dilema!

Intrebari cu caracter general despre vanatoare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
Greyfox

dilema!

Post by Greyfox »

Buna seara! As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu o problema...de curind am obtinut calitatea de vinator dar pasiunea pt arme o am demult....am intrat intr-o discutie in contradictoriu cu un f bun prieten vinator si el referitor la cartusele magnum pt arme lise(cal 12 mai exact). Mai pe scurt: el sustine ca munitia 12x76 nu este toata magnum, si ca acest termen de magnum nu este dat de marimea cartusului si a incarcaturii. Eu unul stiu ca aceste cartuse magnum pleaca de la 50gr si numai in configuratie 12x76. Adicatelea arma mea...un lanber selection 2 cu camera de 76 n-ar fi magnum domne! :D .Cu alte cuvinte nu pot trage cartuse magnum pt ca nu scrie magnum pe tevi :D . De asemenea mai stiu ca munitia 12x70 se produce cu gramaje de max 42gr(corectati-ma daca gresesc). Prietenul in cauza are curaj sa punem pariu pe un bax de whiskey ca eu gresesc si el are dreptate! Si ca de fapt calitatea de magnum nu are domne nici o treaba cu marimea cartusului si a gramajului. :D Omu are si el un IJ 43 tot cu camera de 76 dar sustine el ca arma nu-i magnum! Astept pareri avizate si va multumesc anticipat! seara buna tuturor!
violiv

Re: dilema!

Post by violiv »

Dai jumate de bax si-l convingem ca tu ai dreptate.
Termenul de magnum nu se refera la arma ci la cartus, in special cand e vorba de lise. Si inseamna aproape ce ai spus tu - adica un cartus cu incarcatura si regim presional mai mari decat standardul de odinioara pentru un anume calibru, in speta la cal 12, cartuse cu incarcaturi mai mari de 32 g si presiuni de lucru sub 700 bari.

Mai nou, s-au mai amestecat magnum-urile intre ele pentru ca exista:
- cartuse cu tubul de 70 mm, incarcaturi mai mari de 32 g (uzual 36 g) dar care nu lucreaza la presiuni mari si pot fi trase si din arme mai vechi ce nu au fost testate la presiuni mari
- cartuse cu tub de 70 mm si incarcaturi variabile 36-40 g dar care au prezenta avertizarea de presiuni "1050 bari" pe tub sau cutie si care se mai numesc semi-magnum sau mini-magnum si care nu pot fi trase din arme ce n-au trecut testul pentru aceste presiuni chiar daca au lungimea identica cu a camerei respectivei arme
- cartuse cu tub de 76 mm cu incarcaturi de peste 50 g si regim presional mare - sunt adevaratele magnumuri
- mai nou au aparut "magnumuri de viteza" = cartuse cu tub de 76 mm dar incarcaturi mai mici dar care dezvolta viteze mari la plecare. Ex. cel mai bun sunt cartusele magnum cu proiectil unic al carui gramaj nu atinge 50 g dar si cu alice cum sunt MG2 Flash care au tub de 76 mm dar numai 40 g alice insa au mult peste 400 m/s la plecare. In concluzie, toate cartusele cu tub de 76 sunt cat se poate de magnum.
- supermagnum - cartuse cu tub de 89 mm dar care sunt in marea majoritate incarcate cu alice de otel astfel ca nu au un gramaj mult mai mare decat magnum de 76 doar volum de alice mai mare. Exista si cu alice de plumbcu incarcaturi ce pot depasi 60 chiar 70 g.

Orice arma dotata din fabricacu o camera de 76 mm este testata obligatoriu la regim de luru de presiunii mari si poate trage orice cartus de 76 mm cu gramaj magnum....asadar, respectivele arme sunt 'magnum". :mrgreen:
Post Reply