Vaselina sau ulei?

Intrebari cu caracter general despre vanatoare.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Post Reply
valex

Vaselina sau ulei?

Post by valex »

Pentru ungerea mecanismului de dare a focului ce recomandati: vaselina sau ulei? (vaselina siliconica,ulei de oase, de motor, de mecanisme fine)?
Va multumesc!
radu.b

Re: Vaselina sau ulei?

Post by radu.b »

valex wrote:Pentru ungerea mecanismului de dare a focului ce recomandati: vaselina sau ulei? (vaselina siliconica,ulei de oase, de motor, de mecanisme fine)?
Va multumesc!
Buna ziua.
In nici un caz vaselina. Exista ulei de mecanisme (se gaseste in magazinele de vanatoare- noi comercializam Ballistol in doua variante, sray si solutie) pentru intretinerea armamentului. Vaselina se foloseste pentru conservarea armelor.
O zi buna.
Cu respect.
Radu
valex

Post by valex »

Uleiul are proprietatea sa adere la suprafata pentru o perioada mai lunga de timp? Nu se scurge din zona de contact?
radu.b

Post by radu.b »

valex wrote:Uleiul are proprietatea sa adere la suprafata pentru o perioada mai lunga de timp? Nu se scurge din zona de contact?
Buna ziua.
Nu se pune problema de scurgere.In orice caz uleiul se pune strat subtire nu sa curga.
O zi buna.
Cu respect.
Radu
violiv

Post by violiv »

Uleiurile reusesc sa formeze o pelicula foarte fina aderenta la suprafetele metalice si care-si face treaba.
In acelasi timp, indraznesc sa-l contrazic pe @radu.b: exista locuri in arma unde si vaselina e foarte buna si sunt unsori speciale pentru asta. Nu numai teava trebe unsa din cand in cand. Ba chiar, la 99% din armele noi, care au tevile cromate pe interior, acestea nu mai trebuie unse.

Obisnuiesc sa curat cand si cand si piesele mecanismului (din bascula sau din carcasa semi) intai cu un ulei care are si rol de "detergent" (ori special din magazinele de arme ori universalul WD-40), apoi le sterg bine si ung foarte fin, cu vaselina speciala, toate fetele pieselor ce vin in contact una cu alta si sunt in miscare. La fel de bine se poate folosi pentru ungere uleiul Balistol din magazin. E optiunea ta. Oricum, uleiul pe arma trebuie sa fie invizibil si insesizabil chiar si pe piesele interne.
valex

Post by valex »

Si acea "vaselina speciala" de unde o cumparati sau cum se numeste?
Va multumesc!
radu.b

Post by radu.b »

violiv wrote:Uleiurile reusesc sa formeze o pelicula foarte fina aderenta la suprafetele metalice si care-si face treaba.
In acelasi timp, indraznesc sa-l contrazic pe @radu.b: exista locuri in arma unde si vaselina e foarte buna si sunt unsori speciale pentru asta. Nu numai teava trebe unsa din cand in cand. Ba chiar, la 99% din armele noi, care au tevile cromate pe interior, acestea nu mai trebuie unse.

Obisnuiesc sa curat cand si cand si piesele mecanismului (din bascula sau din carcasa semi) intai cu un ulei care are si rol de "detergent" (ori special din magazinele de arme ori universalul WD-40), apoi le sterg bine si ung foarte fin, cu vaselina speciala, toate fetele pieselor ce vin in contact una cu alta si sunt in miscare. La fel de bine se poate folosi pentru ungere uleiul Balistol din magazin. E optiunea ta. Oricum, uleiul pe arma trebuie sa fie invizibil si insesizabil chiar si pe piesele interne.
Buna ziua.
Puteti sa ma contraziceti fara probleme :) .Nu cunosc chiar toate amanuntele dar recomandarea am facut-o dupa ce m-a invatat un armurier foarte bun cu care colaboram de multa vreme. Ballistol-ul este un ulei foarte bun de mecanisme care are utilizare in multe domenii. Intra in stratul superficial, ajuta la indepartarea oxizilor si impuritatilor si asigura gresarea patrunzand in locuri greu accesibile, pe care nu le poti atinge cu vaselina.
Nu cunosc tipul de unsoare pe care l-ati precizat, de aceea nici nu pot sa va contrazic. Dar motivul principal pe care armurierul l-a invocat este ca la schimbari de temperatura, vaselina influenteaza functionarea in conditii optime a armei.
O zi buna si tinem legatura.
Cu respect.
Radu
violiv

Post by violiv »

Vaselina pe care o folosesc este o vaselina speciala pentru arme, produsa special pentru armata elvetiana, facuta sa lucreze pana la -30 grade fara probleme si am gasit-o intr-o trusa originala de curatat arma a soldatilor elvetieni, trusa fiind prevazuta cu 2 cutiute, 1 pt vaselina, 1 pt ulei.
In magazine de fierarie se gasesc vaseline speciale, cu adosuri diferite (grafit, molibden, etc.), cu compozitie speciala pentru temperaturi joase sau pentru temperaturi inalte, etc.
Nici eu nu eram adeptul vaselinei pana nu m-a invatat cineva mai cu experienta.
Post Reply