Cartusul preferat

Intrebari cu caracter general despre vanatoare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

arrow
Site Admin

Cartusul preferat

Post by arrow »

Intrucat nu cred ca a fost dezbatuta aceasta problema pe nicaieri, va invit sa va spuneti sincer parerea: cu ce marca (tip) de cartuse cu alice preferati sa trageti? :?:
Marius Cocarla
Guest

Post by Guest »

Avand in vedere faptul ca exista o mare diversitate de tipuri de cartuse (pulberi cu timpi de ardere variati, capse rapide sau nu etc) e greu de spus care sunt mai bune.
Cele mai bune sunt cele pe care reusesti sa le folosesti cel mai mult, cu conditia sa le si gasesti tot timpul anului (lucru destul de greu la magazinele mici din provincie).
Personal am folosit Pallettoni - Cheddite de 4,5 mm si 36 g la iepuri si au fost destul de bune dar nu mi-a placut faptul ca se vedeau "firmituri" de pulbere intre paharel si tubul cartusului chiar si prin dreptul alicelor.
cristian

cartusul preferat

Post by cristian »

prefer cartusele de 32 g. diametru al alicei 4mm. cheditte. parerea mea este cartusul universal pentru vinatoarea de iepure, fazan, rata, vulpe.
nu cred ca este un raspuns simplu. cartusul trebuie apreciat si de alti factori care-i influenteaza calitatiile. prefer acest tip de cartus pentru ca am tras destul de multe cartuse s-a format un reflex in ceea ce priveste ochirea, corectia care se impune in functie de vinat, etc. nu prea cred in acei vinatori care folosesc au mai multe tipuri de cartuse (ca si gramaj) in functie de vinat> rate, fazani, iepuri, prepelite etc.
cristian

cartusul preferat

Post by cristian »

prefer cartusele de 32 g. diametru al alicei 4mm. cheditte. parerea mea este cartusul universal pentru vinatoarea de iepure, fazan, rata, vulpe.
nu cred ca este un raspuns simplu. cartusul trebuie apreciat si de alti factori care-i influenteaza calitatiile. prefer acest tip de cartus pentru ca am tras destul de multe cartuse s-a format un reflex in ceea ce priveste ochirea, corectia care se impune in functie de vinat, etc. nu prea cred in acei vinatori care folosesc au mai multe tipuri de cartuse (ca si gramaj) in functie de vinat> rate, fazani, iepuri, prepelite etc.
Guest

Post by Guest »

Nu pot fi de acord cu dl.Cristian.Cantitatea de alice din cartus nu o pot trece spre "universala" ea fiind o variabila foarte importanta (cred eu) in componenta cartusului.Consider mult mai potrivita pentru gugustiuci o incarcatura de 24g de alica de 2.5mm.La cele aprox. 100 de cartuse pe care le trag la o iesire (si vara pe caldura) am constatat ca 32g pot deveni naucitoare (recunosc ca am tras si cu 36g dar tot eu recunosc ca nu sunt ceea ce trebuie).Opus acestei situatii, iarna la giste cred ca o incarcatura de 42g alice de 4,3-4,5mm este cit se poate de adecvata.Valabil pentru cei care trag la 40, max. 60 metri.Pentru cei care prefera "gaurile in cer" si alica de 9mm (interzisa dar folosita) poate fi mica.Pe timp de iarna cu incarcatura de 42g am vazut rezultate foarte bune la gisca cu cartus S&B (si pretul nu e de speriat).Personal prefer 36g cartus RC (un cartus rapid, necesita corectii mici cu raport calitate/pret cel mai bun in piata).
Bogdan
Guest

Post by Guest »

Ultimii ani am tras cu cartuse italiene. M-am stabilit la RC si sunt multumit.
Poate ca sunt pe piata si alte marci mai bune dar acelea mi s-au parut prea scumpe.
cristianpindichi

stie cineva?

Post by cristianpindichi »

Stie cineva ceva despre cartusele acelea italiene(nu mai stiu exact firma producatoare) in care snopul de alice se imprastie in doua faze?era un articol in revista vanatorul,dar vreu sa stiu si parerea dvs.sau poate le-ati folosit deja?
Hampu The Great

Post by Hampu The Great »

Eu folosesc Barrage italienesti, de 3,5mm, si sunt foarte multumit..

Totusi sunt de acord cu cei care au postat inaintea mea ca nu exista o situatie general valabila la care sa se poata raporta toate cartusele din lume.

...daca as avea posibilitatea, insa as folosi numai Dynamite Nobel !!
Sunt detaliul neglijabil al unui imens angrenaj, dar sunt salvat intrucat stiu asta si intrucat ma revolt...
arrow
Site Admin

Post by arrow »

Eu am tras de curand cu RC / JK6 (incarcate cu o pulbere suedeza ce face furori prin Europa), si mi-au placut.
Sunt insa cartuse normale, nu cu dispersia in doua faze.
Marius
vinatorul

Post by vinatorul »

Eu folosesc cartuse S & B de 32 g ,4 mm si sunt foarte bune la iepure ,rata ,vulpe, caini hoinari.Am folosit si de 3,5 la fazan cu reultate foarte bune.
Marius - ARROW

Post by Marius - ARROW »

Ma bucur ca sunteti multumit de S&B. Tot noi le importam.
Marius Cocarla
Guest

salut

Post by Guest »

am si o rugaminte la cei care s epricep in domeniu,as vrea sa stiu totul despre o arbaleta,in special la ce distanta bate mortal,daca se poate folosi la vanatoare si cam la ce pret este una,multumesc frumos
armi

cartuse preferate

Post by armi »

La gaste iarna pe ger am folosit Neon semimagnum 42 de grame cu alica de 4.5 mm, sunt excelente din toate punctele de vedere (ardere completa, efect la distanta mare grupare super buna)
Am folosit si RC 32 gr. de 3.5 la iepuri asta iarna si au fost bunicele in schimb cele S&B de 4mm semimagnum cu tubul rosu sunte dezastruoase! (gasca lovita de la 20 de metri pleaca lasand doar fulgi)si nu o data ci cu toate cartusele la fel!!! :(
Am mai fost impresionat de cartusele rottweil Jagt waidmannsheil 36 grame cu tubul de carton!
am primit cateva cuti de la un vanator neamt Super cartuse aproape nici un rateu!
arrow
Site Admin

Re: cartuse preferate

Post by arrow »

armi wrote:La gaste iarna pe ger am folosit Neon
Am folosit si RC 32 gr. de 3.5 la iepuri asta iarna si au fost bunicele in schimb cele S&B de 4mm semimagnum cu tubul rosu sunte dezastruoase! (gasca lovita de la 20 de metri pleaca lasand doar fulgi)
Neon e marca? Ce tara de provenienta?

E de doua sezoane trag la gaste cu RC de 36g sau cu RC-JK6.

Ref. la S&B, nu te contrazic, dar am un coleg care trage cu S&B semimagnum si am vazut destule lovituri bune la gaste, cine stie...Oricum, noi am facut un test. Am masurat vitaza la gura tevii pt. diferite tipuri de cartuse (Mirage, RC, S&B, Fiocchi, B&P) cu diferite marimi de alica si diferite gramaje de alica. Am fost surprinsi sa vedem ca toate, dar absolut toate, s-au inscris in intervalul 360-380m/s. Desigur ca vitaza initiala nu e singurul parametru care determina calitatea unui cartus, dar dupa parerea mea, e cel mai important parametru.

Marius Cocarla
armi

Neon e marca? Ce tara de provenienta?

Post by armi »

Nu stiu exact in ce tara sunt produse , numai ca marca este NEON iar cartusele sunt ambalate in cuti de cate 10 bucati pe care scrie:" Loaded with Nobel Sport TECNA powder"
Iar despre cartusele semimagnum S&B de care vorbeam mai sus crede-ma ca sunt sub orice critica nu numai eu am avut probleme cu ele! In schimb am fost placut impresionat de S&B Buck Shot cu bura de pasla si sertizaj cu capacel .Am tras cu aceste cartuse incarcate cu alice de diverse dimensiuni si au fost excelente inclusiv tevile raman curate, pacat ca nu le mai aveti la comercializare.
Post Reply