnitori ?!?
Walther P88 Compact 9mm
Steyr M-A1 10x28 mm
Steyr M-A1 10x28 mm
La armele neletale noţiunea de putere de stopare e o noţiune...optimistă. Depinde mult de agresor, de impactul
psihologic al faptului că a fost împuşcat, etc. Au fost oameni împuşcaţi cu glonţ de calibru mare şi au continuat
atacul fiind "încinşi" de adrenalină, alcool, droguri...ce să mai zici de o bilă de cauciuc. Au fost şi cazuri în care
pistolul cu bile de cauciuc s-a dovedit foarte util.
La neletale depinde mult şi de muniţie, am mai pus linkul cu ruşii care joacă "airsoft" varianta hard-core:
http://www.youtube.com/watch?v=s7ToQmSVb08 Cu Tekrim n-a făcut mare damage, cu AKBC altul a fost
rezultatul. Să fim serioşi, flaşnetele alea de la UTI sunt imposibil de cărat după tine şi au 1-2 cartuşe...
iar pentru acasă e mai bună o puşcă de vânătoare lisă, ce trage şi cu bile de cauciuc dacă-i porţi grija
infractorului.
Flash-ball-urile ies din discuţie: sunt doar pentru jandarmerie şi alte instituţii şi costă "doar" o sută şi
ceva de milioane, fabricant de top - Verney-Carron. Oricum nu trebuie amestecată autoapărarea cu
riot-controlul, îs chestiuni total diferite, chiar dacă în ţările "comuniste" se folosesc tot proiectile
de cauciuc şi autoapărare.
Sunt convins că oricare din muniţiile: 10x28 AKBC, .40 rubber Fort sau 9mm AKBC, Fort, Etna power
ar avea cel puţin acelaşi efect ca a doua împuşcătură a rusului din filmuleţ. Reacţia celui lovit diferă
foarte mult, ăsta din filmuleţ era foarte hotărât dar se şi aştepta să fie împuşcat, ştia că e neletal,
etc. În niciun caz n-ai vrea să-l superi.
psihologic al faptului că a fost împuşcat, etc. Au fost oameni împuşcaţi cu glonţ de calibru mare şi au continuat
atacul fiind "încinşi" de adrenalină, alcool, droguri...ce să mai zici de o bilă de cauciuc. Au fost şi cazuri în care
pistolul cu bile de cauciuc s-a dovedit foarte util.
La neletale depinde mult şi de muniţie, am mai pus linkul cu ruşii care joacă "airsoft" varianta hard-core:
http://www.youtube.com/watch?v=s7ToQmSVb08 Cu Tekrim n-a făcut mare damage, cu AKBC altul a fost
rezultatul. Să fim serioşi, flaşnetele alea de la UTI sunt imposibil de cărat după tine şi au 1-2 cartuşe...
iar pentru acasă e mai bună o puşcă de vânătoare lisă, ce trage şi cu bile de cauciuc dacă-i porţi grija
infractorului.
Flash-ball-urile ies din discuţie: sunt doar pentru jandarmerie şi alte instituţii şi costă "doar" o sută şi
ceva de milioane, fabricant de top - Verney-Carron. Oricum nu trebuie amestecată autoapărarea cu
riot-controlul, îs chestiuni total diferite, chiar dacă în ţările "comuniste" se folosesc tot proiectile
de cauciuc şi autoapărare.
Sunt convins că oricare din muniţiile: 10x28 AKBC, .40 rubber Fort sau 9mm AKBC, Fort, Etna power
ar avea cel puţin acelaşi efect ca a doua împuşcătură a rusului din filmuleţ. Reacţia celui lovit diferă
foarte mult, ăsta din filmuleţ era foarte hotărât dar se şi aştepta să fie împuşcat, ştia că e neletal,
etc. În niciun caz n-ai vrea să-l superi.
Last edited by tevez on Fri Oct 19, 2012 10:36 pm, edited 1 time in total.
Pentru paul: incearca daca ai chef si AKBC in 9x22mm si 10x28mm, putere de stopare instantanee nu are nici 9x19mm daca nu loveste ceva vital, de la cal. 44 mag in sus putem vorbi de o putere de stopare rapida si definitiva, oricum de la munitia 10x22 nu ai ce sa astepti prea mult, este produsa sa fie folosita in arme de zamac si sa nu dezvolte prea multa presiune in tub ca sparge zamacul, la ora asta exista de bine de rau pe piata in limitele legilor pe care le avem, cateva arme si munitii care pot in anumite cazuri sa stopeze un atac.
Last edited by dcrist on Sat Oct 20, 2012 10:39 am, edited 1 time in total.
Opreste-ti vizitatorii nepoftiti! Ramai calm si lasa-i reci....pe urma suna la 112;)
Putem sa vorbim la nesfarsit despre puteri de stopare la .45 ACP, .357 Magnum, .44 Magnum sau .50 Action Express, pentru ca din pacate, in caz de "doamne fereste", trebuie sa rezolvam problema folosind cauciucul din dotare. Totusi, si in aceste conditii, cu antrenament suficient, armele cu proiectil de cauciuc pot fi eficiente in stoparea unui agresor. Din pacate, comparand numarul posesorilor de arma neletala cu numarul celor care merg in poligon sa se antreneze, procentul celor nepregatiti este foarte mare.
Sunt mai rasarite...si nu prea....uite un exemplu de cartus cu bila tras din pusca cu teava lisa : http://www.youtube.com/watch?v=iL4FlSgC ... re=relatedpaul wrote:singurele cartuse care par mai rasarite ar fi astea http://www.arw.ro/produs.php?p=5339 dar au inconvenientul ca pot fi trase numai din arme de vanatoare cu teava lisa,arma care nu este la indemana oricui.
Oare de ce ? Eu zic ca din lipsa de poligoane .w0lfy wrote:Putem sa vorbim la nesfarsit despre puteri de stopare la .45 ACP, .357 Magnum, .44 Magnum sau .50 Action Express, pentru ca din pacate, in caz de "doamne fereste", trebuie sa rezolvam problema folosind cauciucul din dotare. Totusi, si in aceste conditii, cu antrenament suficient, armele cu proiectil de cauciuc pot fi eficiente in stoparea unui agresor. Din pacate, comparand numarul posesorilor de arma neletala cu numarul celor care merg in poligon sa se antreneze, procentul celor nepregatiti este foarte mare.
Glock 19 + XS Big Dot 24/7 Express + TLR 3
IRESPONSABIL²
IRESPONSABIL²
Si eu zic ca nu prea exista interes. S-a incercat origanizarea unor concursuri pentru posesorii de neletale unde prezenta a fost neglijabila.7Coline wrote:Oare de ce ? Eu zic ca din lipsa de poligoane .w0lfy wrote:Putem sa vorbim la nesfarsit despre puteri de stopare la .45 ACP, .357 Magnum, .44 Magnum sau .50 Action Express, pentru ca din pacate, in caz de "doamne fereste", trebuie sa rezolvam problema folosind cauciucul din dotare. Totusi, si in aceste conditii, cu antrenament suficient, armele cu proiectil de cauciuc pot fi eficiente in stoparea unui agresor. Din pacate, comparand numarul posesorilor de arma neletala cu numarul celor care merg in poligon sa se antreneze, procentul celor nepregatiti este foarte mare.
Pe forumuri toti ne aratam muschii, dar de ce nu se prezinta posesorii la concursuri sa-si vada capacitatea de reactie, precizia, mai afla informatii utile, etc.
Uni cred ca daca au o arma, aia va functiona singura in caz de nevoie ...
Concluzia mea este urmatoare : Cand o sa aveti chef sa va testati armele si capacitatile proprii, inscrieti-va la concurs..., sau mergeti in poligon.
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
my favorite gun
telesystems
Si pentru ca la neletale lipseste interesul ...
http://www.youtube.com/watch?v=I4CRMDiTy10
http://www.youtube.com/watch?v=wtnHy4L8DYI
http://www.youtube.com/watch?v=I4CRMDiTy10
http://www.youtube.com/watch?v=wtnHy4L8DYI
Owning a nice firearm and not shooting it is like being married to a supermodel and not sleeping with her.
my favorite gun
telesystems
my favorite gun
telesystems
sith, poate ca la nivel de Bucuresti se aplica cel mai bine afirmatia ta referitor la lipsa de interes. Din pacate, la nivel de tara, avem foarte putine poligoane. Pe de alta parte, mai intervine si partea financiara. Munitia nu este chiar ieftina, iar pentru a te pregati, trebuie sa tragi. Antrenamentul cu replici de airsoft te poate aduce la un anumit nivel, peste care nu poti sa urci decat exersand cu arma in poligon. Antrenamentul la rece, ajuta mai mult la mentinerea in forma.
La concursuri iti testezi nivelul de pregatire, nu te antrenezi.
La concursuri iti testezi nivelul de pregatire, nu te antrenezi.
La concursurile de la UTI e o atmoesferă aşa...ca de meci amical, deci nu e problemă, poţi considera participarea
şi ca un simplu antrenament.
nu am vazut marca de catus pe care il foloseste,dar ce am gasit la arw pare ok dupa cateva teste...mai putin cel cu o singura bila care are puterea mult mai mica. la celalalt am observat ca la distant relativ mica ,10 m, cand bilele stau mai grupate loveste destul de dur si sincer nu l-as incerca pe spinarea meajon wrote:Sunt mai rasarite...si nu prea....uite un exemplu de cartus cu bila tras din pusca cu teava lisa : http://www.youtube.com/watch?v=iL4FlSgC ... re=relatedpaul wrote:singurele cartuse care par mai rasarite ar fi astea http://www.arw.ro/produs.php?p=5339 dar au inconvenientul ca pot fi trase numai din arme de vanatoare cu teava lisa,arma care nu este la indemana oricui.
Comparatia intre munitia cu bila de cauciuc si cartusele cu glont nu are nici un temei dpdv tehnic...glontul este cu totul altceva.
Asta e bine, dar din pacate nu este suficient, pentru ca intr-o situatie reala, nu tragi 10 focuri in 3 minute. Nu stiu ce se permite in poligonul de la UTI si ce nu, dar un antrenament peresupune sa poti angaja din diferite pozitii, static, sau din deplasare, sa reincarci rapid, sa rezolvi rapid incidentele, samd. Daca te antrenezi doar pentru precizie la 10m, nu o sa reusesti sa faci fata intr-o situatie reala de autoaparare.tevez wrote:La concursurile de la UTI e o atmoesferă aşa...ca de meci amical, deci nu e problemă, poţi considera participarea
PS: ceea ce spun eu este valabil pentru oamenii care nu au anternament extensiv in folosirea armelor, datorita meseriei pe care o practica. Acesti oameni reprezinta o mare parte din posesorii de arme neletale.
Revin cu precizarea ca cu toate ca stiam demult cele din postarea mea anterioara ,am cumparat un Fort de 9mm si am incredere ca ma poate ajuta daca-l manuiesc rapid si precis.Dealerii nostri de pistoale cu bile de cauciuc fac o treaba excelenta ,pe piata noastra nelipsind nimic din ce e mai semnificativ in domeniu,comparand cu piata Europei,la care este aliniata ,fara restrictii in plus, si legislatia noastra.Regret daca am dezamagit colegi ce fac,probabil,comparatii cu armele cu glont dar mi s-a parut nedrept ca romanii nostri sa nu stie ce stie frantzuzul despre ce pot bilele de cauciuc.